Д-р Момчил Карпузанов: EMBA програмата на АУБ е трамплин за професионално развитие

Това е маркетинг публикация. Отговорността за нейното съдържание носи рекламодателят и то отговаря на правилата за .

Д-р Момчил Карпузанов - академичен директор на магистърските програми в Американския университет в България

Д-р Момчил Карпузанов - академичен директор на магистърските програми в Американския университет в България
Визитка
Момчил Карпузанов е академичен директор на магистърските програми в Американския университет в България (АУБ). Той има докторат по икономика от университета "Екс-Марсилия" и дългогодишен преподавателски опит във Франция, Кипър и България, като в АУБ д-р Карпузанов е главен асистент по икономика и финанси. Неговите научни интереси включват теорията на парите, конкурентното парично предлагане и институционалния анализ на корупцията. Успоредно с академичната си дейност той е участвал в обширни секторни проучвания на българската икономика като консултант и анализатор.


Какви са предимствата на една EMBA програма и в какъв етап от кариерата е подходящо да я запишем?
- EMBA програмата на АУБ е създадена, за да отговори на желанието на утвърдени професионалисти и мениджъри да разширят своите знания и управленски капацитет в различни сфери от бизнеса. Това е една интензивна обща програма по управление, която позволява на тясно специализирани кадри да разширят познанията си и да се подготвят за лидерски позиции в техните организации или сами да създадат своя фирма. Така програмата позволява надграждане на съществуващи знания и развитие на нови способности в съответствие с нуждите на ръководните позиции.
Провеждането на занятията през почивните дни в София позволява на всеки участник да съвместява професионалните си ангажименти и личен живот с учебната дейност.


Какви са последните тенденции в образователното съдържание на EMBA програмите? Има ли например курсове, които отпадат, или такива, които са станали актуални напоследък?
- Навлизането на новите технологии в ежедневието ни парадоксално доведе до отпадане на нуждата от предмети, свързани с управлението на компютърни и информационни технологии, но за сметка на това повиши нуждата от обучение по киберсигурност, защита на вътрешнофирмените комуникации и данни. И докато парадигмата на стопанската дейност не се е променила чувствително, тоест търсенето на най-ефикасен начин за употреба на ресурсите на фирмата, взимането на решения въз основа на нетната настояща стойност или вътрешната норма на възвръщаемост и извличането на печалба, то знанията, свързани със статистика и теория на решенията (decision theory), се трансформират в нужда от компетенции по боравене с масиви данни и разбиране на тяхната интерпретация например. Също така усложняването на законовите и нормативни рамки води до това един успешен ръководител да има по-голяма нужда от познания по управление на софтуерни решения за бизнес планиране (ERP), отколкото по търговско право.
Какъв е профилът на един типичен EMBA студент в Американския университет в България? Какъв съвет бихте дали на човек, който се колебае дали да запише програмата?
- Силно е да се каже, че има типичен профил на студентите в EMBA програмата на АУБ. Критериите за прием в програмата изискват значителен професионален опит и поради това общото и типично за всеки випуск са разнообразието на поприщата на нашите студенти и богатият им опит.
Съветът би бил под формата на покана към всеки потенциален кандидат да разгледа под нов ъгъл изградените си знания и умения и да предприеме низ от интелектуални предизвикателства, състоящи се от нови и често неподозирани знания за възможни дейности и управленски решения на реални ситуации. Предвид интензивността на нашата програма всеки кандидат трябва ясно да прецени съвместимостта на учебния процес с настоящите и предвидими задължения от професионално и лично естество.


Как се развива кариерата на хора, завършили EMBA програмата на АУБ?
- Програмата е своеобразен трамплин за професионално развитие и голяма част от завършилите я студенти поемат ръководни длъжности. Немалка част се реализират и зад граница, като имаме магистри, установили се в САЩ, Европа, Малайзия, Сингапур, Дубай и т.н.
Съществена част от тях създават свой собствен успешен бизнес благодарение на широкоспектърните знания, усвоени по време на програмата. Създаването на стопанска дейност е заложено в два последователни курса - "Предприемачество" и "Социално предприемачество", като вторият курс включва и дипломната работа за магистратурата.


Какви са преподавателите в програмата?
- Преподавателите в програмата имат утвърден професионален опит в сферата на техния курс. Основните трикредитни лекции се водят от преподаватели както от АУБ, така и от гост-преподаватели от Калифорнийския щатски университет, щатския университет на Минесота "Муурхед", Университета в Баф, Англия, Централноевропейския университет, университета НОВА, Лисабон, и други. Преподавателите в избираемите предмети са практици, които освен собствен опит имат и доказана способност да предадат своите знания за успешните и неуспешните решения, за възможностите и предизвикателствата в дадената сфера на тяхната експертиза. Немалко от тях са и бивши студенти на АУБ, които искат да допринесат за развитието на академичния живот на тяхната алма матер.


Как корона кризата се отрази на образованието в EMBA програмите? Какви са негативите и какви - потенциалните ползи?
- Ограниченията и промените в начина на протичане на учебната дейност, свързани с настоящата епидемична криза, до голяма степен само ускориха един вече протичащ процес на по-голяма гъвкавост на професионалните и академични дейности, на възможността за асинхронно и дистанционно обучение и работа в колаборативна виртуална среда. Негативите се изразяват основно в загубата на съпътстващите социални дейности, неформалните разговори между участниците в тези програми, обмяната на добри практики при изготвянето на групови дейности и сходни академични упражнения. При все това потенциалните ползи не са никак незначими. Първата е свързана със спестеното от транспорт време за всеки участник. Конферентните видеоразговори могат да са много интрузивни, но комфортът от работата у дома може лесно да бъде съчетан с подобрена ефективност и ефикасност. В допълнение към това - промените на начина ни на работа правят тези програми достъпни за по-широка публика и навлизането ни на недостъпни досега пазари. Така например в новия ни випуск имаме студентка от Нигерия.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK