Кабинетът отпусна над 32.5 млн. лв. за училищни ремонти и нови компютри

Кабинетът отпусна над 32.5 млн. лв. за училищни ремонти и нови компютри

© Associated PressПравителството одобри допълнителни разходи от над 32.5 млн. лв. за спешни ремонти и оборудване на училища, съобщи пресслужбата на кабинета. Малко над 24 млн. лв. от тях са за подобряване на материалната база в 117 държавни и общински училища. Близо 8.5 лева са за купуване на 10 хил. лаптопа основно за училища, в които се обучават ученици от уязвими групи.


Голяма част от парите са за ремонти на покриви, за енергоспестяващи мерки, вътрешни ремонти на сградите и за създаване на добри санитарно-хигиенни условия.


Над 4 млн. лева за интернет и модерни класни стаи


С друго решение на днешното правителствено заседание общините ще получат над 4.6 млн. лв. за дейности по национални програми за развитие на образованието през 2021 г. От тях 2.5 млн. лв. се отпускат по Националната програма "Осигуряване на съвременна образователна среда". Парите ще отидат в 35 профилирани гимназии и средни училища, в които се провежда профилирано обучение по физика и астрономия, химия и опазване на околната среда или биология и здравно образование. Предвижда се ремонт на учебни кабинети и класни стаи. Допълнително ще се осигури обзавеждане и оборудване. В други 78 училища ще се изградят стаи за дейности по интереси. Планира се купуване на материали, консумативи и игри за децата и учениците. Отделно 85 училища ще получат 437 702 лева за купуване на книги за библиотеките и създаване на кът за четене.
За Национална програма "Информационни и комуникационни технологии в системата на предучилищното и училищното образование" се отделят близо 1 млн. лв. 138 училища ще получат пари за безжични интернет мрежи и създаване на нови Wi-Fi зони.


Близо половин милион лева са одобрени и за Национална програма "Участвай и променяй - родителят, активен партньор в училищния живот", по която 181 общински училища ще изплатят възнаграждения на класните ръководители за допълнителна работа, свързана с планиране, организиране и провеждане на срещи с родителите. Мероприятията са извън нормата за задължителна преподавателска работа. За един час учителите ще получават по 12 лева. Отделно ще се плаща на външни лектори, известни личности и специалисти, които ще се включват в срещите.


Общо 754 097 лв. се разпределят по програмата "Професионално образование и обучение". 14 общински професионални гимназии и средни училища ще получат пари за съвременна материална база. Оборудването ще бъде съгласувано с бизнеса.


Кабинетът одобри и близо 20 хил. лева по Националната програма "Мотивирани учители". Парите са за учители наставници в 55 училища, които ще осигуряват индивидуална подкрепа на 81 новоназначени учители.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK