Държавата иска да реши проблема с липсата на места в детските градини чрез прерайонирането им

Държавата иска да реши проблема с липсата на места в детските градини чрез прерайонирането им

© Георги КожухаровАко за дете в София или големите градове няма място в желаната детска градина в района по местоживеене, за равностойно ще се смята алтернативно място в същия административен район по настоящия адрес на детето. Това предвиждат промени в наредбата за условията и реда за изплащане на компенсации за неприетите в детска градина деца заради липса на свободни места. Документът е внесен от Министерството на образованието и науката и е публикуван за обществено обсъждане до 2 септември.


Решението за прехвърлянето на детето ще може да става с решение на кмета. Ако общината не предложи свободно място, то тогава държавата ще дължи компенсация. Целта е родителите да не водят децата си в детски градини, отдалечени на десетки километри от дома им, подчертават от министерството.


Предвижда се още заявлението за придобиване на право на компенсация да се подава или веднъж годишно до 5 ноември, или до пето число всеки месец от декември до юли. Сега се подава само веднъж в началото на учебната година. Освен това се намаляват документите, необходими за изплащане на компенсациите.


Съгласно Закона за предучилищно и училищно образование право на компенсация имат родители на деца от тригодишна възраст до постъпването им в първи клас, които не са приети в детска градина за съответната учебна година поради липса на места.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2324 Весело

  Да се закриват всички общински детски градини. Не е работа на държавата да гледа нечии деца с моите данъци.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 2. 2 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Първо създайте ясни, разумни приоритети за финансиране.
  Детската градина категорично не е бутафория. Нито спортните зали, нито парковете, нито училищата, нито лечебниците.
  Направете разяснителна кампания, щото туземците да разберат, че има празни разходи - бутафорни и такива, които носят реални, обществени ползи.

 3. 3 Профил на Убитака
  Убитака
  Рейтинг: 448 Любопитно

  Капитализмът повелява да има търг с явно наддаване за местата. Ако има два пъти по-малко места, тези, които дадат повече за месечна вноска, ще бъдат приети. Това с томболата е подигравка и предпоставка за корупция.

 4. 4 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 850 Неутрално

  “Решението за прехвърлянето на детето ще може да става с решение на кмета. Ако общината не предложи свободно място, то тогава държавата ще дължи компенсация”

  Решението е насочено към столичаните в повече и столичната община. Те са единствените печеливши, разхода отново е за националния данъкоплатец. Защо и е на Фандъчкова да се поти върху нови детски градини като нито стимул, нито тояга.

 5. 5 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 850 Неутрално

  И напишете кой софийски боклук е внесъл предложението!!!

 6. 6 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2324 Весело

  И напишете кой софийски боклук е внесъл предложението!!!
  —цитат от коментар 5 на acarid


  Със сигурност е някой от "новите софиянци" дето нямат един пирон забит в града, но смятат, че той е длъжен да им осигури всичко на тепсия. Разни дето карат коли с регистрации "У", "В" или "СТ", ама мрънкат как "Няма къдье да са паркира у тоз град ва", живеят на нерегистриран наем, обаче искат детски градини и какво ли не за без пари. Забелязал съм, че голяма част от умнокрасивите във форума са такива и много се засягат на чест като някой им каже нещо такова.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 7. 7 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2472 Весело

  До коментар [#6] от "Тюфлекчия":

  Забелязал съм че когато трябва да избират между демократичната децентрализация и комунистическата централизация - кореняк-софиЕнци винаги избират комунизма. Откажете се от ком. привилегии и въпросните "столичани в повече" ще се махнат. Хайде да ви видим кореняк-софиЕнци дали на дела сте демократи или комунисти!

 8. 8 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2366 Любопитно

  До коментар [#6] от "Тюфлекчия":

  Е как става тази работа без отседналост (регистрация) и съответстваща лична карта? Като живееш "нерегистрирано" нямаш право на претенции.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 9. 9 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2324 Любопитно

  До коментар [#7] от "Deaddark":

  Не разбирам за какво говориш.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 10. 10 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2324 Весело

  До коментар [#8] от "Consumer":

  Ами питай ги тях - и аз не знам.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 11. 11 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  Ако за дете в София или големите градове няма място в желаната детска градина в района по местоживеене, за равностойно ще се смята алтернативно място в същия административен район по настоящия адрес на детето.

  Гениално решение на фона на огромната липса на места в детските градини.

 12. 12 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2472 Весело

  До коментар [#9] от "Тюфлекчия":

  Централизацията е характеристика на комунистическото управление. При централизацията е характерно че столицата получава повече от провинцията и хората бягат в нея. Китай и Пекин, Русия и Москва, Венецуела и Каракас. Докато си пазите ком. привилегии на централизацията, ще търпите всеки селинджър, дошъл също да ползва въпросните привилегии. Правите се на Хитър Петър, но Андрешко се включва и той. Ако София се откаже от привилегиите на централизацията, никой провинциалист няма да се бута в столицата и ще се върнете къмто 1878-ма година - 6-8 000 човека в забутано пусто поле.

 13. 13 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 850 Неутрално

  Решението засяга градовете София, Варна и Пловдив. В последните два няма проблем с градините. Всички останали да се спасяват. У наше село от 10г изобщо няма Д.Г. и моите ги извозвам “десетки километри”, но в софийското министерство изобщо не ги трогва тая работа. Важно е столичният електорат да е доволен и провинциалният данъкоплатец да му плаща обезщетение.
  Айдуци!!!

 14. 14 Профил на boyan.sashev
  boyan.sashev
  Рейтинг: 15 Неутрално

  До коментар [#6] от "Тюфлекчия":

  Ти пък кой беше, че да казвай кой откъде е и къде ще живее.
  Нали се сещаш, че тази омраза, понеже някой ти се е преместил в града (?!) я има само в България. И е малко като “кучетата си лаят, керванът си върви”.
  Ай ся ходи бачкай, че току-виж някой от провинцията ти взел работното място :)))


 15. 15 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 832 Неутрално

  Капитализмът повелява да има търг с явно наддаване за местата. Ако има два пъти по-малко места, тези, които дадат повече за месечна вноска, ще бъдат приети. Това с томболата е подигравка и предпоставка за корупция.
  —цитат от коментар 3 на Убитака


  По принцип е така, само че детето ходи на градина 4 години и родителите имат нужда от планиране. Ако първата година е 60 лева (както сега), а втората скочи на 600 като частните, защото на търга имало много желаещи - това може да обърка бюджета на много родители.
  А детето не е като някои други субекти на капитализма, например наемен работник, когото можеш просто да уволниш една година ако стане нерентабилен, после като се подобри конюнктурата пак да го наемеш.
  Така че добре би било да се намери модел, в който да има видимост и публичност на местата по райони, по години, колко на брой, колко ще струват, а не цената им да се качва и пада конюнктурно.

 16. 16 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2324 Весело

  До коментар [#6] от "Тюфлекчия":Ти пък кой беше, че да казвай кой откъде е и къде ще живее. Нали се сещаш, че тази омраза, понеже някой ти се е преместил в града (?!) я има само в България. И е малко като “кучетата си лаят, керванът си върви”. Ай ся ходи бачкай, че току-виж някой от провинцията ти взел работното място :)))
  —цитат от коментар 14 на boyan.sashev


  Някои уточнения и отговори:
  1. Аз съм тоя дето е..е жена ти, майка ти и сестра ти.
  2. Никъде не съм коментирал кой къде се мести, а кой иска да получава благинки без да плаща данъци. Ако имаше поне кола (за недвижим имот не си и помислям), щеше да знаеш, че местните данъци и такси се събират за тях. Тоест, когато някой е с регистрация "У", данъкът за МПС отива в Ямбол. Ако нямаш имот в София, а имаш селски коптор нейде в община Угърчин - пак не плащаш нищо в софийския бюджет. Повечето ти съграждани, да не кажа 99%, като са под наем не го и регистрират, та и върху него не се плаща някакъв данък (тук са виновни и софийските хазяи естествено). Та съответно на база какво подобни хора имат претенции за условията в София? Все едно аз да отида в родното на жена ти Гара Томпсън и да започна да питам що няма детска градина за моето дете.
  3. За работата ми не се безпокой - аз от конкуренция не се притеснявам, даже напротив. Искам да работя с читави хора.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK