Да завършиш училище от дивана - как онлайн ученето се отразява на гимназистите

Да завършиш училище от дивана - как онлайн ученето се отразява на гимназистите

© Юлия ЛазароваОт 29 октомври със заповед на здравния министър Костадин Ангелов гимназистите учат дистанционно. Засега - поне до 12 януари, както обяви министърът на образованието Красимир Вълчев пред Би Ти Ви, макар че според действащите ограничителни мерки заповедта за големите ученици е планирано дистанционно обучение до 31 януари.


Дългият период на отделяне от класните стаи притесни мнозина родители. Според педагози, психолози и образователни експерти обаче гимназистите, за които онлайн обучението се очертава да е най-дълго, ще завършат успешно, защото вече имат изградени навици за учене. Пред "Дневник" те все пак отчитат, че мотивацията на децата спада бързо след продължителното учене от вкъщи, а контактът с връстниците е незаменим и им липсва най-много. Освен това онлайн обучението засилва съществуващите в системата дефицити: социално-икономическото неравенство между учениците, невъзможността на системата да компенсира това, като създаде условия всички да учат и напредват, необходимостта от практически насочено учене и т.н.


Засега властите са в режим на изчакване в решенията за връщане към присъственото обучение, докато се видят резултати от наложените преди месец по-строги ограничителни мерки. "Министерството на образованието и науката (МОН) следи внимателно развитието на заболеваемостта, има разбирането на здравните власти и при продължаващо подобряване на показателите поетапно ще пристъпи към обратно връщане в клас и на големите ученици, съобщиха от ведомството пред "Дневник".
Плановете са присъственото обучение да бъде осигурено първо за седмокласниците, на които им предстои Национално външно оценяване, за осмокласниците в езиковите гимназии и за 12 клас заради подготовката за матурите и кандидатстването в университети, уточниха от министерството.


МОН се надява епидемичната обстановка да се нормализира след януари и през втория учебен срок учениците да се върнат в класните стаи. Обсъждат се и варианти за редуване на децата на седмица онлайн със седмица присъствено учене, съчетано с локални подходи.


"Ще разрешим някои дейности при 5 - 12 клас, които не могат да се отложат и не могат да се проведат в електронна среда, като някои изпити и практики", каза просветният министър Красимир Вълчев пред Би Ти Ви и уточни, че за момента е сигурно, че по-големите ученици ще останат вкъщи до 12 януари, а след анализ на данните за новия щам на коронавируса ще се вземе решение как да се действа след тази дата.


Колко може да се учи онлайн, преди да се загуби мотивация


Според директора на испанската гимназия в София "Мигел де Сервантес" Зорница Йончева гимназистите нямат проблем с онлайн обучението, но тя все пак се надява вторият срок да е присъствен. "При големи ученици, с изградени навици за учене и силна мотивация по принцип, обучението е далеч по-лесно, отколкото при малки ученици или немотивирани. Дори в 8 клас, смятам убедено, че обучението се случва по задоволителен начин", заяви тя пред "Дневник".


За да се поддържа мотивацията, се изискват усилия и от страна на учителите, и от страна на учениците, посочи образователният експерт на "Заедно в час" Кристина Николова. По думите й качественото учене зависи от различни фактори и е все по-свързано с практическата приложимост на наученото и развиването на компетентности у учениците. Онлайн средата дава добри условия за това, защото обезсмисля до голяма степен тестуването и изпитването върху фактология.


Интернет достъпът и необятната информация в мрежата правят изпитването върху факти в условията на дистанционно учене безсмислено


Кристина Николова, образователен експерт


Според Николова на практика учителите са провокирани да дават проекти и творчески задачи на учениците, като прилагат знанията от учебната програма и заедно с това развиват разнообразни умения - отсяване и анализ на източници онлайн, използване на разнообразни платформи и профили, критическо мислене, креативност и т.н. "Именно това е и посоката за мотивиране на учениците, и то съвсем не само в онлайн среда", каза тя пред "Дневник" и даде за пример учениците от СУ "Нешо Бончев" в Панагюрище, които създават сайт за чужденци, посетители на техния град. Децата работят по сайта, докато учат материала по информационни технологии, география, история и английски език.


Максимум до месец започва да се губи мотивацията за учене онлайн, е мнението на училищния психолог Иван Игов. Обяснява, че контактът с връстниците е най-важният на тази възраст, много по-важен, отколкото контактът със семейството.


Тийнейджърите имат нужда от жив контакт


"Много от учениците в горния курс вече ходят на училище не толкова, за да научат нещо там - много ученици ми казват, че в училище не научават нищо повече от това, което могат да научат вкъщи, а са в училище, за да видят приятелите си. Това в социалните мрежи също се прави, но за повечето от гимназистите не е достатъчно, каза психологът пред "Дневник". По думите му е важна и конкурентната среда, защото ученето в конкурентна среда е много по-ефективно, отколкото самостоятелното.


Да завършиш училище от дивана - как онлайн ученето се отразява на гимназистите

© Георги Кожухаров


Това е най-голямата тревога и според Зорница Христова - психичното здраве, усещането за щастие и нещастие, самота и принадлежност, особено за учениците, които имат по принцип проблем с това.


Иван Игов настоява да се говори само за една година. "Нека кажем, че ще продължи до пролетта и началото на лятото, след ваксинацията всичко това ще отшуми. Догодина се надявам всичко да започне отначало", каза той. По думите му не повече от 10-15% от децата изживяват изолацията травматично и заради себе си, но и заради родителите си.


Има ли причини за притеснение


Всеки пети ученик в прогимназиален и гимназиален етап демонстрира ниска поведенческа ангажираност, всеки четвърти ученик има ниска емоционална ангажираност с ученето и училището, а почти всеки трети ученик се отличава с относително ниска когнитивна ангажираност. Това показват резултатите от проучване на Института за изследвания в образованието в края на учебната 2019-2020 г. Наред с това 40% от учениците показват ниска самооценка на способностите си за учене.


Тези резултати са изходната точка, от която започна дистанционното обучение тази учебна година. Може да се очаква, че с удължаването на периода на обучение от разстояние се увеличава и рискът от допълнително дезангажиране и отпадане на ученици, особено от уязвими групи, посочи пред "Дневник" изпълнителният директор на Института за изследвания в образованието Асенка Христова.


Притеснение за децата от уязвими групи (бедни, от етнически малцинства, деца със специални образователни потребности) изрази пред "Дневник" и Зорница Йончева. "Истинските проблеми на системата са в основните училища или в училища с деца от т.нар. уязвими групи. При тях училището е много повече от място за знания", каза тя.


Според Кристина Николова принудителното преминаване на дистанционно обучение е засилило съществуващите в системата дефицити: социално-икономическото неравенство между учениците, невъзможността на системата да компенсира това, като създаде условия всички да учат и напредват, необходимостта от практически насочено учене, комуникацията между учители и родители, които все по-често са разделени в традиционни "лагери", и т.н.


Да завършиш училище от дивана - как онлайн ученето се отразява на гимназистите

© Анелия Николова


Децата вече са демотивирани, годината ще бъде особена за тях, но знанията могат да бъдат наваксани, подчерта и психологът Иван Игов. "Нашата образователна система е прекалено натъпкана със знания, които така или иначе учениците не усвояват. Много неща, които учат през годината, ги забравят веднага. Ако учителите извлекат най-важното от тази учебна година и започнат следващата с преговор, това ще е достатъчно, за да компенсира останалото", смята той.


Образователното министерство обмисля присъствено провеждане на някои практики и изпити за децата от 5 до 12 клас, но удължаване на учебната година за гимназистите не се обмисля. Има и различни компенсаторни механизми като проектни дейности и индивидуални занимания през лятото. Обсъжда се и вариант следващата учебна година да започне от 1 септември.


Проблем в ученето от разстояние не вижда и Кристина Николова. По думите й има ученици с устройства и достъп до интернет, които успяват да компенсират дори социалната изолация, като участват в различни инициативи. "Нагласата на всички - и учители, и ученици, за онлайн ученето се влияе най-вече от преживяванията, които имат. Ако текат скучни, еднообразни, еднотипни часове, в които монотонен глас чете лекция, мотивацията за учене спада. Това е вярно и когато ученето се случва на живо, в класната стая", каза тя.


Как ще завършат зрелостниците


"Зрелостниците вече имат изградени трайни навици за самостоятелно учене и ще се справят на предстоящите изпити. Голяма част от материала е усвоен до 10 клас, изключение правят български език и литература, математиката и чуждите езици", каза министърът на образованието Красимир Вълчев пред "Дневник". Той допълни, че в следващите месеци ще бъде изготвен анализ и при необходимост последните теми от изпитните програми ще да отпаднат, "което обаче не означава, че няма да се преподават до края на учебната година".


И Зорница Христова няма притеснения за дванадесетокласниците. "Смятаме, че ще се справят сравнимо с предишни випуски. Кандидатстването в университет с много малки изключение е с доста ниски критерии в последните години, така че не може да ни е ориентир колко добре са подготвени. Ние ги сравняваме с предишни випуски", каза тя.


На същото мнение е и Иван Игов. "Няма да се представят лошо дванадесетокласниците, изпитите им ще бъдат облекчени. Знаете, че университетите приемат хора и с ниски оценки", заяви той.


Около 5-6% от зрелостниците кандидатстват в университети в чужбина. "Миналата учебна година МОН следеше западните университети, а българските ученици завършиха навреме, за да могат да кандидатстват. Засега няма предпоставки да не се случи и тази учебна година. Дори да има 10 дни закъснение, това няма да е проблем", каза Вълчев пред Би Ти Ви.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 22 Любопитно

  Идеята е страхотна.Ще имаме диванни въстанници и патриоти.Но за това е виновен Путин!🐵

  Много съм прост
 2. 2 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2824 Неутрално

  Излишно е да философствате.
  Припомнете си селския магазин при соца - докарват македонска наденица и цяло село вечеря с македонска наденица. Инак, трябва да колиш петела.
  И сега така - като не може друго - дистанционно, пък каквото излезе. Никой от критиците на дистанционното не смее да изрече думите "нулева година".

  Еретик
 3. 3 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 357 Неутрално

  Някой от най-ценните познания в живота си, които са ми били от неоценима полза съм усвоил от дивана в хола т.е. сам на принципа на самообучението.
  Хайде да не се заблуждаваме, че има образователна система в света, която да е в крак с реалностите, ориентирана е максимално към придобиването на ценни, житейски умения и практични знания.
  Само ще посоча, че вместо елементарна финансова и икономическа култура на гимназистите се преподават идиотщини като... "гражданско образование".
  Целият тоя хленч за "о, горките дечица ще останат неграмотни" е меко казано смешен. Преди 2020 и пандемията кое ги спираше? Или ще се хванем да спорим, че преди тази година успеха беше на исторически високо ниво и училищата бълваха гении?

 4. 4 Профил на walking.dead
  walking.dead
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "диван" е влязал от Османски, а в Османския от Персийски което значи книга-знание. Диван в империята е място където държавните дела се обсъждат и решават. Българите са го нарекли "Диванче прас". Значи ако завършиш на "дивана" големи дела те очакват

 5. 5 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1677 Любопитно

  До коментар [#4] от "walking.dead":

  Не е "Диванче прас", а "диван чапраз“.
  Като израз означава "да стоиш и чакаш като украса на канапе".
  А ето и самия "чапраз":

  https://m.netinfo.bg/media/images/32335/32335708/991-ratio-kolan-zhena.jpg

  Когда мужчина не способен любить женщину, он начинает любить что попало: Родину, партию, профессию и пельмени...
 6. 6 Профил на bird_song
  bird_song
  Рейтинг: 296 Неутрално

  Чапраз е малко настрани. На чомпек или на е...м страна.
  Така застава, който се куми и нещо не му е удобен дивана. Все едно. Чапраз имат зъбите на триона за дърво, дори и ножовката има чапраз на зъбите.

 7. 7 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 487 Весело

  Твърденията, че дистанционното обучение разваля образованието на децата създава погрешното впечатление, че с присъственото обучение всичко е било наред. :)

 8. 8 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1832 Неутрално

  Който желае да учи ще намери начин. Който не иска, няма начин да го накараш.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 9. 9 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Пишлеметата и без това не учат, а и донякъде е нормално - все пак учат по система, която не е сменяна от поне 50-60 години.

 10. 10 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Поздравления за статията! Разумни гласове в апокалиптичния хора. И психологът и образователният експерт казват много верни неща за мотивацията, за ефективността на ученето и онлайн, и присъствено. Много бих искала дискусията да се измести от онлайн-присъствено към самите методи на преподаване и съдържанието на програмите. Онлайн обучението като лупа показа неадекватността на учебния материал и преподаването (що за дума само пре-по-даване, обратното на откриване, което би трябвало да е същността на ученето).
  Опозицията на дистанционното обучение показва очевидното одобрение на традиционното образование и това е жалко за обществото ни. Системата съществува, за да дава препитание на учители и администрация и да успокоява родителите, че децата им са обгрижвани. Самите ученици са инструмент на системата, не неин субект. Което води до много пропуснати ползи във възраст, важна за развитието им.

 11. 11 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 1944 Неутрално

  Моите лични наблюдения са, че много зле се отразява. Като затворници са по цял ден в къщи (при нас всичко е затворено —> няма спорт на закрито, няма и ски ...)

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 12. 12 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 329 Неутрално

  Накрая всичко ще е наред, ще станат хора. Нашата образователна система е доста странна и изостанала. За месеците на затворени училища моят стана много добър на скейт. Заякна и изглежда чудесно физически. Не е никак зле..

 13. 13 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 1944 Неутрално

  До коментар [#9] от "Сенсей НАНАЙ":

  Колко ”пишлемета” (каквото и да значи това) имаш в къщи на дистанционно обучение и при вас има ли възможност да ходят на ски, басейн, кънки (разрешено ли е)?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 14. 14 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 329 Неутрално

  Моите лични наблюдения са, че много зле се отразява. Като затворници са по цял ден в къщи (при нас всичко е затворено —> няма спорт на закрито, няма и ски ...)
  —цитат от коментар 11 на DDR


  Ами пусни ги навън. Какво им висите на главите?

 15. 15 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3183 Неутрално

  Който желае да учи ще намери начин. Който не иска, няма начин да го накараш.
  —цитат от коментар 8 на kvasimodo


  ----------------------
  Това е все едно да кажеш, който желае няма да краде, който не желае ще краде и нищо няма да го спре.

  Образованието не трябва да е пожелателно, трябва да имаме грамотни хора, иначе единственият бизнес в България ще е нископлатен. Училището трябва да контролира и наказва, само така ще имаме добре образовани младежи.
  Няма как младеж на 17-18 години да е осъзнал нуждата от знания, хормоналната им дейност е почти в пик, имат съвсем други приоритети.

  Любовта ще спаси света!!!
 16. 16 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 329 Неутрално

  Поздравления за статията! Разумни гласове в апокалиптичния хора. И психологът и образователният експерт казват много верни неща за мотивацията, за ефективността на ученето и онлайн, и присъствено. Много бих искала дискусията да се измести от онлайн-присъствено към самите методи на преподаване и съдържанието на програмите. Онлайн обучението като лупа показа неадекватността на учебния материал и преподаването (що за дума само пре-по-даване, обратното на откриване, което би трябвало да е същността на ученето).Опозицията на дистанционното обучение показва очевидното одобрение на традиционното образование и това е жалко за обществото ни. Системата съществува, за да дава препитание на учители и администрация и да успокоява родителите, че децата им са обгрижвани. Самите ученици са инструмент на системата, не неин субект. Което води до много пропуснати ползи във възраст, важна за развитието им.
  —цитат от коментар 10 на velvoofell


  Няма кой да те чуе. Оцеляват децата защото са интелигентни и намират себе си. Нашата образователна система е някъде в средата на 20-ти век. Поне в повечето глави на преподавателите. Само зубрене и това е. Мисленето е забранено.

 17. 17 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3183 Неутрално

  Впрочем, концепцията, че който му се учи само ще учи, много спомага за убиването на средната класа, не само в България. В някои още по-прогресивни западни цивилизации, домашните се пишат само по желание.

  Любовта ще спаси света!!!
 18. 18 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3183 Неутрално

  Ще дишаме прахта на азиатците, съвсем скоро.

  Любовта ще спаси света!!!
 19. 19 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 1944 Неутрално

  До коментар [#14] от "Tod":

  При нас всичко е затворено, има вечерен час и по принцип на вън могат да ходят на група само хора от едно домакинство. ... контакта с приятели на вън по тези причини е силно ограничен —> а градската полиция следи с особено настървение групите тинейджъри ...

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 20. 20 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 331 Неутрално

  Отразява им се чудесно - в един автобус преди седмица два тиринджея се целуват, а на телефона им течеше онлайн обучение. Те коментираха даскалицата през смях, която не знаеше, че става на маймуна пред целия рейс.

 21. 21 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 513 Неутрално

  До коментар [#16] от "Tod":

  Така е, ще оцелеят и ще се справят. Аз затова говоря за пропуснати ползи, а не за вреди.
  Поздравления за скейтбордиста! Разчупването на рамката води нови възможности и това е чудесно.

 22. 22 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 873 Неутрално

  До коментар [#4] от "walking.dead":

  "Диванче прас" 😄😄😄 > НИМХ "КАМБАН"

 23. 23 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 331 Разстроено

  До коментар [#22] от "Тони КОСТОВ":

  Ханко Брат, Дърт Анян и тримата му с китари, Арнолд Шварц е негър, Мони кабел учи, Смело с ръце 2, Рамбо Силек, Рай в Айзенбанк, Фанта с магории, Сър Пичук, Николайко Перник, Пияни виж ни! Паренка ша духа, Родна реч - о, майна сладка!

 24. 24 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  До коментар [#3] от "Драгомир Дончев":

  Някой от най-ценните познания в живота си, които са ми били от неоценима полза съм усвоил от дивана в хола т.е. сам на принципа на самообучението.Хайде да не се заблуждаваме, че има образователна система в света, която да е в крак с реалностите, ориентирана е максимално към придобиването на ценни, житейски умения и практични знания.Само ще посоча, че вместо елементарна финансова и икономическа култура на гимназистите се преподават идиотщини като... "гражданско образование".Целият тоя хленч за "о, горките дечица ще останат неграмотни" е меко казано смешен. Преди 2020 и пандемията кое ги спираше? Или ще се хванем да спорим, че преди тази година успеха беше на исторически високо ниво и училищата бълваха гении?
  —цитат от коментар 3 на Драгомир Дончев

  Целите на всяка образователна систем не е (и не трябва да е) да бъде в крак с времето според вашите разбирания. От училище трябва да излизат добре образовани хора, умеещи да мислят сами, да отстояват мнението си и да са със свободен дух. Тогава финансовата им култура няма да е проблем.
  Също така не е цел на училищата да бълват гении.
  Инак сте прав, че незнанието не може да се оправдава с онлайн обучението. Но че влияе негативно на децата също е вярно. Говоря за всички деца, а не само за тези, които имат всички условия да учат в къщи сами, или пък само за тези, които нямат никакви условия.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 25. 25 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 331 Разстроено

  До коментар [#23] от "Славейко":

  И бонус: квартал Младо Сено.

  Училите онлайн ще добавят още след някоя година, сигурен съм.

 26. 26 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 357 Неутрално

  От училище трябва да излизат добре образовани хора, умеещи да мислят сами, да отстояват мнението си и да са със свободен дух. Тогава финансовата им култура няма да е проблем.
  —цитат от коментар 24 на Gopeто


  Абсолютно нямаме разминаване по първата част на твърдението. Въпроса е, че можем ли с непоклатима увереност да твърдим, че българската образователна система работи по този начин?
  За второто абсолютно не съм съгласен. Финансовата и икономическа грамотност са императив в един свят който все повече се върти и движи около и от парите.


 27. 27 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2995 Неутрално

  От друга страна пък кратък пример за присъствено обучение по журналистика примерно:"С каква напитка да посрещнем 2021 - разговор с Яна Петкова за вино, за какво друго"

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 28. 28 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1832 Неутрално

  До коментар [#9] от "Сенсей НАНАЙ":

  Този път на 100% съгласен с Вас.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7406 Неутрално

  Като тръгнат на училище ще се разбере, какво са научили от дивана.

 30. 30 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4077 Любопитно

  До коментар [#5] от "mitko11":
  До коментар [#4] от "walking.dead":

  Митко е прав. Само да добявя, че думата е пресийска и е означавала "книга", за да стане "учреждение" в турския, при това не само най-високото равнище. Все пак персийската култура е тази на далеч по-стара цивилизация.
  Изразът "диван чапраз" означава "да чакаш прав в знак на уважение или по принуда" пред по-важен, с по-висок ранг. В българския често е с отрицанието "няма да ти стоя диван чапраз", в смисъл "да стоя като слуга и да те слушам/обслужвам"

 31. 31 Профил на moti
  moti
  Рейтинг: 557 Любопитно

  със сигурност не се отразява добре, ама какво да се прави, като ситуацията принуди нещата да се случват по този начин. дано в скоро време всичко да си стане като преди и децата да учат в реална среда, а не пред монитора.

 32. 32 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  Имаше що годе истинско образование до въвеждането на делегираните бюджети -от тогава всеки завършва защото всяко дете е като ходеща пачка за директора. Сегашното дистанционно е върха на сладоледа - удобно и за ученици , учители и особено директори но като предоставящо някакво знание де факто е една абсолютна нула.

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 33. 33 Профил на BigMouth
  BigMouth
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Разбрахте ли за скандалната брокерка Бистра М., която се сгодява за свой колега след като забременява, но може да се окаже че ще се омъжи за брата на детето си.

 34. 34 Профил на Емил
  Емил
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Е колкото и да я хвалят като фиансов гуру, аз не бих се доверил на такъв човек.

 35. 35 Профил на Karina
  Karina
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Разбира се че няма, брокер който хвърля боб за бащата на детето си, сигурно хвърля боб и за инвестициите...

 36. 36 Профил на Zdravko
  Zdravko
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А Бистра е точно такава – за кратко време става близка до сърцата (и не само) на няколко свои колеги и началници до степен да разбие на пух и прах екипната работа в компанията.

 37. 37 Профил на Стойчо
  Стойчо
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Няма как да натрупаш опит и компетентност във финансовата сфера, докато се търкаляш в креватите на хората...

 38. 38 Профил на Антоанела
  Антоанела
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Един много добър пример за просперитета в нашата България... Момчета, просто имате грешните атрибути за да направите и вие първият си милион от "комисионни" по сделки.

 39. 39 Профил на Irena
  Irena
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Всички са един дол дренки.. Как ще се сгодиш за човек който не знае с колко човека и какво е правил само и само да просперира?!

 40. 40 Профил на Zoro
  Zoro
  Рейтинг: 10 Неутрално

  И за капак даже и с бащата на младоженеца. Вие бихте ли отгледали брат си, роден от жена ви? Това е доста извратено!

 41. 41 Профил на Stacy
  Stacy
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Интересното е че младоженеца, Антонио, е извадил пръстена след като е разбрал че е бременна, а дали е знаел че може би детето му е брат?

 42. 42 Профил на Ivan
  Ivan
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да им е живо и здраво детето, жалко е, че ще трябва да живее с такива разкрепостени родители... на какви ценности ще го научат? Как да ляга с всеки за пари, срамота!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK