Как 52 компании срещат 52 училища в България

Кистиян Михайлов

© Личен архив

Кистиян МихайловОбразованието в България има нужда от повече свобода, достъп на бизнеса без административни пречки и преразглеждане на ролята на учителя - необходимо е отново да бъде превърнат във вдъхновител. На това мнение е Кристиян Михайлов, който е част от управителния съвет на ПАРА - Професионална асоциация по роботика и автоматизация.


Личната му цел е през 2021 година 52 български компании да се срещнат с 52 училища. "Към края на 2020 година имах разговор с поредната българска компания, която създава иновативен продукт и счетох, че повече такива компании има нужда да бъдат представени на български училища", каза той пред "Дневник". Целта му е да покаже на учениците, че са им необходими умения, които да добавят по-висока стойност от обичайното в икономиката (примерно опаковане на кашони, шиене, заваряване). "Искам да ги срещна с организации, които комбинират креативност и високи технологии, решавайки проблеми", казва той.


И успява. От началото на годината близо 55 училища са се записали за инициативата. Над 30 компании са я подкрепили, включително представители на ПАРА. Реално се организират групови срещи между училищата и компаниите, като представители на компаниите провеждат лекции пред децата. Вече са направени 10 такива срещи. "Вижда се, че самите учители са жадни за българските успехи и имат интерес външен представител да мотивира децата", са наблюдемията на Кристия Михайлов.


Иновациите срещат училището
Записването за инициативата става на този линк, който се разпространява през социалните мрежи. Има създадена група във "Фейсбук", в която се представят предварително компаниите и училищата. След записване на училището и компанията, Михайлов се свързва с тях и уговарят ден и час за среща.


Как 52 компании срещат 52 училища в България

© Личен архив


Прави му впечатление, че 50% от учаснтиците държат на присъственото участие. "Самите компании са изключително мотивирани да участват. Предварително ме разпитват за типа училище. Дори след всяка лекция учениците попълват кариерен въпросник, който цели да ги ориентира в развитието им", казва той.С организирането на груповите срещи между училища и компании Михайлов си е поставил за цел не само да подпомогне учениците в тяхното кариерно развитие развитие, а и да вдъхнови възможно най-много младежи да изберат техническа или близко до нея специалност на развитие.


На въпрос какво би променил в образователната система в България, Михайлов подчертава, че би я пререзгледал, както и методите ѝ на финансиране. Смята, че образованието трябва да заработи на по-силен пазарен принцип, като съответно бъде позволено и на засегнатите социални групи да имат качествен достъп до него. "От изключителна важност е ролята на така нареченото приобщаващо образование, както и ролята на малцинствените групи. Пандемията показа, че близо 70 хиляди деца нямат достъп до компютър. Как очакваме те да имат правилно разбиране за света, ако продължават да без достъп до информация? Нали, утре тези деца ще изпаднат от пазара на труда. Така ще легнат на нашите данъци, а вече виждаме, че системата е достатъчно натоварена", посочва Криистиян Михайлов.


Как 52 компании срещат 52 училища в България

© Личен архив


По думите му в днешно време българските учители са се превърнали във "всичколози" - налага им се да правят всичко, затрупани са от административни документи. Отделно все още учителите се притесняват да действат самостоятелно и търсят одобрението отгоре надолу по веригата. "Положителното е, че все повече учители търсят външна помощ при генерирането и изълнението на иновативни идеи в образованието. Неправителственият сектор все по-силно подпомага българския учител. Забелязват се все повече будни младежи, които търсят реализацията тук още от ранна възраст", посочва Михайлов.


COVID кризата и дигитализирането на българското училище


По думите на Кристиян Михайлов образованието до 12 клас има изключително големи предизвикателства. "COVID кризата само ги разкри с още по-голяма сила. Видяхме, че учителите имат нужда от повече свобода, комбинирано с дигитални технологии и умения в използването им. По този повод е необходимо образованието ни до среден етап на завършване да се дигитализира на процент близък до 100%, както и да се включат по-практически знания и умения. Настоящото поколение не разбира защо му се налива дадената информация. Липсата на контекст действа демотивиращо, а с идването на тинейджърството младежите масово биват изгубени", смята Михайлов.


Той предлага да се работи в насока възможно най-много компании да разказват в училищата как предметите са свързани с практиката. Според него е необходимо изучаването на роботика и програмиране още от първи клас на избирателен принцип. И още:

СТЕМ кабинети във всяко училище финансирани в партньорство с бизнеса.
Държавата купува 70% от нужната техника на пазарни цени през напълно прозрачна онлайн платформа.
Развитие на дуалното образование във всяка професионална гимназия.
Налагане на данъчни облекчения за компаниите, които подкрепят този тип обучение.

За Кристиян Михайлов роботиката е почти задължителна в образованието, защото е интердисциплинарна и представлява съвкупност от голяма част от дисциплините - физика, химия, математика. "Проучванията доказват, че роботиката развива креативността, засилва инженерното мислене, дава практическа база за решаване на проблеми. Роботикатата и правилното ѝ преподаване са пример как да вдъхновим децата и да ги превърнем в създадели", заключава той.К


Какво е нужно на децата, че да създават


Според наблюденията на Михайлов от последните три години, все повече младежи биват стимулирани да се занимават с инженерство, роботика и програмиране. Той дава за пример клуба Innova One към гимназията в харманли, който събира ученици от различни класове с интереси в сферата на науката и тхнологиите. "Младежите там успяха да създадат решение за контрол качеството на въздуха и водата чрез сензорна технология. Същите младежи миналата година са създали и робот за дезинфекция.


Как 52 компании срещат 52 училища в България

© Личен архив


"Друг успешен пример е клубът по Lego роботика QWERTY, който, воден от учителя Венелин Николов, изавоюва специалния приз за чуждестранен тим на Международната олимпиада по Lego - роботика в Атина за 2019 година", посочва Михайлов.


Миналата година вниманието на ПАРА е грабнал малкият по размери робот "Гардън Спарк", способен да подпомага земеделските производители. Разработката е създадена от студенти от Техническия университет в Пловдив.


"В ролята на изкуствения интелект няма как да не отбележа и отличието на ученика в горен курс Виктор Колев. Заедно със своите ментори Светлин Пенков и Димитър Василев той успява да постигне впечатляващи резултати върху "Корпусът за абстрактно мислене" (ARC), който се смята за една от най-сложните задачи за изкуствения интелект. Работата му обединява подходи от мета-обучението, невронни мрежи с памет, статистика и теория на алгоритмичната сложност", разказва Кристиян Михайлов.

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 812 Неутрално


  "Образованието в България има нужда от повече свобода, достъп на бизнеса без административни пречки и преразглеждане на ролята на учителя" -
  т.е. "реформа", ама тя е най-мразената у нас, и затова се говори за "преразглеждане".

 2. 2 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2510 Весело

  Правилното разбиране за света започва от вярното разбиране на ПРИРОДАТА, а кариерното развитие в технически области, без познаване на законите и не води до развитие на човечеството. Проектите, които заливат горките ученици със знания са толкова изкуствено направени, каквито са и посланията им, а и последиците след това. Системата на БГ образование по време на соц-а беше систематизирана, с основни знания за всички, а за допълването им имаше не само желание, а и последователност. Иначе роботиката, програмирането, абстрактните науки са прекрасни, но трябва и нЕкой да копА, да дои, да мели, че да има повечко и за ядене. Много дигитален свят, много наука, но и много ГМО, във всяка една област. Дори и във вирусологията.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 3. 3 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2940 Неутрално

  “. Смята, че образованието трябва да заработи на по-силен пазарен принцип.....”
  ———
  “ бизнесът” иска кадри с ниска обща култура, но с добри умения и познания в някаква област. Ако, искаш “стадо”, което безропотно да слуша, да работи и да консумира - това е модела.

  Любовта ще спаси света!!!
 4. 4 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2940 Неутрално

  Ако, имам право на избор бих избрала училище, където учителите имат повече права от учениците, изискват, контролират.
  Реформа след реформа, стигнахме до там, учителите да имат страх да не кажат нещо накриво на децата, защото те носят парите. Държавата постави децата над учителите и сега в училище няма кой да ги научи на дисциплина, на уважение, за знания да не говорим. Съвсем скоро, учителите ще се извиняват, че дават тестове.
  Свободия, свободия, свободия - основен принцип на МОН.

  Любовта ще спаси света!!!
 5. 5 Профил на xymax
  xymax
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Бизнесът да подпомага образованието безвъзмездно, иначе “реформата”, както я правим ще стане като в здравеопазването. Учителите ще се превърнат в търгаши! Против!

 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7447 Неутрално

  Боко мисли, че раздаването на по-големи заплати на учителите е реформа и с това приключва. Децата имат нужда да влязат в производството, още докато учат. Имат нужда от практика.

 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7447 Неутрално

  Боко мисли, че раздаването на по-големи заплати на учителите е реформа и с това приключва. Децата имат нужда да влязат в производството, още докато учат. Имат нужда от практика.

 8. 8 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 812 Неутрално

  Бизнесът да подпомага образованието безвъзмездно, иначе “реформата”, както я правим ще стане като в здравеопазването. Учителите ще се превърнат в търгаши! Против!
  —цитат от коментар 5 на xymax


  е, сега не са търгаши, а само организатори за частни уроци

 9. 9 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#2] от "ЗаНиЗа":

  ЗаЗА нали виждаш че момчето трябва да спомене няколко клишета,няма как,иначе тия които отпускат парите няма въобще да го разберат..

 10. 10 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Браво на младежите. Някога имаше ТНТМ,сега това-нищо лошо.Нека се занимават децата,учениците...

 11. 11 Профил на Stoyan Andreev
  Stoyan Andreev
  Рейтинг: 244 Неутрално

  До коментар [#2] от "ЗаНиЗа":

  Доилни агрегати и трактори има от десетилетия. Селското стопанство е една от сферите, където иновациите и високите технологии са особено важни. Примери много: от настоящето, в което модерните комбайни вече жънат автономно, до бъдещето, когато кучета-роботи ще пасат овцете.

 12. 12 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2510 Разстроено

  До коментар [#2] от "ЗаНиЗа":Доилни агрегати и трактори има от десетилетия. Селското стопанство е една от сферите, където иновациите и високите технологии са особено важни. Примери много: от настоящето, в което модерните комбайни вече жънат автономно, до бъдещето, когато кучета-роботи ще пасат овцете.
  —цитат от коментар 11 на Stoyan Andreev


  Да де, но нали трябва и хора за това, дори само за нЕкви си настройки, реакции на сензорите, че и поддръжка, а нещо желаещите ги няма!? И то не заради мотивацията, а заради основата, която в у-ще не я обосновават така, че да се случва всичко с ентусиазъм. Е, има и една подробност - ТАМ работата е 24 часа, всеки Божи ден, без мекостта на енергоемкото столче, яркостта на монитора, настройката на климатика... Кал, пот, студ, влага, жега, вятър, аромати... Но пък резултатите, за тези които я вършат тази работа, ги радват и то без "презентиране", без проекти, и без клишетата, но са все хора, живели, възпитавани, ТАМ - генетично свързани. Просто е - земята ражда плодове, ако грижите са истински, а при виртуалното - има ги, но не са полезни, колкото и да са лъскаво модифицирани.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5260 Любопитно

  Интересно

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 812 Неутрално

  "Образованието в България има нужда от повече свобода, достъп на бизнеса без административни пречки и преразглеждане на ролята на учителя" - т.е. "реформа", ама тя е най-мразената у нас, и затова се говори за "преразглеждане".
  —цитат от коментар 1 на historama


  "реформа" в някой следващ мандат

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK