Онлайн обучението за малките ученици: не за всички, но винаги при нужда

Архивна снимка на музикалното училище.

© Надежда Чипева, Капитал

Архивна снимка на музикалното училище.Защо затварят училищата, а МОН твърди, че работят за най-малките? Националното музикално училище затвори врати с заповед на министъра на образованието за всички ученици от 1 до 7 клас. Занятията ще протичат дистанционно от 3 ноември дори за първокласниците. Родителите са притеснени, че това ще продължи повече от две седмици и си задават въпроса дали това няма да продължи до края на зимата и как ще повлияе на резултатите на най-малките музиканти.


Това гласи читателско писмо, получено на редакционната поща. Причина за упрека е заповедта на здравния министър, според която от 29 октомври на онлайн обучение преминават само гимназистите. В нея изрично е отбелязано, че прогимназиалният и началният курс продължава с присъствено обучение, а през последните седмици властите многократно повтарят, че целта е максимално дълго обучението да е присъствено, а ако се стигне до дистанционно, последните до него да стигнат най-малките. За тях, от една страна, е противопоказно продължителното стоене пред устройства, от друга страна, е важно педагогическото взаимодействие с преподавателя, когато детето тепърва усвоява умения за учене. "Дневник" потърси отговор на родителските притеснения.


Със заповед на министъра на образованието Красимир Вълчев от 26 октомври училищата ще могат да преминават към обучение в електронна среда от разстояние след разрешение от министъра на образованието по предложение на училищните директори.
В области с усложнена епидемична обстановка, които попадат в червена или оранжева зона според критериите на Министерството на здравеопазването, директорите могат на предложат училището им да премине към обучение от разстояние. Друг критерий, въз основа на който директори могат да правят предложението, е, ако има увеличаващ се брой отсъстващи и/или под карантина ученици, както и нарастващ брой положителни проби за COVID-19 или случаи с грипоподобни симптоми.


Такъв е случаят с Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София. Със заповед на образователния министър от днес до 12 ноември е позволено на училището да премине на електронна форма на обучение в началния и прогимназиалния курс на обучение (гимназиалният е на онлайн обучение от 29 октомври със заповед на министъра на здравеопазването).


Към днешна дата общо 25 училища в страната са преминали на онлайн обучение по искане на директорите и с позволение на министъра на образованието, казаха от МОН пред "Дневник".


Към 29 октомври 20 от учителите са били в болнични то 230 преподаватели, 6 от 36 паралелки, а от 548 ученици едва 170 са били на училище. Ден по-късно, когато от гимназиалния етап на обучение вече са били излезли на електронно обучение, от 481 от останалите деца (прогимназиален и начален курс) са липсвали 176, това са повече от 30% от учениците, обобщи пред "Дневник" директорът на училището Столина Добрева. Самата тя е с положителен тест за COVID-19.


Половината от началните учители са болни


През последните две седмици преди да се вземе решението да се премине на онлайн обучение, 50% от началните учители са отсъствали по здравословни причини, а двама от тях са с положителни тестове за коронавирус. На останалите 50% им се е наложило да работят целодневно, за да вземат класовете и на колегите си, и вече са изнемогвали от работа. Именно след техните изказвания педагогическият съвет е взел решението всички ученици да преминат на обучение от вкъщи.


За да бъде издадено разрешение за това от министъра, е необходимо предложението да е взето от педагогическия съвет, съгласувано с обществения съвет, както и да бъде отчетено мнението на преобладаващата част от родителите.


"В разпратената до родителите анкета беше засегнато само преминаването на обучение от дистанция за ученици от прогимназиалния курс, но след като получихме становището на обществения съвет, който препоръчва всички ученици да минат на дистанционно обучение и след като началните учители се изказаха на педагогическия съвет, на 29 октомври взехме решение цялото училище да премине на онлайн обучение", каза пред "Дневник" директорът му Столина Добрева. Мнозинството от педагогическия съвет е гласувало до 12 ноември да се учи от дистанция, на 31 октомври е изпратено писмото до Вълчев с всички протоколи и становища, които се изискват, а заповедта му, с която го разрешава, е издадена на 2 ноември.


Всички се надяват да се стабилизира ситуацията до 12 ноември


От МОН отбелязват, че най-нежелателно е преминаването към обучение в електронна среда от разстояние за учениците от началния курс, но в случая е нямало друга възможност. Към момента на вземането на решението общо 6 паралелки са били под карантина, а над 30% от учениците са отсъствали по здравословни причини, посочи Добрева. По думите й учители, които са в карантина заради контакт със заразен, могат спокойно да работят дистанционно, докато ако се запази присъствената форма на обучение, няма да работят.


Според разпратеното до родителите съобщение от директора обучението по общообразователните премети минава в платформите MSTeams или Zoom, но часовете по специални предмети (музикален инструмент, солфеж и други) по преценка на преподавателя могат да се провеждат присъствено или дистанционно. Това каза пред "Дневник" майка на петокласничка, която е в курса по пиано. Тоест децата могат да се уговарят с преподавателя и за среща в училището, ако и двамата са здрави.


"Ако по някакъв начин със заповед, било от министъра на здравеопазването, или от министъра на образованието бъде удължен този период на дистанционно обучение на учениците в гимназиалния етап, ние ще направим всичко възможно учениците от 1 до 4 клас да се върнат в училище", заяви Добрева. По думите й дистанция да се осигури между тях е почти невъзможно, защото "искат да прегръщат учителя си", искат да са близо и до него, и едно до друго. Единствено може да се осигури дистанция между паралелките в междучасията. Тя изрази надежда до 12 ноември началните учители вече да са здрави и да се върнат на работа. "Изгубим ли преподавателите, не знам какво ще правим", каза директорът.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK