Над 10 хил. деца в София остават извън градините и яслите след първото класиране

Над 10 хил. деца в София остават извън градините и яслите след първото класиране

© Дневник9907 деца са приети на първо класиране в детските градини и ясли в София. Класирането беше отложено с няколко дни, а като причина от общината посочиха, че в част от профилите липсва заявен или потвърден адрес. Почти толкова (10 252) остават извън класирането. Година по-рано те са били с около 2000 по-малко, но при 3645 по-малко кандидати.


За второ класиране има около 3500 свободни места. До края на годината от Столична община очакват да бъдат открити 1083 нови места.


Директорът на дирекция "Образование" в столичната община Мария Минчева информира, че в сравнение с 2020 г. кандидатстващите деца са с 4 хил. повече, предаде БНР.
Тези родители, чиито деца не са приети в детските градини, могат да се възползват от предоставянето на средства за покриване на разходите, които са направили за частна детска градина или за отглеждането на детето от друго такова физическо лице. Ваучери могат да получат само родители, чиито деца са на възраст от 3 до 6-годишна възраст.


Помощта е в размер на 291 лв. на месец и се дава от държавния бюджет за деца от 3 до 6 г., но те трябва да отговарят на шест условия. За настоящата учебна 2020/2021 г. компенсации за деца ще има за периода от 1-ви януари т.г. Заради отключване на електронната система за кандидатстване в петък родители излязоха на протест, но бяха уверени, че новите кандидатури няма да участват в класирането. Зам.-кметът по дигитализация Генчо Керезов обясни, че новопостъпилите регистрации на деца няма да бъдат взети предвид при първото класиране.


"Валидни ще бъдат регистрираните деца към датата 7 май, до която изтичаше срокът за подаване на документите", обясни той. Представители на родителите са поканени да се включат в гражданския контрол при класирането, което се проведе в Зала 5 на Общината.


През тази година има четири генерални класирания. Следващите ще са на 28 май, 11 юни и 25 юни. В края на август пък ще има текущо класиране.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK