SoftwareONE и решенията за дигитална трансформация на висшето образование

Това е маркетинг публикация. Отговорността за нейното съдържание носи рекламодателят и то отговаря на правилата за .

Лора Иванова - изпълнителен директор на SoftwareONE в България

Лора Иванова - изпълнителен директор на SoftwareONE в България
Визитка
Лора Иванова е изпълнителен директор на SoftwareONE в България. Тя има повече от 10 години търговски опит в ИТ. Била е част от българските офиси на HP, Microsoft и Oracle. От септември 2019 г. поема ръководството на българския клон на SoftwareONE.


Моля да представите накратко компанията, която управлявате.
- SoftwareONE е компания от ИТ индустрията, основана в Швейцария през 2000 г. Ние сме един от топ 3 партньорите на Microsoft в света и голяма част от дейността ни е свързана с консултантски и технологични услуги във връзка с лицензирането и облачните решения. В портфолиото ни присъстват разпознати имена като Vmware, SAP, Oracle, Citrix, Veeam и много други. Имаме офиси в 90 държави в това число и България, 3 глобални и 6 регионални центъра за услуги и над 65 000 клиента. През последните години организацията ни расте с бързи темпове основно в 2 направления - придобиването на нови компании и добавянето на нови технологични услуги в сфери като модернизация на приложенията, сигурност, анализа и оптимизацията на облачните абонаменти и софтуерните активи и други.


Къде в цялата тази картина стоят инициативите, свързани с образованието и какво представлява т.нар. SoftwareONE AcadCloud?
- Компания като нашата има отношение към темата за образованието и по-конкретно неговата трансформация и дигитализация. Ние, от една страна, сме партньор на лидерите, които задават тенденциите в тази област и инвестират именно в решенията за образованието, и, от друга, сме компания от ИТ света и е напълно естествено да имаме изявен интерес към иновативните проекти. И мястото на тези проекти е точно в университетите, където се подготвят бъдещите кадри за академичната общност, бизнеса и държавната администрация. AcadCloud за нас обобщава всички технологични решения и услуги, касаещи конкретно тази вертикала. Като основна стъпка в този процес беше изборът ни за ексклузивен партньор на Microsoft в 40 държави в Европа, включително България, Близкия изток и Африка, за инициативата OCRE (Open Cloud for Research Environment). Тази програма цели да стимулира използването на облачни технологии сред Европейската изследователска общност посредством преференциални ценови условия от водещи световни доставчици. В рамките на OCRE ние сме партньор за Azure и решения в облака на Microsoft. Повечето университети и академичната общност у нас са запознати с тази инициатива, защото за нея се заговори още през 2019 г. и в рамките на следващите години се очаква значителен брой кандидатури.
Може ли да уточните за какъв тип кандидатури става дума, предполагам, имате предвид конкретни проекти?
- Да, говорим точно за проекти, които всеки университет може да финансира сам или да кандидатства за средства по програмите на МОН или на европейските институции. До момента практиката ни показва, че в България академичната общност среща известни предизвикателства именно при идентифицирането на конкретните проекти. Тук идва и нашата роля на консултант с доказан опит в облачните решения и по-конкретно Microsoft Azure. Екипът в България работи по различни сценарии, които да удовлетворят нуждите на различните университети в зависимост от етапа им на развитие по отношение на дигитализацията. Има възможност да се изготвят проекти за платформи за дистанционно обучение и изпитване, преместване на инфраструктура в облака, machine learning, AI, big data и много други. Разбира се, възможностите ни не се ограничават само до тези услуги - надграждаме с решения за дигитализация на работното място, киберсигурност, модернизация на приложенията и др.


Защо според вас е важно университетите в България да се възползват от тези възможности?
- В последните години и особено сега в условията на пандемия ясно пролича спешната нуждата от осъвременяване на модела на работа и обучение. Кандидатстването и успешното реализиране на подобен тип проекти е от ключово значение за тяхната репутация, технологично предимство, възможности за привличане на повече български и международни студенти и не на последно място - подготовка на кадри за пазара на труда с нужните умения.


За контакти
[email protected]
+359 2 492 70 44
www.softwareone.com/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK