Мариела Костадинова, Денис Димитров, Нургюл Салимова и Мартин Борисов срещу тютюнопушенето

Снимка: "Заедно в час"

Снимка: "Заедно в час"Те са "Можещите" - група суперталанти, които ще се изправят срещу тютюнопушенето в името на здравето на своите връстници. Двукратната олимпийска шампионка по акробатика Мариела Костадинова (18 г.), водачът в световната ранглиста по олимпийско таекуондо Денис Димитров (16 г.), световната шампионка по шахмат Нургюл Салимова (17 г.) и танцьорът Мартин Борисов (13 г.) дават началото на тази нова организация от супергерои.


Четиримата ще разкрият своите сили в търсене на нови попълнения на групата супергерои в името на превенцията на тютюнопушенето сред учениците на възраст 12-16 г. По инициатива на асоциация "Родители" и "Заедно в час" в края на учебната година в десетки училища в България ще се проведе "Час на класа", посветен на тютюнопушенето. Ученици и учители ще обсъждат избора да бъдеш здрав, причините, поради които хората решават да пушат и ще открият алтернативните възможности, които да помогнат на учениците да задоволят потребностите си, без да се налага да употребяват цигари.


Децата ще видят на видео и добрия пример на талантливите младежи, които ще демонстрират своите умения. Освен своите послания, героите на кампанията ще отправят и едно предизвикателство към връстниците си - конкурсът "Разкрий силата си". Така ще бъде допълнена групата от супергерои, които ще станат част от първата част от комикс-новелата "Можещите".
Денис Димитров. Снимка: "Заедно в час"

Денис Димитров. Снимка: "Заедно в час"


"Винаги съм смятал, че човек е отговорен за действията си. Ако мога да помогна на някой или да попреча, никога не съм се колебал в избора си. Човек, който отдава позитивната енергия и я предава на другите, винаги живее хубаво и получава удоволствие от действията си. Ако с мойте супер сили имах шанс да помогна на някого, то се надявам да го изпълнявам по най-добрия начин", каза Денис Димитров пред "Дневник".


"На тази възраст тийнейджърите са подвластни на външни влияния. Човек не може да бъде накаран насила, но ако има пример, който следва, тогава нещата се получават. Тогава желанието е вътрешно", добавя той.


Мартин Борисов. Снимка: "Заедно в час"

Мартин Борисов. Снимка: "Заедно в час"


Мартин Борисов е решил да се включи в кампанията, защото вижда в нея смисъл и цел и вярва, че тя ще помогне на много хора да разберат колко са вредни цигаритe, особено за един млад организъм. Той иска да помогне на хората да се отказват от вредните си навици и на тяхно място да изграждат нови хубави навици. "Начините да се повлияе на един млад човек да откаже цигарите са много, но не при всички работят. Най-добре би било всеки да открие своя талант още в най-ранна възраст, да използва свободното си време за нещо, което харесва и обича, нещо полезно за неговата психика и неговото тяло. Ние можем да повлияем да се откажат от вредните си навици ако сме вълнуващ и вдъхновяващ пример за младите хора и ако срещнат подкрепата на близки и приятели", добавя той.


Нургюл Салимова. Снимка: "Заедно в час"

Нургюл Салимова. Снимка: "Заедно в час"


Нургюл Салимова иска да даде пример на връстниците си. "Споделям мнението, че тютюнопушенето е вредно за здравето. Освен това ми се струва, че то създава навик, който после води и до употребата на наркотици. Времето прекарано с цигара в ръка може да бъде използвано за много по-красиви и полезни неща", каза тя пред "Дневник".


По думите й много от младите хора започват да пушат за да са в крак с "модата". "Според мен трябва да се направи така, че да е модерно да не се пуши. Трябва да се стимулират младите хора между 18 и 25 години да не пушат. Защото те ще стават родители и техния пример в семейството ще е най-добрата мотивация за малките деца", мисли тя и предлага начини да се направи това: безлихвени заеми, приемане на децата с предимство в детските градини (за големите градове), по-ниски данъци и здравни осигуровки. "Има много начини стига държавата наистина да желае да се бори с този порок", е на мнение Нургюл Салимова.


Според нея за учениците също могат да се намерят стимули, например стипендии за непушещи, безплатни тренировки в различни спортни клубове, безплатни посещения на концерти и изяви на популярни личности, отличителна символика за непушещи. "Изобщо да се направи така, че да е гордост и престиж ако не си пушач. Сега е обратно - ако не пушиш означава че си задръстен", каза тя.


Мариела Костадинова. Снимка: "Заедно в час"

Мариела Костадинова. Снимка: "Заедно в час"


Кампанията ще продължи три години в опит да постигне устойчивост и значими резултати по промяна на статистиката на СЗО, в която българските ученици са на челни места по ранни опити за употреба на тютюн в Европа. Подробна информация и всички материали, необходими за провеждането на часа на класа могат да бъдат открити на mojeshtite.bg.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK