На училище след разнопосочни заповеди от три места

На училище след разнопосочни заповеди от три места

© Юлия ЛазароваС най-голяма тежест за формата на обучение остава заповедта на здравния министър, следващо по тежест е решението на областния оперативен щаб и последна по тежест остава заповедта на министъра на образованието. Това се разбира от отговора на министерството на образованието на запитване на "Дневник" след последната заповед на министър Красимир Вълчев, с която ограничи онлайн обучението до 10 дни.


Уточнението трябваше да бъде направено, след като със заповед на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов всички ученици в гимназиалния курс преминаха на електронно обучение от 29 октомври за две седмици.


На 12 ноември те трябваше да се върнат в клас, но ден по-рано по решение на областните щабове за борба с коронавируса неприсъствената форма на обучение в повечето от големите градове в страната се удължи с още две седмици - до 27 ноември.
Същия ден, на 11 ноември, здравният министър издаде заповед, с която удължи действието на въведените вече ограничителни мерки заради коронавируса до края на месеца. С новата заповед, която влезе в сила от 12 ноември, ден преди да е изтекла предишната, се предвижда учениците от 5 до 12 клас в областите с над 120 на 100 хил. болни от коронавирус и при 15% отсъстващи по причини, свързани с COVID, да учат онлайн. Решението за това се взима от министъра на образованието, е отбелязано в заповедта.


В същия ден, на 11 октомври, министърът на образованието Красимир Вълчев издаде заповед, с която ограничи превключването към онлайн обучение в училищата заради много заболели от коронавирус до 10 дни. Тя се основава на последната заповед на здравния министър, според която при 15% заболели ученици училището ще преминава към обучение в електронна среда.


При различни условия се изпълняват различни заповеди


Всичко това обърква родителите и повдигна резонният въпрос след като учениците вече са били две седмици на учене от дистанция, защо ще трябва да го правят още две седмици, с което ще се наруши заповедта на Вълчев за ограничението от 10 дни.


"Преминаването към обучение от разстояние в електронна среда може да стане в изпълнение на заповедите на министъра на здравеопазването и на министъра на образованието и науката при различни условия", се казва в отговор на просветното ведомство до "Дневник".


Според заповедта на Министерството на здравеопазването в конкретно училище, което се намира в червена област и броят на отсъстващите поради заболяване или проява на симптоми на COVID-19 е 15%, учениците от 5 до 12 клас на съответното училище преминават в онлайн обучение, разясниха от МОН. Конкретният срок за който е валидна тази мярка е посочен в самата заповед на МЗ.


Ако заболелите в училище са под 15%


От друга страна областните и общинските щабове могат да препоръчат преминаване към онлайн обучение на повече от едно училище в отделна област/ община / град/ населено място, когато епидемичната обстановка е влошена, посочват от МОН.


Съгласно заповедта на министъра на образованието и науката конкретно училище също може да поиска разрешаване на онлайн обучение за определени етапи/ класове, когато има такова съгласие от педагогическия съвет, при нарастващ брой отсъстващи и увеличени заявления от страна на родителите.


Например, ако областният щаб в София е взел решение учениците да учат от вкъщи, а директорът на дадена гимназия не е изпратил молба до министъра на образованието за разрешаване за преминаване на е-обучение (защото няма достатъчно голям брой заболели), учениците ходят ли на училище, или не ходят?


В отговор на този пример от просветното ведомство отбелязват: "Не е необходимо директорът на конкретно училище да прави предложение до МОН, когато на общинско ниво е взето решение за всички училища на територията на общината. Училището изпълнява взетото от щаба решение. Подобно предложение от училището би следвало да има, ако например няма решение на областния щаб, съседни две училища вече са достигнали 15% отсъстващи поради заболяване, а конкретното училище наблюдава в последните дни също увеличаващ се брой отсъстващи - тогава могат да поискат разрешение от министъра на образованието".


Препоръчително е присъственото обучение да бъде възстановено след 10 дни, но разбира се съобразено с епидемичната обстановка и както е разписано в заповедта - повторно може да бъде издадено разрешение и след изтичане на посочените 10 дни, бръща внимание пресцентърът на образователното министерство.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2160 Весело

  Подозирам, че КОВИД вируса е отключил синдрома на Дънинг-Крюгер в управляващите.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 2. 2 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3280 Неутрално

  Лудницата е пълна.

  А Боко Тиквата ги вози на джипа, за да им покаже хоризонтална маркировка, каквато те - като хванати в гората - не са виждали:
  - Глей бе, Ананиев! Всичко това с парите за докторята съм го пострОил...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 3. 3 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Добре е, че по-тежката дума е на здравните власти и местната управа. Като се поизпразнят болниците - ще мислим за останалото.
  Много е разочароващо желанието на родителите, според няколко проучвания от тази седмица, за присъствено обучение на всяка цена. Показва обществена и родителска безотговорност. Дистанционното обучение е ефективно, ако има контрол и помощ от страна на родителя - а мнозинството очевидно счита, че обучението се осъществява изключително извън семейството.

 4. 4 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1513 Неутрално

  Заповедите на министрите са по-силни от заповедите на областните щабове, въпреки че на практика се изпълняват заповедите на областните щабове. Ако родителите на петокласниците решат да не ги пуснат на училище в понеделник, а ги оставят пред компютрите, училището няма право да ги санкционира и трябва да им осигури онлайн обучение. Ако до понеделник министрите не си отменят заповедите, ще настане хаос в училищата.
  Не е много добре, че ред заповеди със срок за изпълнение 10-15 дни се променят на втория ден.

 5. 5 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3240 Неутрално

  С неадекватни министри е така. А герберските всички са такива. Явно, това е признак по който да го избират.

 6. 6 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1513 Неутрално

  Добре е, че по-тежката дума е на здравните власти и местната управа. Като се поизпразнят болниците - ще мислим за останалото. Много е разочароващо желанието на родителите, според няколко проучвания от тази седмица, за присъствено обучение на всяка цена. Показва обществена и родителска безотговорност. Дистанционното обучение е ефективно, ако има контрол и помощ от страна на родителя - а мнозинството очевидно счита, че обучението се осъществява изключително извън семейството.
  —цитат от коментар 3 на velvoofell


  Формата на обучение се решава между учениците и училището, тази година всички можеха да за заяват желанието си в началното на учебната година, на практика е заявено от учениците, че желаят редовно обучение. Сега трети страни принудително им променят формата на обучение и то при положение, че учениците не са тежко засегнати от ковида и училището може да им осигури учители за тази форма на обучение.

 7. 7 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  Калинката в МОН е напълно неадекватна. Ако се докара проява на симптоми на COVID-19 от 15% от учениците, това ще означава, че практически 100% от тях вече са заразени. И разнасят заразата из градски транспорт и в къщи.

  Изобщо не схващам напъна за присъствено обучение докато виждаме какво става из болници и аптеки. Присъственото обучение нищо не означава, може ли калинката да обясни защо на лесните матури след 7-ми клас 1/3 от децата са с двойки по математика, а 1/4 с двойки по български? Това при присъствено обучение...

  МОН-ска калинке, истината е проста: децата, които са учили присъствено ще си учат и онлайн. За останалите е все тая, и присъственото обучение с нищо не им помага.

 8. 8 Профил на Jordan J
  Jordan J
  Рейтинг: 678 Неутрално

  Непоследователност и хаос в министерстването, създавани от приумиците и неадекватността на Борисов!
  Затворете за колкото трябва училищата, които са сред основните разпространители на вируса! Нищо няма да им стане на децата от онлайн учене за няколко месеца.

 9. 9 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1513 Неутрално

  Нищо няма да им стане на децата от онлайн учене за няколко месеца.
  —цитат от коментар 8 на Jordan J


  По същата логига и родителите могат да кажат, че нищо няма да им стане на пенсионерите да пазаруват и онлайн. Защо трябва да ходят на място до магазините?

 10. 10 Профил на pafaka22
  pafaka22
  Рейтинг: 926 Неутрално

  Накрая ще стане така, че ще окапят учителите и няма да има кой да води и дистанционното обучение.

 11. 11 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1513 Неутрално

  Безсмислено е издаването на заповеди от областните щабове на заповеди с по-късна дата и напрактика вече обезсилена. Това е просто ПР и заигравка с избиратели от други партии от страна на Фандъкова. Да се кандидатира с който иска, но да не прави неща, които объркват всички.

 12. 12 Профил на Светозар Христов
  Светозар Христов
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#7] от "rumen_s":

  Аз това отдавна го повтарям. Който си учи присъствено, той ще си учи и електронно. Тези дето не можели да учат електронно са същите, дето не учат и присъствено. Е, какъв е смисъла от тяхното присъствие ? Да става навалица. Явно много родители си мислят, че някой който не ще да учи, като присъства в училище, по някакъв начин ще му отворят главата и ще му наливат с фунията. Който не ще да учи, ако ще да го вържеш за чина цял ден, пак няма да се образова. Разберете го това.

 13. 13 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1513 Неутрално

  Накрая ще стане така, че ще окапят учителите и няма да има кой да води и дистанционното обучение.
  —цитат от коментар 10 на pafaka22


  Не бъркай учителите със съдиите.

 14. 14 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 990 Неутрално

  Снимката трябва широко да се популяризира. По време на световната пандемия министърът на образованието в Република България демонстрира как трябва да се провежда присъствено обучение на ученици.

 15. 15 Профил на hinchastewart
  hinchastewart
  Рейтинг: 359 Неутрално

  Да посъбера малко минуси реших. Интересно, при сериозен "локдаун", защо училищата продължават да работят в Испания, Ирландия, Канада ...Цитирам само тези 3 държави, защото вчера ми потвърдиха за тях. Иначе има още. А там не е като да нямат компютри и интернет. Имат и доста случаи на ковид.

 16. 16 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1513 Неутрално

  В другите страни обучението е присъствено. По закон и тук учениците са с гарантирано и безплатно от държавата образование.

 17. 17 Профил на FvH
  FvH
  Рейтинг: 1003 Любопитно

  До коментар [#2] от "Norman Granz":

  Може да е пълна анархия управлението, ама как красиво бучи маркировката, а? :D

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 18. 18 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  Да посъбера малко минуси реших. Интересно, при сериозен "локдаун", защо училищата продължават да работят в Испания, Ирландия, Канада ...Цитирам само тези 3 държави, защото вчера ми потвърдиха за тях. Иначе има още. А там не е като да нямат компютри и интернет. Имат и доста случаи на ковид.
  —цитат от коментар 15 на hinchastewart


  Дано попроучите и дали във въпросните държави болните (ако въобще им обърнат внимание) ги разкарват с линейки с часове между болниците, а после ги връщат да си мрат по къщите. И дали в аптеките им има дефицит на лекарства и ваксини...

 19. 19 Профил на hinchastewart
  hinchastewart
  Рейтинг: 359 Неутрално

  До коментар [#18] от "rumen_s":

  По никакъв начин не оспорвам сериозността на положението в България. Акцентирам, че присъственото образование е отчетено като много значимо и приоритетно за държавите дори в пандемия. Доколкото знам и във Франция не затвориха училищата, дори при близо 50 000 нови случая за ден. Каква е алтернативата? Затваряне на училищата до май месец?

 20. 20 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  До коментар [#18] от "rumen_s":По никакъв начин не оспорвам сериозността на положението в България. Акцентирам, че присъственото образование е отчетено като много значимо и приоритетно за държавите дори в пандемия. Доколкото знам и във Франция не затвориха училищата, дори при близо 50 000 нови случая за ден. Каква е алтернативата? Затваряне на училищата до май месец?
  —цитат от коментар 19 на hinchastewart


  Присъственото обучение може да се отчита като значимо и приоритетно там където има полза от него. У нас всички резултати показват, че особена полза от присъственото обучение няма. При лесните матури след 7-ми клас 1/3 от децата са с двойки по математика, а 1/4 с двойки по български, за какво изобщо си говорим? Каква е ползата от това "обучение", да изкарваме неграмотници с диплома? А дори и деца от т.н. "елитни" училища ходят на школи и уроци по базови и основни предмети. То добре, че е алтернативната образователна система и парите на родителите за школи и уроци, че резултатите от "присъственото обучение" щяха да са съвсем трагични.

 21. 21 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3396 Неутрално

  В много класове отсъстват и повече от 20%, но никой не е питал родителите, дали симптомите са грипоподобни.

  Любовта ще спаси света!!!
 22. 22 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2237 Гневно

  Не, няма хаос в системата!
  Няма хаос в държавата! Бац€ знае какво прави и защо откъсва от работа двама министри, за да им показва как шофира по чисто нова магистрала.

 23. 23 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#6] от "ggot":

  Наистина прекалявате т дезинформацията. Т.нар. дистанционно обучение по желание се осъществява в смесени паралелки от различни училища, напълно отделно от обучението в училището, в което е записано детето. Нещо като белодробните училища едно време, където не се получаваше никакво образование. Поне половината деца са в профилирани училища - кой те обучава моето дете по профилираната ум програма по софтуерни науки и математика? В същото време, дистанционното обучение на целия клас върви чудесно - преподават се уроци, правят се проекти, дори тестовете са ефективни, защото са направени така, че човек ако не е учил, не може за го направи - няма време за проверка в Гугъл или учебник, може да си помогне за не повече от 1-2 неща, и то ако знае какво търси.

 24. 24 Профил на ACER
  ACER
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Всичките тези заповеди плюс интервютата от жипката трябва да се съберат в една книга и да се публикуват със заглавие "Какво не трябва да правим по време на пандемия" под главната редакция на негова некомпетентност генерал-пожарникар доктор Борисов - главен строител в Територията.

  Въвеждащо изречение ще бъде: "Аз съм прост и вие сте прости, затова се разбираме"

 25. 25 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 627 Неутрално

  В Гърция днес затварят всички училища, а в Румъния от понеделник са затворени всички училища за 30 дни.

 26. 26 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1513 Неутрално

  До коментар [#23] от "velvoofell":
  Ти дезинформираш. Какви отделни паралелки, знаеш ли, колко малко са желаещите онлайн. Преди всичко са пасивни слушатели и зрители, няма как онлайн да следи учителя, какво правят всички, особено за малки деца. Онлайн обучението е за големи хора, които знаят, за какво го правят. Онлайн в училище е отбиване на номера, вместо грипна ваканция, за да не нулират годината.

 27. 27 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 731 Весело

  "С най-голяма тежест за формата на обучение остава заповедта на здравния министър, следващо по тежест е решението на областния оперативен щаб и последна по тежест остава заповедта на министъра на образованието."

  Нещо не разбирам...
  Много странна субординация е това.
  В кой закон е дефинирано понятието "областен здравен щаб" и като как неговите заповеди ще са с по-висока степен на тежест от министерска заповед?

  Не стига останалият хаос, ми и това сега...

 28. 28 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Въобще няма връзка между пълните болници и учениците. Учениците не пълнят болниците. По-възрастните трябва да поемат отговорността да спазват трите Д-та, а не да затварят училищата. С чужда пита помен не се прави.

 29. 29 Профил на Nelumbo
  Nelumbo
  Рейтинг: 871 Любопитно

  Значи Фандъкова не спазва заповедта на здравния министър, като нареди 5 клас да е присъствено в училищата в София! Какви ще са
  санкциите за нея?

 30. 30 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1513 Весело

  Още ли не сте разбрали, че Фандъкова е новия министър-председател. След като лятото отмени заповедта на министъра на МВР за премахването на палатковия лагер, онзи ден отмени заповедите на здравния и образователния министър.

 31. 31 Профил на idianata
  idianata
  Рейтинг: 694 Неутрално

  То, че училището ви не го бива, нито присъствено, нито отсъсвено е ясно. Туй че вас самите (за отговорните господа говоря... те па за какво ли са отговорни, като и един не съм чула да отговаря за нещо, ама нейсе) не ви бива нито присъсвено, нито отсъствено - също. Ми да вземете да ни освободите от присъствието си или как?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK