Намаляват се езиковите, увеличават се математическите паралелки в София

Намаляват се езиковите, увеличават се математическите паралелки в София

© Анелия НиколоваЕзиковите паралелки в София ще бъдат намалени през учебната 2021/2022 г., за да може повече ученици да изучават профили и професии със STEM насоченост - (Science - Technology - Engineering - Mathematics). Тази мярка е с цел осигуряване на повече кадри на пазара на труда с техническо образование и професии, за които се изисква по-задълбочено изучаване на математика и природни науки. Това казва в интервю за вестник "24 часа" директорът на Регионалното управление на образованието в София Ваня Кастрева.


Намаляването на езиковите паралелки обаче не означавало, че ще се учат по-малко часове чужд език.
Ако профилът на ученик например е "Софтуерни и хардуерни науки", той може да има същия хорариум чужд език като в езикова паралелка. "Чакаме предложения от директорите, още сме далеч от етапа, на който ще ги обсъждаме. Те трябва да обсъдят предложенията си първо на педагогически съвет, след което да го внесат в РУО. В последните години заедно с директорите преориентираме приема към съвременно обучение, свързано със знания и компетентности в сферата на математиката, техническите науки и електронните системи, без да го налагаме", уточнява Кастрева.


През учебната 2021/2022 г се очаква в софийските гимназии да кандидатстват 11 541 ученици, което е с 300 повече от миналата година. Паралелките вероятно ще се увеличат от 388 на 409. Всичко е свързано с резултатите от националното външно оценяване, защото приемът в 8-и клас в държавните и общинските училища зависи от тях. В София обаче има и спортни, частни и училища към Министерството на културата. Конкуренцията е голяма и отговорността на родителите също, коментира Ваня Кастрева.
В рейтинга на училищата по минимален бал на последното прието дете на първо класиране на първо място миналата година беше Софийската математическа гимназия, следвана от Немската гимназия, Техническо училище "Електронни системи" към Техническия университет в София, 73-о училище, 164-а гимназия с преподаване на испански език, Първа английски, Втора английска, 9-а френска, 22-о езиково училище и 31-о средно училище за чужди езици и математика.


В професионалните гимназии най-желани са банково дело с английски език в Националната търговско-банкова гимназия, следвана от електронна търговия с английски език, Технологичното училище "Електрони системи" - системно програмиране с английски, Професионалната гимназия по електроника "Джон Атанасов" - приложно програмиране и системно програмиране.


Досега в Регионалното управление на образованието в София са постъпили предложения за разкриване на нови специалности от Професионалната гимназия по електротехника и автоматика - охранителна техника и системи за сигурност и електродомакинска техника. Софийската професионална гимназия "Княгиня Евдокия" предлага а специалност "Промишлен дизайн" и "Индустриални отношения". Професионалната гимназия по транспорт "Макгахан" е депозирала "Металургия на цветните метали" като дуална паралелка. 97-о средно училище "Братя Миладинови" предлага специалност "Търговия". Професионалната гимназия по текстилни и кожени изделия предлага нова за училището специалност "Моден дизайн". Предстои обсъждане на предложенията.

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2892 Неутрално

  Нещо Ч-то в заглавието изглежда като ¢

 2. 2 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4113 Неутрално

  Да няма повече мераклии за технически специалности?

 3. 3 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5315 Неутрално

  Защо няма паралелки, които да подготвят за социални работници

 4. 4 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  "Директори предлагат да се учи охранителна техника, "

  Има напредък, по-рано учеха "охранителни техники" а сега охранителна техника - държавата на милиционерите и охранителите.
  А ПУЦ-те кога ще възтановят?

 5. 5 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 2178 Неутрално

  До коментар [#3] от "pet_fire":

  е че малко ли хуманитари с вишУ има те не са ли достатъчни

 6. 6 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 300 Неутрално

  С други думи - увеличават се тийнейджърите, които планират да емигрират към по-организирани държави.

  Спечелихме битка, но не и войната!
 7. 7 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Хубава новина. Който иска да научи езика ще го научи. На България и трябват инженери, а не сервитьори, камериерки и бармани.

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 8. 8 Профил на Коце Слаев
  Коце Слаев
  Рейтинг: 353 Неутрално

  Адмирирам това решение ... дано се реализира!

  "Миналото е понятно за нас само в светлината на настоящето и можем напълно да разберем настоящето само в светлината на миналото." - E. H. Carr
 9. 9 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2884 Неутрално

  С други думи - увеличават се тийнейджърите, които планират да емигрират към по-организирани държави.
  —цитат от коментар 6 на PisnaMi


  -------------
  не, напротив. намаляват.

  Любовта ще спаси света!!!
 10. 10 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2884 Неутрално

  Децата с тези задължителни немски и английски ги подготвят за чистачи и санитари в западна европа. Свършиха баламите, сега да си търсят африканци и азиатци.

  Любовта ще спаси света!!!
 11. 11 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2884 Неутрално

  И още нещо.................
  за държавен прием, за счетоводител, архитект, учител по математика, ИТ, някои специалности в ТУ, трябват оценки по над 5,8 /за момичета/ по математика.


  "Средните балове на второ класиране са в поднаправление „Финанси, счетоводство и контрол“ са 28,76 за жените и 25,76 за мъжете. Максималният е 30. Второто най-силно поднаправление в УНСС е"Икономика с преподаване на английски език", където при максимален бал 36 за жените той е 30,77, а за мъжете - 28,23."

  "Високи са баловете за "Английска филология", в която няма квотно разделение на мъже и жени - минималният е 31,56 (максималният е 36). В "Приложна лингвистика с втори чужд език английски" се влиза с 33.36 (при максимален 36). В "Български език и немски език" минималният бал е 33.84, в "Балканистика" - 34,20, в "Културен туризъм" - 35,16 при максимален 36. Още по-впечатляващ е резултатът при "Теология", където последният приет е с максималния бал 36. В "Психология" се влиза с бал 30, в "Софтуерни технологии и дизайн" - с 32.20, в "Педагогика на обучението по музика" - с 33.00"


  "В специалността "Медицина", за която Министерският съвет отпуска 180 места на Университета, са класирани поравно мъже и жени. Последният приет младеж е класиран с 31.22. Първите двама в списъка са пълни отличници с бал 36. Дори последната от 90-те жени е с 34,20. С други думи, ако двете оценки от дипломата са шестици, двете от изпитите са средно по 5.55."

  Любовта ще спаси света!!!
 12. 12 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2136 Неутрално

  Нормално, езиковата подготовка е хубаво нещо, но бизнеса си иска своето.
  Добре е всеки човек да има поне по една истинска професия.

  Panta rhei....
 13. 13 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 365 Неутрално

  Което доказва, че закриването на паралелка в МГ в Русе не беше политика, я персонална атака.

 14. 14 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  Много добър сигнал. Дано само ВУЗ-овете д започнат да дават по-солидна подготовка. Липсата на технически образовани кадри е една от причините да няма по-сериозни инвестиции.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 15. 15 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2093 Неутрално

  Забелязвам че знаещите чужди езици на добро ниво в България се е увеличили много.
  Добре ще е чужд език да може да се учи на ниво езикова гимназия във всяко училище.
  А интересът (дано наистина го има) към точноте науки и техническите специалности е супер похвален.
  Както (уж) бил казал някакъв си чекист
  Повече пот в учението, по малко кръв в боя!

 16. 16 Профил на dolcevita
  dolcevita
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Задължително в София трябва да се разкрият още математически гимназии, поне 2.
  1,5 милионен град като София има само 1 МГ, колкото има и в западащите областни градове с 40-50 хил. души като Ямбол, Разград, Силистра и т.н. Изкуствено се поддържа сръхконкуренция за СМГ, което налага цени по 50 лв. за частен урок за прием. Нали искаме много математически грамотни деца, а не 5 класа за цяла София?

 17. 17 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3883 Неутрално

  Езиковите гимназии подготвят емигранти - добро владеене на езика и конкурентна среда.

 18. 18 Профил на div_petel
  div_petel
  Рейтинг: 24 Неутрално

  Браво. Следващата стъпка е да започнат да дават адекватни заплати на инженерните и техническите кадри и може нещо да се получи. Сега предлаганите заплати за някои от тези позиции (без ИТ) са на едно ниво със заплатите на чистачките и общите работници. Нищо против чистачките и общите работници, но докато това не се промени няма да видим голям наплив за тези специалности.

 19. 19 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Хубава новина. Който иска да научи езика ще го научи. На България и трябват инженери, а не сервитьори, камериерки и бармани.
  —цитат от коментар 7 на Тиква загубена


  Инженер без английски няма да се развива.
  Отмина времето, когато инженерна литература на руски бе основен източник на познание. А българите (мислехме, че) разбираме руски.

  Спечелихме битка, но не и войната!
 20. 20 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2535 Неутрално

  Знаенето на английски език е наистина базова необходимост. Не беше необходимо самото изучаване на езика да се поставя в центъра на образованието.

  подпис
 21. 21 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2884 Неутрално

  До коментар [#15] от "Таралеж":

  Добре ще е чужд език да може да се учи на ниво езикова гимназия във всяко училище.
  --------
  няма как това да стане, за това и в езиковите гимназии се влиза с 5,8, а в останалите - може и с тройка.

  Любовта ще спаси света!!!
 22. 22 Профил на nix1130
  nix1130
  Рейтинг: 599 Неутрално

  Еми нормално. Тия безсрамни програмистки заплати поквариха младежите. Ся мечтата на мама и на татка е "Учи мамам да станеш Айти". И почва всяко на 16 цъка я теуефонче я Въйфонче, а на 18 е Пхп девелопър с 5 години опит или дизайнер.
  Но има една тайна, младежи и девойки. Пазара се пренасити с такива. Без връзки ще ви спукат от входни тестове и задачи за да седнете на комп за 1000 лв. Така че от дупетата трябва кръв да тече. Щот днес си Айти утре си Айди

 23. 23 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2093 Неутрално

  До коментар [#21] от "hope":

  Ще ти отговоря с цитат на Иван, от предишния коментар.

  Знаенето на английски език е наистина базова необходимост. Не беше необходимо самото изучаване на езика да се поставя в центъра на образованието.


  Това е истината.
  За жалост няма достатъчно добри учители по езици за всички училища. И от там трябва да се започне. Учителските заплати на учителите по езици.

 24. 24 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4423 Неутрално

  До коментар [#4] от "telqk":
  "А ПУЦ-те кога ще възтановят?"

  Има голям недостиг на изпълнителски кадри като шлосери , стругари, монтажници, заварчици, арматуристи , кофражисти, кранисти.... По-рано такива специалисти се подготвяха в ПУЦ-овете , а в Строителни войски се подготвяха строителни майстори в различни направления. Сега общи работници има бол, майсторите са кът.

 25. 25 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4423 Неутрално

  Това ,че се увеличават математическите паралелки , не означава , че завършилите ги среднисти непременно ще отидат да следват инженерни дисциплини. Истината е , че все по-малко са желаещите да изучават физика , химия , математика или инженерство.

 26. 26 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  До коментар [#24] от "tacheaux":

  Така е казвал и Йосиф Висарионович: "На нас политици нени трябват - имаме си достатъчно даже и в излишък. Трябват ни изпълнители"
  Та тези изпълнители талпата ли ще ги ръководи с килийно образование?

 27. 27 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 365 Неутрално

  До коментар [#20] от "Иван K":

  Съгласна съм, че е базова необходимост. И че не трябва да се губи цяла година и да се прекъсва нишката по другите предмети. Най-добре е да е редовна част от учебната програма от 1 клас. В нашето училище беше ЗИП и май имаха по 3-4 пъти седмично, първата година без писане, докато не усвоят българския. Детето научи там повече от школите, които не му се разминаха. В 8 клас да се продължи, а не да се започва от нулата - на практика има по 2-3 деца в клас, които не са учили английски преди това. Може да се изкара до нива Б2 по този начин без загуба на цяла година. Вторият език да не е задължителен, а избираем от панел "социални компетенции". Изучаването на втори език с 2 часа седмично от 9 клас е безпредметно за повечето деца.
  Свидетел съм тази година на претупването на материала по химия, биология и физика - 2 години в една. Без упражнения и лабораторни, по 3 часа седмично от предмет и всеки час нов урок, а всеки ден се падат по 3 "разказвателни" минимум. Заради английския компрометираха обучението по важни научни дисциплини. Защото, ако преди езиковата година просто ги избутваше нагоре, сега отгоре ги натиска профилираната подготовка в 11 и 12 клас и са струпани само в 9 и 10 клас. По-глупава реформа трудно може да се измисли.

 28. 28 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2370 Неутрално

  До коментар [#22] от "nix1130":

  В какъв смисъл "безсрамни програмистки заплати"?
  Ако чужди фирми плащат малко, значи експлоатират, ако плащат много "покваряват".
  Мина времето на единните щатни таблици, сега е търсене и предлагане. Това, че има високи заплати е хубаво, защото именно високите заплати задържат младежите в България.

 29. 29 Профил на gerganabg
  gerganabg
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Аз пък съм против - насила хубост не става и е безсмислено, липсата на хора с хуманитарно образование ще доведе до изпростяване

 30. 30 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2136 Неутрално

  До коментар [#18] от "div_petel":

  Не сте прав.
  Поне при нас инженерите са доста добре платени. Говоря за машинни инженери. И са доволни от заплатите си.
  Надявам се да не е изключение.
  Но проблемът с непрекъснатото бълване на специалисти по маркетинг, публични администрации, някакви меринджейски специалност и т.н. е доста сериозен.
  Също така един познат ми сподели че и агрономи трудно се намират. В България това е доста подценявана специалност, но фермерите май взеха да се усещат че само с купуване на нова техника не става. Трябват си и учени хора.

  Panta rhei....
 31. 31 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3256 Неутрално

  Май много са станали хората, които превеждат ценности. А и падна цената.
  Но кой реши, че са нужни математика и инженери? Такива пък въобще не трябват.
  Сега има нужда от копачи, косачи, поливачи, овчари, говедари, свинари, зарзаватчии, гроздоберачи, тютюнджии и най-вече ракиджии. И родното образование произвежда с пълна сила.

 32. 32 Профил на gerganabg
  gerganabg
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Липсвали инженери - когато се появят на пазара, фирмите които сега се оплакват че ги няма, ще са блед спомен. Никой не очаква лапе на 14 години което сега учи в мат гимназия да запълни дупката на пазара. Ако обаче след 10 години, само такива абсолвенти са там, няма да има къде да си пишем мненията, едва ли програмисти са тия дето списват Дневник, и ще четем чужда литература в руски превод , щото няма да има кой да я преведе :)

 33. 33 Профил на gerganabg
  gerganabg
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Липсвали инженери - когато се появят на пазара, фирмите които сега се оплакват че ги няма, ще са блед спомен. Никой не очаква лапе на 14 години което сега учи в мат гимназия да запълни дупката на пазара. Ако обаче след 10 години, само такива абсолвенти са там, няма да има къде да си пишем мненията, едва ли програмисти са тия дето списват Дневник, и ще четем чужда литература в руски превод , щото няма да има кой да я преведе :)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK