Испанската гимназия в София е с най-висок резултат от матурата по български език и литература

Испанската гимназия в София е с най-висок резултат от матурата по български език и литература

© Цветелина Белутова, КапиталГимназията с преподаване на испански език "Мигел де Сервантес" в София за първи път през последните години изпревари софийската немска гимназия и поведе класацията на училищата с най-добри резултати на държавния зрелостен изпит по български език и литература. Следват 91-ва немска езикова гимназия "Проф. Константин Гълъбов" в София и Първа езикова гимназия във Варна. Това показват резултатите от матурите през майската сесия на 2021 г. Достъпът до тях вече е отворен, съобщи пресцентърът на министерството на образованието.


В първата петица по региони традиционно са София-град, Смолян, Варна, Пловдив и Габрово. Положителна тенденция отбелязват Варна, Шумен, Кърджали, Търговище и Силистра.Дванадесетокласниците се справиха успешно с държавните зрелостни изпити въпреки дългите периоди на дистанционно обучение през последните две години, отчита образователното министерство. Средният резултат от държавния зрелостен изпит по български език и литература е 52.44 точки, което отговаря на оценка добър (4.14). Тази стойност е напълно съизмерима с данните от предходните две години.
Испанската гимназия в София е с най-висок резултат от матурата по български език и литература

© МОН


Разликата с 2020 г. е по-малко от една точка в полза на миналата година. Тазгодишният резултат обаче е с близо две точки по-висок в сравнение с 2019 г., в която обучението беше изцяло присъствено. Съизмерими с предходните години са и резултатите от изпитите по останалите учебни предмети.

Матурите през тази година включваха същия обем учебен материал със същата степен на сложност както през 2019 и 2020 г.


Традиционно най-голям брой точки има на зрелостните изпити по чужди езици, а най-малък - по предметите, предпочитани от най-много зрелостници - биология и здравно образование, география и икономика и философски цикъл. Въпреки това през последната сесия средният резултат от изпита по философски цикъл е най-високият, откакто се провеждат матури - средно 55.3 точки. Наблюдава се плавна тенденция към повишаване на броя точки по география и икономика. Високи и стабилни резултати има по химия и опазване на околната среда, което може да се обясни с високата мотивация и малкия брой на зрелостниците, положили изпит този предмет.


Испанската гимназия в София е с най-висок резултат от матурата по български език и литература

© МОН


Покачва се процентът на зрелостниците с максимален брой точки на задачата за формулиране на собствена теза по конкретна тема. Тази година те са 45.06% при 38.77% през миналата и 32.44% през 2019 г.


Дванадесетокласниците обаче все още трудно извличат информация от непознат текст. Всеки пети не се е справил с тази задача. Слабите оценки по български език и литература са по-малко, отколкото през предходните две години, но броят им продължава да бъде твърде висок - 3331. По-малко в сравнение с предходната година обаче са и отличниците по този предмет - 5732, което е спад спрямо 2020 г. (когато са били 6283).

Пълни отличници от двата задължителни изпити са 39 зрелостници.


Оценките от матурите по български език и литература, математика, история и цивилизации, география и икономика, биология и здравно образование, химия и опазване на околната среда, чужд език и по някои от останалите предмети ще могат да се използват за вход в 41 висши училища за учебната 2021-2022 г. Повече четете тук.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK