Софийската математическа гимназия отново е с най-висок бал за прием след 7 клас

Снимката е архивна.

© Георги Кожухаров

Снимката е архивна.Софийската математическа гимназия за поредна година е училището с най-висок минимален бал за кандидатстване след седми клас в столицата - с 483,5 точки, от максимум 500, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието в София-град Ваня Кастрева. Данните са от първото класиране за държавния план-прием в гимназиите, което беше публикувано днес, предаде БТА.


От Математическата гимназия в София са и петимата столични кандидат-гимназисти с максимален бал. Те са пожелали да останат да учат в същото училище.


Най-много желаещи има за Първа английска езикова гимназия


И тази година най-желаните паралелки след седми клас в София са с профила "Чужди езици" - английски и испански. Най-много ученици са поискали да учат в Първа английска езикова гимназия - 2163. На второ място е 22-ро Средно езиково училище "Г. С. Раковски", което през миналата година беше първенец в класацията. Следват 164-та гимназия с преподаване на испански език "Мигел де Сервантес" и 32-ро Средно училище с изучаване на чужди езици "Св. Климент Охридски", уточняват от БТА.
Най-предпочитаните професионални училища са Националната търговско-банкова гимназия със специалността "Електронна търговия", с изучаване на английски език, и Националната финансово-стопанска гимназия със специалността "Икономика и мениджмънт", с изучаване на английски език. Те са посочени от 1286 ученици. През миналата година Националната търговско-банкова гимназия отново беше водеща, но със специалността "Банково дело" с изучаване на английски език.


На следващо място в предпочитанията на седмокласниците е 51-во Средно училище "Елисавета Багряна" - специалността "Компютърна графика", с изучаване на английски език. След него е Софийската професионална гимназия по електроника "Джон Атанасов", със специалността "Системно програмиране" с изучаване на английски език.


Първите девет училища по бал са без промяна


Първите девет училища в София с най-висок минимален бал са същите, както през 2020 г. Списъкът води СМГ "Паисий Хилендарски". Тази година 51-ро Средно училище "Елисавета Багряна" измества 31-во СУЧЕМ "Иван Вазов" и заема десетото място.


11 041 ученици от София са участвали в националното външно оценяване след седми клас по български език и литература. По математика те са 10 995. Подалите заявление за класиране са 10 484. От тях 1088 не са класирани, защото балът им не е достатъчен за паралелките, които са пожелали. Те ще участват автоматично във второто класиране. Свободните места след първото класиране в София са 1098.


Къде се проверяват резултатите


В държавния план-прием след завършено основно образование в столичните училища са обявени 409 паралелки. От тях 225 са профилираните, а 184 - професионалните.


Седмокласниците могат да проверят къде са приети, като въведат входящ номер и код за достъп на интернет адрес: https://priem.mon.bg.


Учениците, приети на първо класиране, могат да се запишат от 14 до 16 юли т.г., включително. В същия срок могат да подадат заявление за участие във втория етап на класирането тези, които не са доволни от първи етап. Това става в училището, в което вече са класирани. Списъците с приетите на второто класиране ще бъдат обявени на 20 юли.

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5578 Весело

  Освен да и признаем високото реноме

 2. 2 Профил на Муха Стръвница
  Муха Стръвница
  Рейтинг: 291 Неутрално

  Да залягат децата над книгите. В тях е надеждата за просперитет. Уви, по вероятна е срещата им с Терминал 2.

  :o)
 3. 3 Профил на web_2.0_vs._dc
  web_2.0_vs._dc
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Най-добрата математическа гимназия на света!

 4. 4 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  Това струпване на най-способните деца в едни училища, и на посредствени в нарочените за "непрестижни" се самовъзпроизвежда и според мен не е за добро.
  В края на краищата всички учат по едни учебници, нали така - умните деца ще се справят добре и в кварталното училище, а може да повлияят положително и на наборите си.
  А когато няколко престижни гимназии във всеки град обират всички по-будни деца, останалите училища щат не щат западат, вече никой не иска да учи в тях, добрите учители също не искат да преподават там, и се влиза в един порочен кръг.
  В Америка например задължително учиш в училището, в района на което е жилището ти. Има и частни, разбира се - който не харесва общественото може да си плаща детето му да учи каквото и с когото иска.

 5. 5 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  С бала си синът ми влизаше навсякъде, включително и в СМГ, но вече го записахме в Американския...

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 6. 6 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2978 Весело

  До коментар [#4] от "Камен":

  “В края на краищата всички учат по едни учебници, нали така - умните деца ще се справят добре и в кварталното училище, а може да повлияят положително и на наборите си.”

  Не е така! И учебниците са различни, и приоритетите са различни, и най-важното - средата е различна. В кварталното училище няма дух за високи резултати и извънкласна работа.

 7. 7 Профил на rxa16566952
  rxa16566952
  Рейтинг: 51 Неутрално

  Това струпване на най-способните деца в едни училища, и на посредствени в нарочените за "непрестижни" се самовъзпроизвежда и според мен не е за добро.В края на краищата всички учат по едни учебници, нали така - умните деца ще се справят добре и в кварталното училище, а може да повлияят положително и на наборите си.А когато няколко престижни гимназии във всеки град обират всички по-будни деца, останалите училища щат не щат западат, вече никой не иска да учи в тях, добрите учители също не искат да преподават там, и се влиза в един порочен кръг.В Америка например задължително учиш в училището, в района на което е жилището ти. Има и частни, разбира се - който не харесва общественото може да си плаща детето му да учи каквото и с когото иска.
  —цитат от коментар 4 на Камен


  По скоро е обратното, тези които ги мързи да учат дърпат назад и останалите понеже учителите не могат да ги зарежат и трябва да се съобразяват с тях.

  До осми клас е горе долу добре и без разделение и ако на по-бавните не им е стигнало времето да се повлияят положително едва ли ще се случи в гимназията. Затова и в гимназията трябва да има разделение, защото след гимназията пътищата са различни.

 8. 8 Профил на Thomas Anderson
  Thomas Anderson
  Рейтинг: 337 Неутрално

  И поредната държавна система дето издъхва, когато им трябва да я ползват хората.

  Всичко след 2млрд. похарчени от Томислав и ... видими резултати.

  Sugar - The Bitter Truth http://www.uctv.tv/search-details.aspx?showID=16717
 9. 9 Профил на ipm54679905
  ipm54679905
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#4] от "Камен":

  Определено децата в СМГ не учат по същите учебници както другите деца в “непрестижни” училища.

 10. 10 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 2372 Неутрално

  До коментар [#7] от "rxa16566952":

  Учителите зарязват изоставащите без да им мигне окото.
  ....и сигурно са прави

 11. 11 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1803 Неутрално

  Това е безумието на нашата структура и доктрина в образованието. Всички еднакво и който е по-слаб към него толкова повече ресурси и усилия се наливат. От публичните. А за способните - колкото са по способни толкова по-малко внимание и ресурс. Обърната пирамида. Деволюционна инженерия. Това е политиката на либерастите с техните "реформи".
  Колко по-нормално е вместо безумни галопи за кандидатстване в "престижни" гимназии ДА ИМА ЦЕНЗ за преминаване в следваща степен. В кварталното училище. И кварталните училища да се развиват, а не разни избрани натъпкани с пари от разните НПО-та на реформата. Помислете че това с кварталното училище е само в София и още два три града. На другите места няма избор. Или миграция към скъпотията на областния град...
  Така че кварталното училище НАВСЯКЪДЕ да стане Център на образованието. Стига с тая измислица "елитни". Това е само добре дошло за търгашите Директори.
  В училището е ВАЖЕН УЧИТЕЛЯТ!
  Вместо училищата да се съревновават да привличат УЧИТЕЛИ, сега директори се конкурират кой бил по-велик чорбаджия на ученици. Това са прословутите елитарки. Друг вид конкуренция е нужна.
  И ЗАЩО ДА Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО всички да завършат гимназия?
  След седми клас ако нямаш общ успех Добър четири ОТИВАЙ направо на дуално обучение за година две, вземай там занаят и почвай сам да се издържаш. След пет години ако ти е дошъл друг акъл в главата може пак да опиташ да продължиш. Само че във вечерно училище.
  След десети клас пак същото условие. Добър четири и тогава продължаваш.
  Така гимназията ще е само за способните. За тези, за които наистина си заслужва обществото да концентрира ресурс.
  И нищо не пречи ЕДИН само да завърши гимназиален курс в едно училище. /Ще има и такива райони/ Няма нужда да се прехвърля в големия град. Образованието трябва да отива при ученика, а не ученикът при образованието.
  И всичко това в кварталното /средищно/ училище!
  Така ще имаме качествени кадри.
  !

 12. 12 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Интересно е друго. В това основен пръст имат родителите. И докато преди мамите и татитата бутаха децата в Английската и Немската, за да научат езици и да емигрират на запад, днес амбициите са да се ориентират към точните науки, да станат програмисти и да взимат по 10к+ дори тук!

  Евроатлантида
 13. 13 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1523 Любопитно

  До коментар [#12] от "sa6":

  Напротив, според мене децата сами избират да учат компютърни науки. Имайки предвид, че почти не стават от компютрите, не е учудващо...

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK