Критично мислене онлайн: кампания за дигитална грамотност за юноши и младежи

Критично мислене онлайн: кампания за дигитална грамотност за юноши и младежи

© Цветелина Белутова, КапиталМой приятел беше споделил много лична информация с човек, на когото имаше доверие. Малко след това тя вече бе достояние на всички, а той се превърна в обект на много подигравки.


Това е част от разказа на Беркант Исаев, 20-годишен младеж, решил да посвети свободното си време да
помага на тийнейджъри, преживели онлайн тормоз. Идеята да се включи в каузата срещу онлайн тормоза се ражда по време на виртуален младежки хакатон, организиран през миналата година от УНИЦЕФ - България. Хакатонът е бил посветен на дигитални решения в подкрепа на медийната грамотност (видео вижте в края на статията).


"Ново поколение с критично мислене"


И през 2021 г. УНИЦЕФ се стреми да развие темата с дигиталната компетентност сред юноши и младежи. Резултат от кампанията "Ново поколение с критично мислене" се очаква да бъде онлайн платформа, където тийнейджърите анонимно да споделят и преодоляват травми от тормоз в интернет среда. Заявката е и да се учат как да се предпазват от кибератаки върху профилите си в социалните мрежи и как да различават фалшиви новини. Организацията ще има нужда от дарителска подкрепа, за да реализира идеите си, като детайлите предстои да бъдат обявени на 1 юни, Деня на детето.
"Всеки, който търси помощ, ще се представя с никнейм и ще може в чат или видеовръзка да поговори с връстник, който вече е преживял онлайн тормоз", обяснява Беркант Исаев. През онлайн платформата се очаква тийнейджърите да могат да се свържат и с експерти, както и да гледат видеа с истории на хора, преодолели сходен проблем. УНИЦЕФ - България, анонсира кампанията си в Деня на славянската писменост и просвета с убеждението, че "съвременната просвета е не само писменост, граматика и литература, тя е немислима без грамотност в онлайн пространството".


Защо е важно


"Дигиталната грамотност е набор от знания, умения, нагласи и ценности, които дават възможност на децата уверено и автономно да играят, да учат, да общуват, да участват в граждански инициативи във все по-глобален дигитален свят, като са едновременно с това бъдат в безопасност и овластени по начин, подходящ за тяхната възраст, култура и среда", обяснява УНИЦЕФ - България. Затова организацията иска тийнейджърите не само да знаят как да се предпазват онлайн, но и да изграждат критично мислене и да изразяват градивно своите идеи, проекти, каузи, мнения, мечти и решения.


Според данни на Евростат от 2019 г., цитирани от организацията, 57% от българите на възраст 16-19 години оценяват своите дигитални умения като основни или по-високи, което е значително под средната стойност за Европейския съюз - 82%


От друга страна, поне 1 на 7 деца под 18-годишна възраст съобщава, че е било подложено на насилие онлайн, особено в социалните мрежи. Това показало проучване на УНИЦЕФ - България, за разпространението на насилието над деца.


"Пет от десет млади хора казват, че нещата, които четат и виждат в интернет като реч на омразата, дезинформация, тормоз, кибератаки, ги притесняват и разстройват, а 1 на 10 казва, че е преживял обидно отношение онлайн през изминалата година", сочи друго изследване на организацията.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK