Всяко десето дете е жертва едновременно на физическо, психическо и емоционално насилие

Всяко десето дете е жертва едновременно на физическо, психическо и емоционално насилие

© Георги КожухаровВсяко второ дете (47%) е преживяло някаква форма на насилие до 18-годишна възраст сочат данните от ново представително проучване на УНИЦЕФ България. Най-срещаната форма е емоционалното насилие (45,9%), а общо 13% от всички участници в проучването съобщават, че са били подложени едновременно и на физическо, емоционално и сексуално насилие. Най-проблематичен за изследователите е фактът, че съществува разминаване между разбиранията на възрастните и децата за това какво е насилие, както липсата на координация между отделните институции.


Изследването е проведено както сред деца и младежи от 13 до 25 години, така и сред възрастни сред които учители, социални работници, прокурори и съдии, здравни специалисти и полицейски служители.


Емоционалното насилие е много по-разпространено в училище или в общността, отколкото в семейната среда, сочи проучването. Тази тенденция се потвърждава и от данните, че младежите стават жертва на насилие най-вече от свои връстници (38,3%) и в общността (37,6%). За сравнение близо 31% от децата биват подложени на насилие в семейна среда. По-често жертви на физическо насилие стават момчетата, докато момичетата са най-уязвими към сексуално насилие - 1 от 5 момичета съобщава, че е било жертва на сексуално насилие (при момчетата данните показват 1 на всеки 10).
Всяко трето дете (34.8%) посочва, че се чувства в опасност където и да се намира - и у дома, и в училище, и в общността.


Децата, преживели която и да е форма на насилие, съобщават по-често, че пушат, употребяват алкохол и наркотици, а също така по-често упражняват насилие над други деца. Чувството за опасност у дома оказва най-сериозно въздействие върху благосъстоянието им: 64% от децата, които посочват, че се чувстват в опасност у дома, имат ниско ниво на благосъстояние.


Проучването показва, че най-уязвими към всички видове насилие са децата в неравностойно положение, като например тези с увреждания, от по-бедни семейства или ромски или турски произход. Те са и относително по-малко запознати с възможностите за търсене на помощ в случаи на насилие в сравнение с другите деца.


Изследването прави и обстойна оценка на капацитета на специалистите, работещи с деца, и установява, че имат различно разбиране за това доколко насилието над деца е сериозен проблем в България, както и различно разпознаване на признаците за насилие или злоупотреба. Данните показват, че между 50% и 85% от са преминали през обучения по темата, но въпреки това остават неуверени в познанията си за идентифициране на случаи на насилие.


Относително голям процент (90-97%) са запознати със задълженията си да подават сигнали при случаи на насилие, а между 70 и 93% съобщават, че имат механизъм за подаване на сигнал в институциите, в които работят. Въпреки високите проценти на информираност съществуват и редица пречки в борбата срещу насилието над деца. Специалистите посочват, че най-основните проблеми са липсата на ресурси и сериозното работно натоварване, водещи до високи нива на стрес и текучество на персонала; липса на обучения, супервизия и конкретни насоки за реакция, както и неосведоменост за съществуващото законодателство, координационни
механизми и протоколи.

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Поредното ялово "проучване", дето самите проучващи са неспособни да ти обяснят как са го направили и доколко са достоверни изводите и заключенията, дето НПО-тата ни натрапват като истини от последна инстанция.

 2. 2 Профил на Крадливото ромче
  Крадливото ромче
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  Аман. Когато правех бели, като малък съм ял бой. Сега даже и на лапето не ти дават да се скараш, щот бил "тормоз". Абе вие нормални ли сте????

  Комунистите са виновни!
 3. 3 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1796 Неутрално

  "Най-срещаната форма е емоционалното насилие (45,9%)..."

  Вече почвам сериозно да си мисля, че целта на тия организации е просто да разбъркат всички понятия и направят един миш-маш, в който нищо да не се разбира. Педофилията е отвратително престъпление и няма никакво основание да се слага под общ знаменател с това измислено "емоционално насилие" (съучениците ми се подиграват за нещо си).

 4. 4 Профил на Дисидент в ЕССР
  Дисидент в ЕССР
  Рейтинг: 363 Неутрално

  До коментар [#1] от "nhh18551388":

  ±++++++++++

  За това, към "насилието", за което тези НПО говорят, дайте да добавим и насилието, което представлява ЛГБТ пропагандата, за която същите НПО се борят....

  На неокомунистическите организации трябва да се забрани да се занимават с нашите деца по какъвто и да е начин. В противен случай задължителните в училищата "драг часове" ще са най-безобидното...

  "Нашите деца не получават образованието, от което имат нужда. Те трябва да бъдат обучавани в традиционните морални ценности, но вместо това им се казва, че имат изконното право да бъдат гей. Това е измама, която ги отклонява от верния път в живота." - Маргарет Тачър, 1987
 5. 5 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Тези от УНИЦЕВ крият истината, а тя е още по-ужасна - всяко първо дете в България е било жертва на насилие. Ако някой като дете не е ял шамари да си каже - сега му е времето УНИЦЕВ да издигнат паметник на родителите му.

 6. 6 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  Че има насилие - има. Под каква форма е трудно и да се докаже и да се разбере. А че тези "проучвания" имат така нагласени въпроси, че да докажат каквото си искат, вече би трябвало да е ясно на всички.

 7. 7 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2441 Неутрално

  Брей, какви лоши времена настъпили за децата. Горките, компютри, телефони, с кола до училище и обратно. Направо геноцид ви казвам, не просто насилие! А ужаса да ги карат да учат и да пишат домашни. Стахотия!

 8. 8 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3248 Неутрално

  години наред давах пари на УНИЦЕФ с месечната такса към МТел, за което съжалявам.
  Насърчават отнемането на деца и превръщането на родителството на професия. Естествено, всичко е добре напудрено с едни акции за наистина нуждаещи се деца. Покрай това прокарват прогресивно либералните нови идеи.

  Любовта ще спаси света!!!
 9. 9 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1671 Неутрално

  Кой ги поръчва тези иследвания и резултатите от тях е въпроса?

  Panta rhei....
 10. 10 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1608 Неутрално

  Децата се раждат със страх. Страх от самото раждане. И ако после не попаднат в семейство, което да ги успокои и адаптира към живота, този страх прераства в насилие.

 11. 11 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Кой ги поръчва тези иследвания и резултатите от тях е въпроса?
  —цитат от коментар 9 на Molossian


  Още по-интересно е кой ги финансира тези "изследвания".
  Обикновено той има интерес от тях, макар и да ги е поръчал чрез посредници.

 12. 12 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2416 Неутрално

  Аман. Когато правех бели, като малък съм ял бой. Сега даже и на лапето не ти дават да се скараш, щот бил "тормоз". Абе вие нормални ли сте????
  —цитат от коментар 2 на Крадливото ромче


  И аз така от първи клас баща ми почна да ме "съветва".

  Но от мен стана човек и съм му много благодарна, че е успял да ме възпита!

 13. 13 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2816 Неутрално

  До коментар [#7] от "Stargate":

  Децата днес се развиват много по-бавно в обществото - преди първи клас сам се оправяш да ходиш на училище и да купиш хляб на връщане, днес 5-ти клас не могат.

 14. 14 Профил на danielv
  danielv
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  Поредното ялово "проучване", дето самите проучващи са неспособни да ти обяснят как са го направили и доколко са достоверни изводите и заключенията, дето НПО-тата ни натрапват като истини от последна инстанция.
  —цитат от коментар 1 на nhh18551388


  ++

 15. 15 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3826 Неутрално

  До коментар [#10] от "half truth":

  Оня ден една белгийска медия показа данни на подобна тематика.
  Изследванията са показали че за три години от Европа са изчезнали 18 хиляди деца, предимно бежанци.....

  https://www.dw.com/tr/avrupada-en-az-18-bin-sığınmacı-çocuk-kayıp/a-57243290

  Bukalemun
 16. 16 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  В някаква степен мога да разбера отношение на повечето от писалите преди мен, че резултатите и изводите от проучването са ала-бала и въобще няма такова нещо.
  Мога да разбера подобно мнение, не защото смятам че пишешщите са някакви зверове, които си пребиват децата, напротив, самия факт, че четем и след това коментираме подобни материали показва, че сме що годе нормални и средно образовани хора.
  За мое съжаление, а предполагам и на повечето пишещи много от нашите сънародници не влизат в тези рамки и дори в материала е казано, че оснонво това са бедни семейства, което автоматично означава. че са и слабо или никак не образовани, а вероятно сред тях голям процент са цигански семейства.
  Та това, което се случва в тези семейства, не става дума за някой отделен и безспорно с възпитателно значение шамар, а за пребиване ( срещаме съобшения и за убийства) и тежки системни изнасилвания ( също по данни от медийната среда). Така че, възможно е да приемем, че има семейства, вероятно не съвсем малко на брой, където се случва това, което казва проучването.
  По отношение на емоционалното насилие, както се казва и в проучването, става дума че произтича основно от средата, а не в семейството. Особено при възможностите на т.н. социални мрежи, ако едно дете е нарочено за нещо, неговите приятели и/или съученици, могат да го вкарат в психиатрията за нуля време - имахме възможност да видим, как от емоционално се преминава към физическо насилие, при това между момичета, които освен че го извършват, но го заснимат и след това пускат в мрежата.
  Та преди да пишем как такова чудо у нас няма и че разни НПО-та си "усвояват" грантове, добре е да прочетем по-внимателно текста и малко да помислим какво да пишем.

 17. 17 Профил на Густав
  Густав
  Рейтинг: 791 Неутрално

  Хората от средата около мен не посягат на децата си. Затова силно ме учудва, че с едно изключение всички постове промотират възпитанието с шамари. Същото показва и гласуването с +/- под самите постове.

  Когато дават филми, в които действието е от преди 80-те често има сцени, когато учителите бият учениците с пръчки. Или когато съседът ушие шамар на детето ти за някаква беля, което на мен ми се е случвало. Това ли искаме да върнем?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK