Средната оценка от външното оценяване след четвърти клас е много добър 5

Средната оценка от външното оценяване след четвърти клас е много добър 5

© Георги КожухаровМного добър 5 е средната оценка на националното външно оценяване след IV клас. Тя важи както за изпита по български език и литература, така и за изпита по математика, съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката. Средният брой точки по двата предмета е съответно 37.25 и 31.57 от максимум 50.


На изпитите са се явили 98% от четвъртокласниците. С две отлични оценки са 8919 ученици, а с две слаби - 2393.


През тази учебна година националното външно оценяване в IV клас се проведе в нов формат. Целта е да се измерят резултатите, заложени в стандартите за общообразователна подготовка и в новите учебни програми при равнопоставеност на учениците на национално равнище.
Изпитът по български език и литература включваше диктовка от аудиофайл, директно попълване на отговорите върху лист за отговори. Оценяването се проведе анонимно в електронна среда. Участваха оценители от цялата страна. Всичко това прави несъпоставими резултатите от 2021 г. с предходните години.


Регионите с най-високи резултати и по двата предмета по традиция са София, Смолян, Варна и Русе. Училищата с най-високи резултати по български език и литература са само от столицата. Сред отличниците по математика са също училища от Стара Загора, Русе, Пазарджик, както и основно училище от с. Труд.


Какви са най-честите грешки


Резултатите по български език и литература показват, че учениците имат добри знания от началните класове и демонстрират отработвани в годините умения - пренасяне на думи, строеж на думите, пунктуация в края на изречението и степенуване на прилагателни. Някои от децата все още се затрудняват с правописа на предлозите "с" и "в".


Близо две трети от четвъртокласниците са работили сравнително добре по творческата задача, но създаването на цялостен, свързан и граматически правилен текст продължава да е предизвикателство.


Подобни са и наблюденията върху резултатите по математика. Във висока степен са усвоени аритметичните действия и учениците успешно решават познати задачи - за лице на правоъгълник, разпознаване на прав ъгъл, текстови задачи. Затрудняват ги задачите, които изискват мислене - избор на най-рационалния път за решаване, извличане и обработка на информация от таблици и схеми, пространствена ориентация.


Предстоят анализи


Предстоят конкретни анализи на индивидуално, училищно и регионално равнище, както и планиране на адекватни мерки за преодоляване на констатираните слабости и пропуски. Особено внимание ще се обърне на подготовката на децата с резултати под 25 точки.


Индивидуалните резултати от изпитите мога да се видят тук. Всеки родител може да провери постиженията на детето си, като влезе в системата с входящ номер от служебната бележка и ЕГН на ученика. Системата визуализира три полета - реалния брой точки от съответния тест, този резултат като процент от максималния брой точки, както и оценката по шестобалната система. Резултатите, вписани във второто поле, ще бъдат отразени и в удостоверението за завършен начален етап на основно образование.

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Тошо Кочев
  Тошо Кочев
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  Бравос!
  Отлични и видими резултати на онлайн обучението!🐵👍

  Много съм прост
 2. 2 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3134 Разстроено

  Началното образование е най-слабо засегнато от "промените" , но и там нещата не са добре. Повтарянето на "иновативно и креативно" по нищо не се различава от Тошово време, когато се говореше за "всестранно развита и хармонична личност".
  Все хубави заклинания, целящи да прикирият бавния разпад.
  Минаваме към тестове, където "познаването" много помага, а създаването на текст или решаването не задача е непосилна тежест.
  Няма ли да дойдат нормални управляващи, при които да се открои прекият път между коня и моркова...

  Еретик
 3. 3 Профил на vestonosec
  vestonosec
  Рейтинг: 702 Неутрално

  По-добре е от очакваното.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK