Задължителни маски в час след 5 клас и локални решения за учене предлага министерството

Задължителни маски в час след 5 клас и локални решения за учене предлага министерството

© Георги КожухаровМаските в час на учениците от 5 до 12 клас стават задължителни. Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев за заседанието на правителството днес. Вчера около това решение се обединиха синдикати, училищни директори и експерти от Министерството на науката и образованието (МОН). За най-малките - децата от първи до четвърти клас, е силно препоръчително да бъдат с маски в учебно време.


Очаква се заповед на Вълчев, с която това да се регламентира. За продължителността на учене от вкъщи и в училище най-тежка ще е думата на общините, като първо трябва да се произнесат областните и общинските щабове и местните здравни инспекции. И въпреки че според последната заповед на министъра на образованието учениците е препоръчително да учат от вкъщи не повече от 10 дни, а следващите две седмици - да присъстват в класните стаи, на срещата вчера се е взело решение това да бъде определяно от общините


Обучението от вкъщи е краткосрочна заместваща алтернатива, ефективна за 2-3-4 седмици, но не и за 6 месеца, посочи Вълчев. Той съобщи, че от просветното ведомство са обсъдили с министъра на здрваеопазването Костадин Ангелов, с областните управители, с кмета на София, следващата седмица да се премине към варианти на редуване - един клас едната седмица, друг - другата. "За да може от време на време големите ученици да се връщат в училище, те учат по-ефективно в електронна среда, пътуват повече в градския транспорт, не се налага родителите да седят при тях вкъщи", аргументира се Вълчев.
"Затова ще вземем диференцирано решение в зависимост от класовете", заяви той.


Три варианта на учене до Коледа


Преди два дни образователното министерство предложи три варианта за организация на учебния процес до Коледа с цел колкото може по-малко деца да се засичат при занятията.


Според първия вариант учениците от 5 до 12 клас трябва да прекарат общо 40% от учебното време в дистанционно обучение и трите дни преди Коледа всички ще са в клас. Най-много в онлайн среда ще учат 6, 11 и 12 клас - общо три седмици. Останалите три ще бъдат на място в класните стаи. 43% от часовете на 9 и 10 клас също ще преминат пред лаптопа или телефона.


Седмокласниците ще имат само с две седмици онлайн уроци, или 33% от учебното време. 8 и 5 клас ще имат по една пълна седмица дистанционно обучение плюс 17 и 18 декември. Така според този график първата и третата седмица, както и първите два дни от шестата седмица половината децата ще учат от вкъщи, а втората, четвъртата и петата - 38% от тях.


При втория вариант онлайн уроците са 49% от учебното време, а трите дни преди Коледа учениците ще бъдат вкъщи. Според това предложение 5 и 12 клас карат една седмица в клас, след това две седмици дистанционно, последвани от две присъствени плюс 17 и 18 декември. 6-и и 11-и пък започват с две пълни седмици вкъщи, две присъствени и още две онлайн.


Седмокласниците имат две седмици в клас, две вкъщи, 7 учебни дни на място и 3 онлайн. МОН предлага 8 клас да учат онлайн само от 26 ноември до 2 декември и преди Коледа. 9 и 10 клас започват със седмица от вкъщи, от 19 ноември до 2 декември са на място в класните стаи, а след това една седмица отново онлайн. До края на годината според този вариант 9 клас учи на място и между 9 и 16 декември, а десетокласниците само на 17 и 18-и.


Според третия вариант от 12 до 18 ноември в училище ще учат 5, 8, 9 и 10 клас. Следващата 5, 9 и 10 клас минават дистанционно, а с 6 клас продължава с онлайн уроците. От 26 ноември до 2 декември в класните стаи ще са само 6, 7, 11 и 12 клас. Между 3 и 8 декември онлайн са 7, 8, 11 и 12 клас, а от 9 до 16 декември - 6, 7, 11и 12 клас. На 17 и 18 декември в класните стаи ще бъдат само 6, 7, 11 и 12 клас, а до края на годината към тях се присъединяват всички ученици.


Всяко училище само трябва да вземе решение кой вариант да следва.


Гъвкави методи на обучение


Премиерът Бойко Борисов заяви, че локалното вземане на решения за преминаване към електронна среда на обучение остава най-правилният подход за учебните заведения. "Този метод е правилен - там, където няма зарази, децата да учат. Другите места - следете броя на заболелите, така че да щадим и учителите, и използвайте родителите при взимането на решения, защото това касае техните деца. Ние мислим най-доброто", подчерта Борисов на заседанието на кабинета.


Той възложи на министъра на образованието да продължи с прилагането на гъвкави методи на обучение на учениците по време на пандемията. "Това не са лесни задачи и не са лесни решения - да затваряш хората в домовете им. Застояването на децата вкъщи носи своите рискове - обездвижване, губене на мотивация за учене, десоциализират се, психически проблеми, които ние също отчитаме, когато взимаме решения", увери премиерът.


Вероятно за образователната система най-трудните седмици предстоят, когато дойдат сезонните грипни вируси, посочи Вълчев. Между 20 и 40 хил. деца годишно се заразяват със сезонни грипни вируси по данни на здравните власти. Вълчев припомни, че в момента има три подхода за преминаване в обучение от електронна среда:

когато се достигнат праговите стойности от 15% деца и учители със симптоми, сходни на COVID,
по решение на областните и общински кризисни щабове
по решение на министъра на образованието след мотивирано предложение на училищните власти


"Обвиненията, че няма единно управление на училищата по време на коронакризата, са несъстоятелни. Не може да не се види синхронът в решенията на щабовете в най-големите градове и области, където има най-голям натиск върху здравната система и там най-голям процент от учениците учат в електронна среда - София, Варна, Бургас, Пловдив, Шумен, Благоевград, Русе. Но има и области, в които учениците учат присъствено (в 1250 училища, над половината от всички в страната) - в по-малките градове, които не са се сблъсквали с COVID. Затова взехме решение за диференциран подход", разясни министърът на образованието.


По думите му в момента няма училища, които са преминали на електронно обучение по критерия 15% заболеваемост. От друга страна, има 40% ученици, които са преминали на дистанционно обучение в резултат на решенията на областните щабове. Тези решения са били координирани с МОН."За" и "против" маските в час


В момента носенето на маски е задължително само по коридорите и на двора, препоръчително в профилите, където се смесват деца от различни паралелки и по решение на педагогическите съвети може да стане задължително и в час. Въпросът е изключително оспорван, като подкрепа за маските има сред учителите и директорите, а на обратно мнение са родителите и децата. Това показват резултатите от национална представителна анкета, проведена по инициатива на директорските организации в образованието сред директори, учители, родители и ученици, цитирана от вестник "Сега". В анкетата са участвали представители на 221 общини, а резултатите са обобщени от столичните директори Асен Александров и Диян Стаматов.


Близо 58% от директорите заявяват, че учениците в начален етап не следва да носят маски. 29% са на обратното мнение, останалите не могат да преценят (при анкетирани 130 директори). При учителите отговорите не са така категорични, но отново води мнението, че маски за най-малките до 4 клас не следва да има - с близо 46% подкрепа. 21% се колебаят (1451 анкетирани).


В прогимназиален и гимназиален етап картината се обръща и сред учители и директори преобладава мнението, че маските трябва да са задължителни и в часовете. 52% от директорите смятат това за добро решение в прогимназиалния етап, за гимназиите подкрепата за задължителните маски расте - 60%. Също толкова от анкетираните директори считат, че задължителните маски в час биха направили учебната среда по-безопасна за педагогическите специалисти. Мнението, че това ще доведе и до по-малко заразени, обаче се подкрепя от по-малка част от директорите - 48%. Сходни са нагласите и при учителите.


Обратна е картината при родители и ученици. В нито един етап не преобладава мнението, че носенето на маски в часовете трябва да е задължително, като несъгласието е най-силно за началния етап на образование - 68%. 61% от родителите считат, че маски не са нужни и в прогимназиален етап (4121 анкетирани), процентът на несъгласие за гимназиите е около 56. Толкова са и родителите, които са на мнение, че маските в класните стаи няма да подобрят безопасността на учебната среда за учителите. И сред четирите групи нагласите за задължителни маски в часовете са по-разпространени в районите с голям брой заболели, показват още данните.


Шлем или маска: кое ще предпази повече учениците - четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (68)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4179 Неутрално

  Кой ще плаща маските?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  Пълно затваряне на училищата до нова година е по-добрия вариант.

 3. 3 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Премиерът Бойко Борисов заяви - "Този метод е правилен - там, където няма зарази, децата да учат. Другите места - следете броя на заболелите, така че да щадим и учителите, и използвайте родителите при взимането на решения, защото това касае техните деца. Ние мислим най-доброто"

  Как да се следи броя на заразените, като не се правят тестове в училищата на учениците и учителите?

  На правителството не му пука, че умират хора - важното е икономиката да върви и да не се похарчат пари.

 4. 4 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3893 Неутрално

  Ако, в клас има дете без маска, може ли другите деца да си тръгнат?
  И кой ще осигури достъп до училище?

  Любовта ще спаси света!!!
 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4179 Неутрално

  До коментар [#3] от "plynii":

  нужни са пари за оръжие и за чекмеджетата.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 806 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Аврам бакалина.

  Или да ходим да се редим на опашки - за безплатни маски или за осребряване на касовата бележка ли?

 7. 7 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1218 Любопитно

  За чия сметка ще са маските???
  Щом са задължителни, кой ще ги осигурява на всеки два часа? Кой ще следи за спазването? Министърът ще поеме ли разходите по съпътстващите заболявания?
  Имам още доста въпроси по финансирането!

 8. 8 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  Факт е, че ни управляват някакви пълни малоумни_и. Отнасят го децата, родителите, и някой и друг скоропостижно заминал си учител. Упорството на МОН за присъствено обучение съответства само на упорството им с което разсипват образователната система в резултат на което на края на 7-ми клас имаме 35-40% неграмотни ученици. На които е очеизвадно, че дори и присъственото обучение не е помогнало. А дори е по-вероятно да са пречили на тези, които наистина имат желание да учат. Отвратителни гроб-арски калинки. Цял ден с парцал на устата, в непроветлива, задушна, малка стая в която са наблъскани сума ти деца е всичко друго, но не и здравословно или полезно за някого.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 9. 9 Профил на Clint_Eastwood
  Clint_Eastwood
  Рейтинг: 781 Неутрално

  Аз едва издържам с маска половин час, представям си как им е на децата.

  Престанете да ги мачкате, бе, гадове.

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 10. 10 Профил на golemi_qica
  golemi_qica
  Рейтинг: 235 Неутрално

  Значи на национално ниво не можем да се справим с кризат а в билниците ,аптеките и училищата.Дайте сега да си измием ръцете с директорите на училищата и кметовете.
  А и как точно ще накараш дете пети клас да седи 7 часа по 40 мин. с маска?Де гиди герберски калинки.....Така ако продължаваме да качваме по 5000 на ден колко хора ще си пуснат децата след 2 седмици на училище?Даже и тези дето не вярват,че има вирус няма да ги пуснат.След 2 седмици всеки от нас ще има близък приятел ,познат или някой от семейството коронясъл с леки до тежки усложнения а и починали.Миналият месец нямах близък познат с корона.От вчера имам починал с двустранна пневмония и положителен ПСР,след 2-3 дневно търсене на връзки за легло.Влезе и на втория ден се обадиха да си го приберат в чувал.

  “Комунистът е като крокодил – когато си отвори устата, не можеш да кажеш дали се усмихва или се кани да те изяде.”
 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4179 Неутрално

  До коментар [#6] от "deymus":

  мамин, колко струват маските за месец знаеш ли.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 555 Любопитно

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Родителите, разбира се!
  "Държавата нема да се охарчи...

  По темата:

  Това с маскит е пълна идиотщина.
  Освен това го намирам за гавра с хлапетата, която може да увреди тяхното здраве.

 13. 13 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  ХАОС! Защо МОН, а не МЗ се занимава с този въпрос и взема решения?

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 14. 14 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  Пък с тези графици 1-2 седмици в клас, 1-2 седмици в къщи, няма да има нито една група ученици, която да не разнася заразата. Таман ще спрат едните и тръгват другите и така, до победа на МОН-човското малоумие. Да не забравяме, че учениците пътуват и в претъпкания транспорт, а пък ако съдим от % положителни проби там вече положението трябва да е страшно. И всичкото това докато се чудим какво да правим с болниците (до вчера всяка с отделения за ковид, от днес специализирани болници) и лъжем нагло за лекарствата...

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 15. 15 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3893 Неутрално

  Пълна карантина е единственото спасение, изобщо няма спор по въпроса.
  Защо се мъчат да откриват топлата вода, нашите мислители?
  Печелят време за бизнеса, да работим, да консумираме, да се разболяваме... до кога?

  От тази мярка няма да има никаква полза. После и децата ще са виновни, че не носят маски.

  Любовта ще спаси света!!!
 16. 16 Профил на hifi_hifi
  hifi_hifi
  Рейтинг: 361 Неутрално

  мале, мале. Пълна каша
  Ама не им завиждам и на МОН. Каквото и решение да вземат все щ е е грешно.

  Ако държавата държи на децата и учителите, то трябва поне да закупи еднократни маски и да ги раздаде в училищата.
  Учителите ще дават по 3 маски на дете на ден... поне това можеха да организират.
  Иначе на фона на многото заболели и за съжаление починали е най-добре да останат вкъщи до края на годината

 17. 17 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  Пълна карантина е единственото спасение, изобщо няма спор по въпроса.Защо се мъчат да откриват топлата вода, нашите мислители?Печелят време за бизнеса, да работим, да консумираме, да се разболяваме... до кога?От тази мярка няма да има никаква полза. После и децата ще са виновни, че не носят маски.
  —цитат от коментар 15 на hope


  Доста наивно. Не разбрахте ли, че всяка болест Е бизнес?

 18. 18 Профил на Marinov
  Marinov
  Рейтинг: 14 Неутрално

  "Той съобщи, че от просветното ведомство са обсъдили с министъра на здрваеопазването Костадин Ангелов, с областните управители, с кмета на София, следващата седмица да се премине към варианти на редуване - един клас едната седмица, друг - другата. "....Горките учители!

  Marinov
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на qtl36551020
  qtl36551020
  Рейтинг: 368 Неутрално

  На това се вика "оправяйте се сами мен не е интересува" аз не нося отговорност всеки локално да си решава.

 21. 21 Профил на Danail Mindov
  Danail Mindov
  Рейтинг: 39 Неутрално

  До коментар [#3] от "plynii":

  Ми те до сега не Умираха по 300 Човека на ден и сега си Умират като преди от същите болести ама Искате Телевизионната сага всеки ден и това получавате. Като ревете само сълзи около Вас. То ако и преди Дневник изреждаха кой е Умрял отдавна щяха да издават Некролози а не вестник.

 22. 22 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 806 Неутрално

  До коментар [#11] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Не дедин, аз дори не разбирам за какво мрънкотиш.
  Освен да заработваш на пост.

 23. 23 Профил на atreu
  atreu
  Рейтинг: 406 Неутрално

  Хора, затворете ги тия училища, крайно време е. Колко хора трябва да се разболеят и да умрат??????

  Приказка без край
 24. 24 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3893 Неутрално

  До коментар [#3] от "plynii":Ми те до сега не Умираха по 300 Човека на ден и сега си Умират като преди от същите болести ама Искате Телевизионната сага всеки ден и това получавате. Като ревете само сълзи около Вас. То ако и преди Дневник изреждаха кой е Умрял отдавна щяха да издават Некролози а не вестник.
  —цитат от коментар 21 на Danail Mindov


  Да не сте с температура?Не видяхте ли статистиката за починалите през първата седмица на ноември? +67% От къде идва това? Самолетите пръскат болести?

  Любовта ще спаси света!!!
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  Пълно затваряне на училищата до нова година е по-добрия вариант.
  —цитат от коментар 2 на #ОСТАВКА

  Маргинализация

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1556 Весело

  Хора, затворете ги тия училища, крайно време е. Колко хора трябва да се разболеят и да умрат??????
  —цитат от коментар 23 на atreu


  И като спрат да умират хора и достигнем положителен прираст да ги отворят.

 29. 29 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 338 Весело

  До коментар [#23] от "atreu":

  Не знам, кое е по страшно.... ДА осъзнаеш, че във всеки един момент може да умреш от най малката глупост, дори да се поддържаш здрав и да се пазиш или че те е толкова страх от смъртта, че не искаш да живееш :))

  Memento mori... Не забравяйте, че живота е прекалено кратък и не може да си позволиш да се криеш от него ако искаш да има смисъл :))

  Не искам 10 години икономическа депресия, заради един вирус, но ако се налага, аз съм си вързал гащите и ще съм 3000 пъти по добре от повечето от вас, дето бутат и така мизерната обстановка в България, към такава, която би прилягала на сегашна Венецуела :))

 30. 30 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4179 Неутрално

  До коментар [#22] от "deymus":

  Като не знаеш по-добре си трай. Сметни 60 маски на месец . А ако имаш 2-ма ученици. Ти по колко купуваш една маска?
  Работодателят ти трабва ли да ти осигури предпазно облекло или си го купуваш сам?
  Хайде малко по-умно!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 31. 31 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 903 Неутрално

  Това което министъра не казва е, че учителите от горна степен продължават да се разболяват не по-малко от преди, въпреки че повече от две седмици работят електронно.

 32. 32 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 338 Весело

  До коментар [#24] от "hope":

  А има ли статистика за сравнение, на тези починали от грип, защото ако се следеше, можеше и от това да останете шокирани :)) Смисъл доста стари хора умират от грип, но просто не се следи и на никои не му пука, че би хванал...

  Ясно ли ти е, че ако нарушиш икономиката, принуждаваш хората да се хранят по зле, допълнителен стрес, безсънни нощи, фалити, самоубийства, неглижиране на други проблеми, защото всички гледат само към ковид и тнн ?? Част от тея неща неиронично те правят и по податлив не само към самата болест от които се криете, но и към много други :))

  Има една граница, в която решението е по лошо от проблема :)) Да принципно можеш да решиш проблема с плъховете ако пуснеш ядрена бомба, но на каква цена ? :)))

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4179 Неутрално

  До коментар [#34] от "dsj02691732":

  Май не си фен на истината? Къде ги продават на тази цена другарю гербер червен???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 36. 36 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3893 Неутрално

  33-годишният учител по английски език в ОУ "Гео Милев“ в Садово Георги Терзийски е починал от коронавирус. Обичаният преподавател се борил със заразата повече от три седмици.


  https://www.plovdiv24.bg/novini/regionalni/Tragediya-COVID-19-otne-zhivota-na-obichan-mlad-uchitel-v-Sadovo-1022456

  Любовта ще спаси света!!!
 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4179 Неутрално

  До коментар [#37] от "dsj02691732":

  Дай адреса на тази железария.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 41. 41 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4179 Неутрално

  До коментар [#37] от "dsj02691732":

  Дай адреса на тази железария.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 42. 42 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  33-годишният учител по английски език в ОУ "Гео Милев“ в Садово Георги Терзийски е починал от коронавирус. Обичаният преподавател се борил със заразата повече от три седмици.https://www.plovdiv24.bg/novini/regionalni/Tragediya-COVID-19-otne-zhivota-na-obichan-mlad-uchitel-v-Sadovo-1022456
  —цитат от коментар 36 на hope


  Къде е сега МОН-ската нещастна калинка държаща на присъственото обучение, кой ще се грижи за 3-годишното му дете? Съпътстващи щети на гроб-аджийското малоумие и тъп инат. Надявам се след време наистина да бъдат съдени за престъпните си действия и бездействия спрямо народа.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на etar
  etar
  Рейтинг: 898 Неутрално

  Какво ли не правим само и само да не затворим ресторантите. Решението за епидемия без ваксина е едно -карантина и изолация. Маски задължително разбира се, но няма как да накараш едно дете да стои 6-7 часа с маска. На всички е ясно. Когато ползваш маска и не спазваш 100 % хигена, риска от заразяване се увеличава даже.

 45. 45 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4179 Неутрално

  До коментар [#43] от "dsj02691732":

  Пропуснал си доставката но цената е добра. Мерси.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 46. 46 Профил на dsj02691732
  dsj02691732
  Рейтинг: 10 Неутрално

  До коментар [#45] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Не знам имате ли аптеки Афиа, където живееш. Сигурно имате. Преди час купих кутия оттам за 13 лв.

 47. 47 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4179 Неутрално

  До коментар [#46] от "dsj02691732":

  Ще проверя.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 48. 48 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 806 Неутрално

  До коментар [#30] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Та па точно ти да ми кажеш да си трая, е лицемерно.
  Гледам и други са те "сипали", но щом искаш железария, виж НА София има една железария, започва с Бау и завършва на Хаус ( не хаос, какъвто има в главата ти), та виж там за колко продават 50 бр, еднократни и тогава възклицавай неверни неща.

 49. 49 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1218 Любопитно

  До коментар [#45] от "КМЕТ В СЯНКА":Не знам имате ли аптеки Афиа, където живееш. Сигурно имате. Преди час купих кутия оттам за 13 лв.
  —цитат от коментар 46 на dsj02691732


  Значи не е никакъв проблем, министърът да осигурява маските и да следи за редовната им смяна и чистота, още повече, че децата са под негова опека докато са в училищата?

 50. 50 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4456 Неутрално

  До коментар [#7] от "ju.li":

  Защо пък трябва да са на два часа, след като има 8-часови маски

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 51. 51 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 338 Весело

  До коментар [#49] от "ju.li":

  Какво правят децата, когато родителите и възрастните наложат някакво правило ? :)))

  Макар, че допускам, че с достатъчно наказания над родителите и последващото физическо малтретиране на децата, дори тези мерки могат да бъдат ефективно приложени :))

  България има нужда от повече социопати :))

  Решението е елементарно. Просто преминават на дистанционно обучение перманентно и затваряме тея замазани сгради от соца :)) Вече сме в 21 век имаме други инструменти за обучение и самообучение :)) Е верно, че много учители, ще бъдат освободени и че ще се преподава физически само в първите години, но хей, няма прогрес без жертви :)) Време е да оставим коня и да продължим напред с колата :))

 52. 52 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4456 Весело

  До коментар [#46] от "dsj02691732":

  Купил си "най-големите дървета"...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 53. 53 Профил на nadeto4444
  nadeto4444
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Днес над 100 починали, вчдра над 100 починали, вече трудно ще паднем под тази бройка. Аз искам по-строги мерки поне за 3 седмици ,а може и до Коледа. КПП не са нужни този път, много хора се притесняват от това.2 дни подред над 100 починали, трудно ще слезем под тази цифра вече. Да трудно е, бедни сме, но все някак ще оцелеем зимата. Нека да си дадем глътка въздух, нека малко намалеят заболелите. Всички носим маски в обществени места, но вкъщи не, а вече всеки 20 е носител на вируса. Особено опасни са безсимтомните. Сигурна съм , че за всички разумно хора на първо място е живота.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на idianata
  idianata
  Рейтинг: 611 Неутрално

  Ненормална история :(. Аз и по-рано не виждах някакъв съществен смисъл в общественото, безплатно образование (освен социализацията на дребните диваци едни с други) - има по две-три горе-долу свестни училища на град, които по-подразбиране не стигат за всички желаещи и по някое време стават толкова търсени, че настаняването на отроците в тях води до най-разнообразни форми на корупция, което пък от своя страна сваля качеството на обучението в инак лелеяното учебно заведение... - това са си обичайните проблеми с които сме си свикнали. А днешния е, че даскалиците смятат, че децата ще ги заразят и уморят ... Е какъв е смисъла да пратиш детето някъде при някой, който си мисли, че то е някакъв вид вредител и ще го умори? Аз предпочитам да си седи в нас недоучено или да ходи на частни уроци при такива учители, които и да мислят, че детето може да ги зарази от нещо страшно, от друга страна са съгласни, че това са рискове на професията, която и без друго харесват, та биха поели някой и друг друг разумен риск за да я практикуват! (всяка професия си има рисковете и практикуването на нито една не е напълно безопасно!)

 56. 56 Профил на dsj02691732
  dsj02691732
  Рейтинг: 10 Неутрално

  До коментар [#52] от "hamiltonf":

  Възможно. Това продават, това купувам. Същите маски, на същото място до преди два три месеца гонеха 40-50 лева за кутия. Тогава пак ли са били дървета? А и това са най-обикновени маски за еднократна употреба. Слагаш и на излизане от магазина хвърляш.

 57. 57 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  До коментар [#36] от "hope":

  А нещо за милионите хора по света дето нищо им няма въпреки че са минали короната няма ли да кажеш? Нищо повече от единични случаи не можете да изкарате. Това ви е драмата, няма нищо необичайно в момента което да налага каквито и да било мерки. Както винаги един малък процент хора умират от сезонни вируси. Умиращите последните седмици в държавата като бройка не са с нищо по различно от други периоди предни години, когато не сме имали корона. Защо в тези предни периоди никой не е налагал дивашки мерки?

 58. 58 Профил на idianata
  idianata
  Рейтинг: 611 Неутрално

  Между впрочем - извън темата - онзиден четох, съвсем сериозно научно издание със съвсем сериозно обяснен експеримент, параметри при които е направен, с каква цел е направен и какви резултати са постигнати и т.н. ... В крайна сметка постигнали много добра превенция на задълбочаването на симптомите на короната (т.е. - заболелия (не "безсимтомния") да прекарва заболяването леко ) със ..... антидепресанти! Не си го измислям! В Sci-Tech го четох комай.

 59. 59 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4456 Неутрално

  До коментар [#56] от "dsj02691732":

  Ако искаш качествени еднокр. хирургически маски, ще търсиш или на Хартман - с 3-4 лв./кут. са по-скъпи, или на Аливио - тип II R, с 20 лв. по-скъпи., но те са си на тези цени, от когато се появиха за първи път и не са мръднали надолу. И двете марки, особено втората, нямат нищо общо с тези които си купил.
  Това е ако наистина искаш да се пазиш, а не за камуфлаж.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 60. 60 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  Докторите със скафандрите много се опазиха, а какво остава за деца с парцали. Управляващите извършват престъпление срещу човечеството а наказанието за подобно престъпление е определено още в Нюрнберг.

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 61. 61 Профил на dsj02691732
  dsj02691732
  Рейтинг: 10 Неутрално

  До коментар [#59] от "hamiltonf":

  Благодаря за съвета. Сега не е лошо да кажеш и откъде по дяволите да ги купя. Тия първите ги няма даже и в интернет сайтовете. Вторите ги намерих само в Емаг. За тези ли става дума?
  https://m.emag.bg/medicinski-maski-alivio-tip-ii-50-broja-v-kutija-234/pd/DWB012MBM/?X-Search-Id=33a62385df6563c514fc&X-Product-Id=64019489&X-Search-Page=1&X-Search-Position=5&X-Section=search&X-MB=0&X-Search-Action=view

 62. 62 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4456 Неутрално

  До коментар [#61] от "dsj02691732":

  Да, тези са на Аливио, малко по-малко защитените, другият им модел е пак тип II, но с R накрая, и е сниман доктор, вместо медицинска сестра. А Хартман са тези : https://apteka.framar.bg/30030807/хартман-маска-лууп-175-мм-100-мм-1-бр-992537

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 63. 63 Профил на dsj02691732
  dsj02691732
  Рейтинг: 10 Неутрално

  До коментар [#62] от "hamiltonf":

  Не е наличен. Всъщност аз реших да те послушам, нали си аптекар би трябвало да си по-наясно, и взех че поръчах две кутии Аливио. Дано да е за добро.

 64. 64 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4456 Неутрално

  До коментар [#63] от "dsj02691732":

  Не съм аптекар, икономист съм и собственик на аптеки... Със сигурност ще си вдигнеш нивото на защита. И цената е добра, по-скъпата я взимам на 31 лв. и я продаваме на 35. Доставката ще те оскъпи с малко:
  МАСКА АЛИВИО ЕДНОКР.ХИРУРГИЧНА ТИП II R Х 50
  Годност: 02/2027Произв.: ALIVIO
  33.00
  7%
  30.84

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 65. 65 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Тази вечер имахме родителска среща за онлайн обучението - нали министърът иска родителите да решават. В нашия клас мненията са 50/50, в други випуски с матури или по-малки може и повече да са за присъственото. Беше ясно подчертано, че маските вече са задължителни. Това е общественото мнение.

  П.с. Затвърждавам мнението си против референдумите.

 66. 66 Профил на dsj02691732
  dsj02691732
  Рейтинг: 10 Неутрално

  До коментар [#64] от "hamiltonf":

  Не е нещо кой знае какво оскъпяването. На две кутии с доставката цената идва 38.5 лв на кутия. Но пък, ако споделиш къде са ти аптеките може да си оставя парите при теб следващия път.

 67. 67 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4456 Неутрално

  До коментар [#66] от "dsj02691732":

  Не, въобще не ме интересува, поръчвай си ги от аптеката, от която си пазариш обикновено. Просто се учудих на цената в емаг, в случая добра, а много пъти съм гледал скандални техни недоразумения в ценово отношение.
  И последно, като защитиш устата и носа си, си наполовина защитен, използвай качествен дезифектант за ръцете, с експозиция над 2 часа, има такива, ръцете ти са 100% защитени колкото и вируси или бактерии да попаднат върху тях. Отделно има спрейове за нос и отделно за гърло, които също правят защитен филм върху лигавиците за часове, и убиват всичко, което попада върху тях. Твоя магистър-фармацевт би трябвало да знае за тях, и дано имат наличност. Тогава вече, защитата е на макс.
  Интелигентните хора мислят за защита и здравето си, а другите - лаладжии, тома неверни, сульо и пульовци, ни докараха до това положение, а то наистина е тежко. В последните дни, всеки трети влизащ при нас е в кюпа.
  Жив и здрав!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 68. 68 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 813 Неутрално

  С маски или без маски, статистиката показва ясно увеличаване на случаите от КОВИД след започване на присъствени учебни занятия - затова трябва ограничаване на присъствените занятия до абсолютно необходими занятия като лабораторни упражнения например, при това със спазване на строги ограничителни мерки. Поне докато не дойде ваксината - другото е игра със здравето.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK