След спешното допитване: "масовото тестване" на учениците ще се състои... някога

След спешното допитване: "масовото тестване" на учениците ще се състои... някога

© Георги КожухаровИзследване с бързи антигенни тестове ще бъде направено на всички ученици, които са заявили такова желание - това съобщи пресцентърът на Министерството на образованието (МОН) в отговор на запитване на "Дневник". От ведомството обаче не уточниха нито кога ще стане това, нито с какво ще са полезни на здравните власти данните за състоянието на по-малко от една пета от учениците в страната, чийто родители са дали съгласие за тестване.


Три седмици след шумното й лансиране идеята на държавата да се установи до каква степен цялата образователна система (учителите, непедагогическият персонал и учениците) е засегната от разпространението на коронавируса практически умря. Независимо от добрите намерения и потенциалните ползи за управление на здравната криза при връщането на голям брой ученици в класните стаи, тя се удави в прибързаните действия на властите, липса на достатъчно информация и на добра обществена комуникация.


Бързо кажете


Офанзивата за масово тестване започна с връщането на учениците от 5 до 12 клас в училище от 4 февруари след седмици на онлайн обучение. "Целта ни е да постигнем по-голяма сигурност в българските училища с оглед продължаване на присъственото обучение на учениците и постигане на по-добри образователни резултати", посочи здравният министър Костадин Ангелов тогава. Десетина дни по-рано беше започнало и тестването на учителите. При децата обаче ситуацията е по-сложна, тъй като взимането на проба от гърлото и носа за изследване е инвазивна процедура и е необходимо съгласието на родителите. Идеята предизвика бурни реакции на родители в социалните мрежи, множество въпроси и дори опасения за здравето на децата.
Здравното и просветното министерство реагираха с анкета, разпратена на 8 февруари до родителите на ученици от 1 до 12 клас, която трябваше да покаже нагласите "за" или "против" изследванията, преди да се премине към следващ етап от кампанията. Времето за отговор обаче - около 24 часа, както и липсата на информация по ключови за родителите въпроси предопределиха малкия брой положителни отговори.


Част от родителските въпроси и съмнения получиха отговори след среща между министрите на здравеопазването и образованието и представители на асоциация "Родители", Националната мрежа за децата и Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система. Дали допълнителната информация е променила нечие мнение обаче е трудно да се прецени, тъй като по това време анкетата за съгласие за тестване на децата вече беше затворена за гласуване.


"Масово" тестване на 15%


Според резултатите в допитването са се включили родителите на 76.67 на сто от децата в образователните институции (детски градини и училища). Едва 14.65% от тях са изразили положително становище за тестване на децата им с антигенни тестове, съобщи МОН пред "Дневник" на 11 февруари, след като успя да обобщи отговорите.


Броят на готовите да участват силно намалява стойността на очакваната от властите "моментна снимка" на заболеваемостта в образователната система. Досега здравното и просветното ведомства не са изказвали официална позиция дали при това положение тестването сред учениците изобщо ще се проведе. След като резултатите от проучването сред родителите станаха известни, бяха изразени съмнения в смисъла от такова действие. "Предвид реакцията на родителите явно това няма да се случи или ще стане частично", коментира пред БНР математикът на Националния оперативен щаб Николай Витанов.


На въпрос дали не обмисля повторна анкета сред родителите след по-широка информационна кампания от просветното ведомство отговориха на "Дневник", че засега такава идея не се предвижда, "тъй като все още организацията и провеждането на тестването от първото допитване не е приключила". Оттам уточниха, че предстои родителите, които са съгласни с изследването, да попълнят заявление за съгласие с процедурата.

"За отделните училища ще бъде определено времето за тестване, както и медицинските специалисти, които ще го извършат. Процесът ще се организира съвместно между регионалните здравни инспекции и регионалните управления на образованието в страната", уточниха от МОН пред "Дневник".
До момента здравното министерство не е отговорило на запитването на "Дневник" дали е възможно изобщо да се получи поглед върху заболяемостта в училищата, след като едва 15% от децата ще бъдат тествани и изследването на какъв процент от учениците ще позволи да се прецени реалната ситуация. Преди дни директорът на дирекция "Приобщаващо образование" в МОН Грета Ганчева каза пред "Нова телевизия", че поне 70% от децата от класа трябва да се тестват за тази цел. "Идеята е да търсим реална полза от това изследване", каза по време на седмичния брифинг на Националния оперативен щаб държавният здравен инспектор Ангел Кунчев. Той допълни, че антигенните тестове ще покажат моментната заболеваемост.


По данни, предоставени на "Дневник" от образователното министерство, направените до момента антигенни тестове на учители и непедагогически персонал са 29 634 - около 30% от работещите образователната система. Засега половината от учителите не желаят и да се ваксинират, но възможността да го направят остава отворена.


Допитване без комуникационна кампания


Пред "Дневник" родители коментираха, че са съгласни с тестването на децата им, защото това е форма на контрол на здравната моментна ситуация и на бърза реакция, ако някое дете се окаже позитивно. Не приемат обаче начина, по който е била лансирана идеята и липсата на информация.


"Нямаше много информация за тази кампания от страна на МОН - освен през учител/директор, които са пратили съответната анкета, друго нямаше. Дори класната ни не знаеше подробности", каза Невена Борисова, майка на две деца в 6 и 9 клас, която не е успяла да попълни анкетата в срок.


Диана Цветкова, майка на дете в 1 клас, е недоволна от императивния тон, с който е била "спусната" анкетата: "Дадоха я по безобразен начин - в електронния дневник без абсолютно никакво разяснение какво точно ще се прави и каква е целта на упражнението. Освен това родителите имаха един ден за преценка."


Според нея хората масово са се затруднили да разберат дали става дума за "изследване", което ще покаже моментна картина, или ще покаже кой вече е прекарал COVID-19. "Просто анкетата беше спусната с императивен тон. С никаква информация или обяснение за целите, нито за начините, по които ще става. Няма как, когато не знаеш какво точно се прави и защо и същевременно имаш буквално часове за реакция, да вземеш адекватно и аргументирано решение", смята тя.


Изпълнителният директор на асоциация "Родители" Яна Алексиева е на мнение, че за съжаление МОН е сгрешило в комуникацията на инициативата. "Голяма част от неуспеха на това допитване се дължи на начина, по който беше проведено - то стана бързо, без информация, припряно, и това предизвика голямо напрежение. Както всички знаем, ние имаме проблем с доверието към институциите, а пандемията ни подложи на още по-голям стрес и несигурност. В момента повечето хора вече са на прага на търпимостта и когато някой адресира децата без ясна цел, това води до изключително недоволство", каза тя пред "Дневник".


По думите й запитването е трябвало да бъде изпратено с подходяща информация, отговаряща на въпросите - защо, как, колко пъти ще се прави този тест, какъв тест ще се използва, кой ще провежда теста и още много други, които родителите повдигнаха впоследствие.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4223 Неутрално

  Великите Министерство на неуките и преобразованията и министерство на здраверазбиването няма ли да се светнат, че далеч по-целесъобразно би било да тестват учениците, както и учителите с тестове за антитела, за да знаят кои от тях е безопасно да посещават училище?
  Или тази мисъл е твърде сложна за герберските калинки?

 3. 3 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  Трябва да си леко казано малаумен за да позволиш здравото ти дете да бъде обект на каквото и да е тестване(особено гнусно като това )!

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 4. 4 Профил на KERUX
  KERUX
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Смисълът на подобно тестване е неясен, дори и 100% от родителите да бяхме съгласни. И не става въпрос за разяснителна кампания, а въобще за неясната цел на подобно мероприятие.
  Правя паралели със Словакия, чието безумно ковидистко правителство на два пъти организира масово почти задължително тестване на цялото население. Но какво постигнаха и какво доказаха, така и не стана ясно. А случаите им растат въпреки всички ограничения, с които мачкат гражданите и бизнеса си.

  Смърт за световния ковидизъм!
 5. 5 Профил на KERUX
  KERUX
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Смисълът на подобно тестване е неясен, дори и 100% от родителите да бяхме съгласни. И не става въпрос за разяснителна кампания, а въобще за неясната цел на подобно мероприятие.
  Правя паралели със Словакия, чието безумно ковидистко правителство на два пъти организира масово почти задължително тестване на цялото население. Но какво постигнаха и какво доказаха, така и не стана ясно. А случаите им растат въпреки всички ограничения, с които мачкат гражданите и бизнеса си.

  Смърт за световния ковидизъм!
 6. 6 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Ако детето е болно ще сложат под карантина цялото семейство, мамите и татковците предпочитат да разнасят вируса вместо да ги заключат и да объркат начина им на живот. А на околните майната им.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 7. 7 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3148 Неутрално

  До коментар [#4] от "KERUX":

  > Смисълът на подобно тестване е неясен,

  Единствения смисъл на тестваното (*) е че властта се преструва че прави нещо, след всички останали издънки.

  (*) еднократно, веднъж в живота, със тест чийто резултат според самите власти е толкова 'неточен', че даже не се приема за валиден при минаване през границата към България (**)
  (**) 48 часа по-късно ще е все едно какъв е бил резултата от теста, защото може да си докопал заразата от другаде

  કટાક્ષ
 8. 8 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3148 Неутрално

  До коментар [#4] от "KERUX":

  > Смисълът на подобно тестване е неясен,

  Единствения смисъл на тестваното (*) е че властта се преструва че прави нещо, след всички останали издънки.

  (*) еднократно, веднъж в живота, със тест чийто резултат според самите власти е толкова 'неточен', че даже не се приема за валиден при минаване през границата към България (**)
  (**) 48 часа по-късно ще е все едно какъв е бил резултата от теста, защото може да си докопал заразата от другаде

  કટાક્ષ
 9. 9 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3148 Неутрално

  До коментар [#6] от "gripen":

  > ... и да объркат начина им на живот... на околните майната им ...

  Викаш - ако не беше ежедневното тестване което провеждаме по два пъти на ден на цялото население - досега щяхме да сме измрели и да няма вече държава България ?

  કટાક્ષ
 10. 10 Профил на mitakadm
  mitakadm
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Поредната игра с цифри! 15% от 75% (които са отговорили на анкетата) не са 15% от всички ученици, а 11% от всички ученици. При нас въпросът бе - Който желае да бъде направен бърз тест на детето му да напише името му в пост в групата на Фейсбук. Затова не сме отговаряли.

  Колкото повече - толкова повече
 11. 11 Профил на bateVal
  bateVal
  Рейтинг: 538 Неутрално

  До коментар [#6] от "gripen":

  Абсолютни глупости пишете! От какъв зор да ми тестват детето, когато вече всички в къщи сме преболедували? Идеята е да се изхарчат едни пари. И не си мислете, че като сте карантиниран не може да излизате - просто се обаждате в полицията и казвате, че отивате до лекаря или аптеката :-)

 12. 12 Профил на bateVal
  bateVal
  Рейтинг: 538 Неутрално

  До коментар [#1] от "mastikata":
  Откъде да знам кой с какво ще бърка в носа и гърлото на детето ми без мое присъствие? Ник'ви норвежци не ми се привиждат, а мърляви лелки...

 13. 13 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  За какво да тестват децата, след като почти не боледуват ?
  Иначе помните наистина болните хора какъв зор беше да се тестват. Сигурно и сега мнозинството си плащат PCR тестовете. Всичко е объркано в тая държава.

 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4250 Неутрално

  До коментар [#1] от "mastikata":

  Споко

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на Nik Nikolov
  Nik Nikolov
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Дневника, ко ревете на чужд помен, не е ясно...големи радетели станахте за какво ли не,,,а политиканствате евтино

 16. 16 Профил на Климент Горанов
  Климент Горанов
  Рейтинг: 552 Неутрално

  До коментар [#9] от "Ан Он":

  Когато лекар ти назначи изследване правиш ли си го или си викаш толкоз народ живее без това изследване що да си го правя?

 17. 17 Профил на Рада Госпожина
  Рада Госпожина
  Рейтинг: 526 Неутрално

  За какво да тестват децата, след като почти не боледуват ?Иначе помните наистина болните хора какъв зор беше да се тестват. Сигурно и сега мнозинството си плащат PCR тестовете. Всичко е объркано в тая държава.
  —цитат от коментар 13 на Индиана


  За да може едни (наши) хора да усвоят едни (евро) пари, както винаги... То не бяха турникети на входовете на всички училища (вече цяла година прашясват), не бяха шкафчета (стоят празни, щото децата не ги допускат в училище), не бяха онлайн дневници и платформи за обучение...
  Сега враг номер едно на общественото здраве останаха нощните заведения и УЧИЛИЩАТА!!! :))) ...щото им дойде дюшеш на всички да са онлайн - парите са същите, а си бичиш "уроци" от кухненската маса ;)
  Д-р Петър Берон, Васил Априлов и Сава Филаретов се обръщат в гроба сега 200 години след началото на модерното образование в България.

 18. 18 Профил на Климент Горанов
  Климент Горанов
  Рейтинг: 552 Неутрално

  До коментар [#6] от "gripen":Абсолютни глупости пишете! От какъв зор да ми тестват детето, когато вече всички в къщи сме преболедували? Идеята е да се изхарчат едни пари. И не си мислете, че като сте карантиниран не може да излизате - просто се обаждате в полицията и казвате, че отивате до лекаря или аптеката :-)
  —цитат от коментар 11 на bateVal

  Какво точно ще му стане на детето като му вземат секрет от носа и гърлото.
  Информацията която ще се получи от такова изследване е ценна статистически, за да може да се оцени риска от зараза в училище. Отделно ще могат да се изолират тези които са заразни в момента.

 19. 19 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3148 Неутрално

  До коментар [#16] от "Климент Горанов":

  > Когато лекар ти назначи изследване правиш ли си го

  Кой лекар и на кого е назначил изследване ?

  В конкретната ситуация, в най-добия случай става дума за монетизиране на залежало количество нискокачествени китайски тестове.

  કટાક્ષ
 20. 20 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3148 Неутрално

  До коментар [#18] от "Климент Горанов":

  > Какво точно ще му стане на детето като му вземат секрет от носа и гърлото.

  И какво ще стане като не му вземат секрет ?

  Абсолютно същото, както ако му го бяха взели (еднократно, веднъж в живота) примерно на 11 март 2020 или 27 септември 2020 или 19 ноември 2020 или на 13 януари 2021-ва или на 7-ми февруари 2021-ва.

  Абсолютно нищо.

  કટાક્ષ
 21. 21 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  Ако детето е болно ще сложат под карантина цялото семейство, мамите и татковците предпочитат да разнасят вируса вместо да ги заключат и да объркат начина им на живот. А на околните майната им.
  —цитат от коментар 6 на gripen


  Явно е трудно да разберете основното правило за превенция - пазят се слабите и болните от всичко останали. Но това очевАдно не е само Ваш проблем.

 22. 22 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3148 Неутрално

  До коментар [#16] от "Климент Горанов":

  > Когато лекар ти назначи изследване

  Вие нали сте наясно че тия с резултати от тия тестове дето искат да им ги правят на децата, ако искаш да влезеш в България през границата ще ти се изсмеят и ще те върнат да си направиш от 'по-хубавия' тест.

  કટાક્ષ
 23. 23 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  Какво точно ще му стане на детето като му вземат секрет от носа и гърлото. Информацията която ще се получи от такова изследване е ценна
  —цитат от коментар 18 на Климент Горанов


  Първо, взимането на секрет от носа не е толкова приятно, така че ще причини известен дискомфорт до травма на по-малките деца. Второ - информацията е напълно без-ценна, защото няма данни за точността на тестовете. Трето, нашите нямат никакъв капацитет да обработят информацията. Четвърто - няма как да се гарантира анонимността на медицинското състояние, особено пък на непълнолетни.

 24. 24 Профил на bateVal
  bateVal
  Рейтинг: 538 Неутрално

  До коментар [#18] от "Климент Горанов":
  Климент Горанов, умно момче сте! Срещал съм ви в Дуолинго и покрай застраховането. Айде помислете малко! Първо детето ми е преболедувало точно преди 2 месеца и това никъде не е отразено. Каква полезна информация ще получат здравните власти при едно такова изследване освен една изкривена и недостоверна моментна картина? С какво това ще помогне за намаляване на броя заразени? Защо никой не направи проучване за хората с антитела, за да се добие по-ясна картина за преболедувалите?

 25. 25 Профил на bateVal
  bateVal
  Рейтинг: 538 Неутрално

  До коментар [#18] от "Климент Горанов":
  Климент Горанов, умно момче сте! Срещал съм ви в Дуолинго и покрай застраховането. Айде помислете малко! Първо детето ми е преболедувало точно преди 2 месеца и това никъде не е отразено. Каква полезна информация ще получат здравните власти при едно такова изследване освен една изкривена и недостоверна моментна картина? С какво това ще помогне за намаляване на броя заразени? Защо никой не направи проучване за хората с антитела, за да се добие по-ясна картина за преболедувалите?

 26. 26 Профил на bateVal
  bateVal
  Рейтинг: 538 Неутрално

  До коментар [#18] от "Климент Горанов":
  Климент Горанов, умно момче сте! Срещал съм ви в Дуолинго и покрай застраховането. Айде помислете малко! Първо детето ми е преболедувало точно преди 2 месеца и това никъде не е отразено. Каква полезна информация ще получат здравните власти при едно такова изследване освен една изкривена и недостоверна моментна картина? С какво това ще помогне за намаляване на броя заразени? Защо никой не направи проучване за хората с антитела, за да се добие по-ясна картина за преболедувалите?

 27. 27 Профил на bateVal
  bateVal
  Рейтинг: 538 Неутрално

  До коментар [#18] от "Климент Горанов":
  Климент Горанов, умно момче сте! Срещал съм ви в Дуолинго и покрай застраховането. Айде помислете малко! Първо детето ми е преболедувало точно преди 2 месеца и това никъде не е отразено. Каква полезна информация ще получат здравните власти при едно такова изследване освен една изкривена и недостоверна моментна картина? С какво това ще помогне за намаляване на броя заразени? Защо никой не направи проучване за хората с антитела, за да се добие по-ясна картина за преболедувалите?

 28. 28 Профил на bateVal
  bateVal
  Рейтинг: 538 Неутрално

  До коментар [#18] от "Климент Горанов":
  Климент Горанов, умно момче сте! Срещал съм ви в Дуолинго и покрай застраховането. Айде помислете малко! Първо детето ми е преболедувало точно преди 2 месеца и това никъде не е отразено. Каква полезна информация ще получат здравните власти при едно такова изследване освен една изкривена и недостоверна моментна картина? С какво това ще помогне за намаляване на броя заразени? Защо никой не направи проучване за хората с антитела, за да се добие по-ясна картина за преболедувалите?

 29. 29 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3148 Неутрално

  До коментар [#23] от "Лео":

  Пето - седем дни по-късно ще е абсолютно нерелевантна.

  Ако смятаме че децата са потенциален източник на зараза, ще е значително по-просто примерно една седмица ходят на училище и една седмица да си седят по къщята (реално буфер от девет астрономически дни в който няма да си обменят мутации и щамове в класната стая)

  કટાક્ષ
 30. 30 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3148 Неутрално

  До коментар [#25] от "bateVal":

  > Защо никой не направи проучване за хората с антитела

  Аз имам предположения, но ще изчакам колегите.

  કટાક્ષ
 31. 31 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 601 Неутрално

  малък, но много прост народ

  BG e мини империя на злото.
 32. 32 Профил на johnwick
  johnwick
  Рейтинг: 142 Неутрално

  До коментар [#9] от "Ан Он":Когато лекар ти назначи изследване правиш ли си го или си викаш толкоз народ живее без това изследване що да си го правя?
  —цитат от коментар 16 на Климент Горанов


  Лекар не може "ми да назначи" нищо, понеже е просто един наемник, на когото плащам за консултация.

  Може само да предложи изследване. Дали и как ще го правя си е моя работа.

  Ясно ли е?

 33. 33 Профил на johnwick
  johnwick
  Рейтинг: 142 Неутрално

  Какво точно ще му стане на детето като му вземат секрет от носа и гърлото.
  —цитат от коментар 18 на Климент Горанов


  Емоционална травма. Никой нормален човек, не би си травмирал детето заради кефа и корупционните схеми на шайка психопати.

 34. 34 Профил на Един Българин
  Един Българин
  Рейтинг: 715 Неутрално

  До коментар [#33] от "johnwick":

  Именно ама плоскомозъчните тролове едно че не го разбират, защото са неграмотни дори и деца да правят (и слава Богу), друго че какво ще спечелят? Снимката дори няма да е моментна т.к. докато изследват всички някои от първите може вече да хванат "настинката".

  "Информационна кампания" - Дневник ясни са ни опорките Ви, но трябва да признаете, че читателите Ви са доста над средното ниво на интелигентност и осъзнават че просто няма какво да се разясни. От това изследване ще се напълнят шкафчетата.

  "Да не ги е страх учителите" - ми да си сменят работата като ги е страх. Една сестра от инфекциозна вече е "лелка" в яслата от страх. "Решение" за тези, които гледат много новини от Банкя. Как не ги беше страх от Шап, Луда крава, Птичи, Свински грип и другите глупости, които се натвориха? Вече почва много да се изтърква плочата и у нас биха спечелили партии против мерки и ограничения ама никой няма топки за това.

  Един Българин
 35. 35 Профил на Климент Горанов
  Климент Горанов
  Рейтинг: 552 Неутрално

  До коментар [#33] от "johnwick":

  Вярно ли ще се травмира емоционално . Сигурно е емоционална травма и да стане за училище и го пращаш когато се наспи.

  Какви корупционни практики намираш в здравно изследване.

  До коментар [#27] от "bateVal":

  Това че е сте изкарали ковид потвърдено ли е с тестове на цялото семейство ?
  Картината след едно такова изследване е информативно макар не 100% точно, за разлика от хвърлянето на боб, колко са заразени в момента и колко са го изкарали.

  ПС антигените тестове ги ползват за трияж в болниците.

 36. 36 Профил на bateVal
  bateVal
  Рейтинг: 538 Неутрално

  До коментар [#35] от "Климент Горанов":

  Точно навръх Коледа нямаше кой да прави тестове, второ личният лекар е достатъчно грамотен да поставя диагнози и трето нямам излишни 300 лева за тест, ползата, от който е да попадна в статистиката и след 14 дена да ме обявят за излекуван. Младежко, гледайте си застраховките и не се занимавайте с писане на коментари в работно време и не се праветв на лекар. Намерете решение как да застаховате ултралеките самолети на нормална цена, че само в България този въпрос не е решен :-)

 37. 37 Профил на Климент Горанов
  Климент Горанов
  Рейтинг: 552 Неутрално

  До коментар [#36] от "bateVal":
  Определено ме бъркаш с някой друг.
  Не се занимавам със застраховане.

  Иначе си тарикат и всичко знаеш. По Коледа личния лекар можеше да ти даде направление за тестове и а лабораториите към болниците си работеха и на Коледа.

 38. 38 Профил на bateVal
  bateVal
  Рейтинг: 538 Неутрално

  До коментар [#37] от "Климент Горанов":
  Не всички живеем в София, където има отворени лаборатории 7 дни в седмицата. И какво предлагаш - тези без ПСР да ги бесим ли? Като на самият тест пише, че резултатът от него не е равен на диагноза. Жалък смешки си!

 39. 39 Профил на bateVal
  bateVal
  Рейтинг: 538 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK