Невербалните деца имат какво да кажат, само трябва да им се помогне да се изразят

Невербалните деца имат какво да кажат, само трябва да им се помогне да се изразят


Невербалните деца имат какво да кажат - помогни им да се изразят!" - с това послание Детският фонд на ООН УНИЦЕФ в България започва кампания за подкрепа на децата с увреждания, които не могат да говорят, и техните учители.


Включването на децата със специфични нужди в масови детски градини и училища, без въведени средства, които да улесняват комуникацията с останалите, е неефективно и често дори невъзможно, отбелязва УНИЦЕФ. Въпреки че помощните средства се използват широко в развитите европейски страни, САЩ, Австралия, Япония и се финансират изцяло или частично от социалната система, в България това не е така.


"Невербалните деца имат какво да кажат, ако получат подкрепа, за да се изразят. Благодарим на учителите и специалистите, които полагат огромни усилия. Но признаваме, също така, че все още не са изцяло запознати и имат нужда от обучение кои деца могат да използват помощни технологии и как да ги прилагат на практика. Затова е важно да бъдат обучени и подкрепени, поради което започваме тази инициатива", заяви д-р Джейн Муита, представител на УНИЦЕФ в България.


Какво ще бъде направено
Инициативата ще обхване 5 области до 2022 г., като 150 деца с увреждания и специални потребности ще получат директна подкрепа, включително чрез предоставяне на помощни средства съобразно техните потребности. Те могат да бъдат различни - от книги, химикалки, табла със символи, гривни, картинни речници, подпомагащи общуването, до сложни устройства за синтезиране на говор и контрол с поглед. Общо 150 групи/класа ще използват помощни средства, като по този начин подкрепа ще получат около 3 хил. деца. Също и 150 учители ще започнат да използват помощни средства във всекидневната си работа в класните стаи.


От детския фонд на ООН ще разработят безплатно приложение за комуникация чрез символи, което допълнително ще подкрепи участието на деца с увреждания и специални потребности в образованието и други области на живота.Целта е след това с Министерството на образованието и науката програмата да бъде въведена в цялата страна. Лица на кампанията са актрисата и посланик на добра воля на УНИЦЕФ в България Елена Петрова и известният певец Орлин Павлов. Десетки известни личности подкрепиха каузата.


Около 10 хил. деца с увреждания в България са извън образователната система. По данни на министерствто на образованието за 2019 - 2020 г. общият брой на децата с увреждания и специални нужди в детските градини и училищата е над 25 хил. При близо 15 хил. от тях вербалното общуване с другите е затруднено или ограничено.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK