Как и къде могат да празнуват децата на 1 юни в страната

Как и къде могат да празнуват децата на 1 юни в страната

© Анелия Николова



В цялата страна ще има инициативи за отбелязване на 1 юни, Международния ден на детето. "Детски Дневник" събра на едно място без претенция за изчерпателност идеи и предложения за празнуването.


Поредица събития в София


Столичната община организира поредица от събития за Деня на детето, съобщи пресцентърът й. "Весел празник на площада" ще има пред Столичната библиотека. Игри, викторини, атракции, песни, подаръци и безплатни читателски карти за децата ще радват най-малките. Събитието е организирано от Държавната агенция за закрила на детето, Столичната община и Столичната библиотека. Началото е от 11.30 ч., когато децата на София ще могат да рисуват заедно с художника Иван Яхнаджиев. Ще има изпълнения на музикални и танцови състави от Двореца на децата.


Празникът продължава в 14.30 с програма с участието на герои от филмчето "Пес патрул", детска вокална група "Смехоранчетата" с ръководител Галина Коджаманова, игри и викторини с подаръци. През целия ден ще има стрийминг излъчвания от празничната програма, която при лошо време ще се премести в Американския център и Детския център на Столичната библиотека.




"Един човек - дете на града" - празник до "Един човек" ще се състои в Градската градина. От 11.00 до 13.00 ч. децата ще могат да рисуват, пишат и да се забавляват с гигантска играчка, която прилича на суперкомпютър, на герой от електронна игра, на система за видеоразговори или на загадъчно технологично същество с изкуствен интелект. Авторът на "Един човек" Венелин Шурелов ще отговаря на въпроси за това как работи фигурата от екрани, как е направена, защо изглежда така, какво търсят с изкуството си съвременните творци. Мястото е пл. "Княз Александър Първи Батенберг". "Един човек" е първият проект по програма "Навън" на Столичната община за подкрепа на временни художествени инсталации в градска среда.


От 17.30 ч. започва празникът в парк "Дружба" до езерото. Той е част от Културния календар на Столичната община и се организира от район "Искър" и дом на културата "Искър". Ще има песни, игри, детска дискотека, там ще са Пипи, Томи и Аника, клоунът Роско. Ако времето е лошо, празникът ще се премести на закрито в дом на културата "Искър".


Тържествата по деня на детето продължават на 5 юни, когато ще се отбележи десетата годишнина на Детския панаир. Събитието включва над 40 културно-образователни инициативи за деца и по традиция ще се проведе на пред Народния театър "Иван Вазов".


Игри и атракции в Шумен


Как и къде могат да празнуват децата на 1 юни в страната

© Красимир Юскеселиев

Общината, Центърът за подкрепа за личностно развитие "Анастас Стоянов" и Ученическата спортна школа "Хан Крум" в града организират празнична програма, с различни забавления и игри на открито, съобщи пресцентърът на общинската администрация. Празникът ще започне в 16 часа в градската градина. За децата ще има томбола, а голямата награда е велосипед. Предвидени са и предметни награди за участниците в празника. В градината ще са разположени и две игрални полета на настолната игра "Не се сърди, човече". Деца и родители ще могат да участват в нея заедно, изпълнявайки ролята на пионките, които "влизат" и "излизат", според правилата на играта.


По централните алеи на парка най-малките жители на града ще могат да рисуват на асфалт. Ще бъдат подредени и стативи, върху които също ще могат да представят художествените си възможности. Децата могат да се включат и в ателиетата, които ще бъдат разкрити за тях в парка - за редене на мозайки; за апликации и изработване на маски; за засаждане на цветя и за низане на гривни и гердани.


На празника ще има и "Сцена на талантите", на която ще могат да се изявят децата, които искат да пеят, танцуват или рецитират. Възпитаници на школата по дърворезба в Шумен пък ще демонстрират как се обработва, изрязва и оформя дървесината. Празничната програма включва и занимания по програмиране на игри и роботи под ръководството на преподаватели от специализирано за това училище. Представители на детски образователен център ще превличат вниманието на децата и с различни образователни игри, а от спортната школа - с разнообразни спортни игри.


Дворецът в Балчик събира "Децата чудо в музиката"


Дворецът в Балчик събира най-младата публика за "Децата чудо в музиката", съобщи държавният културен институт за спектакъла - подарък за 1 юни. На сцената ще излязат инструменталистите от трио "Дивертименто" Грациела Панайотова - цигулка, Младен Тасков - пиано, София Радилова - виолончело, които ще пресъздадат страници от световната музикална история, съхранили първите стъпки на класици. Триото ще изпълни творби на Волфганг Амадеус Моцарт, Феликс Менделсон, Сергей Прокофиев, Карл Мария фон Вебер.


В спектакъла като солисти ще участват и изявени деца музиканти - Ясна Германова, Виктория Каменова и Берк Сопен. Режисьор на спектакъла е Елза Лалева, а актрисата Даниела Йорданова ще поведе публиката в света на музикалната класика с имената на най-прочутите млади таланти и техните учители. Входът за събитието е свободен.


"Детство мое" в Берковица


С богата програма в Берковица ще бъде отбелязан Международният ден на детето, съобщиха от общината в града. На булевард "Мрамор" аниматори ще забавляват децата с игри, томболи и изненади. От 10 часа малките ще могат да рисуват върху асфалт на тема "Детство мое". В 12 часа ще се състои официална церемония по откриване на обновеното народно читалище "Иван Вазов - 1872". В 14.30 часа в културен център "Йордан Радичков" ученици ще рисуват по мотиви от детски стихотворения. В 16.30 часа ще започне театралната постановка "Приказка за слънцето", която ще се играе на открито в градската градинка. Празничният ден ще завърши с концерт на Обединената школа по изкуствата в Берковица в обновения голям салон на читалище "Иван Вазов - 1872".


Как и къде могат да празнуват децата на 1 юни в страната

© Красимир Юскеселиев


Децата в Стара Загора ще пътуват безплатно


Община Стара Загора осигурява безплатно пътуване на всички деца на възраст до 18 години в автобусите и тролейбусите на общинското дружество, съобщи пресцентърът на общината. Целта на жеста е да могат всички подрастващи да се включат в разнообразните прояви, които се организират през празничния ден в града.


Регионалният исторически музей организира "Забавни игри в музея", съобщават от пресцентъра на общината. На IV експозиционно ниво в сградата от 10 до 12 ч. децата ще се забавляват с настолни игри, пъзели, ще построят макет на антична крепост и ще влязат в ролята на млади археолози. Входът за деца ще бъде безплатен.


Библиотеката в Търговище дава безплатни читателски карти


Регионалната библиотека "Петър Стъпов" в Търговище ще дава безплатна читателска карта на всеки посетил я на 1 юни ученик. Екипът е подготвил различни занимания в "Детския отдел". В ателието "Днес децата празнуват" дошлите в библиотеката могат да покажа своите таланти в областта на изобразителното и приложното изкуство. Ще има още прожекции на любими детски филми и настолни игри в "Игротеката". Библиотечните специалисти ще срещнат децата с приказни герои от целия свят. За празника институцията отваря врати за своите читатели, за да ги въвлече в света на книгите и да покаже богатството му.


Карнавал в Плевен


В Плевен общината организира карнавал, игри и забавления, съобщиха от общинския пресцентър. Карнавалното шествие ще потегли от 17.30 ч. от площада пред Драматично-кукления театър "Иван Радоев". В него ще участват възпитаници на детските градини. Малчуганите ще преминат през централната пешеходна зона по улица "Васил Левски" до градската градина. Там ще ги очакват аниматори, които ще ги забавляват с игри, песни, танци и различни изненади. Община Плевен кани всички деца, техните родители, баби и дядовци да участват в празника.


Фестивал "Шарената въртележка" в Разград


Заради влошените метеорологични условия празничният детски фестивал "Шарената въртележка" в Разград ще се проведе на закрито, съобщиха от общината, която заедно с Центъра за работа с деца е организатор.
Часовете на предварително обявените събития остават, но по-голямата част от събитията - работилничките, кукленият театър, уроците по танци и откритата сцена за малките певци, ще са във фоайето на Общинския културен център. В една от залите на Художествената галерия "Проф. Илия Петров" ще се проведе пленерът на тема "Пъстър, шарен, детски свят". Конкурсът "Моят домашен любимец" ще е под козирката на Общинския културен център.


Предвиденото дефиле на Градския мажоретен състав ще се проведе при хубаво време. Също при хубаво време ще работи и шарената въртележка - символ на фестивала, която вече е на площада пред Общинския културен център.


Военни формирования отварят вход свободен


По традиция на Международния ден на детето ще се проведе Ден на отворени врати във военни формирования в страната, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната. Военните формирования на Сухопътните войски в Стара Загора, Благоевград, Плевен, Смолян, Шумен, Мусачево, Враца, Горна Оряховица, Асеновград ще посрещнат всички желаещи. Военнослужещите ще запознаят посетителите с историята на военните формирования, ще им покажат различни образци на въоръжение, бойна техника и снаряжение, ще демонстрират своите умения. Децата ще могат да разгледат и войсковите музеи.


В авиобаза Безмер от 9:30 до 12:30 ч любителите на авиацията ще имат възможност да се запознаят отблизо с ремонтираните и модернизирани самолети Су-25, стрелково въоръжение, екипировка, специална и самолетообслужваща техника. Децата могат да участват в организирания конкурс за рисунки на асфалт, а най-добрите ще бъдат отличени с награди.


Във военновъздушната учебна база в Долна Митрополия ще се проведе организирано посещение на 50 ученици от 9 и 10 клас на СУ "Евлоги Георгиев" от Тръстеник и 50 ученици от СУ "Св. Кирил и Методий" в Пордим. Младежите ще посетят музея на базата, да наблюдават статичен показ на авиационна техника, както и да посетят района на диспечерската кула за наблюдение на полети съгласно плановата таблица за деня.


В Пловдив в район 2 на Съвместното командване на специалните операции на ул. "Ген. Радко Димитриев" 2 от 9.30 ч. до 12.00 ч. е организиран Ден на отворени врати. В 5 учебни центъра посетителите могат да видят стрелково оръжие, алпийско снаряжение - лична екипировка, свързочни средства и парашутно-материална част, а петият е център за стрелба със 7.62 мм картечници с халосни боеприпаси.


Как и къде могат да празнуват децата на 1 юни в страната

© Юлия Лазарова


В София от 10 до 16 ч. Военната академия "Г. С. Раковски" отваря врати за граждани и гости на Международния ден на детето и в навечерието на 2 юни, Деня на Ботев и загиналите за свободата на България. Посетителите могат да се запознаят с богатото културно-историческо наследство и възможностите за обучение, както и да разгледат комплекс "Царски зали".


Във Варна от 10 до 12 ч. и от 14 до 16 ч. входът във Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров" ще е свободен. Гостите ще имат възможност да посетят Инженерен и Навигационен факултет, Център за интегрирано управление и мониторинг на брегова зона, киберцентър, басейна. Ще има демонстрации на работа с дронове и събитие в Планетариума.


Плевенската панорама с безплатен вход


Плевенската панорама ще приема с безплатен вход деца и учащи до 18-годишна възраст, съобщиха от Регионалния военноисторически музей. Заедно с архитектурно-художествения комплекс Панорама "Плевенска епопея 1877 година" със свободен вход ще бъдат още два от най-посещаваните исторически обекти - параклис-мавзолей "Свети Георги Победоносец" в центъра на града и къщата-музей "Цар Освободител Александър Втори", до театъра.


Мобилният павилион "Горичка в количка" гостува в Шуменско


Мобилният павилион "Горичка в количка", оборудван с игри, образователни материали за горите и инструменти за залесяване, гостува в Шумен и региона, съобщиха от дирекцията на Природния парк "Шуменско плато". Горските педагози от Североизточното държавно предприятие и ДПП "Шуменско плато" се включват в първата по рода си образователната кампания "Гората и климатичните промени", която е съвместна инициатива на Сдружение "Горичка" и на Съюза на лесовъдите в България и е предназначена за ученици от първи до четвърти клас.


Музеят, галерията, кукленият театър в Добрич са територия на детския празник


Музеят, художествената галерия, кукленият театър и други културни институции в Добрич на 1 юни ще бъдат територия на детския празник, съобщиха от общината. Малки и по-големи ученици ще подредят изложба върху стъклената фасада на сградата на Регионалния исторически музей. От културния институт канят всички празнуващи да носят водни или темперни бои и четки и да нарисуват приказни сюжети, пейзажи, исторически герои. Колекцията от рисунки върху стъкло, създадена в Международния ден на детето, ще бъде съхранена до 10 юни. Художествената галерия слага началото на първи срещи с изобразителното изкуство, отваряйки Лятна работилница за въображение, в която децата ще могат да създадат свои творби, като почерпят вдъхновение от платната на големите майстори.


В градския парк "Свети Георги" ще се събере най-младата театрална публика за спектакъла "Бременските музиканти" на режисьора Леонард Капон. Държавният куклен театър "Дора Габе" ще очаква малките зрители и за постановката "Вълкът и седемте козлета".

Ключови думи към статията:

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3134 Разстроено

  "По традиция на Международния ден на детето ще се проведе Ден на отворени врати във военни формирования в страната, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната. "
  ===========
  Ей това не го разбирам като ден на детето, ама какво ли разбирам аз.

  Еретик
 2. 2 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 646 Весело

  До коментар [#1] от "Костадин Иванов":

  Пушечното месо започва да се отглежда от рано :))) Не, че имаме армия, дето да използваме това пушечно месо...

  Скоро даже срещнах сержант, които има завиден корем и не знам дали може си види стъпалата като погледне надолу, камоли пък оная работа..... Иска ми се да видя ситуация, в която той вика на редник, че не е във форма :)))

  Каквото е останало от армията, наема само най добрите физически, психически и тнн :)))

 3. 3 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 900 Неутрално

  Как къде, на складовете на Гебрев, да сглобяват подаръци за донбаските дечица.

 4. 4 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1612 Неутрално

  На този народ само празненства и почивки са му в главата.

 5. 5 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2251 Любопитно

  До коментар [#1] от "Костадин Иванов":

  Покрай нас точно по празници военните имат дни на отворените врати -летища, казарми, танкодроми ... Показват техника, обясняват, пипат децата, влизат в машините, стрелят с въздушни пушки и пистолети, обличат екипировка -купон голям. А есента като почнат панаирите за избор на професия, военните щандове са големи шоу. И периодично за по месец два билбордовете из страната са с реклами за постъпване в армията под наслов "Помагаме и воюваме". А наследниците на "прусаците на балканите" май само на спомени и гордост от дядовците си на маса го карат 🙃

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 6. 6 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 1421 Любопитно

  Иван Яхнаджиев на боди арт ли ще учи децата?

 7. 7 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3134 Неутрално

  До коментар [#5] от "DDR":

  " А наследниците на "прусаците на балканите" май само на спомени и гордост от дядовците си на маса го карат"
  ===========
  Имам отвращение към военщината във всичките и форми.

  Еретик




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK