Държавата иска да реши проблема с липсата на места в детските градини чрез прерайонирането им

Държавата иска да реши проблема с липсата на места в детските градини чрез прерайонирането им

© Георги КожухаровАко за дете в София или големите градове няма място в желаната детска градина в района по местоживеене, за равностойно ще се смята алтернативно място в същия административен район по настоящия адрес на детето. Това предвиждат промени в наредбата за условията и реда за изплащане на компенсации за неприетите в детска градина деца заради липса на свободни места. Документът е внесен от Министерството на образованието и науката и е публикуван за обществено обсъждане до 2 септември.


Решението за прехвърлянето на детето ще може да става с решение на кмета. Ако общината не предложи свободно място, то тогава държавата ще дължи компенсация. Целта е родителите да не водят децата си в детски градини, отдалечени на десетки километри от дома им, подчертават от министерството.


Предвижда се още заявлението за придобиване на право на компенсация да се подава или веднъж годишно до 5 ноември, или до пето число всеки месец от декември до юли. Сега се подава само веднъж в началото на учебната година. Освен това се намаляват документите, необходими за изплащане на компенсациите.


Съгласно Закона за предучилищно и училищно образование право на компенсация имат родители на деца от тригодишна възраст до постъпването им в първи клас, които не са приети в детска градина за съответната учебна година поради липса на места.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK