Ученическите олимпиади се провеждат присъствено при строги мерки за безопасност

Ученическите олимпиади се провеждат присъствено при строги мерки за безопасност

© Красимир ЮскеселиевВ момента се провеждат общинските кръгове на ученическите олимпиади, които съгласно заповедта на министъра на образованието Красимир Вълчев от 2 декември 2020 година се провеждат в срок не по-късно от две седмици преди датата на областния кръг на съответната изява. Олимпиадите са присъствени след заповед на здравния министър Костадин Ангелов от петък, а датите на областните кръгове остават непроменени (можете да ги видите тук), посочиха пред "Дневник" от просветното министерство.


Всяко училище организира заемането на работните места, но учениците трябва да се явят не по-късно от 30 минути преди началото на олимпиадата. При влизане в сградата децата трябва да представят ученическа лична карта. На олимпиадата ще се пише със синя химикалка.


Координация и мерки за безопасност


В стаите трябва да е осигурено минимално разстояние от 1.5 метра между присъстващите и разпределение на участниците между 10 и 15 човека в зависимост от големината на помещението. Трябва да са засилени противоепидемични мерки в работните и санитарните помещения, както и в коридорите. Преди началото на състезателната част директорът трябва да проведе инструктаж на учениците за спазване на изискванията за лична хигиена - да се мият по-често ръцете, да не се разменят храни и напитки, да се използват индивидуални пособия, да се избягва пряк досег и др.


Резултатите от състезанията
Областният и националният кръг на всяка олимпиада също предстоят да се проведат присъствено. Националните външни оценявания за 4 и 10 клас засега се предвижда също да се проведат присъствено, казаха пред "Дневник" от министерството.Класиралите се на първите места в националнитя кръгове на олимпиадите ще участват в международни олимпиади, за учениците в 4 и 7 клас резултатите са важни за прием в гимназии, за 12 клас - за прием във висшите училища, за всички останали класове - за стипендии на учениците по програмата за закрила на децата с изявени дарби.


Прием в 5 клас: За приемането на учениците в математическите и природо-математическите гимназии в пети клас се използва оценката от националното външно оценяване след четвърти клас или по-високият резултат от областния кръг на олимпиадата по математика или от състезанието "Математика за всеки".


Прием в гимназия: Учениците, класирани на първо, второ и трето място на националните кръгове на олимпиадата по български език и литература, на олимпиадата по математика и/или на олимпиадата по допълнителен учебен предмет (определен от съответното училище), имат право да участват в класирането с максимален резултат вместо резултата от националното външно оценяване по съответните учебни предмети.


Прием в университет: На лауреатите на национални и международни олимпиади от настоящата учебна година по математика, информатика, информационни технологии, физика и астрономия, химия и опазване на околната среда, биология и здравно образование, български език и литература, руски език, английски език, немски език, френски език, испански език, италиански език, класически езици, история и цивилизация, философия, гражданско образование и география Софийският университет "Св. Климент Охридски" и Пловдивският университет "Паисий Хилендарски" признават оценка отличен (6.00) от съответния конкурсен изпит. На първенците от национални олимпиади по български език, математика, история, география, завършващи средно образование през годината, в която се провежда олимпиадата и получили оценка отличен 5.50 до 5.99, тя се признават за резултат от конкурсен изпит в УНСС за всички специалности. Лауреатите на национални и международни олимпиади, завършващи средно образование в годината, в която се провежда олимпиадата, се приемат без конкурсен изпит, когато изпитът по желаното от тях професионално направление съвпада с предмета на олимпиадата. ЮЗУ също ще приема с резултати от олимпиади, международни, национални и регионални състезания.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK