Петя Димитрова, експерт: Не се работи за причините, поради които децата извършват престъпления

Петя Димитрова

© Личен архив

Петя ДимитроваПетя Димитрова е програмен директор в Института по социални дейности и практики и работи по темите за деца в контакт със закона - като жертви, извършители и свидетели в процедурите. Преди това е работила в публичния, така и частния сектор в областта на правата на децата и тяхната закрила. Съавтор е на няколко публикации. "Дневник" разговаря с нея за тенденцията децата да са най-често и извършители, и пострадали от кражби.


Какви са факторите, които водят до това децата най-често да извършват и да са пострадали от кражби?


- Много е трудно да кажем какви точно са факторите, които карат едно дете да извърши престъпления или някакво противоправно действие.
Това, което знаем от множество проучвания е, че т.нар. неблагоприятни преживявания в детството (ACEs) - загуба на близък, изоставяне, насилие - физическо, емоционално или друго. Детето да е свидетел на насилие, неглижиране, родител алкохолик или с ментални проблеми, развод, родител, който е в затвора - са рискови фактори, които могат да доведат до редица неблагоприятни последствия за цял живот, включително и извършване на противообществени или криминални прояви.


При повече неблагоприятни събития има в детството, нараства и рискът от злоупотреба с алкохол или наркотични вещества, от извършване на противоправно деяние, от извършване на актове на насилие и редица други. Всъщност тези неблагоприятни преживявания са доста чести, не всеки пострадал автоматично става извършител на престъпления. Децата с които ние работим обаче, които са в конфликт в закона, всички са имали такива преживявания.


Друг фактор е и реакцията на детското трудно поведение, което често се проявява рано, още в началните класове на училището. В тази "педагогическа" и "професионална" реакция преобладават отхвърлянето, преместването в друго училище, етикетирането, социалното изолиране на тези деца, което в пубертета и юношеството често води до противообществени и криминални прояви.


Преди три години анализирахме научната литература за това как се отразява телесното наказание над децата и ги описахме в наръчник. Един от ефектите на телесното наказание е именно извършването на престъпления.


Как се справя системата с тези прояви и успява ли да въздейства на децата?


- Сред работещите с деца в конфликт със закона има разбиране за трудностите, през които са преминали. Това обаче не означава, че системата реагира ефективно. Децата в конфликт със закона се третират предимно на база на извършеното от тях противоправно деяние. Не се работи с причините за извършването на този акт, как се е стигнало дотук. Много рядко тези деца стигат до социалната система. Дълго имаше диалог за промяна на подхода при работа с тези деца, дори беше разработен нов проектозакон, който така и не беше приет. В момента работим със закон от 1958 г. , който е бил много прогресивен за времето си, но не отговаря на съвременните нужди, както и на това, което знаем за детската престъпност.


България следва да въведе и изискванията на една европейска директива - ЕС/800/2016. За съжаление във внесения в миналото Народното събрание проект един от ключовите моменти в директивата - индивидуалната оценка, дори не е преведен правилно. Използва се стар термин - личностна характеристика, но истинският въпрос е какво представлява тази оценка. Тя би трябвало да оцени всички фактори около детето, включително как се е стигнало до криминално деяние, за да може да се планира правилният отговор.


Какви са другите възможности за въздействие върху деца с трудно поведение?


- Възстановително правосъдие и различните му форми - медиация, конференции, кръгове, но общото при всички тези форми е, че се цели извършителят да разбере какви са всички последствия от деянието му, какво е причинил на жертвата - както в материален, така и в емоционален план и да поеме отговорност за действията си. Жертвата също трябва да е съгласна с предложения план за действие. Търси се и посрещане на обществения интерес.


Възстановителното правосъдие се оказва изключително ефективно, тъй като се стреми да промени нагласите на самите извършители и да възстанови отношенията в общността, където могат да видят не само извършителя, а младежът, който е правил и много други добри неща.


Понякога младежите са склонни да изпробват границите, да видят докъде могат да стигнат, да предизвикат обществото или все още не са достатъчно зрели да разберат последиците от действията си. В процеса на възстановително правосъдие младежите осъзнават редица постановки и поемат отговорност за причинените вреди като ги възстановяват по начин, приемлив и за жертвата и за обществото.


Изследване в Северна Ирландия, където е въведена т.нар. младежка конференция, показва и високата ефективност на метода както за извършителите, така и високо ниво на удовлетвореност у жертвите.


Какво е младежка конференция?


- Младежката конференция е среща, която се провежда в сигурна среда и се води от фасилитатор. Това е процес на участие, който, от една страна, дава възможност на младия човек да промени поведението си, а от друга, дава възможност на жертвата да потърси компенсация. Конференцията се занимава с извършеното от младия човек деяние. Процесът на възстановително правосъдие се основава на зачитането на правата и равенството на всеки индивид, ценността на разнообразието и признаването на взаимозависимостта като характерна черта на обществото.


Престъпленията увреждат взаимоотношенията и причиняват щети на жертвите и близките им, на децата и младите хора, които ги извършват, на техните близки и на общностите. Престъплението поражда задължение за изправяне на претърпените щети и вреди. Компенсирането на щетата/вредата и възстановяването на взаимоотношенията са целите на възстановителното правосъдие и на модела за младежки конференции на Агенцията по младежко правосъдие - орган, който може да бъде отговорен за провеждането на такива срещи.


Конференциите се организират от професионални, обучени за целта координатори и включват детето или младият човек, който е извършил правонарушението, родител (или друг "подходящ възрастен") и полицейски служител, обучен за провеждането на младежки конференции. Жертвите или техен представител също се насърчават да участват. Както жертвата, така и младият извършител имат право по тяхно желание на конференцията да присъства приятел или роднина, който да ги подкрепя. Децата и младите хора говорят сами от свое име, но могат да имат и юридически представител, който да ги съветва (осигурява се правна помощ). Възможно е на конференцията да бъде поканен да присъства също и социален работник, младежки работник или представител на общността.


Каква роля играе гледната точка на жертвата за осъзнаването на извършеното?


- Общностите, децата в конфликт със закона и жертвите, всички те имат важен принос за ефективната и справедлива ответна реакция на престъпления. Гледната точка на жертвата е от решаващо значение за разработването на план за възстановяване на вредите, причинени от престъплението. Децата и младите хора имат възможността да поемат отговорност за деянията си и за действията, необходими както за отстраняването на причинената от тях вреда, така и за намаляване на риска от рецидив. Общността осигурява благосъстоянието, безопасността и включването на своите членове, както на жертвите, така и на децата и младите хора, които извършват правонарушения.

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 1908
  1908
  Рейтинг: 163 Неутрално

  Не се работи с тези деца, защото те са привлигировани - цигани са. Всеки опит да се направят хора се счита за расизъм, ксенофобия и е атакуван пред съда за правта на човека.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3196 Неутрално

  Не се еаботи по причините, поради които жените не са на нивата с мотиките

 4. 4 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 744 Неутрално

  В България не се работи не само с децата- престъпници за тяхната реабилитация и социализация, но и с възрастните престъпници. По принцип всеки някога, при някакви нещастни стечения на обстоятелставата, в лош ден, в лош час, може да се превърни в престъпник. Класическия случай пресъздаден от Шекспир в "Ромео и Жулиета", убийството на Тибалт, за възмездие след като е убил Меркуцио. Нито Тибалт, нито Ромео са родени престъпници; просто така се е случило заложено в омразата между два враждуващи рода. Ние в България сме многто далеч от онова, което наблюдаваме в сериала "Хавай 5 0" или в "Октопод", където основна роля на превъзпитанието, оформянето на общественото мнение, формирането на истинска ценностна система се изпълнява от католическата църква. Нашата, православна църква дали се занимава с нещо подобно. Църква притежава огромни имоти, но дали са организирали една младежка бригада, дали са помислили за някакво социализиране, за осмисляне съществуването на отклонилите се от "стадото"?! Защо ли се правят, че не забелязват рекламите за хазарт по всички обществени телевизии, А?! Не се ли започва от там: хазарт, бързо и лесно кредитиране, заборчняване до гроб и т.н., и т.н. Хазартът и наркотиците, щедро обезпечени чрез системата на бързото и лесно кредитиране са основният проблем, коренът на злото на болното ни общество.

 5. 5 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  "Един от ефектите на телесното наказание е именно извършването на престъпления"

  - Спрях да чета тук. Явно тая публикация е с цел продуктово позициониране. Жалко, защото започна добре, като посочи немалко верни неща, които са причина за девиантно поведение при децата. Е, следва да се подчертае, че телесното наказание НЕ Е една от причините за извършване на престъпление. Точно обратното. И тук не говоря за системното малтретиране, което не може да се приеме изобщо за телесно наказание. Няма значение как е малтретирано детето - психически или телесно - ако това е ставало системно, то резултатът най-често е девиантно поведение.
  От друга страна, ако детето не е наказвано тогава, когато е извършило нещо нередно (включително и телесно), то е много вероятно също да се стигне до девиантно поведение. Наскоро имаше едно видео, където двама калпазани бутаха лястовичи гнезда - смея да твърдя, че са им спестени доста шамари.

  Където и да натиснеш в ГЕРБ, излиза ГНОЙ.
 6. 6 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 4884 Любопитно

  Петя Димитрова е програмен директор в Института по социални дейности и практики ...
  ______________________________________

  Поредното НПО?

  Кой е спонсорът?

  Щото нали знаете е добре да се знае кой плаща за анализите!

 7. 7 Профил на Светозар Христов
  Светозар Христов
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Отново ни се намеква, че за криминална дейност е виновно училището, обществото и т.н., но не и семейството и родителите.

 8. 8 Профил на saz391051887
  saz391051887
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#4] от "bobhunter":

  хубав коментар, но не мисля, че е отговрност само на църквата да формира морални и етични норми; да не говорим, че самата църква има много за какво да отговаря. държавата, обществото, родителите, училището - всички имаме ангажимент за формиране на етична среда.

 9. 9 Профил на saz391051887
  saz391051887
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#5] от "keen":

  телесното наказание е сред причините за извършване на престъпление, следва да се подчертае.

 10. 10 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  До коментар [#9] от "saz391051887":

  - Ама дали имаш някакви доказателства за това? Знам, нямаш. Голо твърдение, защото просто ти харесва как звучи, толкоз.

  Където и да натиснеш в ГЕРБ, излиза ГНОЙ.
 11. 11 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  От моето обкръжение не познавам някой, който като дете да не е ял шамари, когато е направил някоя щуротия. Доста от тези щуротии сме ги правели заедно. Не само че никой от нас не стана престъпник, но всички сме с много добри професии и създадохме чудесни семейства.

  Където и да натиснеш в ГЕРБ, излиза ГНОЙ.
 12. 12 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 977 Неутрално

  Някои хора просто са зли.
  За мен най-справедливата присъде е "зъб за зъб, око за око". Освен ако не получат опрощение от пострадалите или техните близки.
  Всичко останало е опит на виновните да се измъкнат от справедливостта.

 13. 13 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 977 Неутрално

  До коментар [#4] от "bobhunter":

  Моите уважения, но да даваш за пример художествена творба за пример е тъпо.

  Все едно аз да давам за пример Ханибал Лектър...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK