Близо половината от учителите не смятат да се ваксинират срещу COVID-19

Близо половината от учителите не смятат да се ваксинират срещу COVID-19

© Георги КожухаровПо-голямата част от учителите засега не планират да се ваксинират срещу COVID-19, а най-силно влияние върху решението им по въпроса оказват експертните мнения на медицински специалисти, изразени в медии и социални мрежи. Това сочат резултатите от изследване, проведено в периода 9 - 13 февруари от Синдиката на българските учители, съвместно със Сдружение на директорите в средното образование. В изследването са участвали 13 177 учители, които са попълнили онлайн анкета със седем въпроса.


Твърдо заявили желанието си да се ваксинират са 27.3% от учителите, 26.9% се колебаят, а най-голямата група от 45.8% на този етап не планират да се ваксинират. Най-силно влияние върху решението на учителите оказват експертните мнения на медицински специалисти, изразени в медии и социални мрежи (52.7%). Нисък е процентът на доверие в и влияние от страна на личните лекари, който е едва 10.8%.


Желанието да се върнат към обичайния начин на живот е най-мотивиращо за учителите да се ваксинират (43%), както и убедеността им в ползата от ваксините (31.7%). Смятащите, че само така могат да бъдат защитени при многочасовото ежедневно общуване с учениците, са 16.9%. При едва 3.3 % решението да се ваксинират се влияе от мнението на останалите учители.
Най-големите притеснения сред изразилите нежелание да се ваксинират са страх от евентуални странични ефекти (47.6%), липса на яснота дали ваксината няма да им навреди при наличието на други заболявания (32.4%) и липсата на доказателства, че ваксината ще ги пази ефективно за достатъчно дълъг период от време (31.1%). Заявилите, че не са привърженици на ваксините, са 11.3%.


Голяма е групата - 44%, на заявилите, че биха се ваксинирали, ако имат достатъчно достоверни данни за ефикасността и безвредността на ваксината върху различните възрастови групи. Повече информация за страничните ефекти на ваксините би повлияла положително на решението на 33.8% от анкетираните, а увереността, че ще изградят траен имунитет към заболяването, би мотивирала 31.9% от тях.


Главният източник на информация за ваксините срещу COVID-19 за учителите е телевизията - за 71.5% от анкетираните, следват сайтовете - за 37.1%. Сравнително слаба е информираността от РЗИ и медицинските работници в училище - 12.5%, както и от колеги и приятели - 11.4%.


Едва една пета от учителите (20.6%) оценяват наличната информация за ваксините като достатъчна и достоверна.


От учителския синдикат уточняват, че сборът от процентите при отговорите на някои от въпросите е по-голям от 100, тъй като в тях анкетирани учители са посочвали и по повече от един отговор.


През миналата седмица резултатът от проучване на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" показа, че 42% от работещите в системата искат да се ваксинират срещу COVID-19. В него едва 15% категорично заявяваха, че засега няма да се ваксинират.


Ваксинацията на учителите попада в настоящата втора фаза според Националния план за ваксиниране. Вече започна и третата фаза, но всяка от приоритетните групи във фазите ще запазва предимството си пред останалите независимо в коя фаза е страната.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (92)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2090 Неутрално

  Така е като няма такъв образователен предмет като 'История на научните открития' или 'Ролята на Науката в човешката цивилизация' . Децата ни ги учат не да мислят ,а да зубрят и кажат 'урока' без да мислят по темата.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 2. 2 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Ало министрите и министър-председателят, докато сте заети с предизборни щуротии, никой не обръща внимание на разяснителна кампания. Нали тези учители преподават на децата? Е вярно, Вашите деца не учат в БГ -нали?

 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8247 Неутрално

  Тези учители, които не искат да се ваксинират, може би мислят , че онлайн обучението ще продължи още дълго и ще си преподават от дома.

 4. 4 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 1410 Весело

  Нищо то ще си отмине само. Достатъчно съмнително управлявахте кризата, та 2/3 от народа да не иска да ви играе по свирката. Ваксинирайте си мачките като ви е зор, нали и те пренасяли коронавирус.

 5. 5 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3983 Неутрално

  А пък класната на едното ми дете напуска от 17.02.. ваксини няма, а явно е с хронично заболяване.

  Любовта ще спаси света!!!
 6. 6 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 5005 Любопитно

  След като учителите не искат надеждата за останалото население е нулева. Едно време са били най-начетените хора. Днес те самите се "обучават" от телевизора....какво падение.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 7. 7 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  Как може да има толкова идиоти в тази държава, да не разберат, че властта, НОЩ и министъра са умни, много по-умни от нас, отдават силите и живота си за нас и ни мислят само доброто. Как може някой да си помисли, че политикът се отдава на властта не за пари и слава, а защото е обречен да ни служи и помага, въпреки че не го осъзнаваме.

 8. 8 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4137 Неутрално

  Нещо не преиграха ли с британския щам?
  Имаме си хубава приказка за лъжливото овчарче. нашите политици не са ли я чували?

 9. 9 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  До коментар [#3] от "Роси":

  Тъй или иначе, учителите ще поставят условията, не бръмбарите из форума.

 10. 10 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 1410 Весело

  До коментар [#6] от "padrino":

  Ваште учители ще се ваксинират?
  Шариата разрешава ли ваксинация с гяурски ваксини, и пише ли на тях حلال / халал?
  Байдъ уей всичкото адвокат за чужденци благославя Брекзита и засиления интерес на британските граждани и селяни към живот в по-слънчеви и по-малко амбициозни страни.

 11. 11 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 672 Неутрално

  След като учителите не искат надеждата за останалото население е нулева. Едно време са били най-начетените хора. Днес те самите се "обучават" от телевизора....какво падение.
  —цитат от коментар 6 на padrino


  Споко. Българинът е свикнал да учи винаги по трудният начин и след като си го набие на 3 ката. След някой друг месец/година ще се редят на опашка и ще ползват връзки за ваксина. Ще му дойде времето

 12. 12 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3007 Неутрално

  хубу де, великият инквизитор нали се беше заклел да направи българите най-информираните във всички видове галактики? що така не знаят даскалите?

 13. 13 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  "Главният източник на информация за ваксините срещу COVID-19 за учителите е телевизията - за 71.5% от анкетираните, следват сайтовете - за 37.1%. Сравнително слаба е информираността от РЗИ и медицинските работници в училище - 12.5%, както и от колеги и приятели - 11.4%."

  Стана ми любопитно каква информация дава РЗИ за ваксините и каква информация е предоставена на медицинските работници в училище, че те да могат да я разпространят до учителите.

 14. 14 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3007 Неутрално

  До коментар [#13] от "Smile":

  не бих се учудил да имат по един (1) документ за ваксина и това да е неразбираемата информация от листовката на произоводителя и да я мятат по пощата на даскалите и толкоз.

 15. 15 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4669 Неутрално

  Интересно ще е да се погледне демокрафията на анкетата, колко души са анкетирана, отговори по възрастови групи и пол и т.н. От такава публикация грешните изводи са норма...

 16. 16 Профил на pepisky
  pepisky
  Рейтинг: 1479 Неутрално

  50 % да стигнат ваксинираните учители не е малко. Много от тях го прекараха. Не е отразено в изследването.

 17. 17 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3448 Неутрално

  До коментар [#2] от "save_knforest":

  > никой не обръща внимание на разяснителна кампания.

  Каква разяснителна кампания бе - от 10 месеца обясняват как само Маските ще ни спасят, а към момента даже НОЩните хора не са се научили как се поставя и маха правилно предпазна маска. И не се притесняват да го демонстрират всеки четвъртък по тиливизоръ.

  કટાક્ષ
 18. 18 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2090 Неутрално

  Една пациентка учителка поне от 6-7 години ми повтаря 'Никой не ми каза откъде ми е високото кръвно налягане. Не е установено откъде ми е ' И не си пие лекарствата.
  Обясненията от мен , кардиолози,ендокринолози и нефролози остават за нея в графата ' необяснено'. Сигурно не е доволна ,че не и декламираме лесни отговори написани в читанката с която е свикнала. Не е намерила и отговори в интернет. И така лекарствата и са вредни и не ги приема. И знаете ли до какво води хипертоничната енцефалопатия резултат от не контролирана хипертензия ? До още по-голямо затъпяване тоест деменция с времето. И те така 'Никой не ми обясни' …. И тук същата работа с подозренията спрямо науката и парадоксално в образованието в което действаш антинаучно и анти-образователно .Нито вяра в науката ,нито в религията , единствено мнителност и подозрителност.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 19. 19 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  Народни будители, смях в залата. Само за пари мислят сегашните даскаля. За нищо не стават,😊👎🤔

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 20. 20 Профил на PernikForBG
  PernikForBG
  Рейтинг: 100 Неутрално

  Как да вярват на администрация, която ги убеждава че виждат подпорна стена, а не хотел на морето? Добре, че има телевизия и журналисти, които отразиха подпорната стена, проектирана от мъжа на министър Захариева!

 21. 21 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3448 Неутрално

  До коментар [#6] от "padrino":

  > След като учителите не искат

  Абе като сложат милиционери да пазят денонощно Витоша и ти носят най-ценното лекарство в бусове за кренвирши (*), при нормалните хора започват да сработват едни основни защитни механизми... свързани със силно недоверие към всичко което ти каже някой свързан с властта...

  (*) Това са само два произволни примера, за изчерпателна извадка няма да ми стигне цялата вечер.

  કટાક્ષ
 22. 22 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 1402 Разстроено

  До коментар [#11] от "foure":

  Споко. Българинът е свикнал да учи винаги по трудният начин и след като си го набие на 3 ката. След някой друг месец/година ще се редят на опашка и ще ползват връзки за ваксина. Ще му дойде времето

  То времето вече идва.Пуснаха учениците и забовалеомоста почна да нараства. Отвориха МОЛ овете , ще отворят и кръчмите. А учителите , които са едни от най-рисковите след здравните работницине искат да се ваксинират.

 23. 23 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  Първо казваш, че "Към нас се задава една епидемия, която е с невиждана ярост в човешката история".
  После затваряш цял град (Банско), после паркове и планини, изкъртваш пейки.
  После обществото изпада в луда паника, всички се юрват към болници, Спешна помощ се срива тотално, защото си пропуснал да създадеш триажни центрове.
  После хора мрат по стълбите на клиниките.
  После си правиш ПиаР, като отиваш да "инспектираш" готовността на РЗИ - Пловдив, обаче шефът ѝ те засира: "Ма какви камиони, аз с камиони (ЗИЛ) не се занимавам".
  После возиш с джипката шефа на "Пирогов" и министъра на здравеопазването на инспекции на магистрали.
  После получаваш ваксини в пъти по-малко и вървиш с ваксинирането в пъти по-бавно, отколкото други държави в- и извън ЕС със сходни показатели.
  В течение на 10 години управление не си направил нищо за същностна промяна на здравната ти система...
  И накрая - "колко неочаквано" - никой не ти вярва.
  Хаос - само това може да произведе една проста глава с нисък интелект и никаква компетентност по нищо. Освен в пазенето на властта си...

 24. 24 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3448 Неутрално

  До коментар [#23] от "inn":

  > Хаос - само това може да произведе една проста глава с нисък интелект и никаква компетентност по нищо. Освен в пазенето на властта си...

  И крадене като за последно. Въпреки че и това правят некадърно.

  કટાક્ષ
 25. 25 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3448 Неутрално

  До коментар [#7] от "Lazarus":

  > да не разберат, че властта, НОЩ и министъра са умни, много по-умни от нас

  Помним малко по-дълго от една аквариумна рибка ... и се сещам за разни заповеди от здравните специалистите дето освен че изглеждаха като писани от петокласници, през няколко часа пускаха противоположни разпореждания.

  Да ги ...

  કટાક્ષ
 26. 26 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  До коментар [#18] от "Dr_Doolittle":

  По принцип не трябва ли да ѝ обясните така, че да ви разбере. Щом от толкова обяснения не е схванала, явно обяснението трябва да се поднесе на друг, по-разбираем език.
  На мен това ми е голяма част от работата - да обяснявам. Много често едно и също по няколко различни начина. На някой с терминология, на други по-опростено. Като видя, че не ме разбират, почвам от по-отдалече и така... Не всеки е длъжен да знае всичко. Не мен работата ми е да обяснявам, така че да бъде разбрано. Ако не става с термини, става по друг начин, важното е накрая информацията да е разбрана правилно и човекът да е информиран.

 27. 27 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3448 Неутрално

  До коментар [#22] от "star bastun":

  > То времето вече идва.

  Супер, значи глупавите ще измрат, умните ще оцелеят, цирка свършва и преставаме да се занимаваме с глупости.

  કટાક્ષ
 28. 28 Профил на oldschool
  oldschool
  Рейтинг: 319 Разстроено

  Както пееха Slipknot - "I haven't the slightest, I'm teaching your brightest"...

 29. 29 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2090 Неутрално

  До коментар [#26] от "Smile":

  Обяснявам на всички пациенти достатъчно достъпно съобразено на образователното им ниво. Определено съм смятал ,че тази пациентка учителка има по-високо образователно ниво от фактическото... Освен това ако наистина някой смята ,че не му е обяснено би потърсил и други източници , а това в случая явно не се случва ,така, че става въпрос просто за ИГНОРИРАНЕ на информация, не за неразбиране. И то на базата на подозрения, мнителност и незачитане на чуждата квалификация. Тоест изобщо не признават някой да ги образова ,защото смятат ,че те са единствената инстанция ,която може да дава уроци. Ха-ха-ха. Парадоксално ,но вече са деградирали и на по-ниско информирано ниво и от техните ученици в 10ти клас, които ученици даже и книги не четат....Психолозите да започнат проучвания...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3982 Неутрално

  Който не иска да се ваксинира, не трябва и да преподава.
  На децата не им трябват неидентифицирани преносители на заразата от Ковид 19.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 33. 32 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2090 Неутрално

  Вижте само фрапиращите разминавания в твърденията на самите учители с което истината изплува:
  1. Твърдо заявили желанието си да се ваксинират са 27.3% от учителите.
  2. Смятащите, че само така могат да бъдат защитени (чрез ваксини) при многочасовото ежедневно общуване с учениците, са 16.9%.

  И така 10.4% са дали лицемерни отговори ,защото всъщност не са убедени ,че ваксините защитават ,а просто са си написали конюнктурни отговори за да не ги помислят за назадничави, каквито всъщност са.....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на dorko
  dorko
  Рейтинг: 499 Неутрално

  "Всяко лекарство е без съмнение нововъведение. И тоя, който не иска да прилага нови средства, трябва да очаква нови злини, тъй като времето е най-големият новатор." Френсис Бейкън

 37. 37 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3000 Весело

  До коментар [#3] от "Роси":

  "Тези учители, които не искат да се ваксинират, може би мислят , че онлайн обучението ще продължи още дълго и ще си преподават от дома."
  ==============
  Роска, защо си мислиш, че дистанционното обучение е ужас за децата и кеф за колегите?
  Ако си калпав, може да се радваш, че не пътуваш до работата и обратно. Ако искаш да си свършиш работата, ясно ти е, че така не може да стане съвсем. Появи се дори нов тип преписване. Нашите текстове се хващат, но турчетата копират от турски сайтове есета, оправят донякъде граматичните грешки и вадят петици, защото проверката не дава отговор откъде е преписвано.
  Ако си мислиш, че е кеф, ела при нас!

  Еретик
 38. 38 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1376 Весело

  До коментар [#6] от "padrino": Кмета,даскала и попа! Така ли беше!

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3448 Неутрално

  До коментар [#32] от "Храбър":

  > На децата не им трябват неидентифицирани преносители на заразата от Ковид 19.

  Е нали децата бяха преносителите, а учителите - жертвите ?

  > Който не иска да се ваксинира

  Нямаше ли някаква концепция за 'безплатно и доброволно' ?

  > , не трябва и да преподава.

  Ми хубаво, да уволним 80% от учителите - като са такива тъпаци. И да продължаваме с образователния процес както се е правило едно време в килийните училища.

  Шом тогава е работила схемата, ще сработи и сега.

  કટાક્ષ
 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3000 Весело

  До коментар [#19] от "PETZL":

  "Народни будители, смях в залата. Само за пари мислят сегашните даскаля. За нищо не стават,😊👎🤔"
  =============
  Ела, бате, да подобриш картината! Нас не ни бива, но гениите ще оправят работата.

  Еретик
 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 1363 Весело

  За България, за да се получи ваксинирането, трябва ваксините да са с връзки. Тогава не 70, ами над 90% желаещи и търсещи връзки очаквам.

 45. 45 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  Вижте само фрапиращите разминавания в твърденията на самите учители с което истината изплува:1. Твърдо заявили желанието си да се ваксинират са 27.3% от учителите.2. Смятащите, че само така могат да бъдат защитени (чрез ваксини) при многочасовото ежедневно общуване с учениците, са 16.9%.И така 10.4% са дали лицемерни отговори ,защото всъщност не са убедени ,че ваксините защитават ,а просто са си написали конюнктурни отговори за да не ги помислят за назадничави, каквито всъщност са.....
  —цитат от коментар 32 на Dr_Doolittle


  Всъщност, анкетата беше непълна и манипулативна. Скалъпена набързо, за да покаже загриженост..... нищо повече. Не и се връзвайте.....

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3982 Неутрално

  ... Нашите текстове се хващат, но турчетата копират от турски сайтове есета, оправят донякъде граматичните грешки и вадят петици, защото проверката не дава отговор откъде е преписвано. Ако си мислиш, че е кеф, ела при нас!
  —цитат от коментар 37 на Костадин Иванов


  Всеки учител познава доста добре какво е интелектуалното ниво на всеки негов ученик.
  Ако този ученик е надскочил значително известното вече интелектуално ниво, значи е преписвал.
  Ще му напиша двойката като стой та гледай.
  Нека после се оплаче и доведе родителите си.
  Ще го изпитам точно върху това, което е преписал и пак ще му покажа къде зимуват раците.
  Десет години бях по съвместителство учител по английски и ги хващах като гърмяни зайци.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 48. 48 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1376 Весело

  Не е скръцнал със зъби Баце,не са се ваксинирали,а ма ха.....!!! Най-твърдия гробарски електорат не искат да се ваксинират,на какво прилича това!

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4669 Весело

  До коментар [#38] от "angeles":

  Да, ама тогава родителите са казвали "Даскале, месо ти го давам, кокали да ми го върнеш, ама да го научиш!"
  Ха сега само се опитай да се скараш на ученик. :-)

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  До коментар [#42] от "Костадин Иванов":

  Днес точно за това говорихме в учителската. Заради несправящи се със ситуацията и не издържащи на стреса колеги, повечето на възраст, се плюе по цялото съсловие.... Същото и за ваксините - всички под един знаменател....... плюене за надник.... не им се връзвай!

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4238 Неутрално

  Не разбирам какъв е проблема. Ваксинирането трябва да е доброволно. Който не иска си понася отговорността , ако бъде заразен и ако му се случи нещо лошо.

 56. 56 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  Вижте само фрапиращите разминавания в твърденията на самите учители с което истината изплува:1. Твърдо заявили желанието си да се ваксинират са 27.3% от учителите.2. Смятащите, че само така могат да бъдат защитени (чрез ваксини) при многочасовото ежедневно общуване с учениците, са 16.9%.И така 10.4% са дали лицемерни отговори ,защото всъщност не са убедени ,че ваксините защитават ,а просто са си написали конюнктурни отговори за да не ги помислят за назадничави, каквито всъщност са.....
  —цитат от коментар 32 на Dr_Doolittle


  Тук и аз се обърках. Нали общодостъпната информация е точно такава - ваксините не дават защита, че няма да се заразиш, а че ако се заразиш, ще го изкараш леко? Променила ли се е тази информация? Вече ваксините дават защита от заразяване ли? Ако е така, разбирам донякъде мнението ти, но иначе май ти си в грешка.

  П.С. Има ваксини, които дават много по-малък процент защита. Премерно БЦЖ. Аз определено съм ЗА тази ваксина, това обаче не значи, че вярвам, че имам 100% защита от туберкулоза понеже съм ваксинирана.

 57. 57 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3982 Неутрално

  ...Ми хубаво, да уволним 80% от учителите - като са такива тъпаци. И да продължаваме с образователния процес както се е правило едно време в килийните училища..
  —цитат от коментар 40 на Ан Он


  Единствената възможност за такива учители е да преподават по Интернет.
  Алтернативата мило е да се разрази още по-силна пандемия.
  Като гледам какви ги ръсиш, за теб пандемията е за предпочитане.

  Такива антиваксъри като теб, кога ще схванат, че не става дума само за тях. Като не се ваксинират, като не носят маски, не спазват елементарните правила, те са опасни и за околните.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 58. 58 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3448 Неутрално

  До коментар [#57] от "Храбър":

  Първо да отбележа че не съм антиваксър. Ваксините са едно от сериозните постижения на човечеството, и са помогнали значително за прогреса на цивилизацията.

  Тези продукти с медийно позициониране които напоследък рекламират - не знам дали са 'ваксина' или не са. Като му дойде времето (явно няма да е скоро) ще се консултирам със специалист.

  કટાક્ષ
 59. 59 Профил на Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Рейтинг: 24 Неутрално

  Първо казваш, че "Към нас се задава една епидемия, която е с невиждана ярост в човешката история".После затваряш цял град (Банско), после паркове и планини, изкъртваш пейки.После обществото изпада в луда паника, всички се юрват към болници, Спешна помощ се срива тотално, защото си пропуснал да създадеш триажни центрове.После хора мрат по стълбите на клиниките.После си правиш ПиаР, като отиваш да "инспектираш" готовността на РЗИ - Пловдив, обаче шефът ѝ те засира: "Ма какви камиони, аз с камиони (ЗИЛ) не се занимавам".После возиш с джипката шефа на "Пирогов" и министъра на здравеопазването на инспекции на магистрали.После получаваш ваксини в пъти по-малко и вървиш с ваксинирането в пъти по-бавно, отколкото други държави в- и извън ЕС със сходни показатели.В течение на 10 години управление не си направил нищо за същностна промяна на здравната ти система...И накрая - "колко неочаквано" - никой не ти вярва. Хаос - само това може да произведе една проста глава с нисък интелект и никаква компетентност по нищо. Освен в пазенето на властта си...
  —цитат от коментар 23 на inn


  Ндаааам.

  Лошото е, че познавам и млади интелигентни хора, които с ентусиазирано невежество, присъщо на средновековен селянин продължават да твърдят, че вирусът е измама, за тотален световен контрол и не трябва хората да се ваксинират, защото е опасно и вредно. Някои от тях работят и в болници..

 60. 60 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3448 Неутрално

  До коментар [#57] от "Храбър":

  > че не става дума само за тях. ... като не носят маски, не спазват елементарните правила, те са опасни и за околните.

  Значи
  - не ходим на Витоша за да пазим околните
  - не ходим в парка за да пазим околните
  - не може да отидем на вилата за да пазим околните
  - носим предпазни маски за лице за да пазим околните
  - мием си ръцете за да пазим околните
  - сега трябва и да се сертифицираме за да пазим околните

  Е чудя се тия Околните как са оцелели последните няколко хиляди години без никой да ги пази толкова внимателно.

  > Като не се ваксинират,

  Нямаше ли някакъв елемент на доброволност при Безплатната и Доброволна Ваксинация ?

  Или дори ако всички са се ваксинирали, като се появи наоколо някой анти-ваксър, ще ги из-по-на-зарази и те ще умрат заради него ?

  કટાક્ષ
 61. 61 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3448 Неутрално

  До коментар [#59] от "Ша Шчупат държавата на Пеевски":

  > продължават да твърдят, че вирусът е измама

  Вирусът не е измама.

  Прекомерната и абсолютно неадекватна реакция срещу него обаче показва пълната некадърност и некомпетентност на властите ... и в някакъв момент човек се замисля (*) - е тия не може да са толкова некадърни, сигурно имат някаква друга причина да го правят

  (*) Аз още не съм стигнал до етапа за глобалната конспирация, според мен - поне в България - всички замесени са съвсем класически некадърни и крадливи Бай Ганьовци

  કટાક્ષ
 62. 62 Профил на svetlio26
  svetlio26
  Рейтинг: 345 Неутрално

  До коментар [#38] от "angeles":

  Тц. Поговорката беше. Вържи попа, даскала и кмета в шадоу за да е мирно селото/форума :)

  Поздрав

 63. 63 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3448 Неутрално

  До коментар [#57] от "Храбър":

  > Единствената възможност за такива учители е да преподават по Интернет.

  А вие учителите не ги мислете. Щото ако наистина им писне от глупости (*), ще се разкарат.

  И ще останат само учениците които се блещят на Интернет устройството и чакат от другата страна да се появи някой да им преподава, ама оня някой го няма.

  (*) и ще се разкарат първо точно тия които са най-ценни, а ще остане съвсем шлаката

  કટાક્ષ
 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65 Профил на gogo63
  gogo63
  Рейтинг: 1122 Неутрално

  Много ми е любопитно на колко от по-горе плюещите учителите и вадещи генерални мрачни изводи за бъдещето на нацията, опиянени от собствената си правота, се е случвало да им зададат въпроса: "Утре те ваксинираме. С каквато там ваксина имаме в момента. Съгласен ли си?" и те са отговорили с "ДА!"...

 66. 66 Профил на Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Рейтинг: 24 Неутрално

  До коментар [#65] от "gogo63":

  Първо, могат да ги прекрат през интензивно отделние, да видят със собствените си очи какво се случва. После да видим. Ще вземеш да се учудиш от резултатите.

  Аз познавам хора, изкарали вируса даже по 2 пъти и са готови да се ваксинират с какво има, даже с китайска ваксина, стига да не минават през това отново.

 67. 67 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3448 Неутрално

  До коментар [#64] от "Ша Шчупат държавата на Пеевски":

  Колега, до голяма степен със съгласен с вашето мнение. Имам само една забележка.

  Човечеството има стотици години опит в борба с епидемии и пандемии. Има медицина и наука. Има установени практики. Които са вършили нелоша работа до момента.

  Като не разбираш от нещо - свързваш се със специалист на който имаш доверие - и слушаш съветите му (като евентуално ги адаптираш към ситуацията). Не слагаш военен, счетоводител и пожарникар-милиционер да измислят (*) от нулата как да борят пандемията.

  Това което се получи при нас (**) е некадърно медийно шоу зад което се преплитат значителни политически и бизнес интереси. Нищо общо със 'спасяването на населението от заразата'.

  (*) към НОЩ е един момент се появи 'съвет от медицински експерти', който се саморазпусна след по-малко от седмица

  (**) и не само при нас

  કટાક્ષ
 68. 68 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3448 Неутрално

  До коментар [#64] от "Ша Шчупат държавата на Пеевски":

  > Всъщност "прекомерните" мерки в Китай, Япония, Корея, Австралия,
  > Нова Зенландия дадоха отлични резултати и там хората, почти са забравили за вируса.

  Нямам идея какви са им мерките и какви са резултатите. Ако поради географското си положение (остров) са успели да останат 'стерилни', елементарната логика казва че просто са отложили проблема (което може и да е добре!)

  કટાક્ષ
 69. 69 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3448 Неутрално

  До коментар [#66] от "Ша Шчупат държавата на Пеевски":

  >Аз познавам хора, изкарали вируса даже по 2 пъти

  Имат ли предположения откъде са 'прихванали заразата', при това - два пъти ?

  Медицински лица ли са ?

  કટાક્ષ
 70. 70 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  До коментар [#40] от "Ан Он":

  Хърбара ще ходи да преподава ама друг път.
  Поредния трол, дори и да не е.
  Мисля си, че достатъчно много учители са наясно, че освен пушилката няма да могат да ги накарат, защото няма кой да дойде на тяхно място. А телевизия вече просто не може да се гледа. Освен Евроком, и тя една ... ама поне не набива марксизъм-ленинизъм.

 71. 71 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 1410 Любопитно

  До коментар [#66] от "Ша Шчупат държавата на Пеевски":

  Поименно, може без егенета.

 72. 72 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  До коментар [#59] от "Ша Шчупат държавата на Пеевски":

  А ти с какво вежество твърдиш, че не е? Директорът на института по микробиология каза оня ден, че теоретично може да мутира до състояние да поразява имунните клетки, тоест въздушно-капков спин.

 73. 73 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  До коментар [#59] от "Ша Шчупат държавата на Пеевски":

  Добавка: срещу спин няма ваксина по някаква причина.

 74. 74 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  До коментар [#55] от "tacheaux":

  И аз не разбирам какъв проблем имат. Ако не им пука, да не реват. Ама реват, значи ли, че им пука?

  Това когато циганите си прибраха децата от училище в Сливен след оня слух, че дженръди щели да им ги извозят за Норвегия. Всички се смяха, но една политическа група изрева на умрело и почна да клейми налево и надесно БЪЛГАРИТЕ. Нищо че ЦИГАНИТЕ си взеха децата от училището, и нищо, че представители на Дабългария (например) по никакъв начин не бяха замесени.

 75. 75 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3448 Неутрално

  До коментар [#73] от "Славейко":

  > Добавка: срещу спин няма ваксина по някаква причина.

  СПИН-а май се оказа не чак толкова страшна чума за каквато се смяташе преди 40 години, и към момента не е заплаха за живота (не съм се интересувал дали се 'лекува' или е някаква поддържаща терапия) ?

  કટાક્ષ
 76. 76 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 1410 Разстроено

  До коментар [#69] от "Ан Он":

  То и аз познавам хора дето са го изкарали по трийсет и десет пъти, ма им забравих имената. Все тях ги удря начи!

 77. 77 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 1410 Разстроено

  До коментар [#75] от "Ан Он":

  На поддържащи лекарства е. Няма ваксина и не се излекува.

 78. 78 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7157 Неутрално

  Ваксината нали не е задължителна, всеки има право на избор.

 79. 79 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  До коментар [#65] от "gogo63":

  Колко даваш да ти напиша, че даже не утре, ами вчера ще се ваксинирам?
  Дай 20 лева и ще го напиша. Те и те за толкова го пишат.

 80. 80 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3448 Неутрално

  До коментар [#66] от "Ша Шчупат държавата на Пеевски":

  > Първо, могат да ги прекрат през интензивно отделние,

  Първо правило на Мерките - не събирай десет човека, част от които имат КОВИД симптоми в едно помещение за дълго време. Защото само увеличаващ шанса им да стигнат до интензивното отделение.

  Оттам простата логиката показва че събирането на КОВИД пациенти в общи болнични помещения ... как да го кажа най-меко ... значително увеличава вероятността за летален край независимо от началното им състояние.

  કટાક્ષ
 81. 81 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  До коментар [#61] от "Ан Он":

  Както и в Германия. ББ (на латински Cucurbita Maxima или Голяма тиква) отиде през декември на среща на Европейския съвет и се върна с указания - затворено до март. Само за това трябва да си плати пълната политическа цена

 82. 82 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 1410 Гневно

  До коментар [#80] от "Ан Он":

  Бе влез в Иван Рилски болница и отиди на втория етаж - минаваш ПРЕЗ опашката за тестове

  В Пирогов, чийто директор ми казва как да ходя на работа, ковид и нековид се возят на ЕДИН И СЪЩ асансьор

 83. 83 Профил на kwy38371721
  kwy38371721
  Рейтинг: 722 Неутрално

  Не смятат да се ваксинират,защото им е по-изгодно да си стоят в къщи с 14 дена болнични,а децата кой ще ги учи въобще не ги интересува.

 84. 84 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 1410 Весело

  До коментар [#83] от "kwy38371721":

  Какво се оплакваш, отиди ти доброволец даскал по география! Хем ще имаш ваксина да си ваксинираш и мачката, и псето!

 85. 85 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3448 Неутрално

  До коментар [#82] от "Славейко":

  > ковид и нековид се возят на ЕДИН И СЪЩ асансьор

  Ако е вярно - имам следните предположения:
  - или това е поредната проява на некомпетентност / немарливост
  - или някой разполага с вътрешна информация че КОВИД (дори и най-новите щамове) не се предава в асансьори

  или пропускам нещо ?

  કટાક્ષ
 86. 86 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  До коментар [#52] от "the_flea":

  Вие сте в положение да изнудвате подобно на лекарите, но не го правите. А те напоследък загладиха косъм. Поне болничните лекари, джипитата линеят от глад (няма пациенти - няма пари).

 87. 87 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  До коментар [#85] от "Ан Он":

  Ами второто със сигурност.

 88. 88 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3438 Неутрално

  То и никой не бърза да ги ваксинира. Проблемът е, че учителите са най-рисковата група.

 89. 89 Профил на ikod
  ikod
  Рейтинг: 535 Неутрално

  —цитат от коментар 18 на Dr_Doolittle


  Грешката не е във вас. Не е нужно да се обяснявате или оправдавате. Зад професия ви стоят години труд и много знания. Има хора, които ще ценят това, и такива, които ще ровят в Гугъл, мислейки се за по-умни, но без основни познания в материята.

  Друг е въпросът, че в България се прехвърли отговорността основно към лекари и учители - те да са от първите ваксинирани в момент, в който масата от хората подхождат с недоверие и това определено създава напрежение за тези групи. Какво ще кажат другите? Страхът да не паднеш в очите на масата от хора се вижда в тази статистика. А реалността е, че и двете групи най-верояно ще си изградят антигени със или без ваксини. И двете професии имат контакти с хора.

  На мнение съм, че се подхожда малко безидейно. Трябваше да се създаде доста по-голяма "приоритетна група" за да се намали стреса. И двете групи в България май бяха използвани - ето вижте, че нито лекарите, нито учителите искат ваксини, а вие ревете че няма. Заради тази вечна презумпция за виновност, не живея в България. Не допускаме, че всеки може да сбърка, а още по-трудно да признаем грешка

  Тук в Англия още не съм видял статискита за желанието на хората по професия. Чакаш си реда, получаваш смс, попълваш форма за да заявиш желание, след което личният лекар се свързва с теб и ти обяснява какви ваксини има за теб, какви са рисковете и т.н. Няма агитации и изборът си остава лично решение, което никой няма да си позволи да коментира.

  Стресът и злобата трябва да намалим в България, другото ще си дойде на място. И на учителите, и на лекарите съм безкрайно благодарен. Бъдете здрави!

 90. 90 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 3203 Неутрално

  Половината от учителите не искащи да се ваксинират са неграмотници изкарващи си хляба с ограмотяване?
  Другата половина склонни да се ваксинират са жерства на липсата на ваксини.
  Липса породена от неграмотниците на власт, вероятно “ограмотени” от първата половина учители.

 91. 91 Профил на Enter_K
  Enter_K
  Рейтинг: 788 Неутрално

  До коментар [#6] от "padrino":

  Падение ще е децата ни да не се обучават от тях а от You Tube.

 92. 92 Профил на Enter_K
  Enter_K
  Рейтинг: 788 Неутрално

  До коментар [#45] от "the_flea":

  Анкетата беше за шамана ковид-математик Витанов.
  Тиквата няма мозък да сглобява анкети. Той е по работа, работа, работа..
  Нищо не могат да направят на учители, които след информиран избор откажат ваксинация.
  Освен тикви от пожарния вуз да ги сменят и да преподават.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK