"Клет България": Инвестираме в бъдещето на българското образование

Това е маркетинг публикация. Отговорността за нейното съдържание носи рекламодателят и то отговаря на правилата за .

iZZI е сред водещите образователни платформи и се ползва от над 400 000 учители и ученици

iZZI е сред водещите образователни платформи и се ползва от над 400 000 учители и ученициЧаст от мултинационална група с над 120-годишна история, интегриран опит на доказани брандове като "Анубис" и "Булвест 2000" и добър екип. На това стъпва водещото образователно издателство у нас "Клет България", като още преди пандемията предвидливо поема в нова посока с въвеждането на образователната платформа iZZI.


Промяната


През лятото на 2019 г. компанията започва адаптирането на iZZI - иновативна интерактивна среда, с нов дизайн на учебното съдържание. Когато на 13 март 2020 г. извънредно е въведено дистанционно обучение, издателството е подготвено и първо предоставя на всички ученици и учители в страната свободен достъп до ресурсите на платформата. Само за няколко месеца е изпълнен сложен и скъп проект, който отнема години в нормална ситуация. Ковид-19 кризата ускорява процеса и доказва, че инвестицията в модерна и достъпна платформа с качествено съдържание е била необходима и навременна.
iZZI е не просто образователна платформа, а среда, която осигурява всички компоненти на учебния процес - учебник, образователни електронни ресурси, интерактивни задачи, презентации и място, в което се отчитат постиженията на учениците. Новата структура на учебното съдържание следва съвременните образователни методики и потребностите на учителите и учениците - активно учене, геймификация, смесена класна стая, умение за четене на дигитален текст и работа с различен тип информация. Над 5000 активно работещи учители влизат ежедневно в над 1500 класни стаи. Причината е добре структурирано и разбираемо представяне на съдържанието, онагледяване на учебния материал с мултимедийни ресурси, моментална обратна връзка при решаване на задачите. Учениците могат да събират точки и да се съревновават и класират на национално ниво, а родителите разполагат с всички необходими учебни материали за детето на едно място и едновременно могат да следят неговия напредък.


Година след стартирането на платформата


единствената изненада е, че интересът към използването й нараства много по-бързо от очакваното. В условия на редуващо се присъствено с дистанционно обучение вече над 400000 учители и техните ученици от цялата страна активно използват над 50 000 дигитални образователни ресурса на "Клет" напълно безплатно. Независимо какво му струва това, издателството е убедено, че така подпомага цялата образователна система в този труден момент.


Стремежът на "Клет" да предлага нови и различни предизвикателства за учителите и учениците, които да им предоставят друг поглед към образователния процес, не спира дотук. Екип от над 50 специалисти всяка седмица обновява и интензивно разработва ново учебно съдържание и функционалности - споделяне на съдържание, игри, избор на аватар, специални класации по училища и класни стаи, събиране на XP точки.


От издателството споделят, че само за година потреблението на електронните ресурси на "Клет" се е увеличило с 300%. Това го позиционира като ключов фактор за ускоряване процеса на дигитализация на образованието в страната и нарежда България сред пионерите на Балканския регион пред много други европейски държави, като Германия например, където тепърва предстои въвеждането на iZZI.


Какво се крие зад абревиатурата iZZI


"Клет България": Инвестираме в бъдещето на българското образование


Интерактивно: Богата колекция от интерактивни образователни ресурси, моментална обратна връзка, проследяване прогреса на учениците
Занимателно: Интерактивни симулации, виртуални панорами, прекрасни образователни видеа, които привличат и задържат вниманието
Забавно: Ученето е като игра и децата напредват без затруднения
Интегриращо: Вградени инструменти за достъпност, аудиопрочити, алтернативни текстове.


Q&A


"Клет България": Инвестираме в бъдещето на българското образование
Владимир Колев: Бъдещето е в смесения модел на образование


Управителят на издателство "Клет България" е твърдо убеден, че инвестициите в образованието трябва да бъдат водещ приоритет за бизнеса и държавата


Г-н Колев, как пандемията промени образованието?
- Образованието винаги е бил секторът, който играе ролята на основа на всички други сектори. Нивото на образование определя нивото на развитие на една страна. Именно поради тази причина е важно инвестициите в образованието да бъдат запазени и постоянно увеличавани - не само от издателствата, които се занимават със създаването на качествени образователните ресурси, но и от министерствата, които управляват самия обучителен процес. Пандемията доказа всичко това, защото цялата система трябваше да премине за часове към дигитална среда. Добрата новина е, че ние бяхме подготвени за това още от 2019 г. и тази трансформация за нашите партньори бе успешна.


Дигиталното образование ли е бъдещето?
- Дигиталното образование ще има ключова роля в изграждането на поколението на бъдещето, но никога няма да замени взаимодействието с учителя в реална среда. Ето защо е от ключово значение системата да предложи смесени образователни модели, за да сме подготвени за бъдещето. Училищата трябва да са в готовност бързо да преминават между формата лице-в-лице и дистанционно обучение според ситуацията. Това ще предпази образованието на нашите деца не само от бъдещи пандемии, но и от други предизвикателства от всякакъв тип.


Изплащат ли се инвестициите, които вашето издателство прави в дигитални образователни ресурси?
- Инвестициите ни в дигитално образование са дългосрочни и не зависят от моментното състояние на пазара. Вярваме, че тези инвестиции и платформите като iZZI ще създадат възможности за индивидуален подход към ученето, който е крайно необходим в българското образование. За да сме подготвени за бъдещето, учителите, от друга страна, трябва да са оборудвани с всички инструменти, включително технологични, в случай на следващи затваряния на училищата. Като водещо образователно издателство ние осъзнаваме ролята, която имаме в целия процес, и поради тази причина всеки месец организираме уебинари, които помагат на учителите да надградят дигиталните си умения. Това е структурирано знание, което те няма къде да получат другаде.
И в този смисъл използването на пандемията за реорганизация на образователните системи, така че те да са устойчиви на всякакви предизвикателства, трябва да бъде приоритет на образователните власти. Разчитаме, че те ще оценят мащаба и качеството на това, което правим, и ще намерим начин да видим възвръщаемост на огромните ресурси, които ние инвестираме.


От старта на пандемията вашата платформа iZZI е с отворен достъп за всички. Не търпите ли загуби от това?
- Нашият бизнес модел е основан на изграждането на отлични отношения с учителите и училищата. Тези отношения не са базирани на загуба или печалба на компанията. Като лидер на пазара с учебници ние се стремим да бъдем предпочитан партньор на учителя. Гласувайки ни доверие и избирайки учебниците ни, учителите знаят, че те избират партньор, който ще бъде до тях във всички моменти и който ще ги подпомогне не само с качествено образователно съдържание - от учебници до готови презентации, но и с емоционална, психологическа и технологична подкрепа.
За нас отварянето на iZZI никога не е било въпрос "за" и "против", а напротив - ние първи пуснахме безплатно платформата, което само утвърждава нашата отдаденост на иновативния образователен процес. Жестът ни допълва всички наши действия в посока от създаването на изключително успешната инициатива "Дигитален учител" до тазгодишната Е-Академия, която подкрепя учителите във всяка стъпка от образователния процес.
Като носител на най-добрите европейски практики ние ще продължим и занапред да инвестираме в създаването на висококачествено съдържание и инструменти, ориентирани към развитието на практическите знания и умения на учениците. Твърдо вярваме, че нашата инвестиция в iZZI ще донесе успех не само на нас, но и на всички наши партньори в лицето на учителите и училищата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK