Без тестове за антитела за учениците, и още отговори на родителски въпроси

Без тестове за антитела за учениците, и още отговори на родителски въпроси

© Георги КожухаровТестването на ученици от 1 ди 12 клас с антигенни тестове за коронавирус ще е доброовлно, за резултатите ще бъдат уведомени лично родителите, а тестове за антитела не се предвиждат. Това съобщи пресцентърът на министерството на образованието (МОН) след проведена среща между министрите на здравеопазването и образованието и представители на асоциация "Родители", Националната мрежа за децата и Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система. Повод за сбирката е проучването на МОН сред родителите за нагласите им към възможността децата им да бъдат тествани с бърз антигенен тест, което предизвика бурни поляризирани реакции в социалните мрежи.


В разговора бяха обсъдени най-често задаваните от родителите въпроси в последните дни:


Каква е целта на тестването и колко често ще се прави?

Целта на провеждането на антигенно тестване сред учениците е да се направи "моментна снимка" на заболяемостта в училищата след частичното възстановяване на учебния процес. Така ще се гарантира максимално безопасна среда, за да продължи присъственото обучение.
За коя възраст се отнася тестването?

То ще се проведе на желаещите ученици от 1 до 12 клас и няма да е задължително, а по желание и със съгласието на родителите. Тестване няма да се прави на децата в предучилищна възраст в детските градини.


Кой взима пробата, къде и как? Кой получава резултатите?

За резултатите на всеки ученик ще бъдат уведомени лично родителите му, а при необходимост от последващи действия (карантиниране на паралелка и/или допълнително изследвания на контактни хора) - съответният класен ръководител и директор на училище.


След като се обобщи информацията от проучването и бъде осигурен необходимият брой тестове, ще бъде определено времето и медици, които ще извършат тестването във всяко училище.


В кои случаи може да се назначи повторен тест с РСR?

PCR тест е възможно да бъде назначен само в случаи, когато това е предписанието и препоръката на медицинско лице.

Предвижда ли се тестване за антитела?
На този етап не се предвижда прилагане на тестове за откриване на антитела сред учениците и учителите


В понеделник родителите получиха анкети с въпроса дали са съгласни детето им да бъде тествано с антигенен тест за коронавирус, а резултатите от тях трябваше да бъдат обобщени от МОН вчера. Много родители обаче се чудят дали да се съгласят да бъдат тествани децата им, а и бяха оставени без отговор много техни въпроси.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  Желанието за масово тестване ми припомни случая Словакия.

  Там през уикенда на 2 ноември тестваха 60% от населението, останалите по правило трябваше да са в 10-дневна карантина. Това е една от най-големите тестови програми.

  Интересното е, че не доведе до овладяване. От декември нататък си почна сериозна вълна и си минаха по пътя, сега естествено вирусът си отстъпва. Тоест масовото тестване и проследяване не направи нищо за вирусната вълна. Нула ефект. Ненужно упражнение, безсмислено. Даже може да е послужило като вектор за разпространение.

  Та затова гласувах против и не, с нищо не помага тестването. Празно упражнение, но пък неприятно.

 2. 2 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 598 Неутрално

  До коментар [#1] от "lil_alex":
  Празно упражнение, но пък неприятно.

  И скъпо, и скъпо!

  Лудостта е привилегия. Глупостта е бреме.
 3. 3 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1162 Любопитно

  Правилно, няма нужда от безсмислени упражнения, нали и без това здравната ни система се задъхва, зорлен допълнителна работа за медиците...

 4. 4 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2893 Неутрално

  До коментар [#1] от "lil_alex":

  > Ненужно упражнение, безсмислено.

  Абе пласиране на два милиона теста по х лева, никак не безмислено от бизнес гледна точка... напротив нелош приход си е.

  А че е безмислено от медицинска гледна точка - така е.

  И при цялата тая разправия да им пуснат поне и по един тест за антитела, че поне да се събере малко повече информация.

  કટાક્ષ
 5. 5 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2893 Неутрално

  До коментар [#3] от "geordgeo":

  > и без това здравната ни система се задъхва

  Къде това ?

  કટાક્ષ
 6. 6 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2893 Неутрално

  До коментар [#1] от "lil_alex":

  Китайците работят по една технология за автоматизирано периодично тестване(*) и достъп до резултатите в реално време. Но няма да изпадам в подробности тук за да не се повтарям.

  (*) работно име на технологията е 'ана*ни та*и'

  કટાક્ષ
 7. 7 Профил на Kuna Ivina
  Kuna Ivina
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Желанието за масово тестване ми припомни случая Словакия.
  —цитат от коментар 1 на lil_alex

  Не само през ноември имаше тестване. И през януари отново имаше.
  Целта им беше да следят най-засегнатите общини и да товарят възможно по-малко здравната система. Доколко са успели не мога да преценя, със сигурност там ситуацията е по-добра от тази в съседна Чехия.
  Но не мисля, че нашите калинки са способни да организират подобно нещо.


 8. 8 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  Значи като удариха на камък с ваксинирането на учителите, решиха да си прехвърлят експериментите върху децата. В училището на сина ми сме в група и от 1-7 клас няма да пипнат едно дете. Доколкото се чува и в гимназиалния клас няма да успеят. Учителите също са с нас

 9. 9 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 783 Неутрално

  До коментар [#8] от "nij50393132":

  Какво значи, че нямало да го пипнат? Тестването пипане от детелюбци ли е в болните ви глави и защо точно сте против?

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 10. 10 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 781 Неутрално

  COVID в България основно се разпространява в детските градини и основните училища. Голяма част от родителите, които не могат или не искат да задържат детето от училище защото му е зачервено гърлото и нощес е имало 37.3 температура и никога няма да дадат и 20 лева за тест (защото тестовете са измама, а вируса измислица) преди на сутринта да го хвърлят обратно на отглеждане в у-ще или градината - и така - едно дете заразява 20 други, тези 20 заразяват още 100 възрастни, от тях 5-10 умират и от тези 5-10, 1 или 2 са 40-50 годишни и оставят сираци.

  Нормално е да не ти пука за непознати - да мрат - сами са си виновни. нали? Така разсъждават хората не само в България и по тази причина в повечето държави, където не разчитат на молитви и гражданско съзнание, училищата и градините са затворени.

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 11. 11 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2292 Неутрално

  До коментар [#1] от "lil_alex":Празно упражнение, но пък неприятно.И скъпо, и скъпо!
  —цитат от коментар 2 на Красимир Андонов


  всички знаем , колко мрази да се набутва българинът

 12. 12 Профил на Андерсен
  Андерсен
  Рейтинг: 593 Гневно

  Няма никаква логика родител да отказва да му се тества детето. Все едно правят напук. Пълна безотговорност от страна на такива "родители", нарочно рискуващи здравето на останалите. Ето на такива родители трябва да им се отнемат децата.

 13. 13 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3776 Любопитно

  До коментар [#12] от "Андерсен":
  Защо да няма логика? Приемният ми син има пет деца, трима са ученици в 3-ти, 4-ти и 5-ти клас. Всички преболедуваха коронавирус в края на ноември, като се заразяват от учителя по история на петокласничката. Той проявявал трудови подвизи, като ходил да преподава зачервен от температура, кашлящ и без маска, та чак учениците му правели забележки, докато на 16.11.2020 се налага да го хоспитализират. На 17.11.2020 вече се разболява и внучка ми, след нея цялото семейство.
  Каква е логиката сега да им се правят антигенни тестове? Много по-голяма логика виждам в тестовете за антитела, та да се знае колко от учениците /че и от учителите/ в това училище са податливи на коронавируса - вероятно с такива трудолюбиви преподаватели процентът клони към нула!

 14. 14 Профил на Андерсен
  Андерсен
  Рейтинг: 593 Неутрално

  До коментар [#13] от "Patsis":

  Тук сте прав. Аз не съм конкретизирал за точно кои тестове, но определено тези за антитела ще дадат по-ясна картина, защото ще се види кой е преболедувал, а да се правят антигенни само на тези със симптоми.

 15. 15 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Моментна снимка, и то при връщане в училище, е безсмислена. Трябва да има налични тестове в училищата и медицинското лице ежедневно да има възможност да тества на доброволен принцип деца със симптоми.

 16. 16 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  До коментар [#12] от "Андерсен":

  Хей, я по-леко. Твоята баба не е моя отговорност. Да, всички сме на 6 степени отдалеченост, по принцип мога да кихна и някъде по веригата някой да легне с пневмония. Но нямам твърда отговорност по този начин да опазвам живота на напълно несвързани лица. Нито пък моето дете/деца ще има ефект върху мърлявата санитарка на селски старчески дом със забравени в него хора на доизживяване.

  Ама нали пуста праведност - вече дават 10 години за лъгане за един полет до Великобритания, що пък да не вземат деца за отказан тест...давайте, да е пълна лудницата, мерки трябват, до тоталитарни и репресивни, важно е 'роната да спре, друго няма в тоя живот...

 17. 17 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 676 Любопитно

  Значи учителите масово отказаха да се тестват, но сега изведнъж трябва да се тестват учениците. Не разбирам логиката.

  Моментна снимка, и то при връщане в училище, е безсмислена. Трябва да има налични тестове в училищата и медицинското лице ежедневно да има възможност да тества на доброволен принцип деца със симптоми.
  —цитат от коментар 15 на velvoofell


  Деца със симптоми въобще не трябва да бъдат допускани в детските градини и училищата, и то не само заради ковид.

 18. 18 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1242 Неутрално

  Едва ли някой с малко разум в главата вярва на управляващата ОПГ. Та обещанията им са празни и кухи, не им се връзвайте. Иначе когато трябваше да тестват - не тестваха, а хората си плащат. Сега трябва масово да се ваксинира, ама и там пълен провал.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 19. 19 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2465 Неутрално

  До коментар [#4] от "Ан Он":

  Това е пределно ясно но пък такова масово тестване е много смислено като ПР мярка за демонстриране на "правене" с цел овладяване на психози сред родители и учители. Нали знаете, най добрите ПР мерки са тези които са много видими но реално не пречат на живота и по възможност не са много скъпи. Е масовото тестване на деца е точно такава мярка - относително евтина ( теста струва 10лв на едро), има видимост тъй като всеки родител ще узнае и ще позволи. И не пречи особено - ще хване 10 човека и ще ги сложат в карантина за 10 дена.

 20. 20 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3776 Неутрално

  До коментар [#19] от "m17":

  всеки родител ще узнае и ще позволи.

  Не всеки - родителите масово отказват децата им да бъдат тествани. Моят син също! Директно им е заявил :"Къде бяхте, когато учител от вашето училище ходеше с температура и кашлица да преподава и заразяваше децата и оттам родителите им. Аз едва не умрях заради него. Всички го прпекарахме. Няма какво да ни тествате за да ни включите в бройката на здравите."

 21. 21 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2465 Неутрално

  До коментар [#20] от "Patsis":

  Това правене "на инат" никога не съм го разбирал. За какво се намесват всякакви странични случки в това решение.

 22. 22 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2465 Неутрално

  До коментар [#10] от "mastikata":

  Е тогава как обяснявате че детските градини и малките ученици бяха отворени в началото на Януари и цял месец нямаше повишение на заболелите, даже продължиха да спадат. И чак като пуснаха част от по-големите и отвориха още неща, чак тогава почна ръст ?

 23. 23 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3776 Гневно

  До коментар [#21] от "m17":

  Какво правене на инат намирате в това да откажеш да бъдат тествани децата ти, щом вече са прекарали коронавируса и е ясно от кого са се заразили - от безотговорния си учител?

 24. 24 Профил на Стойчо
  Стойчо
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Как да се довериш на финансов брокер в днешно време? Бистра М., още известна като скандалната брокерка милионерка, хвърля боб за бащата на детето си, сигурно хвърля боб и за инвестициите, втори пример, Харалампи Х. който пък краде от клиентите си и след това ги изнудва. Пълен фарс е цялата тая индустрия в България!!!

 25. 25 Профил на Антоанела
  Антоанела
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аз лично съм потърпевша от Харалампи, но за съжаление се възползва от вратички в закона и обезпечителна заповед. След това най-нагло започна да ме изнудва!

 26. 26 Профил на Irena
  Irena
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А Бистра е точно скандална – за кратко време става близка до сърцата (и не само) на няколко свои колеги и началници до степен да разбие на пух и прах екипната работа в компанията.

 27. 27 Профил на Zoro
  Zoro
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Няма как да натрупаш опит и компетентност във финансовата сфера, докато се търкаляш в креватите на хората...

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK