Общината в София за пореден път предлага идеята за детски градини на партерни етажи

Общината в София за пореден път предлага идеята за детски градини на партерни етажи


За пореден път Столичната община обявява, че ще обмисли идеята за изграждането на детски градини в партерните етажи на новите сгради. Тя бе представена пред БНР днес като инициатива на кмета Йорданка Фандъкова от Мария Минчева, която оглавява Дирекция "Образование" в Столичната община. Идеята обаче е взета от програмата на "Демократична България" и беше представена през 2019 г. на предизборните дебати от арх. Борислав Игнатов, конкурент на Фандъкова за кметския пост. Целта й е бързо решаване на недостига на места в детските заведения, докато се построят нови.


И тази година малко над 10 хиляди деца, повече от броя на новоприетите, остават извън детските градини в София. Според Кристина Николаева, родител с неприето дете, истинският проблем е в това, че няма визия за столицата.


"Опорките с икономически миграции са излишни. В последните няколко години според Националния статистически институт се раждат горе-долу един и същ брой деца, тези данни могат да се предвидят. Терени за детски градини е имало, просто не са отчуждени", каза тя пред БНР. По-късно днес родители ще протестират срещу недостига на места в детските градини. "Оправданието, че са закрити 44 детски градини, го слушаме вече 13 години", подчерта тя.
Николаева определи компенсацията за родителите на неприетите деца като стъпка в правилната посока, но поясни, че "има една огромна дупка между 2- и 3-годишна възраст, която не е запълнена". Тъй като компенсацията е на държавно ниво, родителите настояват и за частта на общината. "Искаме частта, която дава общината за прието дете, да се дава и за неприето дете", заяви тя.


Строят ли се нови детски градини


"Факт е, че от 2008 г. се строят детски градини, но недостигът продължава да бъде особено висок", заяви Мария Минчева, която оглавява Дирекция "Образование" в Столичната община. Изградени са над 100 сгради на детски градини, но въпреки това недостигът остава голям, каза тя. В момента се строят 17 сгради. До края на годината се очаква да бъдат завършени 8. Представяните от общината като нови детски градини обаче предимно са основно ремонтирани или санирани стари, както и добавяне на пристройки към тях.


Тя посочи, че по инициатива на столичния кмет Йорданка Фандъкова е било променена нормативната уредба, свързана с възможността да се изграждат детски градини в партерните етажи на новите сгради. Новият заместник-кмет Мирослав Боршош ще инициира срещи с бизнеса, с Камарата на строителите, за да се намерят по-бързи решения, уточни Минчева.


По думите й ще се обсъди и възможността компенсирането да става и с пари от Столичната община.


В момента приблизително 43 хиляди деца посещават детските градини в София, 2 хиляди са децата в яслените групи. Мария Минчева прогнозира, че ако няма забавяне в строителните дейности на новите детски градини в столицата, до три години - до края на 2023 г., ще могат да се осигурят места за всички деца от 3 до 6 години.

Ключови думи към статията:

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Стоил Стоилов
  Стоил Стоилов
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Какви са тези партерни етажи???

 2. 2 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  Българизирайте се... т. е. пускайте връзки. Тук е България. На който не му харесва вън...

  Коментарът ми разбира се е ироничен. Горчиво ироничен. След 32 г. "демокрация" все още влизането в детска градина и училище става с връзки, както по времето на комунизма...

  ДБ=БКП
 3. 3 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2516 Неутрално

  Сутринта - парични компенсации за неприетите деца, сега - градини в партерните помещения. Отлъчването на Йордечка от ръководството на ГЕРБ в съчетание със смяната на правителство и парламент оказва подчертано положително въздействие върху размаха на действие на кметицата. Знаете ли защо не ги предложи по-рано тези мерки? Просто, защото нещата се спускаха отгоре надолу. Сега остана без похлупак.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 4. 4 Профил на Корабов
  Корабов
  Рейтинг: 341 Неутрално

  Винаги съм твърдял, че това същество е големия провал на ГЕРБ! Каквото и да се каже за това нещо е малко!

 5. 5 Профил на web_2.0_vs._dc
  web_2.0_vs._dc
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  12-13 години управление и всяка година става все по-зле. Такава некъдерност може да има само в Герб. Но за сметка на това всички свободни пространства са раздадени срешу апартаненти на партийните мисирки.

 6. 6 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Ако Путин беше пъхнал лютата чушка в г@за на Бойко не за Турски поток, а за детски градини, щяхме вече да сме първенци на планетата.
  Защо не можем да пъхаме люта чушка в г@за на полититиците?
  Това е въпросът. Как да накараме Бойковци и други ОПГ-та да служат на народа си?

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 7. 7 Профил на Aladin Babylonov
  Aladin Babylonov
  Рейтинг: 410 Неутрално

  До коментар [#2] от "anonimnii":

  талантливите родители винаги са с предимство...

  Ако Иисус не може да отговори как е превърнал водата във вино, попитайте магарето, което е яздил.
 8. 8 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1524 Неутрално

  Шумът там няма да е като от дискотека, но все пак мислят ли за тия които ще живеят над тия партери.

 9. 9 Профил на Корабов
  Корабов
  Рейтинг: 341 Неутрално

  Ако Путин беше пъхнал лютата чушка в г@за на Бойко не за Турски поток, а за детски градини, щяхме вече да сме първенци на планетата.Защо не можем да пъхаме люта чушка в г@за на полититиците?Това е въпросът. Как да накараме Бойковци и други ОПГ-та да служат на народа си?
  —цитат от коментар 6 на UJC4040


  Ти гледай да си накараш главата да ти служи първо...

 10. 10 Профил на atag
  atag
  Рейтинг: 492 Разстроено

  "Мария Минчева прогнозира, че ако няма забавяне в строителните дейности на новите детски градини в столицата, до три години - до края на 2023 г., ще могат да се осигурят места за всички деца от 3 до 6 години"
  Този референ го слушаме от времето когато шофера още беше кмет... Още 2-3 години и всички проблеми ще се оправят. Следващата година - отново. Вече повече от 10 години...

 11. 11 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  Хубаво партерни етажи, но трябва и зелена площ където да тичат децата. С презастрояването в центъра такива дворове няма, защото иначе има по-малко квадратура за продаване.

 12. 12 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  До коментар [#8] от "dorn":

  То при панелките всичко се чува. Много ще е приятно ако по цял ден ти крещят деца... И къде ще играят? Ако площадката пред блока се напълни с деца и всеки ден животът на всички хора в блокът ще е много странен.
  Разбира се че ще трябва да питат хората дали са съгласни. Никой не е плащал пари за жилище, за да живее в детска градина.

  ДБ=БКП
 13. 13 Профил на миро родозов
  миро родозов
  Рейтинг: 356 Неутрално

  еми ние в Пловдив имаме точно такива ДГ - в блокове. Само като се замисля колко беше гадно след първия ми час престой в една такава (още го помня)
  - от хубавата ДГ с високи тавани, добре осветена и стаята с легла за следобеден сън в
  - някъв апартамент със зелени стени изкуствена светлина в който исках да умра
  аре не си правете ментални гимнастики и въведете френската система ТУЛУПИИИИИИ

 14. 14 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 870 Неутрално

  Според мен нарочно не ги правят, защото от момента, в който почнат да функционират са на загуба 200-300 лева месечно от всяко дете. Таксата от 60 лева е смешна и не може да покрива заплати, храна, парно, ремонти и т.н.
  Трябвало е още преди години да я вдигнат така, че да покрива разходите, и да се натрупва някакъв фонд за строеж на нови градини. Все пак, по-добре късно, отколкото никога.
  Непопулярно решение, но няма как - услугите трябва да се заплащат, вкл. държавните и общинските такива.

 15. 15 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 464 Неутрално

  До коментар [#9] от "Корабов":
  Ти си сполучлив трол.
  Всеки твой пост забива малко пиронче в ковчега на вожда ти.
  Сполай на такива герберунгели!
  Пиши, момко, пиши!

  И хубаво правиш, като ме цитираш!

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 16. 16 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Изградени били 100 сгради според Мария Някоя си, вероятно непомирисвала дете през живота си?! Къде ги бе, Миме?
  Да не би да броите байтошовите градини, облицовани със стиропор по 10 бона квадртания метър?
  Или се объркахте и сложихте вилите си в сметката?

 17. 17 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5441 Неутрално

  "Общината в София обмисля детски градини на партерни етажи"

  Стига е "обмисляла", трябва деиствия

 18. 18 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  Строят като за последно ама ползват само съществуваща инфраструктура. Включително и зелени пространства - паркове и градинки. То затова няма такива из комплексите. За детски градини нищо. Ама пишат в рекламите - до детска градина, до метро... Общината и държавата имат голям грях за съсипията на София и превръщането и в бетонно гето. Сега да предвидят, как детските градини в партерните етажи ще плащат навреме всичко за общите части на етажната собственост. Аз не виждам ако не е в офис сграда как ще правят детска градина в блока. Ми то до 4 етаж никой нямяа да купи с деца под прозорците цял ден и с нонстоп пристигащи и заминаващи коли.

 19. 19 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 883 Неутрално

  До коментар [#2] от "anonimnii":

  След четири мандата на Бойко Борисов и неговото прокси, да сме по-точни.

 20. 20 Профил на blahblah
  blahblah
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Мръсници!!! Каква детска градина е един партер? Нормални ли сте? Продадоха детските градинии сега ще тикат децата по мазета и партери.
  За хората, които не искали да живеят в детски градини, много сте зле, какво по-хубаво от това? Сигурно сте от тия бабки, хранещи улични кучета и предпочитате да живеете в кучкарник.

  София е с огромен бюджет, не става ясно защо е толкова неуреден този град.

 21. 21 Профил на vasill
  vasill
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Напишете поне, че идеята за партерните градини и компенсацията с ваучъри, е от предизборната програма на ДБ и арх. Игнатов!

 22. 22 Профил на hkr17702506
  hkr17702506
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Вяка година Столична повтаря една и съща лъжа - От 2008 г. са построени над 100 детски градини. Като седнеш да ги броиш се оказват с една 0 по малко. Фанъдкова и цялата корумпирана герберо вмро сдс мумии трябва да бъдат изгонени от там.

 23. 23 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2291 Неутрално

  До коментар [#3] от "cinik":

  Айде глупости, точно ГЕРБ въведе компенсация за неприети деца в детските, въведе държавната субсидия за частните училища, прекара детски в партерите (и вече има такива, примерно в Кр.Село).

 24. 24 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  До коментар [#23] от "m17":

  Откакто се роди сина ми има драма с детските градини и непрекъснато около 10,000 деца остават извън тях. И това на фона на непрекъснатия строеж на детски градини. Ще реши човек, че в София децата се появяват по магичен начин и строителите на детски градини не могат да им насмогнат. Само дето данните на НСИ друго показват за последните 20 години:
  Общо София
  2000 73 679 11 124
  2001 68 180 10 052
  2002 66 499 10 293
  2003 67 359 10 677
  2004 69 886 10 963
  2005 71 075 12 062
  2006 73 978 12 781
  2007 75 349 13 393
  2008 77 712 14 381
  2009 80 956 15 309
  2010 75 513 14 886
  2011 70 846 13 742
  2012 69 121 13 597
  2013 66 578 13 107
  2014 67 585 13 799
  2015 65 950 13 452
  2016 64 984 13 489
  2017 63 955 13 597
  2018 62 197 13 060
  2019 61 538 13 075
  2020 59 086 13 108
  Ако действително са построени 100 ДГ, то това означава 15,000 деца повече, които могат да ходят на ДГ. А броят на неприетите от 2009г до сега си е все един и същ, пък и децата не са се увеличили. Или се появяват от някъде мистериозни деца, или тези нови 100 ДГ са някакви мистериозни.

 25. 25 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1259 Весело

  Ама уволнете СОС, кметовете и камарата на архитектите и ще се оправи работата.

  мурзилка
 26. 26 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1259 Весело

  До коментар [#24] от "Smile":

  Трябва да броиш колко са наличните и използваеми държавни/общински детски градини, класирането е за тях. Щото както се откриват нови, така се и съсипват стари и се продават за да станат частни, или направо заради терените. Така, че следи броят реално съществуващи и използвани...

  мурзилка
 27. 27 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  До коментар [#26] от "Маршалов":

  Аз спрях да се вълнувам от темата отдавна (синът ми е шести клас). И когато трябваше да влезе в ДГ слушах едни оправдания и обещания за светлото бъдеще, и сега гледам все още са същите. И бройката на неприетите деца е същата. А през цялото време ГЕРБ строи детски градини :-), а децата реално намаляват от тогава. Но вероятно за това са виновни районните кметове на ДБ :-)

 28. 28 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 771 Неутрално

  Щом мислят в такава посока, вероятно могат да насърчат подобни детски заведения където има голяма концентрация на офис площи. Те и без това би трябвало да са поовободени покрай пандемията.

 29. 29 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2291 Неутрално

  До коментар [#24] от "Smile":

  Не са построени 100 НОВИ ДГ, построени са 100'тина сгради на ДГ в които са влезли доста деца. Примерно в Кр.Село в бутнаха малката сграда и на нейно място направиха нова, два пъти по-голяма. Но това са примерно 4-6 паралелки повече което е недостатъчно на фона на десетките блокова изникнали в последните 10-15 години. Има го и момента съз влачещи се проекти за детски - примерно в Кр.Село има отреден парцел за изцяло нова детската - до 142'ро ама си седи празен от 30 години. И при предишния кмет и при сегашната кметица, все се говори как го започват ама реално няма нищо. Има и друг феномен - маса хора записват децата за да "си пазят място" и особено зимата на практика градина посещават 1/3-1/4 от децата, лично познавам маса такива хора. Отделно София е един от малкота градове с прираст и то на млади хора в детеродна възраст. Остават след университета на хубава ранота и след някоя година си купуват апартамент и решават да имат деца. И съвсем логично очакват да има и детска градина. Обаче проблема е че едно дете се прави, ражда и пораства за ясла в рамките на 2 години а строежа на детска само проекта отнема повече. После почват парцели, съдене, строеж. И накрая за акт 16 отиват 6 месеца както разбрахме наскоро.

 30. 30 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2291 Неутрално

  До коментар [#21] от "vasill":

  Каква идея на ДБ, и двете са прието преди години от ГЕРБ. Специално компенсацията за детски и частни училища е приета оше при първия мандат на ГЕРБ а действа от преди 4-5 години.

 31. 31 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  До коментар [#29] от "m17":

  Ето родените в София деца по години:
  София
  2000 11 124
  2001 10 052
  2002 10 293
  2003 10 677
  2004 10 963
  2005 12 062
  2006 12 781
  2007 13 393
  2008 14 381
  2009 15 309
  2010 14 886
  2011 13 742
  2012 13 597
  2013 13 107
  2014 13 799
  2015 13 452
  2016 13 489
  2017 13 597
  2018 13 060
  2019 13 075
  2020 13 108

  През 2009 г. неприетите в ДГ са били 2,500 деца. Тази година са близо 10,000 деца. Може 11 години Фандъкова много да се е старала (първо като зам.кмет, а после и като кмет), но числата не са никак убедителни.

 32. 32 Профил на zwq17671509
  zwq17671509
  Рейтинг: 0 Весело

  Майките с деца в София днес ли разбраха чак, че Циганската кметица от 12 години върви по стъпките на Вожда и Учителя - оправдавай лъжите с ОЩЕ ПО-ГОЛЕМИ ЛЪЖИ!

 33. 33 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4759 Неутрално

  До коментар [#4] от "Корабов":

  до вчера я хвалеше сляпо.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 34. 34 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4759 Неутрално

  До коментар [#29] от "m17":

  ами ти защо не го почна? нали беше фактор другарю владов мишо.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 35. 35 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 870 Неутрално

  До коментар [#29] от "m17":Ето родените в София деца по години...
  —цитат от коментар 31 на Smile

  Недей гледа само родените в София, а тези с адресна регистрация в София.
  Нима няма хора, които се преместват в града когато децата им са межу 1-6 години?

 36. 36 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  До коментар [#35] от "Камен":

  Има разбира се такива. Както има и такива, които са заминали в чужбина с родителите си. Аз познавам лично повече от втория тип.

 37. 37 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2291 Неутрално

  До коментар [#36] от "Smile":

  Тази година е първата в която ще има компенсации за неприети и затова всяко едно дете е записано. Преди години ние даже и не кандидатствахме в държавната детска, едно качеството е отвратително, второ имаше 700 деца чакащи в Кр.Село. Отделно има доста деца регистрирани по постоянен адрес на майката в провинцията и си сменят адреса чак като дойде време за детска.

 38. 38 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4759 Неутрално

  До коментар [#37] от "m17":

  Корумпетата са така.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 39. 39 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7708 Неутрално

  И това го слушаме от години.

 40. 40 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2445 Неутрално

  Огромна глупост. Първо идеята на Борислав Игнатов неслучайно беше тия партерни етажи да се ползват за ясли а не за детски градини. Детските градини вървят с дворове, площадки и то широки такива. Как ще правиш детска градина без да има двор където да излязат децата. Отделно не ми се мисли за съседите над тези партерни етажи, всички вкупом трябва да се изнесат от апартаментите им, няма да стават за живеене. Знам че в България никой не мисли за това, но по света отдавна са открили какъв голям проблем за психиката на хората е шумовото замърсяване в градските среди.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK