Седмокласниците и десетокласниците се явяват на изпит по математика днес

Снимката е архивна

© Анелия Николова

Снимката е архивнаИзбори 2022

Вторият изпит от Националното външно оценяване за учениците от 7 и 10 клас - по математика, е днес.


За седмокласниците той е решаващ, тъй като резултатът служи за прием в гимназиите. При по-големите ученици важи за завършване на първия гимназиален етап. За тези, които ще продължат да учат до 12-ти клас, резултатът ще е част от текущото оценяване.


Изпитът, на който се очаква да се явят около 111 хил. ученици от двата випуска, ще се състои в 999 училища за над 51 600 ученици. За 10 клас той започва в 8 ч., а за 7 клас - в 9 ч.


Мерките за сигурност
Както и на изпита по български език и литература преди два дни, учениците ще се допускат в залите с маски и срещу документ за самоличност (лична карта/ученическа лична карта/ученическа книжка/задграничен паспорт).

Изисква се всеки да носи със себе си прозрачен плик, в който да сложи личните си вещи
В една зала ще работят не повече от 10 деца, съобщават от Министерството на образованието.


От ведомството уточняват, че са подготвени са изпитни зали за карантинирани ученици. По официални данни към 15 юни под карантина като контактни с болни са 16 седмокласници и 49 десетокласници.


На изпитите може да се ползва химикалка с черно мастило, молив и гума, а също линия, пергел, триъгълник.
Изпитната зала и сградата могат да се напускат след първите 60 минути от началото на изпита, в случай че ученикът е приключил окончателно и е предал изпитната си работа.


Срокът за обявяване на резултатите от всички изпити от националните външни оценявания е 28 юни 2021 г.

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK