С децата в почивните дни (24 и 25 април)

С децата в почивните дни (24 и 25 април)

© Юлия ЛазароваС децата в почивните дни" е рубрика на "Детски Дневник" за хората, които предпочитат в края на седмицата да изгонят от мислите си служебните проблеми и да се насладят на удоволствието да се забавляват с децата си. Ако имате информация за интересно предстоящо събитие, пишете ни на [email protected].


За заетите родители седмичният бюлетин на "Детски Дневник" събира в петък на едно място безплатно най-важните новини и най-интересните истории. Необходими са само регистрация в id.capital.bg и абонамент.


Събота


- София - Цирк "Балкански" е разположен в парк Възраждане и представя от 16.30 и от 19.30 часа мегаспектакъла "Шоуто трябва да продължи". Билети онлайн тук или от касата пред цирка.
- София - Софийската опера и балет предлага на децата от 11 часа мюзикъла от Андрей Дренников "Мечо Пух". Можете да купите билети на касата на операта или онлайн тук.


- София - Ателие за изкуства "Арт улица" кани деца между 5 и 14 години от 13 часа да си изработят рибки, костенурки, медузи, рачета и други чудни същества от морският дъно. Вижте повече тук.


- София - Какво е необходимо, за да се прояви гениалност? Навярно всеки от нас някога се е замислял над този въпрос. И съвсем естествено изплува образът на личността на Алберт Айнщайн. TechnoMagicLand отбелязва от 11 часа неговия 142 рожден ден. "Ще ви разкажем и покажем колко забавна може да е теорията на относителността. Ще забавим времето, ще изкривим пространството, ще научим какво са "червеевите дупки" и още много други любопитни неща", обещават организаторите. Вижте подробности тук.


- София - Детският център "Къщата на Мая" кани деца над 4 години от 11 часа на Великденска кулинарна работилница. Те ще приготвят кошнички от яйчица, пълнени с лесна яйчена салата и великденска супичка. Повече за събитието - тук.


- София - В градината на "Гранд хотел София" от 11 часа всички деца от 5 до 12 години са добре дошли, за да рисуват върху гигантски великденски яйца или да изработят великденска мека кукла.


- София - Южният парк отново е домакин на 2 км свободно бягане за децата, организирано от "5кмrun". Срещата за всички желаещи деца от 4- до 14-годишна възраст е от 11 часа пред Паметника с гълъбите. Участието е безплатно и става след регистрация тук.


Снимка: Креативна рисувателна работилничка "ШиШарка"

Снимка: Креативна рисувателна работилничка "ШиШарка"


- София - Детския център "Учи с мен" и Креативна рисувателна работилничка "ШиШарка" канят всички малки творци от 4 до 7 години да рисуват върху текстилни играчки. Вижте подробности тук.


- Бургас - Нова постоянна експозиция, посветена на обитателите на Световния океан, откриват в Природонаучния музей. Експозицията показва голямото биоразнообразие в моретата и океаните, което е и силно застрашено от човешката дейност. Основната заплаха за морските обитатели, върху която музеят акцентира, е замърсяването на Световния океан с отпадъци. Много учени днес прогнозират, че ако това замърсяване продължи със същите темпове, след 30 години в океаните ще има повече отпадъци, отколкото живи организми, казаха от музея пред БТА.


- Враца - Пътуване назад във времето с разходка из стара Враца предлага Регионалната библиотека "Христо Ботев". Тя е подготвила изложба на поздравителни картички за Великден и пролетта, съобщиха от библиотеката. Организаторите от библиотеката са подготвили и изненада за посетителите, защото част от картичките, включени в изложбата, ще имат реплика. Всеки желаещ може да избере една от репликите, да я надпише със свое великденско пожелание до близък човек и да я пусне в импровизираната пощенска кутия.
Посетителите, които искат да отговорят на предизвикателството, трябва предварително да носят пощенски плик с марка и да знаят точния адрес на получателя, уточняват от библиотеката, които ще се погрижат картичките да стигнат до своя адресат.


- Онлайн - От 11 часа детският център "Деца слънца" кани малки и големи пред компютрите им за онлайн урок по рисуване на... снежен леопард. Повече - тук.


Неделя


- София - Цирк "Балкански" е разположен в парк Възраждане и представя от 11 и от 16.30 часа мегаспектакъла "Шоуто трябва да продължи". Билети онлайн тук или от касата пред цирка.


- София - Националният студентски дом кани от 11 часа деца и родители на кукленото представление "Роден под щастлива звезда". Това е първото представление от трилогията "Приключения с кораб" по текстове на Туве Янсон, което е по драматизация и режисура на актрисата Маргарита Петрова. Героите и техният вълшебен свят са създадени от сценографа Здравка Кантарева. Песните и музиката са дело на Милена Великова и Сиана Атанасова. Фотографиите на Спасияна Сергиева, които може да разгледате на съпътстващата изложба, ще представят творческия процес по създаването на спектакъла.


- София - Софийската опера и балет представя от 11 часа детския мюзикъл от Димитър Костанцалиев в изпълнение на Детска вокално-театрална формация "Таласъмче" "Последното желание". Мюзикълът е сценична адаптация по баснята на Лафонтен за "Щуреца и мравката" и едноименната пиеса на Орлин Василев. Билети на касата на операта или онлайн тук.


- София - Ателие за изкуства "Арт улица" кани деца между 5 и 14 години от 14 часа да си изработят рибки, костенурки, медузи, рачета и други чудни същества от морският дъно. Вижте повече тук.


- София - Софийската опера и балет представя мюзикъла от Димитър Костанцалиев "Денят на прошката" в изпълнение на Детска вокално-театрална формация "Таласъмче". "Историята, която ще ви разкажа, се случила в нощта преди Заговезни. Тогава хората по цялата земя пречистват домовете и душите си от зли сили и зли мисли. Та в този ден едно най-обикновено семейство..." - така започва историята на мюзикъла, в който вечната тема за доброто и злото се представя по различен начин. А именно, че злото всъщност е непроявено добро. Можете да го гледате от от 16.30 часа, билети - на касата на операта или онлайн тук.


- Бургас - Фотоизложбата "България и Космосът" е подредена в Авиомузея. Тя показва историята на българския принос в проучването на Космоса, любопитни факти и открития. Гостуващата изложба е предоставена от Музея на авиацията в Крумово.


В 20 платна са събрани снимки и информации за проучването на Космоса. Експозицията представя моменти от работата на двамата български космонавти Георги Иванов и Александър Александров. Специално място е отделено и на приноса на Българската академия на науките в разработването на космическа храна. Фотоизложбата показва още приноса на страната ни в разработването на космически прибори и апарати, с които са оборудвани много спътници. Изложбата ще бъде в града до 5 юни и е със свободен вход. Авиомузеят работи от сряда до неделя от 9 до 17 часа.


- Ловеч - Пролетна изложба се открива в галерия "Серякова къща", в която членовете на Дружеството на троянските художници ще представят своите най-нови творби. Изложбата ще може да се разгледа до 18 май.


- Село Раждавица, Троянско - Центърът за занаяти "Старата череша" организира събитие, посветено на старите занаяти на Цветница. Творците ще работят на място, пред публиката и ще покажат свързани с наближаващия Великден занаяти. Гост ще бъде художникът Никола Тихолов, който ще демонстрира техники по изписване на яйца. Майсторът кошничар Димчо Занев ще покаже техники по плетене на кошници и панери с върбови клонки, плетене на венчета. Майсторките кулинари към центъра пък ще демонстрират на живо и приготвянето на раждавички качамак и брезнишко гюзлеме.


Центърът за занаяти в селото може да се използва за отправна точка за посещения на скалата "Чардака" на река Струма с параклиса "Атанасий Летни", разходка по еко-пътеката до водопада "Полска Скакавица" и църквата "Успение Богородично".


- Цялата страна - Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) дава началото на тазгодишната кампания "Ние броим врабчетата", съобщиха от природозащитната организация. Датата на поредното преброяване е 24 април, а доброволците трябва да се регистрират на сайта vrabcheta.bg. Броенето на врабчетата помага да бъдат установени численостите на "градските разбойници", местата за живот, които предпочитат, и кой вид врабче преобладава у нас.


Желаещите да бъдат врабчебройци трябва да се регистрират на сайта на кампанията "Ние броим врабчетата" и възможност да отделят 10 минути в интервалa между 9 и 12 ч. на 24 април, за да преброят врабчетата на избраното от тях място и накрая да въведат данните на vrabcheta.bg. Много важен момент от преброяването на врабчетата е въвеждането и на нулеви резултати, т.е., ако на избраната локация за периода на броене от 10 минути не бъдат наблюдавани врабчета, на vrabcheta.bg да бъде въведена цифрата 0 за съответния вид врабчета.


- Онлайн - Коя котка може да улови птица в полет? Коя е най-добрият акробат? Може ли човек да избяга от котка, която гледа на него като на следобедна закуска? Как би могъл да се спаси? Има ли диви котки в България? Малките изследователите ще чуят от 11 аса интерактивната презентация на биолога на "Био игри" и ще преживеят директно в ролеви игри какво е да си някоя от тях. Всяко дете ще си изработи котка от подръчни материали. Вижте повече тук.


Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK