Директорите на училища могат да предлагат преминаване на електронно обучение

Директорите на училища могат да предлагат преминаване на електронно обучение

© Георги КожухаровУчилищата ще могат да преминават към обучение в електронна среда от разстояние след разрешение от министъра на образованието по предложение на училищните директори, предвижда нова заповед на министър Красимир Вълчев, съобщи пресцентърът на просветното ведомство.


Според алгоритъма за действие на учебните заведения в условията на COVID -19 на МОН и МЗ досега училищата трябваше да преминават в неприсъствена форма на обучение, ако 15% от учениците отсъстват по медицински причини. Ако пък в паралелка не присъстват една пета (20%) от децата заради болест, то тогава към електронни уроци преминава само даденият клас.


Според новата заповед на Вълчев в области с усложнена епидемична обстановка, които попадат в червена или оранжева зона според критериите на Министерството на здравеопазването, директорите могат на предложат училището им да премине към обучение от разстояние. Друг критерий, въз основа на който директори могат да правят предложението, е, ако има увеличаващ се брой отсъстващи и/или под карантина ученици, както и нарастващ брой положителни проби за COVID-19 или случаи с грипоподобни симптоми.
За да бъде издадено разрешение, е необходимо предложението да е взето от педагогическия съвет, съгласувано с обществения съвет, както и да бъде отчетено мнението на преобладаващата част от родителите.


Трябва да се има предвид, че най-нежелателно е преминаването към обучение в електронна среда от разстояние за учениците от началния курс. При взимане на решение за превключване в обучение от разстояние Министерството на образованието и науката препоръчва то да се предлага и осъществява първо за гимназиален етап, след това за прогимназиален и като краен вариант за начален етап - при обективна невъзможност да се продължи присъствено, се посочва в съобщението.


Срокът за обучение от разстояние се съобразява с регионалните здравни инспекции, епидемичната обстановка и при отчитане, че присъственото обучение е приоритетно за постигане на заложените образователни цели и социализацията на учениците, се отбелязва в заповедта.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK