Образователното министерство решава до дни дали да измести пролетната ваканция

Образователното министерство решава до дни дали да измести пролетната ваканция

© Юлия ЛазароваВ следващите дни ще се реши да се измести ли назад пролетната ваканция, като в края на март учениците да имат още една извънредна, но кратка почивка. Предложението е на отрасловия съвет към министерството на образованието, който предлага пролетната ваканция да се раздели на две - по-малка през март и по-голяма през месец май.


Според графика на МОН пролетната ваканция за учениците от 1 до 11 клас ще е между 3 и 11 април. За 12 клас почивката е с 5 дни по-кратка: от 8 до 11 април. Отрасловият съвет предлага първата част от ваканцията да е между 18 и 21 март, когато приключва първият цикъл на ротациионно присъствено обучение. Идеята е учениците да си починат няколко дни, преди да започне следващият период. Втората част от пролетната се предлага да е от 29 април до 9 май, за да се съчетаят почивните дни на Великден, 1 май и Гергьовден и да се избегне редуването на учебни и неучебни дни, което разпокъсва занятията.


Необходимостта от промяната в графика с ваканциите отрасловият съвет мотивира със силната натовареност на учениците, породена от редуването на присъствено обучение и занятия в електронна среда. Родители и учители обаче се противопоставиха на предложението за промяна, защото се прави в последния момент и проваля плановете им за отпуски.
Според министъра на образованието Красимир Вълчев предложението за две ваканции има предимства. "Обхващаме 5 и 7 май, които няма да бъдат пълноценни учебни дни, в другия случай, ако останат разпокъсани дните между майските празници. Недостатък на аргументите, които чуваме, са свързани с недостатъка, че сега вземаме решението. Някои хора са си направили планове. Някои ще могат да ги променят, други няма да могат да ги променят. Дори и да не могат да ги променят. Знаете, че в такива случаи имаме такава възможност до 10 дни по решение на родители да отсъства", заяви Вълчев, цитиран от БНТ.


Материалът за матурите на 12 клас няма да бъде съкратен


Материалът за матурите на дванадесетокласниците няма да бъде съкратен, каза още министър Вълчев. Учителите са успели да го предадат в електронна среда.


Желанието и на родители, и на министерството обаче е да се продължи присъственото обучение. "Добрата педагогическа работа е в класната стая. Продължителното електронно обучение води до демотивация за учене, води до обездвижване, до натрупване на психическо напрежение. Ние сме длъжни да направим всичко възможно за максимум присъствено обучение", заяви Вълчев, който днес посети Шумен за откриването STEM кабинети по природни науки.


Вторият семестър на студентите по медицина ще започне хибридно, защото се държи на практическото обучение. Вузовете обаче ще имат самостоятелност при вземане на решенията.

Ключови думи към статията:

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2771 Неутрално

  А с резервациите какво ще правим?

  Любовта ще спаси света!!!
 2. 2 Профил на uvr57524198
  uvr57524198
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Днес бях на ски на Боровец - хотелите са празни, пистите перфектни. Защо вместо да отпускат помощи да не пратят по 1 седмица с график децата на "бяло училище". Ще е добре и за хотелския бизнес и за здравето на децата.

 3. 3 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 398 Неутрално

  А дали Отрасловият съвет има идеи как да намали тази "изключителна натовареност"? План ли имат да изпълняват, като КАТ-аджиите на пътя? Българското училище за пореден път доказа, че не се интересува нито от знанията, още по-малко от благополучието на децата. Интересуват го само числата в квадратчетата. И съответно на фиша за заплата.
  А за предложението за ваканцията съм учудена. Пролетна ваканция по време на избори, означава по-малко избиратели от активната част от населението. В интерес на партиите на статуквото. Има някаква игра, която не ми е ясна.

 4. 4 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 742 Неутрално

  "Някои хора са си направили планове. Някои ще могат да ги променят, други няма да могат да ги променят. Дори и да не могат да ги променят. Знаете, че в такива случаи имаме такава възможност до 10 дни по решение на родители да отсъства"

  Що за простотия е това?
  Значи е О.К. детето да не ходи на училище и само после да наваксва изпуснатия материал, понеже от МОН не могат да се организират и да спазват собствения си график.
  Мислех да пратя детето на школа пролетната ваканция, за да се махне малко от София и да се види с други деца. Добре, че не я платих. Миналата година пак така му прецакаха пролетната ваканция - нямало да имат, щяла да бъде присъствена.... и на финала нямаха никакви уроци, но детето не замина никъде да ги чака да "учат".
  Тези хора не могат ли да вложат мисъл, ами разиграват всички ученици, всички учители, всички родители на ученици + частните школи.... щото на тях им хрумнало нещо.

 5. 5 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  Има логика в това, ваканциите да са две. Учениците са пренатоварени. Голямата част от колегите са под натиск от родителите - от обвинения за прекалено много информация до обвинения за препускане през материала. В резултат много колеги се презастраховат и дават повече задачи отколкото биха дали в час при присъствено обучение и в резултат на това пък има претоварване.
  Втората ваканция през май пак ще даде възможност за по-продължителна почивка. Учениците са преуморени, учителите също. Ефективността на учебния процес при 5-12 клас спада...

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 6. 6 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  А с резервациите какво ще правим?
  —цитат от коментар 1 на hope


  Колко % от учениците имат резервации за времето от 3 до 11 април?

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7176 Неутрално

  Каква ваканция. Те вече няколко месеца са във ваканция.

 8. 8 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 398 Неутрално

  Голямата част от колегите са под натиск от родителите - от обвинения за прекалено много информация до обвинения за препускане през материала.
  —цитат от коментар 5 на the_flea


  Двете не си противоречат, а се случват едновременно. Огромно количество материал, през който се препуска. Упражнение - в началото се качват задабчите, в края на часа - решенията. Ясно, че ДО не дава много възможности, но не трябваше ли това да е целта на присъствените седмици - консултации, затвърждаване, упражнения? И не на последно място - радост от връщане в училище.
  Като родител съм свалила всички очаквания за успех - освен по 2-3 приоритетни предмета. Искам детето ми да излезе от омагьосания кръг - бюро - легло, да се върне към нормален ритъм на живот. Искам стресът от самоподготовката, необяснените изисквания и занижени оценки, невърнатата обратна връзка, да не бъде заменен от стреса от конете с капаци, които не могат да разберат какво става от другата страна на компютъра и смятат, че някой се връща от ваканция. Да си гледат работата, училището е само някакъв кошмарен период, който има малка връзка с действителността.

 9. 9 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 742 Неутрално

  До коментар [#6] от "the_flea":

  Доста деца предполагам. Аз на прима виста се сещам за няколко школи (по програмиране, шах, спортни), които предлагат занимания през пролетната ваканция. Всички са предвидени като лагери и се ангажират хотели и бази.
  Това е доста добър вариант детето наистина да си почине от ученето пред компютъра и да излезе най-после от детската стая.
  Вероятно има планувани и не малко семейни ваканции. При малките ученици родители или баби и дядовци вероятно са си планирали отпуски, за да гледат децата през ваканцията... Изобщо тези неща обикновено се планират отрано.
  Откакто детето ми е ученик цялата ми отпуска се организира съобразно ученическите ваканции (а това влияе не само на мен, но и на колегите ми, понеже не може всички да излезнем в отпуск по едно и също време).

 10. 10 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  До коментар [#1] от "hope":

  "А с резервациите какво ще правим?"
  ===========
  Както и с графиците за контролни и класни на 12 клас?

  Еретик
 11. 11 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2771 Неутрално

  Днес бях на ски на Боровец - хотелите са празни, пистите перфектни. Защо вместо да отпускат помощи да не пратят по 1 седмица с график децата на "бяло училище". Ще е добре и за хотелския бизнес и за здравето на децата.
  —цитат от коментар 2 на uvr57524198  Какво са тези “бели” и “зелени” училища? Нищо не учат, по-добре да има лагери през ваканциите!
  Защо изобщо държавата спря да плаща за тези лагери! После, защо сме въздишали по социализма.
  Сега един лагер за 6 нощувки е една минимална заплата.


  Любовта ще спаси света!!!
 12. 12 Профил на julia_says
  julia_says
  Рейтинг: 222 Неутрално

  Неслучайно графикът се публикува в началото на годината, за да си правят всички сметката. Предложителите помислиха ли, че изборите са на 04.04., т.е. че на 05.04. се почива задължително заради пренареждането на класните стаи или искат да прибавят и този ден към двете ваканции?

 13. 13 Профил на rdo33584439
  rdo33584439
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#6] от "the_flea":

  В нашето семейство 100%

 14. 14 Профил на uhh26375027
  uhh26375027
  Рейтинг: 217 Неутрално

  За тъпанарите от МОН най-лесно е да местят ваканции,за това много акъл не се иска...каква ваканция ще е до средата на май,когато края на юни се излиза лятна ваканция?А графици,класни...всичко става една бъркотия...може би това им е целта на безхаберниците от министерството....да държат учители,родители и деца в напрежение...иначе мотивите,които изтъкват са смешни...има милиони по-убедителни контрамотиви...

 15. 15 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1671 Неутрално

  Цел номер едно - ТОТАЛЕН ХАОС!
  Цел номер две - ТОТАЛНА НЕСИГУРНОСТ!
  Цел номер три - ТОТАЛНА ДЕМОТИВАЦИЯ за ПЪРВИТЕ ДВЕ!
  Да превърнеш човекът в говно. Независимо дали човекът е ученик, учител или родител.
  А, всъщност министър Вълчев беше заявил, че няма да проявява хуманност. Човечност с една дума. Политическа линия....
  Е, изпълнява си политическата линия. Затова и ще е водач на листа от ГЕРБ. Нехуманно.
  А до тогава в ковидарниците, наречени училища, в безумна въртележка се въртят през две седмици разни ученици. Да се разтушат от и да покуфеят като отпускане от домашната закрила. Не че са си стояли в къщи. Експоненциалния брой заразени го доказва. Което и е цел номер ЕДНО, но от друг ред.
  Хаосът струва много пари!
  КОЙ има интерес?
  !

 16. 16 Профил на lrj56715531
  lrj56715531
  Рейтинг: 44 Неутрално

  Както винаги в България - всяко решение е предпоследно ....
  Плепса трябва да е "на нокти" за всичко:
  - да насмогва с контрола на децата си, които учат в електр. среда;
  - да търси начини какво да прави с децата си по време на ваканции, докато работи...
  Но предложението за ваканция за началото на м. май не е лошо... и без това този месец е "нацвъкан" с безмислени празници, а сега и когато на 02.05 е Великден, това е добър повод тогава и учениците да почиват.
  За сметка на това, пък, да се използва пълноценно двата месеца - март и април за учене без почивка.
  Не са се натоварили чак толкова милите ученици от смяната на присъствено с електронно обучение - не са чак толкова за жалене...:)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK