Сигурно изпитване в електронна среда - мисия възможна

Сигурно изпитване в електронна среда - мисия възможна

© Виктория Райкова, Център за творческо обучениеСъвесем скоро софтуерът за изпитване ChromEx, разработен от шведската компания Online Partner AB, ще бъде тестван пилотно в 4 български училища, съобщиха от Центъра за творческо обучение, партньор на Google Cloud със специализация "Образование" в България и региона, който ще осъществи проекта. Софтуерът работи на всички операционни системи.


Първите успешни изпитвания са направени в Гьотеборг, Швеция. Официално използването му започна през 2016 г., като се използва за външното оценяване. В момента софтуерът е официалната платформа за изпитване в Гьотеборг и други региони в Швеция. Софтуерът вече се използва успешно и в образователните системи на Норвегия, Испания, Великобритания, Мексико, Чили и други държави.


Проектът е подкрепен от Министерство на образованието и науката (МОН), от което увериха пред "Дневник", че ще могат да коментират ползите от него едва след като се проведе експерименталното му въвеждане в четирите училища и се обобщят резултатите от използването му. Министърът на образованието Красимир Вълчев подкрепи категорично организирането и провеждането на експериментално изпитване. Очакванията са, след излизането на резултатите, в близкото бъдеще този вид изпитване да бъде интегрирано в цялата страна.


Как работи софтуерът
Приложението гарантира провеждането на изпити в сигурна среда, защото се използва на устройства Chromebook, работещи в "заключен" Kiosk режим, разясни пред "Дневник" управителят на Центъра за творческо обучени Александър Ангелов, който е и член на комисията за иновативни училища към МОН.


Учителите създават изпит, който може да включва различни модули - тестови въпроси, попълване на липсващ текст, писане на свободен текст и др. При пускане на приложението устройството се "заключва" и учениците нямат достъп до други сайтове, освен до тези, до които изрично не им е позволено да достигат. Изпитът продължава толкова дълго, колкото е зададено при създаването му, като ученикът може да предаде своята работа по-рано или да постави изпита на пауза, ако се налага да ползва техническа почивка. При изтичане на времето изпитът може да се предаде автоматично, като се отразяват всички попълнени до момента въпроси.


Всяка стъпка от изпита се документира. От създаването на времето и изпитния вариант, до предаването на работата от изпитвания.


Предимствата на технологията


ChromEx е изцяло интегриран с облачната платформа G Suite и визуално я наподобява, за да улеснява работата на учителите. Всеки български учител и ученик има достъп до Google G suite през персонален профил, предоставен от МОН. Така на практика и няма нуждата от специализирано обучение за работа с ChromeEx, всичко е познато.


До 35 хиляди ученици могат да започнат в приложението изпит в един и същи час.


Софтуерът е приложим във всяка форма на обучение. Изпитите за матурите и външното оценяване се провеждат присъствено, но вместо да се разпечатват хартиени варианти, които след това да се сканират и препращат, може просто да се използва лаптоп със софтуера. Могат да се правят изпити по различни теми в един и същи ден, дори в една и съща стая. Квесторите ще запазят ролята си, но тя също ще бъде облекчена.


"Стресът при подготовката, провеждането и отчитането на изпитите значително ще се намали, а представете си каква организация е това, за да се случи физически в цяла България. Онлайн организирането на изпитването е по-гъвкаво и всяка стъпка е записана и проследима. Още повече - този формат на провеждане е в от полза на оценителите и най-вече на самите ученици", е на мнение Ангелов.


Тестването в България


Тестването ще се проведе във Втора английска езикова гимназия "Томас Джеферсън" в София, Езикова гимназия "Иван Вазов" в Пловдив, 119 СУ "Акад. Михаил Арнаудов" и 51 СУ "Елисавета Багряна" в София. Очаква се първите резултати от сигурното изпитване в електронна среда да са готови през пролетта.


Тестването ще продължи до март, като очакваните резултати от него са сигурно и безпроблемно провеждане на различни изпити - олимпиади, контролни и класни работи. До края на учебната година ще се проведат и пробни изпити за Национално външно оценяване чрез приложението, а резултатите от пилотния проект ще бъдат предоставени на регионалните управления на МОН.

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Доста безсмислено ми се вижда. Докато е изпита не могат да се отварят други сайтове и всичко били точно. Ами ако сайтовете се отварят я на телефон, я на друг компютър? Или пък има някой друг, който услужливо помага?

  Цялата тази онлайн истерия е допустима само в сегашната коронясана ситуация. А важните изпити дори и сега трябва да са задължително присъствени. Що драми има дори покрай онлайн обучението на децата, някой си учител решил да изпитва и рутера вземе та забие или пък стане нещо с интернет доставчика. Не е като да не се случва от време на време.

 3. 3 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2934 Неутрално

  След като гласуването в електронна среда било сигурно, защо и изпитите да не са?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 4. 4 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2774 Неутрално

  При нас, за тези които са на онлайн обучение (средни и висши училища) изпитите птотичат така, че задължително трябва да имаш включена камера, показваш панорамно каква е обстановката в стаята, по време на изпита нямаш право да се пресягаш и взимаш нещо. Ръцете на масата и върху мишката. Ако ти се изключи камерста или отидеш до кенефа —> изпита ти се анулира. Естествено е под формата на тест за време и се записва на видео.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 5. 5 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4314 Весело

  Много си е добра мисията....,създаване на многочислена армия от немислещи дебили.🐵
  —цитат от коментар 1 на Шакир Зулов


  Виден представител на които е Шакир Зурлов!

 6. 6 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2054 Весело

  Безсмислено.
  Един втори монитор,мама седи зад камерата, вдигнала краката на масата и решава с отрочето.

  В Русия съм! В Русия съм!
 7. 7 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 2240 Весело

  Не става българска къща само с едно устройство за вход в интернет няма.
  А и с Хромебук почти няма.
  Айде башка милиони за нов хардуер.
  Единсъвеният непробиваем метод дето съм виждал е на инйиската матура прекрасно приложим при Корона вирус а и е много евтин.
  Поляна учениците седят на земята на пет метра един от друг само с химикалка.
  А между тях вървят познатите персонажи за Индия с големите тояги.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 8. 8 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1023 Гневно

  "Чудесно", гугъл трябва да знае всичко за всеки, какви оценки има, какво търси в нета, какво гледа в youtube, къде ходи с кой се среща.

 9. 9 Профил на ДрънкалУтУ
  ДрънкалУтУ
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Един куп пари за простотии. Изпита трябва да е присъствен. По горе беше посочено защо не става в българска среда .
  По добрия вариант е след края на истерията да се удължи учебната година с два месеца за всички и в тези два месеца да преговарят всички онлайн простотии. А за Университетите директно нулева година. Как ще обучаваш един лекар/зъболекар онлайн или един химик...

  Мани мани...
 10. 10 Профил на Nelumbo
  Nelumbo
  Рейтинг: 797 Весело

  До коментар [#2] от "rumen_s":


  До коментар [#6] от "Веселин Дечев":


  До коментар [#7] от "dedoliben":

  Става, защото: ,,Изпитите за матурите и външното оценяване се провеждат присъствено, но вместо да се разпечатват хартиени варианти, които след това да се сканират и препращат, може просто да се използва лаптоп със софтуера,,

  Няма мама, баба, телефон или друго устройство в залата с камери!

 11. 11 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 2240 Весело

  Или пък така сигурно и евтино.

  https://ria.ru/20191020/1559993672.html

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 12. 12 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2390 Неутрално

  Като изключим изключването на многозадачността, подобни платформи, в момента, има поне десетина (и то само в България). Номерът да не се преписва не е в това да ти отрежат вънкния достъп, а изпитът да е така създаден, че да няма време да мислиш и да търсиш отговор по мрежата, а да трябва да го знаеш. Остава проблема с даването на дистанционен контрол на някого, който знае материала и ще попълни изпита вместо тебе. Това се решава с пускането на теста едновременно за всички (като въпросите са поне 10-20 пъти повече и се правят произволни комбинации за всеки индивидуално). Така "помагачът" може да огрее само при един.

 13. 13 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 883 Неутрално

  Ето че българските дядки се произнесоха - "Тва не мое да бъде"!

  Нормално.
  У традиционно.

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 14. 14 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Такива програми има отдавна и те вършат работа. НО. Винаги когато се прилагат се приема, че изпитвания сам е избрал да го изпитват така и поема пълната отговорност да инсталира софтуера и да спази всички изисквания. При всяка нередност изпитвания си носи последствията.
  В нашия случай отговорността е на училището, което принуждава ученика да се явява по тоя начин. При всяка нередност в дома на ученика, отговорност носи училището.
  Така че ако идеята в пандемията да ги принудим да се явяват на изпити електронно, провалът е гарантиран.

 15. 15 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#2] от "rumen_s":До коментар [#6] от "Веселин Дечев":До коментар [#7] от "dedoliben":Става, защото: ,,Изпитите за матурите и външното оценяване се провеждат присъствено, но вместо да се разпечатват хартиени варианти, които след това да се сканират и препращат, може просто да се използва лаптоп със софтуера,,Няма мама, баба, телефон или друго устройство в залата с камери!
  —цитат от коментар 10 на Nelumbo


  Много ми е интересно да видя матура държана на компютър, та дори и присъствено. И подробното разписване на компютър на задачите по математика или есета и тези по български. А, ама то май идеята не е да научим на мислене децата, а просто да сме модерни и да им дадем тестчета на които да цъкат с "да" или "не" или да избират от няколко предварително дадени отговори. Важното е да е лесно за всички.

 16. 16 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3296 Неутрално

  Може всеки ден по един клас да ходи в училище, разпределен в две стаи и децата през чин. Който и да е преподавател /ако, титуляра е зает/им дава едно листче с тест. Бързо, евтино и ефективно.

  Какви пилотни проекти, какви пет лева.

  Любовта ще спаси света!!!
 17. 17 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1908 Неутрално

  А то щото в не-електронна е сигурно.

 18. 18 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 927 Неутрално

  Кауза пердута е тази, работа...има ли желание ще се намери и начин изпитваният да направи тарикатлък. Дали ще е допълнително устройство, канал, електронен пищов няма значение. За кандидат гиманзситите е кофти, защото ще има тарикатчета, които може да изкарат фалшиво високи оценки и да попаднат в елитна гимназия .

  При нас студенцията ги пуснахме общо взето ако искат да ползват материали (не официално), но те отдавна са разбрали, че тарикатлъкът не е в тяхна полза.

 19. 19 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2621 Неутрално

  #HUBAVOE -- Център за творчество, единство и красота, партньор на GoogleCloud, въвежда софтуер, който работи само на устройства, създадени специално за операционната система на Google.

  Иначе нищо против идеята, като се отчита ситуацията. Будните, черноочки българчета обаче бързо ще им свалят защитите.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 20. 20 Профил на Александър Атанасов
  Александър Атанасов
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Хм, аз държах изпит в един сайт: duolingo.com. За изпита ми трябваше камера с микрофон. По време на изпита(около 1 час), нямам право да ставам, да се въртя, да гледам в страни, да ползвам други неща, освен мишката и клавиатурата. Камерата засича всяко движение около мен и ако има такова, изпита се анулира. Даже знам за такива случаи, като влязла котка в стаята. И нямаш никаква възможност за пауза, всеки модул има брояч и цъка. А някой да стои отстрани и да ти помага, забрави. Също софтуера засича дали отваряш други сайтове и ти анулира изпита съответно.

 21. 21 Профил на Александър Атанасов
  Александър Атанасов
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Хм, аз държах изпит в един сайт: duolingo.com. За изпита ми трябваше камера с микрофон. По време на изпита(около 1 час), нямам право да ставам, да се въртя, да гледам в страни, да ползвам други неща, освен мишката и клавиатурата. Камерата засича всяко движение около мен и ако има такова, изпита се анулира. Даже знам за такива случаи, като влязла котка в стаята. И нямаш никаква възможност за пауза, всеки модул има брояч и цъка. А някой да стои отстрани и да ти помага, забрави. Също софтуера засича дали отваряш други сайтове и ти анулира изпита съответно.

 22. 22 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 905 Неутрално

  какво ли щеше да бъде, ако така лесно се даваха милиони за подобряване на образователния процес?

  щото това да се дават на ученици да НАУЧАВАТ УРОЦИ ЗА ДОМАШНО, не кореспондира с представите ми за обучителен процес.

 23. 23 Профил на ACER
  ACER
  Рейтинг: 262 Неутрално

  При физическия изпит също има възможности да се преписва. Въпросът не е дали изпитът е присъствен или електронен, а как да се минимизират подобни изкушения за преписване.

  Няма универсално решение, защото дисциплините са различни, но има много добри практики. Трябва да се чете повече.

 24. 24 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2621 Неутрално

  Хвърлих едно оченце и на платформата за електронно обучение G Suite и съм във възторг. Премахването на неправилни идеи ще е по-лесно от това, да отрежеш Тръмп от Туитър до живот.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 25. 25 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2390 Неутрално

  До коментар [#20] от "Александър Атанасов":

  Просто си плаче за емулатор на камера и микрофон, които да те показват безкрайно вглъбен в екрана и мълчащ като риба. И обратното - иди докажи причина, като ти анулират изпита, за да уредят някое "дете на колега"...

 26. 26 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 558 Неутрално

  какво ли щеше да бъде, ако така лесно се даваха милиони за подобряване на образователния процес?щото това да се дават на ученици да НАУЧАВАТ УРОЦИ ЗА ДОМАШНО, не кореспондира с представите ми за обучителен процес.
  —цитат от коментар 22 на хм


  Точно. На това никаквото обучение, да мислят как по-строго да изпитват си е чист садизъм. Всички мислят, че ДО е ваканция, а всъщност цялата трудност се прехвърли на учениците, от които се очаква да се подготвят сами, но след като са им загубили 6 часа пред компютрите, за да могат учителите все пак да вземат заплати.

 27. 27 Профил на Yavor Vasilev
  Yavor Vasilev
  Рейтинг: 129 Неутрално

  Това си е излишно пилеене на пари. Тоя софтуер работи с Chromebook, което значи, че ще трябва да се закупят хиляди такива устройства. Защо?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK