Как се утвърждава националната идентичност у децата по време на коронавирус

Как се утвърждава националната идентичност у децата по време на коронавирус

© Юлия ЛазароваС подписване на декларация родителите трябва да осигурят условия за "съхраняване и утвърждаване на българската национална идентичност" по време на обучение от разстояние на децата им, когато се налага паралелка да премине на електронно обучение заради заразено с коронавирус дете.


За това сигнализираха родители пред "Дневник", които недоумяват какво точно се иска от тях, след като подписват декларацията, с която "се задължават да съблюдават и спазват" образователните цели докато детето им учи от дома, като му "осигурят обстоятелства" в 12 точки, едно от които е за запазването на националната му идентичност.


Родителите питат какво точно трябва да правят по време на 14-дневната карантина и електронно обучение така, че да "съхранят и утвърдят българската национална идентичност на детето си".
"Има ли опасност за 14 дни детето ми да придобие английска идентичност например?"; "Отмервай междучасията с химна и готви боб в гърне."; "Вероятно трябва да използваш български интернет доставчик"; "Може би се има предвид да приготвяте храна от националната кухня и да я поднасяте с подходяща носия."; "Ако имаш дъщеря, трябва да й осигуриш условия за целодневно готвене и мъж който да я бие."; "Обличате се в носии и играете хоро в междучасието. Гостите посрещате с хляб и сол. А нощем се завивате с трибагреника." - шеговито търсят решение родители във "Фейсбук". "Вкъщи много хора си говорят на майчин език. В училище в час това не е допустимо" - предполага родител.


Проверка на "Дневник" показа, че декларацията, публикувана от няколко регионални управления по образованието и раздавана в училища, е копирана от Закона за училищното и предучилищното образование - Раздел III, чл. 5. - "Цели на предучилищното и училищното образование" (пълния текст можете да видите в края на статията). Декларацията всъщност е един от документите, които се изисква да попълнят родителите, които искат детето им да премине в самостоятелна форма на обучение, а не при карантина.


На запитване от "Дневник" от Министерството на науката и образованието (МОН) отговориха, че повдигналата въпроси декларация е изготвена от Регионалното управление на образованието в София-град. Целта била родителите в столицата да са по-добре информирани, ако се боят, че обучението от вкъщи ще е непълно и некачествено.


"След започването на учебната година РУО-София-град е инициирало и провело поредица от интензивни диалози с представители на групи от родители във връзка с разпространението на заразата от вируса ковид-19 и с опасенията им, свързани с провеждането на обучение в електронна среда. Някои от представителите на родителите са били сериозно обезпокоени от възможностите за евентуално непълно и недостатъчно провеждане на учебно-възпитателния процес с оглед на ограниченията, породени от работата от дистанция. В тази връзка регионалното управление е изготвило по-подробен текст на декларация с цел по-добрата информираност на родителите. В този текст са посочени пряко всички, заложени в Закона за предучилищното и училищно образование, цели, както са формулирани в нормативната уредба", гласи пълният отговор на МОН до "Дневник".


Административно-деловият стил на декларацията обаче хвърля родителите в недоумение и отваря много повече неясноти, отколкото да дава "по-добра информираност".


"Към момента въпросната декларация не се изисква, тъй като е налична (друга - бел.ред.) единна за цялата страна за обучение в електронна среда, която е изготвена от страна на Министерството на образованието и науката", се казва още в отговора на просветното ведомство.


Седмица след зачестилите родителски оплаквания и във връзка с указания на министъра на образованието в писмо до директорите на училищата началникът на РУО София-град Ваня Кастрева уточни, че от родителите следва да се изисква декларация за задължения при обучението на ученика в електронна среда от разстояние само при заявено тяхно желание. В останалите случаи при преминаване на обучение в електронна среда от разстояние не е необходимо, дори когато ученикът е поставен под карантина.


Все пак остава въпросът за адекватността на текста в подобни декларации. "Дневник" го публикува изцяло


Раздел ІІІ Цели на предучилищното и училищното образование Чл. 5. (1) Основните цели на предучилищното и училищното образование са:


1. интелектуално, емоционално, социално, духовно-нравствено и физическо развитие и подкрепа на всяко дете и на всеки ученик в съответствие с възрастта, потребностите, способностите и интересите му;
2. съхраняване и утвърждаване на българската национална идентичност;
3. придобиване на компетентности, необходими за успешна личностна и професионална реализация и активен граждански живот в съвременните общности;
4. придобиване на компетентности за прилагане на принципите за устойчиво развитие;
5. ранно откриване на заложбите и способностите на всяко дете и ученик и насърчаване на развитието и реализацията им;
6. формиране на устойчиви нагласи и мотивация за учене през целия живот;
7. придобиване на компетентности за разбиране и прилагане на принципите на демокрацията и правовата държава, на човешките права и свободи, на активното и отговорното гражданско участие;
8. формиране на толерантност и уважение към етническата, националната, културната, езиковата и религиозната идентичност на всеки гражданин;
9. формиране на толерантност и уважение към правата на децата, учениците и хората с увреждания;
10. познаване на националните, европейските и световните културни ценности и традиции;
11. придобиване на компетентности за разбиране на глобални процеси, тенденции и техните взаимовръзки;
12. придобиване на компетентности за разбиране и прилагане на принципите, правилата, отговорностите и правата, които произтичат от членството в Европейския съюз.
(2) Държавата провежда политики за повишаване на качеството на образованието и предотвратяване на ранното отпадане на учениците от училище.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2464 Неутрално

  Звучи много зловещо, ако забравяш мурзилките в Русия! в Русия! , дръндарския ареал и мургавия контингент. Както казваше дедовия баща, в тази страна само аз съм про-български.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 2. 2 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 597 Любопитно

  Национална идентичност не е негативна концепция. Напротив

  'progressives' is the politically correct word for communists
 3. 3 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Предучилищно образование и ...,

  "4. придобиване на компетентности за прилагане на принципите за устойчиво развитие".
  ..., не че другите не са малоумни лозунги от Дадзибао.

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  Може би е дошъл момента/въпреки, че трябваше да го направим отдавна/ да си отговорим на изначалният въпрос :"Какво Е българската национална идентичност"?
  Откъса от цитираният родителски текст не е особено обнадеждаващ като отговор...мога да си представя как е възпитал и детето си...!

 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  Може би е дошъл момента/въпреки, че трябваше да го направим отдавна/ да си отговорим на изначалният въпрос :"Какво Е българската национална идентичност"?
  Откъса от цитираният родителски текст не е особено обнадеждаващ като отговор...мога да си представя как е възпитал и детето си...!

 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  Извинявам се за неволното повторение!
  И ако може МОЛЯ да го оправите този сайт!

 7. 7 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2156 Неутрално
 8. 8 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  До коментар [#6] от "selqnin":

  Не се извинявай за бъговете на сайта! Да не би да си го правил ти?
  Май вече свикнахме с дублажите ...

 9. 9 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  До коментар [#6] от "selqnin":

  Не се извинявай за бъговете на сайта! Да не би да си го правил ти?
  Май вече свикнахме с дублажите ...

 10. 10 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2668 Весело

  "в 12 точки, едно от които е за запазването на националната им идентичност." - щом Законът е такъв, копирането дори го надминава в безумността му. Но кое в БГ у-ще е смислено, неподвластно на "новите" изисквания на нищо незначещите постулати, които ги вмъкват дословно към българското школо, което защо ли е издържало в по-трудни времена, а днес се шашка!? По бюрата има толкова много мъка, идентична от където и да я погледнеш!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 11. 11 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 1035 Весело

  До коментар [#6] от "selqnin":

  Аз този бъг даже, май мога да го симулирам 😀


 12. 12 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  Дневник, вие за друга национална идентичност ли очаквахте да има декларация???
  Не разбирам къде е драмата, това е най-нормалното нещо при дистанционно обучение, при което учителят е далече и контактът на практика липсва.

 13. 13 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 16 Любопитно

  Стига с тоа национолизъм,веее!
  Сега е момента дечицата да си изберат половата идентичност!
  🐂🐖🐪🐂🐖🐪🐂🐖🐪🐂🐖🐪🐂

  Много съм прост
 14. 14 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2464 Неутрално

  световните 3 културни ценности и традиции

  Другарке, аз ги знам трите ценности, да ги кажа ли? Затоплизъм, мигрантизъм, джендъризъм.

  Поне една трета от дванайсетте точки са за тях, под една или друга завоалирана форма.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 15. 15 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5240 Неутрално

  До коментар [#12] от "НеКой":

  То ако ставаше с декларации !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 16. 16 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5240 Неутрално

  До коментар [#12] от "НеКой":

  То ако ставаше с декларации !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 17. 17 Профил на Аз
  Аз
  Рейтинг: 670 Неутрално

  А кога така наречените патриоти ще направят нещо за тази наша идентичност? Карат с Македония за да признаят 2 милиона македонци, че говорят нашият език - нещо което на цял свят е ясно. Сега задължават родителите с някакви декларации, а защо не направят нещо с което децата да се гордеят?
  с каква гордост ще отидат на изборите 18 годишните завършващи сега училище?
  - 240 нагли тикви ни управляват
  - главният прокурор търси ловци на цигли в село Байово
  - основнато функция на премиера е да строи магистрали
  - свобода на словото - няма
  - плащаме данък русия са милиарди всяка година
  - управлява ни един философ от едни сараи
  - КОЙ успя да окраде цяла една банка, безнаказано
  и т.н.
  Ама за идиотите - копи и пайст от русия - национализък, казарма, военно обучение за 10 годишни...

 18. 18 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1334 Весело

  Ахахахахаха, да не забравите да сА утвърдите!
  Комплексари с комплексарите, ако не веете някакви знамена, сигурно се чувствате пълни нищожества.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 19. 19 Профил на groznik90
  groznik90
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Трудно се утвърждава. За децата сега е най-трудно, определено. Но ще си справят. И след време ще разказват...

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  До коментар [#20] от "Хриси":

  Ми тук сме българи, намерете си друга държава, ако искате да сте други.

 22. 22 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4235 Неутрално

  Достатъчно е детенцето да гледа по 15 минути на ден снимките на Бойко Борисов, Красимир Каракачанов и Валери Симеонов, докато слуша Веско Маринов - “Родната полиция ни пази”. 🤢

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 23. 23 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 6211 Неутрално
 24. 24 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 470 Весело

  Е, какво толкова! Чиновниците са си "вързали гащите" чрес тази декларация, щото за най-малкото нещо може да ги споходи прокуратурата. Изобщо, по времето на Герб много възможности се пропускат поради страх от среща с прокуратурата...

 25. 25 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1513 Весело

  Ама ако видиш българите сега, би разбра, защо децата изграждат чужда идентичност :))

  На кой да подражават ? На страхливите, доброволно поробени хора, дето си бият ножовете взаймно за жълти стотинки ли, за едното оцеляване ?

  На какви ценности се държи тази идентичност сега и какво би ги накарало да искат да принадлежат към нея ? На сила не става... Има два начина.. Да им промиваш мозъка от раждане или да създадеш идентичност изградена на ценности, които ти носят просперитет, предизвикваща завист и към която всички искат да принадлежат :)) Както едно време САЩ беше, когато комунистите не бяха пуснали корени все още :))

  Не ми сочи историята, това са българите, ти заслуги за нея нямаш и активно избягваш да правиш жертви за родината си и живееш като наемник свит в бараката си облизващ подметките на поредния господар :)) Ти не си българин, ти си овца от България :)) Има разлика :)))

 26. 26 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4235 Неутрално

  До коментар [#23] от "Тsonkooo":

  Не са глупости, а пълзяща ресталинизация.

  След някоя и друга година тук ще е като в Русия, Беларус или Азербайджан.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 27. 27 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2048 Весело

  "2. съхраняване и утвърждаване на българската национална идентичност;"

  За да го разбереш, трябва да си по-глупав от този който го е написал.

  подпис
 28. 28 Профил на Nikolay Pavlov
  Nikolay Pavlov
  Рейтинг: 82 Весело

  Да ядат кисело млеко и да декламират "Аз съм българче"

 29. 29 Профил на Violeta Dimitrova
  Violeta Dimitrova
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Чиновнически глупости.Блеем в общ хор за днешната политика , а тя е най-непостоянното нещо и хич не виждаме трайната пустинност и безнадеждност сред която израстват децата.От детството им отсъстват прекрасните римушки на Асен Разцветников, български езикови цветя.НЯМА ДОРИ ЕДНА анимирана българска народна приказка !Това е за до 7годишните, по-нататък от учебниците се изхвърлят патриотично нюансираните материали.В колко училища се правят конкурси (есета, рисунки, стихове,песен) на патриотични теми?Да не говорим за историята,за моралните ценности от фолклора ни...ама то се иска познания за да се предадат!Декларации!Дрън-дрън.

 30. 30 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 1035 Разстроено

  И що така го изтрихте коментар [#20], май на Хриси беше?!

  Шантава взе да става политиката за адекватност на написаното ...
  Не ви отърва да спрете като цяло възможността за коментари, а секирата за „отбрани“ яко се вихри.
  🤮

  П.П. Да, да, знам, че това е я „спам“, я „не по темата“ или там каквото му хрумне на главния цензор.

 31. 31 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2979 Неутрално

  Преди да иска от родителите да подписват тази декларация Министерството не трябва ли първо да се постарае заявените в нея цели да се постигат в училище?

  Че май точно това не се случва.

 32. 32 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 1035 Весело

  До коментар [#28] от "Nikolay Pavlov":

  Аааа, необходимо, но с малко недостатъчно.

  Това което сте казал, плюс часове по вероучение история на тоталитаризма.
  Така вече картинката е завършена и нищо друго не им трябва ...

 33. 33 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 589 Неутрално

  С бой, е--н и сръбска музика! И ракия за дезинфекция. Така се гради дясно православно-патриотично-консервативно поколение.

 34. 34 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 2170 Неутрално

  По- добре, отколкото сексуално обучение на 8 годишни деца.

  Sic transit gloria mundi
 35. 35 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8034 Неутрално

  Ако не беше напуснал МС Барни Ръбъл, щях да помисля, че той е съчинил това малоумие. Сега се колебая между Караянчева и Дариткова.

 36. 36 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2877 Неутрално

  Национална идентичност, се постига посредством изучаване на езика.
  Деца, които вкъщи си говорят на език различен от бългаския - нямат българско самосъзнание.

 37. 37 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2157 Неутрално

  Българска национална идентичност? Тръпки те побиват! Да напомняме на детенцето на всеки час да изхвърля по една торба със смет през прозореца? Преди лягане да надуе чалга и отвори призореца? Като стане да напсува и излъже два, три пъти?

 38. 38 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 900 Неутрално

  празнодумие и бюрократщина!

 39. 39 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1510 Неутрално
 40. 40 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1510 Неутрално
 41. 41 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1510 Неутрално

  Остроумните родители с гърнетата боб ,няма ли да спретнат малко шегички за точка десет и дванайсе?

 42. 42 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  Две ракии, салатка и една звучна пръдня на масата и мисля че изпълних квотата за една седмица напред.

  Обичам да грухтя и плюскам.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK