С децата в почивните дни (19 и 20 юни)

С децата в почивните дни (19 и 20 юни)

© Associated PressС децата в почивните дни" е рубрика на "Детски Дневник" за хората, които предпочитат в края на седмицата да изгонят от мислите си служебните проблеми и да се насладят на удоволствието да се забавляват с децата си. Ако имате информация за интересно предстоящо събитие, пишете ни на [email protected].


За заетите родители седмичният бюлетин на "Детски Дневник" събира в петък на едно място безплатно най-важните новини и най-интересните истории. Необходими са само регистрация в id.capital.bg и абонамент.


Събота


София - Детската програма на тридневния базар SoFest ще предложи представления, а също и занимателни и образователни ателиета. Те ще са отворени със свободен достъп от 11.30 до 18 ч. в и около "Кино Кабана" в градинката на НДК (на ъгъла на ул. "Фритьоф Нансен" и бул. "Патриарх Евтимий").
В ателието по музика децата могат да вземат първи урок по инструмент. В "Роботика за ученици" ще се докоснат до алгоритъма на програмирането и ще експериментират с вече създаден робот. На лабораторния щанд на ДНК (детски научен клас) ще могат да участват в забавни научни демонстрации. Тази седмица тук ще се проведат и традиционните занимания на програмата "Био игри". Предвидени са също йога за децата и техните майки, балет, гимнастика и още много спортни забавления.


София - "Лудо и забавно приключение в света на физиката" обещава демонстрацията за деца "Супер сили", която ще се състои от 12.30 до 13 ч. в интерактивния детски център "Техномеджикленд"."Ще видим как различните механични сили могат да ни накарат да ахнем и да не вярваме на очите си. С подръчни материали демонстрираме щури експерименти, които винаги се случват на косъм, и показваме интересни случаи на равновесие, издръжливост на различни материали и още куп други странни ефекти", посочват организаторите. Подробности - тук.


София - Софийската опера представя на открито музикалния спектакъл "Трите прасенца" по музика на Александър Райчев. Историята на Пуф, Паф и Пиф ще разкажат артистите Анна Вутова-Стойчева, Рада Тотева, Георги Джанов, Илия Илиев, Ованес Каспарян, Александра Носикова, Христина Пипова, Георги Георгиев, Никола Попов, Ана-Мария Крайчева, Георги Георгиев. Диригент е Стефан Недялков. Спектакълът ще се играе на малката сцена в парка на Военна академия (бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" 82) и започва в 11 ч. Билети могат да се купят тук.


Кадър от спектакъла "Трите прасенца"

© Националната опера и балет

Кадър от спектакъла "Трите прасенца"


Пловдив - Литературният фестивал "Пловдив чете" предлага богата детска програма в почивните дни. В Литературния кът, намиращ се на площад "Централен", в 12 ч. Йорданка Белева ще чете от новата си книга за малки и големи "Баба Дрямка". В 16 ч. Цанко Лалев ще представя книгата "Български митове и легенди" (за деца над 8 г.), а в 18 ч. читателите ще могат да се срещнат с Константина Живова и първата ѝ детска книга - "Малката мечтателка в бонбонения град". В 17 ч. започва арт работилница, в която деца и родители ще могат да рисуват и да правят апликации заедно с доброволци от фестивала. Пълната програма четете тук.


Пловдив - В Историческия музей тече "Месец на уикендите за деца в музеите" с два обекта - експозиция "Съединение на България" и експозиция "Българско Възраждане", които ще приемат посетители всеки уикенд до края на юни от 9 до 17.30 ч.


Децата, посетили музея през тези дни, ще получат картичка на съответния обект и по една снимка "Спомен от Пловдив" на сграда, която е била емблематична за града в миналото. За всяко семейство е предвидена работна тетрадка и семеен гид, специално разработени за самостоятелно разглеждане на експозициите, а в експозиция "Българско Възраждане" децата имат възможност да поискат и комплект карти с изображения на експонати, които трябва да бъдат намерени сред останалите културни ценности.


Русе - Детски празник започва в 10 ч. на Централния градски площад. В специални ателиета децата ще имат възможност да се запознаят с различни видове изкуства: плетене на гривни и низане на мъниста, пясъчни рисунки, изработване на маски. Предвидени са ебру работилница (техника за рисуване върху водна повърхност) и работилници за апликации, меки играчки, мозайка и др. На изнесени монитори до централната сцена чрез пряко излъчване от кухнята зрителите ще могат да наблюдават кулинарно състезание "Като шеф готвачите", в който ще се включат ученици от професионалните гимназии в града.


Благоевград - Лятното кино на открито - "салонът" в квартал "Струмско" (в двора на 6 СУ "Иван Вазов") представя игралния филм "Писма от Антарктида", в който самотна майка не знае как да съобщи на своя 8-годишен син, че баща му е починал и решава да излъже, че е заминал на експедиция в Антарктика. Гост на прожекцията е режисьорът Станислав Дончев. Филмът е подходящ за деца над 12 г.


Неделя


Рожен - Националната астрономическа обсерватория "Рожен" към Института по астрономия на БАН отваря врати за свободно посещение. От 10 до 16 ч. посетителите ще могат да разгледат безплатно най-големия астрономически комплекс в Югоизточна Европа и да разговарят с помощник-директора му д-р Никола Петров и с дежурния екип астрономи за работата им.


Астрономите ще разкажат и за започващото изграждане на нов 1.5-метров телескоп - изцяло роботизиран и дистанционно управляем - за астрономически наблюдения без човешка намеса. Телескопът ще отчита атмосферните условия, а управляващият софтуер ще го затваря телескопа в случай на метеорологична опасност за оптичната система и електрониката.


С децата в почивните дни (19 и 20 юни)

© Национална астрономическа обсерватория


София - Какво представлява топлината, защо горещите газове се разширяват и защо медът се разтваря по-лесно в топла вода? Отговорите на този и други въпроси, свързани с топлинните явления, ще даде работилницата "Внимание, горещо!" в интерактивния детски център "Техномеджикленд". Началният час е 12.30, а освен другите неща, които ще правят, участниците ще опитат да смачкат метални кенчета с помощта на топлината. Подробности - тук.


София - Продължава тридневният базар SoFest . Детската програма включва представления и образователни ателиета, които ще са отворени със свободен достъп от 11. 30 до 18 ч. в и около "Кино Кабана" в градинката на НДК (на ъгъла на ул. "Фритьоф Нансен" и бул. "Патриарх Евтимий").


В ателието по музика децата могат да вземат първи урок по инструмент. В "Роботика за ученици" ще се докоснат до алгоритъма на програмирането и ще експериментират с вече създаден робот. На лаборатория щанд на ДНК (детски научен клас) ще могат да участват в забавни научни демонстрации. Тази седмица тук ще се проведат и традиционните занимания на програмата "Био игри". Предвидени са също йога за децата и техните майки, балет, гимнастика и още много спортни забавления.


София - Фондация "Лале" ще отбележи Международния ден на бащата с празник от 11 ч. до 14 ч. на площада пред катедралата "Св. Ал. Невски". Деца, техните бащи, дядовци, вуйчовци, батковци, майки и близки ще могат да разгледат отблизо специални полицейски животни, автомобили, джипове, мотори, пожарна кола. Полицаи и огнеборци ще разговарят с децата за работата си - да пазят живота и сигурността на хората в града. Повече - тук.


Международния ден на бащата се отбелязва в над 50 държави в третата неделя на юни. Бащинството се чества в България и на 26 декември, когато църквата почита паметта на св. Йосиф.


Деветашко плато - Матине "Джаз за деца" включва детската програма на традиционния фестивал "Джаз под звездите на Деветашкото плато". В 11 ч. в двора на къща "Онгъл" в село Кърпачево тромпетистът Венцислав Благоев и формация "Джазтет" ще отворят куфарите с перкусии, за да зарадват с любими джаз парчета най-малките меломани. В изпълненията ще се включат Петя Станчева (вокал), Атанас Миладинов (пиано), Димитър Благоев (китара), Веселин Веселинов - Еко (контрабас), Стоил Иванов (барабани) и Невена Григорова (перкусии). Всяко дете е поканено да изсвири или изпее любимата си мелодия. Подробности - тук.


С децата в почивните дни (19 и 20 юни)

© Jazz под звездите на Деветашкото плато


Пловдив - Детската програма на литературния фестивал "Пловдив чете" отново предлага арт работилница за рисунки и апликации. Тя започва в 13. ч. в Литературния кът, намиращ се на площад "Централен".


Малко по-късно - в 14.30 ч., Ина Ининова ще представи поемата "Камила, самолет, сладолед". Предвидени са викторина с награди "Какво е дромедар? Плуват ли камилите?" и селфи с автора и камилата Шехерезада.
Пълната програма четете тук.


Пловдив - В рамките на "Месеца на уикендите за деца в музеите" през почивните дни децата могат да разглеждат безплатно четири от постоянните експозиции на Градската художествена галерия и да рисуват там тема, свързана с хълмовете на Пловдив и с река Марица. На специално място в сградите са поставени картини от известни български художници, които са изобразили тепетата и реката.


Децата могат да създадат свои картини, както по оригиналната, така и според своята представа за тепетата и реката. А могат да оцветят и черно-бяло копие на графична творба на същата тема. Те ще получат подаръци от Галерията. Необходимо е само придружаващият ги възрастен да купи билет за 4 лв.


С децата в почивните дни (19 и 20 юни)

© Фейсбук страница на остров св. Анастасия


Бургас - На остров Света Анастасия е обявен "Ден на чистото море". Водолазите от клуб "Приятели на морето" - Бургас ще почистят морското дъно около Острова, а на сушата гостите ще бъдат поканени да засадят свежи билки и зеленчуци в островната градинка. Предвиден е и концерт на група "Горещ пясък".
Необходима е предварителна резервация: 0882 004 124; [email protected]
Програмите на държавните куклени театри в страната:


Куклен театър - Бургас, Куклен театър - Варна
Куклен театър - Видин, Куклен театър - Габрово
Куклен театър - Пловдив, Куклен театър - Русе,
Куклен театър - Сливен, Куклен театър - София,
Куклен театър - Стара Загора, Куклен театър - Търговище,
Куклен театър - Ямбол


Програмата за кината можете да откриете в рубриката "След 5"

Ключови думи към статията:

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK