"Един ден в музея" - пътеводител за деца и родители

"Един ден в музея" - пътеводител за деца и родители

© ИздателствоКолекциите на столични музеи и галерии оживяват в богато илюстрирания от художничката Сияна Захариева пътеводител за деца и родители "Един ден в музея", който излезе под марката на издателство "Точица". Книгата ще е полезен и за учителите, защото в училище много неща се учат само на теория и децата често са в ситуация на хората от древността, които са слушали пътешествениците да им разказват истории, но не са виждали на живо екзотичните животни, за които става въпрос. "Като читателите на Петър Берон, които са слушали какво представлява слонът и какво представлява речният кон, без да могат да си ги представят наистина", каза пред "Дневник" писателката Зорница Христова. В съавторство с музеолога Тодор Петев са се постарали музейните колекции да станат максимално интересни и привлекателни.


Херакъл - супергерой и цирков артист


Днес децата виждат много неща на снимки в интернет, но на една ръка до тях са музеите, където могат да отидат и да разгледат експонатите от близо, да видят различни страни, да видят историите... "Смятаме, че това е страхотен потенциал - предметите, които разказват истории... и не само предметите, но и растенията в ботаническата градина могат да бъдат страшно интересни, вълнуващи и полезни", казва Христова. Книгата е подсказка за това какви съкровища се крият на една крачка и прави посещението в музеите по-приятно и вълнуващо, защото съдържанието е адаптирано за деца - като приказка, история, която детето може да свърже със своя свят, а не сухата информация, която чете в учебниците.


"Например като говорим за археологическия музей, търсихме историите, които са свързани с Херакъл, с Херкулес. Тъй като много деца гледат филми за супергероите, а това е един супергерой от древността, който е бил много популярен тук има страшно много артефакти, които са свързани с него, разказа Зорница Христова. Мислели са за това какво значи да си герой, как през времето се е променяла идеята на това да си герой, свързали са го с гладиаторските битки, а също и с цирковите постижения.
"Един ден в музея" - пътеводител за деца и родители

© Издателство


По същия начин пък когато става въпрос за древния свят, са мислели за това какво означава солта, каква е нейната роля в живота на човечествеото. "Защото тя е нещо, което децата всеки ден виждат на масата си я смятат за нещо много просто и ежедневно, а около това всъщност се е въртяла търговията на древния свят, от това е зависело дали ще оцелееш, ще имах храна и за утре или всичко ще се развали", обяснява писателката. Също и растенията в ботаническата градина, портретите в "Квадрат 500", индийските скулптури... един страхотен ресурс, от който децата могат да научават не само за училище, а да разширят и обогатят света си.


Преди, по време на или след посещението на музей да се чете книгата


Христова препоръчва книгата да се чете и преди, и по време на, и след обиколката в музеите. "Всяка глава има по една страница, която е като предварителна подготовка, като увод, който въвежда в темата, може да се разгледа предварително". Следват специално отбелязани на карта предмети, които могат да бъдат видени, така че може след като децата са прочели за тях, да да се ориентират лесно и да идат да го видят на живо. Всяка глава продължава и със следващи занимания, с които децата могат да продължат преживяването. Например след посещение на музея "Земята и хората" могат да идат и да намерят някакви интересни минерали на Витоша. Или пък, ако са чели за Древна Гърция, да опитат готварска рецепта. Или, ако са гледали разни изобретения в политехническия музей, да си нарисуват свое изобретение или да гледат "Модерни времена" на Чаплин, да видят какво означава века на изобретенията и на машините...


Така че "Един ден в музея" въздейства на всички сетива, въвлича детето то самото да прави неща и да открива не само в интернет, а неусетно го извежда да открива навън в големия свят около него.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK