Противоречиви реакции предизвика новината за отварянето на малките училища

Противоречиви реакции предизвика новината за отварянето на малките училища

© Георги КожухаровУчилищата с по една паралелка от 5 до 12 клас отварят за присъствено обучение за всичките си ученици, което стана възможно със заповед на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов от вчера. Те имат два дни да го организират, след като Министерството на науката и образованието (МОН) им даде указания да не пишат днес и утре отсъствия на учениците, които по обективни причини не са успели да присъстват. Новината, която стана факт след седмици настоявания на различни организации и призив на премиера Бойко Борисов, обаче беше посрещната с противоречиви реакции.


От днес още 42 хил. ученици от общо 720 хил. учат присъствено, докладва министърът на образованието Красимир Вълчев на работното съвещание при премиера по-рано днес. Това са близо 2900 паралелки в цялата страна. "Отделно има 240 хил. деца в предучилищна възраст, които посещават детските градини", обобщи Вълчев.


По-малко заболели в малките населени места


Още от началото на втория срок (4 февруари), когато МОН върна големите ученици в клас на ротационен принцип, директори на училища в малките населени места обявиха готовност да върнат всичките си ученици на присъствено обучение при спазване на всички мерки за безопасност, защото са по една паралелка в клас с по 15-16 ученици. "За всички малки училища е характерно, че броят на заболелите е по-малък. Просто защото разстоянията в по-малките населени места са по-големи и няма струпване на хора. Нямаме болни учители, нямаме болни ученици", казва пред Би Тио Ви казва Петя Русинова, директор на ОУ "Никола Вапцаров" в село Селановци. Според изследване, цитирано от нея, в 77% от малките училища няма заболели педагози и ученици. По нейните думи трябва да се върнат в клас всички ученици в малките училища с единични паралелки и решението за това трябва да се взема на локално ниво, а не от министерството на образованието.
Съюзът на работодателите в системата на народната просвета също настоя за диференциран подход, както и от Националната мрежа за децата и център "Амалипе". По данни на центъра за междуетнически диалог и толерантност от проведено миналата седмица проучване 77% от анкетирани 233 малки училища нямат заболели от COVID-19 ученици и учители. В края на миналата година и министърът на образованието посочи, че в България има над 1250 училища, които изобщо не са се сблъсквали с коронавируса - нямат болни и/или карантинирани учители и ученици. "Това са предимно учебни заведения в малки и по-отдалечени от огнищата в големите градове населени места", каза Вълчев в интервю за БНР.


В понеделник миналата седмица за отваряне на малките училища призова и премиерът Бойко Борисов, според когото училищата трябва да са по-гъвкави, да има диференциран подход и директорите сами да решават. В същото време министрите на здравеопазването бяха на позиция, че не трябва училищата сами да решават, а да се следва единната стратегия.


Според нея в клас постоянно са ученицте от 1 до 4 клас, а учениците от 5 до 12 клас се редуват на две седмици, като от четвъртък (18 февруари) на присъствено обучение ще са 5, 10 и 11 клас. В тези училища все пак остава в сила локалното вземане на решения за преминаване към електронно обучение, в случай че

се достигнат праговите стойности от 15% деца и учители със симптоми, сходни на COVID,
по решение на областните и общински кризисни щабове,
по решение на министъра на образованието след мотивирано предложение на училищните власти.


В края на миналата седмица "Дневник" попита образователното министерство дали ще позволи диференциран подход и избор на директорите да решат дали да отворят за присъствено обучение за всичките си ученици. Отговорът беше изпреварен от заповедта на Ангелов в неделя по обед, според която училищата с по-малко ученици от днес могат да се връщат към присъствено обучение по преценка на директорите.


От МОН уточниха, че отделните училища, в които имат такива паралелки, самостоятелно ще решават кога да възстановят присъствените занятия - от понеделник или от вторник, като уведомят родителите за това. "Училищата няма да отразяват отсъствия на учениците, които по обективни причини не са успели да присъстват. При невъзможност, поради влошена метеорологична обстановка и затруднено придвижване на учениците училищата могат да поискат продължаване на обучението в електронна среда", отбелязва МОН.


Противоречиви реакции


Новината предизвика отново противоречиви реакции сред родители и учители. "Пак мислено, мислено, недомислено. Частните училища с 2-3 паралелки във випуск от по 3-5 деца в клас отново са в шах с пешката. А беше много просто за формулиране: "Присъствено обучение там, където има по една паралелка във випуск или максимум 26 ученици във випуск." Толкова ли нямаше кой да го съобрази!?", пита Маргарита Христова във "Фейсбук".


"Ситуацията с новата заповед от днес не води ли съвсем до неравнопоставеност при децата от 7, 10 и 12 клас, за които предстои НВО? Едни от тях ще учат пълноценно присъствено в следващите седмици, докато други ще се ограничат с двете седмици по график, а след това всички, при равни условия, ще се явят на НВО", пита Нели Гергевска в социалните мрежи.


Център "Амалипе" приветства направената промяна, която ще позволи на хиляди ученици да се върнат присъствено в класните стаи, без това да доведе до усложняване на противоепидемичната обстановка. В същото време организациите "Родители за безопасно образование", "Учители за безопасно образование" и Science in the Crisis излязоха с отворено писмо срещу отварянето на малките училища, което според тях е "неправилно, ненавременно и абсолютно неотговарящо на обективните факти".


Според данните, цитирани в писмото до министрите на здравеопазването и образованието и до премиера, заболяемостта в България "се е удвоила за последните три седмици, като отчита ръст на постоянно нарастване - от 90.48 на 156.8 на 100 хиляди население, че седмичният ръст на новорегистрираните случаи е с над 20% за трета поредна седмица, хоспитализираните и интензивните се увеличават почти 8% за изминалата седмица, починалите от COVID-19 за предходните седем дни са се увеличили с над 20% и т.н."


"По-малко от месец и половина след връщането на децата в детските градини и учениците в начален етап общият брой на заразените във възрастова група от 0 до 19 се е увеличил с над 30%", се казва в текста.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3109 Неутрално

  > Новината предизвика отново противоречиви реакции сред родители и учители.

  Ходи плаши една година хората как ще умрат ако не спазват Мерките ... пък после седни да ги убеждаваш че вече не било толкова страшно и че ако децата да ходят на училище, това не означава че Мерките са нарушени и всички ще умрат.

  Пълно малоумие на всички нива.

  કટાક્ષ
 2. 2 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 969 Неутрално

  Никъде, в нито една държава няма публикувано сериозно изследване, как са се заразили лица с коронавирус. Защо?

 3. 3 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3109 Неутрално

  До коментар [#2] от "Lazarus":

  > Никъде, в нито една държава няма публикувано сериозно изследване,
  > как са се заразили лица с коронавирус. Защо?

  Защото заразата дебне отвсякъде.

  કટાક્ષ
 4. 4 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3109 Неутрално

  До коментар [#2] от "Lazarus":

  > Защото заразата дебне отвсякъде.

  А не предимно:
  - в болнични заведения
  - в домове за стари хора и хора с проблеми
  - в промишлени цехове

  કટાક્ષ
 5. 5 Профил на Емил Добрев
  Емил Добрев
  Рейтинг: 290 Неутрално

  До коментар [#2] от "Lazarus":> Никъде, в нито една държава няма публикувано сериозно изследване, > как са се заразили лица с коронавирус. Защо?Защото заразата дебне отвсякъде.
  —цитат от коментар 3 на Ан Он


  Ами ваксинирайте се.

 6. 6 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5584 Неутрално

  До коментар [#4] от "Ан Он":

  И в трамвая, тролейбуса, автобуса, метрото...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 7. 7 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3109 Неутрално

  До коментар [#5] от "Емил Добрев":

  > Ами ваксинирайте се.

  И си купете колело.

  કટાક્ષ
 8. 8 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3109 Неутрално

  До коментар [#6] от "Незнайко в Слънчевия град":

  > И в трамвая, тролейбуса, автобуса, метрото...

  Колко човека познавате които са се заразили в Градски Транспорт ? Или в Джъмбо / Кауфланд ?

  Ако Заразата се предаваше така, отдавна вече щяхме да сме приключили с цирка - или щяхме да сме измрели всички, или да имаме антитела.

  કટાક્ષ
 9. 9 Профил на Емил Добрев
  Емил Добрев
  Рейтинг: 290 Неутрално

  До коментар [#5] от "Емил Добрев":> Ами ваксинирайте се.И си купете колело.
  —цитат от коментар 7 на Ан Он


  Може, нямам против.

 10. 10 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3109 Неутрално

  До коментар [#6] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Според вас, колко човека от присъстващите на тази снимка (*)

  https://news.lex.bg/wp-content/uploads/2020/12/джъмбо-хора.jpg

  1. са се разболели от КОВИД

  2. са умрели от КОВИД

  (*) снимката е от разгара на вълната: 18 ДЕКЕМВРИ 2020

  કટાક્ષ
 11. 11 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3109 Неутрално

  До коментар [#6] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Корекция, възможно е горната снимка да е архив, прилагам актуална - от момента с пандемичната остановка:

  https://cache2.24chasa.bg/Images/Cache/258/Image_9293258_126.jpg

  કટાક્ષ
 12. 12 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 984 Неутрално

  "Родители за безопасно образование" и "Учители за безопасно образование" не са организации, а фейсбук групи (малобройни на общия фон), скалъпени набързо през пролетта. Това изобщо не е официална позиция на който и да е.

 13. 13 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Тия от "Родители за безопасно образование" още ли не разбраха, че по време на Чумата може да си запишат да е онлайн, от вкъщи, в пълна безопасност и стерилизация, само с едно заявление до директора? БЕЗ да карат останалите 99,98% нормални хора да причиняват същото на своите деца?
  И Дневник, що се връзвате да препубликувате всяка истерична група във Фейсбук, все едно мнението ѝ е мега релевантно.

 14. 14 Профил на plf
  plf
  Рейтинг: 382 Неутрално

  До коментар [#13] от "Green Day":

  Имам подозрение, че сте на тези неща. Ама дано четете немски (или пък някак ви го преведат)

  https://www.tagesspiegel.de/wissen/studie-liefert-hinweise-supermarkt-schule-friseur-so-hoch-ist-das-infektionsrisiko/26900620.html?fbclid=IwAR2SHiPtA_OGGvvUZwnnssEu0T_fxKtdzTWlfs17e4l-dBvXoGUd0Umfqls

 15. 15 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  Това е някаква мега -глупост: "Частните училища с 2-3 паралелки във випуск от по 3-5 деца в клас отново са в шах с пешката" НЯМА такива училища, познавам лично 3 частни училища в София, индиректно още поне 10 и във всички паралелките са 10 до 16 деца. И се прави втора паралелка с още толкова деца когато имат място и желаещи. Няма вариант да направиш паралелка с 3-5 деца защото няма как да плащаш на учителите с толкова малко деца.

 16. 16 Профил на PoToP
  PoToP
  Рейтинг: 649 Неутрално

  Поредното безумие. След като се видя че само вследствие на тръгването на 7 и 12 клас на училище (нищо друго не е променяно), кривата на заболеваемостта тръгна нагоре, сега пускат се търсят още варианти за повишаването и.
  Това, заедно с обещанието за отваряне на кръчмите, говори за целта на правителството - за изборите държавата да е пламнала, обстановката да е максимално напрегната и хората да се изпокрият и да не гласуват.

 17. 17 Профил на Александра
  Александра
  Рейтинг: 422 Неутрално

  "Родители за безопасно образование", "Учители за безопасно образование" и Science in the Crisis са едни и същи няколко човека, копирани в три различни Фейсбук групи. Дори не са организации. Предводителката им е някаква русначка ПР-ка, която няма деца, нито е учител, та изобщо не е ясно какъв интерес има от цялата истерия, която създава. Всеки случай, не спря да вряка последните месеци и точно нейните групи са тези, за които математикът от Щаба заяви, че са оказали неправомерен натиск за затварянето на малките дечица през ноември. Някаква детемразка ли е не знам. политически цели ли гони - не знам. Всеки случай, не и е чиста работата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK