Директорите ще определят кои ученици да се възползват от безплатните екскурзии

Директорите ще определят кои ученици да се възползват от безплатните екскурзии

© Цветелина Николаева, КапиталВ Националната програма "Отново заедно" са формулирани само примерни критерии и се дава свобода на педагогическия съвет на училището да определи конкретните критерии, по които ще избере кои ученици да се включат в групите за шестдневните безплатни летни пътувания. Програмата беше приета с решение на Министерския съвет миналата седмица, а днес Министерството на образованието и науката (МОН) отговори на въпроси, свързани с нея.


На притеснения, че зададените от МОН критерии ще създадат елементи на дискриминация, от министерството уверяват, че училищата имат пълната свобода според своята специфика сами да изберат кои ученици да включат. Ведомството формулира няколко вида критерии, но те са примерни:

продължителност на обучението от дистанция
представяне в учебния процес
социален статус
здравен статус


Педагогическият съвет може да избира от тях, както и да определи други критерии, съобразени с особеностите на съответното училище и потребностите на учениците. В различните случаи това могат да са ученици от семейства с нисък социален статус, преболедували COVID-19 или загубили близък в пандемията. Други могат да включат отличници или пък деца с нужда от допълнителна подкрепа и т.н., посочва просветното министерство. От възможността да летуват на пълна държавна издръжка могат да се възползват всички ученици от 1 до 11 клас, включително деца със специални образователни потребности.


Колко струва на държавата и как кандидатстват училищата
Програмата "Отново заедно" е финансирана с 15 млн. лв. от държавния бюджет, предвидени за подкрепа на туристическия бизнес. Те ще стигнат за почивка на 30 хил. ученици и придружаващи ги педагогически специалисти. Туристическият пакет за всеки участник е с фиксирана стойност 500 лв. Той трябва да включва транспорт, настаняване, храна, застраховка, културна, спортна или друг вид социална програма за
шест дни. Придружаващите учители и педагогически специалисти няма да получат допълнително заплащане.

Образователни медиатори или родители не могат да бъдат ръководители на групи.


Участие в програмата могат да заявят всички 2258 държавни и общински училища. Не се предвижда включване на частни училища, защото засега те не участват в изпълнението на националните програми за развитие на образованието, отбелязва министерството.


За да се включат в програмата, училищата трябва да изпратят в МОН минимален набор от документи, описани в програмата, включително три оферти от туроператори, както и мотивирано решение на педагогическия съвет за избор на една от тях. Документите се проверяват за съответствие с изискванията от специална комисия в МОН по реда на тяхното постъпване.


Документите се изпращат по електронен път на адрес [email protected] с копие до съответното регионално управление на образованието (РУО).


Заявки се приемат на два етапа. Първият етап приключва на 31 юли 2021 г. Ако след тази дата предвиденият за програмата бюджет не е изразходван, училищата могат да кандидатстват отново до 1 септември или до изчерпване на финансовия лимит. Последният срок за кандидатстване е 1 септември или до изчерпване на финансовия лимит. Заявките ще бъдат удовлетворявани по реда на постъпването им до 1 септември или до изчерпване на лимита на програмата. Срокът за изпълнение на програмата е до 14 септември.


Ограничение за броя участници от едно училище


За първия етап от кандидатстването (до 31 юли 2021 г.) важи ограничението броят участници от едно училище да не надхвърля 7% от общия брой ученици и педагогически персонал до максимум 165 участници. Училищата с под 150 ученици могат да заявят група до 12 участници. За втория етап тези ограничения отпадат, стига общият брой включени участници от едно училище да не надхвърля 165 за всички етапи на програмата.


Ограничението в броя се налага от разпоредбите в Закона за обществените поръчки. Той лимитира до определена граница размера на публичните средства, които могат да бъдат разпределяни без отнемащите време процедури за възлагане на обществени поръчки.


Училищата с по-малко от 150 ученици и педагогически персонал могат да кандидатстват за включване в програмата с не повече от 12 участници, вкл. един или двама придружители. По-големите училища могат да включат до 7% от общия брой ученици и педагози, но не повече от 165 участници заедно с придружителите.

Според чл. 8 (2) от Наредбата за детските и ученическите туристически пътувания с обща цена, инициирани от институциите в системата на предучилищното и училищното образование, група от 10-15 ученици от 1 до 12 клас трябва да бъде придружавана от един педагогически специалист. Тоест при група от 20 ученици придружаващите учители или други педагози могат да бъдат двама.


70% от заявената сума ще се преведе на училището след приемането на формуляра за кандидатстване. Училищата ще получат останалите 30% от заявената сума при предоставяне по електронен път в МОН на сключения договор с туроператор.


МОН и РУО ще контролират изпълнението на програмата, като ще проверяват документите за участие на всяко училище, договора с туроператора, както и документите, които доказват извършени разходи по дейностите на програмата. Предоставените пари трябва да бъдат изразходвани до 14 септември. Неусвоените или неправомерно изразходваните средства подлежат на възстановяване.


До 20 октомври училищата трябва да изготвят и представят в РУО отчет за изпълнението на туристическите пътувания, а до 25 октомври РУО трябва да предостави в МОН отчет за изпълнението на програмата. След това МОН ще отчете изпълнението, а информацията ще бъде публикувана на сайта на министерството.


Критерии за избор на оферти от хотели и туроператори


Училищата са задължени да съберат поне три оферти от туроператори, вписани в Националния туристически регистър. Всеки от тях трябва да предложи база, транспорт, изхранване и културна, спортна и/или социална програма за фиксираната стойност от 500 лв. С решение на педагогическия съвет на съответното училище се избира най-добрата от трите оферти спрямо включените в нея услуги, вкл. условията за настаняване.


Ако туроператор предложи по-ниска пакетна цена, това не може да бъде критерий за избора му от училището, защото цената на туристическия пакет е фиксирана на 500 лв. на участник, посочва министерството. Туроператорите могат да предлагат оферти на директорите на всички общински и държавни училища, без ограничение в техния брой.


Придружаващите педагогически специалисти могат да получат възнаграждение по силата на писмен договор с туроператора (чл. 4, ал. 3 от Наредбата за детските и ученическите туристически пътувания с обща цена, инициирани от институциите в системата на предучилищното и училищното образование, приета с Постановление №365 на Министерския съвет от 2016 г.), но МОН не е страна в този договор, подчертава министерството.

Ключови думи към статията:

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  "Директорите сами ще определят кои ученици да се възползват от безплатните екскурзии"!!!! ТОВА СЕРИОЗНО ЛИ???
  И после пищим от корупция...

 2. 2 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1509 Любопитно

  Сега ще видим доколко корумпирани са директорите на училища и педагогическите съвети... Повече свобода изисква повече отговорност!

 3. 3 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  ""'Директорите ще определят кои ученици да се възползват от безплатните екскурзии""" без ясни критерии обявени на сайта на министерството и точкова система "Директорите" ще реализират дискриминация и може и дела да отнесат......

 4. 4 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2996 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin":
  До коментар [#2] от "plamen_b":
  ==============
  В училище като нашето 7% от учениците са около 45 ученици. Нали не очаквате тези ученици или родителите им да се отчетат на поотделно на директора и ПС, кото се състои от 50 срециалисти?
  Твърде много сте истерясали на тема корупция покорай пропагандата в последните дни. Самият "кяр" е твърде незначителен, за да си заслужава усилията.
  Не знам също кои колеги ще се прежалят за придружители. Аз не искам да съм на работа 24 часа.

  Еретик
 5. 5 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  ====министерството уверяват, че училищата имат пълната свобода според своята специфика сами да изберат кои ученици да включат.=====..... пълната свобода имат, ама друг път ! ...... това е чиста предпоставка за корупционни действия с "обществени фондове" ....... да не се правят на луди а критерии да определят и контрол за спазването им...... И какво стана с онези милиони за безплатни таблети за децата ?...... Къде потънаха, нали бяха отпуснати?

 6. 6 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1902 Весело

  Сигурно сред директорите има много "батко и братко" на новия минстър на образованието.
  това си е готова тепсия дза корупция.
  Пар екселанс, както и всичко, което се опитва да пробута хунтата на руската подлога Радев!

 7. 7 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1902 Весело

  Всичко, което ни сервира досега шайката на Радев, е много амбициозна, но изградена върху глинени крака платформа за реваншизъм, корупция и бандитизъм.

 8. 8 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2996 Неутрално

  До коментар [#3] от "MPetr":

  "без ясни критерии обявени на сайта на министерството и точкова система "Директорите" ще реализират дискриминация и може и дела да отнесат......"
  ============
  Директорите и училищните комисии са свикнали да носят отговорност. Тъкмо те доуточнават правилата за получаване и размерите на стипендиите.
  Каква ти е гаранцията, че чиновниците на министерството ще напишат правила, които не дискриминират никого? Всички ние сме непрекъснато дискриминирани.

  Еретик
 9. 9 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  И обществена поръчка за почивните бази имало ли е?...... Как я мислят?.....

 10. 10 Профил на geometar
  geometar
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin":

  Правилните ученици, правилните хотели, комсомолци...... Комунизмът яко се завръща.

 11. 11 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  Шест дена почивка ли е бе? Едно време смените за пионерчрта бяха по 20 дена. Една година ходих даже два пъти по 20 дена.

 12. 12 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5208 Неутрално

  Масово директорите са назначени от ГЕРБ

 13. 13 Профил на lig35561597
  lig35561597
  Рейтинг: 140 Неутрално

  Само децата на заслужилите комунисти, съгласно новите постулати

 14. 14 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2496 Неутрално

  А пенсионерите кога? Масларова?!
  Като им кажеш, че комунизмът никога не си е отивал, скачат и реват, че никога не го е имало. Ами ето ви го - жив и в действие! Прелест.

 15. 15 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  ====. За „Отново заедно“ са заделени 15 млн. лв. от държавния бюджет, които ще стигнат за 30 000 ученици и придружаващи ги педагогически специалисти. ====== ами да ги "врътнат" на лотария желаещите и ще е най честно....... ама пак остава въпроса за избора на почивните бази.......... Туристическият пакет за всеки участник в „Отново заедно“ е на стойност 500 лв. Той трябва да включва транспорт, настаняване, храна и културна, спортна или друг вид социална програма за шест дни. За да се включат в програмата, училищата трябва да изпратят в Министерството на образованието и науката (МОН) "минимален набор от документи" , включително три оферти от туроператори, както и мотивирано решение на "педагогическия съвет" за избор на една от тях. Заявки ще се приемат от одобряването на програмата от правителството до 1 септември 2021 г. или до изчерпване на предвидените финансови средства. Документите ще се проверяват от специална комисия в МОН по реда на тяхното постъпване............. т.е "педагогическия съвет" ще избира 1 от 3 оферти уж ............ Абе хора нали до сега от това точно бяхме недоволни...... Прякото договаряне и "нашите хора"......и сега пак, така ли стана?...... без публичен конкурс, без ясни критерии.......

 16. 16 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1919 Неутрално

  Аман от "бързи схеми" нещо да се открадне, защото сме за малко!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK