Невидими и безгласни: Как медиите в България пишат за децата

Невидими и безгласни: Как медиите в България пишат за децата

© Associated PressНевидими и безгласни. Така най-често присъстват децата в българските медии. Те пишат за тях схематично, обобщаващо и без конкретика. И по повод информация за образование, за инциденти, за насилие и криминални прояви. Децата често са предимно "жертви", а когато са представени като герои, то тогава "мъжеството" им се описва силно преувеличено и като нехарактерно дори и за възрастните. Темите за наркотиците и различните зависимости, както и за културни интереси или спортни прояви са приспани заради пандемията от коронавирус.


Това са част от изводите на академично и първо по рода си изследване "Как медиите в България отразяват деца? Какви са нагласите на журналистите и студентите към детските права" *, изготвено по проект на УНИЦЕФ България и Асоциацията на европейските журналисти-България и представено в петък (5 март).


Децата са тема, ако има пожар, катастрофа или насилие


Инцидентите - пожари, бедствия, катастрофи, както и насилието над деца и криминалните прояви, извършени от или срещу деца заемат най-голям дял от теми, през които медиите пишат или съобщават за деца. "Този резултат не е изненадващ, тъй като работа на журналистите е да отразяват извънредните събития, онези, които се явяват изненадващо и непредвидено. В повечето случаи те са с негативен характер - пътнотранспортни произшествия, удавяния, пожари, падания от високо и пр. В тези материали децата са предимно жертви - както на собствените си действия, така и на постъпки на възрастните или на немарливост на институциите.
Макар и по-малобройни, има и текстове, които имат и позитивно послание - предотвратяване на инцидент; спасяване; помощ и взаимопомощ и пр. В тези случаи децата са представени като герои, проявили се в тежка ситуация и демонстриращи мъжество, което в общия ред се описва като нехарактерно дори и за възрастните", пише още в доклада.


Жертва отново и отново


"При материалите, засягащи насилието над деца, както и криминални прояви, извършени от тях е възможно по-често да се нарушават правата на децата (публикуват се снимки, данни и информация, която може да доведе до идентифициране на детето; до опозоряването му днес и в бъдеще; до вторичната му виктимизация и т.н.)", пише в проучването.


Авторите отбелязват, че при тези случаи работата на журналистите и тук е двойна - "от една страна, да внимават за подбора на думи и послания по теми, свързани с деца, от друга - да обясняват защо опубличностяването (преди всичко в социалните мрежи) на детския живот представлява опасност от особен порядък".


"Притеснителен е високият брой на случаите на инциденти и насилие, покрай които децата попадат в медиите. Когато едно дете попадне в новинарския поток с такава тема, е твърде вероятно то да стане обект на вторична виктимизация. И в такива случаи поставянето на ТВ маска (закриването на лицето) не е достатъчно, има много други белези, по които детето може да бъде разпознато, а е твърде вероятно вече и да е обект на мерки по закрила", каза при представянето на доклада Диляна Кирковска, експерт на Съвета за електронни медии (СЕМ). Според нея в такива случаи трябва да се търси родителско съгласие и становище от Агенцията за закрила на детето.


"Много е важно личните данни на децата да бъдат запазени и с тях да не се злоупотребява. Апелът ни е с оглед и на започващата предизборна кампания, в която самоличността, правата и най-добрият интерес на децата трябва да бъдат зорко пазени от злоупотреба". Това коментира и Георги Иванов, главен експерт в дирекция "Политики и програми за детето, стратегическо развитие и координация" в агенцията.


Иванов уточни, че институцията оказва надзор над работата на социалните работници, които подкрепят семействата по индивидуални казуси, "но имаме готовност да подкрепим и публични дебати и сътрудничество между професионалисти, неправителствен сектор и медии в името на общи стандарти за работа с деца".


Матурите, дистанционното обучение, кандидатстването за детски градини и ясли са темите, през които децата също много често влизат в дневния ред на медиите. В голяма част от материалите са с актуален събитиен повод и непосредствено свързани с мерките, които институциите предприемат.


"В тази тема децата най-често се явяват като реципиенти на мерките, които институциите предприемат за тях, а медийното им участие се разглежда като начин за верифициране на успеваемостта на тези мерки. Изключение правят материалите, в които децата са творци на собствената си съдба, а учителите са в ролята на подкрепящи и съдействащи за успехите им - олимпиади, отличия и други", е записано в изследването.


Маргинализираните теми - наркотици и зависимости


Изследването показва, че в медиите се развиват минимално количество материали за спорт, култура и изкуство, свързани с децата. Това са теми, през които децата трайно са представени в позитивна светлина, но те не намират достатъчно място в българските медии. "Темата за насилието между децата в изследвания период също е по-скоро в периферията на медийното внимание. Тя не влиза в дневния ред, доколкото в конкретния времеви отрязък няма събития, които да я пораждат. Най-вероятно е затворените училища също да са някаква причина за това", пише още в доклада.


В него се отбелязва, че "напълно отсъства темата за превенцията на насилието между децата, която е с постоянно високо ниво на актуалност". По същия начин стои въпросът и с темата за наркотиците и другите зависимости у децата. "Темата е маргинализирана, въпреки че в средата на май 2020 г. регионалният офис на Световната здравна организация оповести подробен доклад "На фокус: здравето и благополучието на юношите", в който българските младежи и девойки се нареждат на първите места в Европа сред връстниците си по консумация на алкохол, цигари и канабис. Така на практика един голям социален проблем е останал необговорен от медиите поради изместването му от други теми", пише още в проучването.


"Като общо заключение изследването показва познаване от страна на журналистите и спазване на основни професионални и етични правила, особено по отношение на снимането на деца. Етичната ангажираност на медиите обаче не се изчерпва единствено с правилата за заснемане. Включването на децата по смислен начин в самото медийно съдържание остава едно от най-значимите предизвикателства", коментира доц. Вяра Ангелова, съавтор на доклада. "Като цяло студентите осъзнават проблематичността в заснемането на деца. Влиянието на медиите обаче изглежда по-силно от това на образованието. Студентите "заучават" утвърдени модели, ползвани в телевизиите; прокрадват се и модели от жълтата преса", каза проф. Снежана Попова, съавтор на доклада.


* Автори са доц. дн Вяра Ангелова, доц. д-р Жана Попова, проф. дсн Снежана Попова, а статистическата обработка на данните е на Светослав Митев. Пълният текст на доклада - тук.


Докладът обхваща анализ на съдържанието на 12 медии в периода 1 юни - 31 юли 2020 година, както и 45 дълбинни интервюта с журналисти и микроизследване на студентски нагласи към отразяване на деца в медиите с общо 108 участници. Изследването е правено в "отклонена" от обичайната по редица параметри ситуация заради разпространението на коронавирус, уточняват авторите.


Видео от представянето на доклада - тук

Ключови думи към статията:

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1798 Неутрално

  По-скоро темите на медиите са 2-3 - Бац€ кара джипка и обяснява какво Той е свършил, Гл. каскет провежда поредната показна акция, която няма да мине през горните инстанции, ЕС ни размахва лицемерно пръст, докато продължава да подкрепя статуквото...
  И за всичко останало се информира ад-хок.

 2. 2 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  Тия откриха топлата вода.Естествено,че за медиите добрата новина е лошата новина.Кой ще чете как някое семейство си е разходило децата в парка?Но ако се счупила люлката и детето се е наранило, това е водеща новина.

 3. 3 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Медиите с тяхната пропаганда помогнаха да се разбие семейството и децата да страдат. Някой учуден ли е че те постоянно пишат за това?

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 4. 4 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1293 Любопитно

  Статията май е по повод на едно дете, което стана център на внимание наскоро поради баща си.

  Нямам политически амбиции, мога даже да си го татуирам.
 5. 5 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 1946 Неутрално

  Не децата, ами ние сме жертвите, че четем подобни буламачи!

 6. 6 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Ако не се сложи снимка на дете от interracial семейство, няма да е дневник...

 7. 7 Профил на kilgore
  kilgore
  Рейтинг: 554 Весело

  Добре де, намерете тогава медия, която да публикува това и ще изпратя пълния текст:
  И трите ми деца станаха малко след 7, пикаха, на едното му тече кръв от носа и полежа малко, после рисуваха, докато им сваря макарони, момчетат се сбиха за едни моливи, а момичето си подреди шкафа, без да го подканям!, пиха чай, едното падна от стола, но не се удати лошо, сега чакаме да спре дъжда, за да покарат колелета и да отидем да купим шоколадова торта за рождения ден на жена ми.

  Доцентите и докторите откриха директно хладката воданс тази статия!

  'It's not wise to violate rules until you know how to observe them' - T.S. Eliot, interview with The Paris Review (Issue 21, 1959)
 8. 8 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 65 Неутрално

  Прави са от Дневник.
  Либералните медии трябва по-активно да пишат за децата и да ги възпитават в духа на прогресивната идеология на 21век. Тоест, полът е социална конструкция и всичко е относително. Добро и лошо не съществуват😌

 9. 9 Профил на liberalche
  liberalche
  Рейтинг: 375 Неутрално

  Конвенцията за правата на детето изисква децата да са анонимни и така безгласни.

 10. 10 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Така и трябва да бъде. Децата далеч от медиите. Опитите да се публикуват статии от деца са жалки комсомолски напъни. А възрастните могат да обсъждат обществените проблеми на децата, без да ги индивидуализират. Фокусът върху децата ги кара да търсят социалноприемливо изразяване, което си е приучване към политкоректност, подтискане на мисленето. Младият човек трябва да мине през вътрешни и външни конфликти, за да изгради себе си и докато това става, трябва да бъде оставен на мира. С изключение на противообществените прояви.
  Тук отново надушвам търсене на директен път към децата от обществени субекти, в случая медии, заобикалящ семейството. Долу ръцете!

 11. 11 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  "На фокус: здравето и благополучието на юношите", в който българските младежи и девойки се нареждат на първите места в Европа сред връстниците си по консумация на алкохол, цигари и канабис. "

  Какво общо има тоя тъжен факт с постоянните напъни на разни хора тука да идеологизират всяка една статия ?

 12. 12 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  Какви деца бре , те са онлайн !

 13. 13 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Децата са масово в тикток и празните им погледи блуждаят с дни пред цветния мобилен екран.

  ... с двеста...
 14. 14 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Децата нямат пари и не могат да решават. Естествено, че не са обект на интерес, нито на хората, които имат пари, нито съответно на медиите, които пишат за тях. Когато пораснат и вече имат пари, ще им се обърне внимание и ще се пише за тях. Не виждам нищо тревожно или интересно в констатациите в това "изследване".

 15. 15 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2307 Неутрално

  Медиите с тяхната пропаганда помогнаха да се разбие семейството и децата да страдат. Някой учуден ли е че те постоянно пишат за това?
  —цитат от коментар 3 на radelmarfx


  +
  Така е , най-важни са медиите са ЛХБТ децата под влияние на възрастни милиардери със сексуални отклонения а след това пишат и за някой пожар или катастрофа!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 16. 16 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  Колкото повече се пише за децата, толкова повече ще се активизират педофилските мрежи, тази зависимост трябва да е близка до акъла на всеки нормален човек, дори и на доцентките!

  В този смисъл медийната информация трябва да е представена иносказателно без да се намесват пряко децата - да се разяснява пораженията от веществата водещи до пристрастяване - наркотици, алкохол, тютюнопушене. Също да се превентира насилието в семейството, родителите да минават курс на обучение 2 дена в годината за да им се разяснява как да моделират поведението на децата си заради характерните за възрастта поведенчески специфики.

  Най-големите престъпления срещу децата се вършат от самите родители, те използват детето за да воюват помежду си, единия дава, другия не и т.н. Трябва консистентност в отношенията, иначе децата стават манипулатори и не се учат да спазват правила, а търсят начин да ги заобиколят. Това просто трябва да се обясни на родителите от психолози или медиатори в ромските махали.

 17. 17 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  Когато управлява простак, непризнаващ барселонското си хлапе и проста кърджалийска пиутка, не очаквайте детски теми в медиите. Това са теми табута

 18. 18 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8288 Любопитно

  Невидими и безгласни...- ми нали е забранено да се показват деца ?

  [email protected]
 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7980 Неутрално

  Кой се интересува от децата, като не могат да гласуват. За толкова години даж еедна детска болница не построиха. Иначе за спортни зали и за стадиони по селата, намират пари.

 20. 20 Профил на Чубрица
  Чубрица
  Рейтинг: 229 Любопитно

  Хора, някой знае ли дали се е решила съдбата на човечеството?

 21. 21 Профил на Чубрица
  Чубрица
  Рейтинг: 229 Любопитно

  Щото срокът е днес до 13 часа, не за друго.

 22. 22 Профил на Чубрица
  Чубрица
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Никой нищо не отговаря. Защо?

 23. 23 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  Най-важното за едно дете е до навършването на 18 г да смени поне няколко пъти пола си, за да разбере кой от всичките 31 е най-подходящ за него преди операцията.

 24. 24 Профил на Чубрица
  Чубрица
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Щото ако никой не каже, значи не се е решила, не за друго.

 25. 25 Профил на Чубрица
  Чубрица
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Ама, ако искате да не е решена - ваша работа. Просто питам. Някой знае ли? Вие знаете ли?

 26. 26 Профил на Чубрица
  Чубрица
  Рейтинг: 229 Неутрално

  То е ясно, че и вие не може да знаете. Всичко е ясно, няма спасение. Това е!

 27. 27 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  Минавам насам все по-рядко и по диагонал. Това е почти единствената медия, която чета за да знам какво се мъти в родината. Та въпросът, може би, е в кои медии да се обсъждат важни теми и как. Излишен доклад. Няма кой да го чете. Знаем капацитета на взимащите решения, а до нас достига по случайност.

 28. 28 Профил на Чубрица
  Чубрица
  Рейтинг: 229 Разстроено

  Ще си останем такива во век и веков. :(

 29. 29 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 795 Неутрално

  Такива статии се пишат от хора без деца.

 30. 30 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3772 Неутрално

  Макар много обичани и обгрижвани децата в българското общество са трудно разбирани от възрастните.
  Има много възрастни, които не виждат у децата човека / душата, а ги разглеждат като...част от необходимото оборудване на жилището. Своеобразен придатък, към хармонията на живота около възрастния.
  Съвременния човек е толкова загрижен с хилядите проблеми, които има да решава, че няма време дори да се опита да навлезе в душата на подобното същество, стоящо пред него....Още по-малко ако това същество е още малко, с неукрепнал характер и неоформени разбираниня.
  Ми колко български книжки подобни на "Пипи дългото чорапче" имаме издадени?
  Май няма такива.
  Причината е в липсата на възрастни хора, желаещи да вникнат в душата на детето.
  Погледнете снимката горе.
  Вижте погледа на детето.
  За това дете играчката е цял един различен свят, който макар и в умален вид си има свой самостоятелен живот.
  Още помня две книжки, които за мен бяха върха на ценността!
  Бяха "Мечо Клепоушко" и "Плува, плува корабче".

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 31. 31 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3772 Неутрално

  Такива статии се пишат от хора без деца.
  —цитат от коментар 29 на johnniewalker


  Такива мнения се изказват от саможиви хора, които мразят децата.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 32. 32 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3772 Гневно

  ...най-важни са медиите са ЛХБТ децата под влияние на възрастни милиардери със сексуални отклонения а след това пишат и за някой пожар или катастрофа!
  —цитат от коментар 15 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  Какви ли чудовища са за теб "възрастните милиардери със сексуални отклонения"?
  Виж грижата за ежедневния живот на децата, изразена в статията бе глупчо.
  Опитай се да разбереш ежедневните проблеми съпътстващи живота на обикновеното дете.
  Аман от натъпкани с лайна в гливте многознайници, които независимо от темата, поставена в статията, праскат мантрите и лозунгите, които са сковали некадърните им душици!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK