Днес се провеждат изпитите след 7 и след 10 клас

Днес се провеждат изпитите след 7 и след 10 клас

© 119 СОУНад 111 хил. седмокласници и десетокласници днес се явяват на национално външно оценяване. Седмокласниците са близо 60 хил. и ще държат изпит по български език и литература. Националното външно оценяване започва в 9 часа и ще се проведе в 1699 училища, уточнява пресцентърът на Министерството на образованието.


Изпитът в седми клас е в две части. В първата част за един час учениците ще решават тест от 25 задачи, 18 от които са с избираем отговор, шест - с кратък свободен отговор, и една - с разширен свободен отговор. През втората част в рамките на 90 минути седмокласниците ще пишат подробен преразказ с дидактическа задача върху неизучавана художествена творба.


В петък, на 18 юни, предстои изпитът по математика. На 17 юни ще бъде оценяването по чужд език, участието в което е по желание.


Изпитът в 10 клас
За първи път през тази година ще се проверят знанията и в 10 клас. Изпит днес ще има в 999 училища за близо 52 хил. ученици. Националното външно оценяване за десетокласниците започва в 8 часа.


Изпитът продължава 90 минути. За това време десетокласниците трябва да се справят с тест от 23 задачи, сред които 14 с избираем отговор и шест с кратък свободен отговор. Има също задачи за редактиране, формулиране на теза по зададена тема, извеждане на аргументи/контрааргументи във връзка с дадена теза.


Изпитът включва и създаване на кратък текст в жанр, изучаван в първия гимназиален етап.


За да избегне технически проблем с изтеглянето на изпитните материали, два дни преди първия изпит МОН организира стрес тест. Всички училища, в които ще се проведат национални изпити, влязоха в платформата на МОН, свалиха изпратения файл и го разархивираха с паролата под него. В министерството не са постъпили сигнали за затруднения.


Изисквания и мерки за безопасност


Учениците ще се допускат на изпитите с маски и срещу документ за самоличност (лична карта/ученическа лична карта/ученическа книжка/задграничен паспорт). Изисква се всеки да носи със себе си прозрачен плик, в който да сложи личните си вещи. В една зала ще работят не повече от 10 деца. Подготвени са изпитни зали за карантинирани ученици. Към 15 юни под карантина като контактни с болни са 16 седмокласници и 49 десетокласници.


На изпитите може да се ползва химикалка с черно мастило, молив и гума, а за изпита по математика - също линия, пергел, триъгълник.


Ако ученикът е с нарушено зрение, са разрешени брайлова машина, брайлов дисплей, брайлови прибори за чертане, техническо средство за уголемяване на шрифта при работа с компютър и оптични средства.


Изпитната зала и сградата могат да се напускат след първите 60 минути от началото на изпита, в случай че ученикът е приключил окончателно и е предал изпитната си работа.


Десетокласниците, които ще се явят на изпит по чужд език, трябва да имат минимум 60% правилни отговори, за да покрият съответното ниво по Общата европейска езикова рамка.


Срокът за обявяване на резултатите от всички изпити от националните външни оценявания е 28 юни 2021 година.

Ключови думи към статията:

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на plamenpeev
  plamenpeev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Може ли да се излагате така? Днес няма изпити, иска се само да прочетете правилно това, което ретранслирате. Вдигнахте кръвното на 1 баща на седмокласник ...

 2. 2 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3898 Неутрално

  Баси грубата редакционна грешка.
  Само Ви дай да пускате платени политически статии.

  Любовта ще спаси света!!!
 3. 3 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  Малоумно е. Вместо да ги научите на нещо...
  Изисква се, едва ли не, да докажеш, че не си терорист.

 4. 4 Профил на bateval
  bateval
  Рейтинг: 652 Неутрално

  От няколко дни детето ме пита защо седмокласниците са третирани като преписвачи и престъпници. Вече обмислям стратегията да запуша хлапето в най-пропадналото училище, за да не го тормозят да учи един куп излишни глупости и да има време да се съсредоточи да учи нещата, които го интересуват и от кпито ще има полза. МОН да го д@@@т

 5. 5 Профил на bateval
  bateval
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Извинявам се грешките, но пиша от телефон.

 6. 6 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  До коментар [#4] от "bateval":

  +++++
  Същото и ах предвид. Готвят ги за библиотекарския!
  Пълни малоумници. Всичките бих ги уволнил!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK