При 10% заболели ученици ще се преминава към дистанционно обучение

При 10% заболели ученици ще се преминава към дистанционно обучение

© Георги КожухаровГраницата за преминаване към дистанционна форма на обучение на конкретно училище да е при 10% отсъстващи деца вместо 15%. Това е една от редакциите на Министерството на здравеопазването (МЗ) на насоките за обучение в условията на извънредна епидемична обстановка, които Министерството на образованието и науката (МОН) обяви миналата седмица.


Това информира министърът на образованието Николай Денков на брифинг днес, след заседанието на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в областта на средното образование. "Насоките на МЗ прецизират някои от нашите насоки, ние ще ги вземем в пълна степен", каза министърът. Добави, че има и някои указания за носене на маски и "двете допълнения, които прави МЗ, са свързани с факта, че този вариант на вируса е доста по-заразен".


Учениците от 1 до 4 клас и децата в детските градини, ако са в зелената зона, могат да бъдат без маски с решение на педагогическите съвети.

Ако са в жълта, червена, тъмночервена зона, тогава и учениците от 1 до 4 клас и децата в градините ще трябва да носят маски.
Това са допълнителните препоръки на здравното министерство по отношение на носенето на маски в училищата. Според насоките на МОН, в помещенията учениците задължително трябва да носят маски, ако такова е разпореждането на здравните власти за страната. Изключения могат да се правят при широко отворени прозорци в класните стаи, за ваксинираните учители, за най-малките ученици от 1 до 4 клас по преценка на педагогическия съвет, както и за хронично болни деца.

Предвид факта, че може да се пренася вируса и от ваксинирани хора, образователният министър каза, че "и ваксинираните възрастни трябва да носят маски в училищната и предучилищната мрежа".


По възможност присъствено за първокласниците


Първокласниците трябва да посрещнат първия учебен ден в двора на училището, каза още Денков. "Това ще се опитаме да направим за всички училища", подчерта той. В това отношение може да ни попречи само тъмночервеният сценарий, при който 14-дневната заболеваемост надхвърли 500 на 100 хил. души на областно или национално равнище", заяви министърът на образованието.


Социалните партньори са приели единодушно предложените от МОН четири сценария за действие при различните равнища на заболеваемост, като са дали и някои конструктивни предложения, които ще бъдат взети предвид при изготвянето на заповедта на министъра за изпълнение на насоките, информира още Денков.


По думите му е рано да се каже как ще започне учебната година на 15 септември, това ще зависи от нивата на разпространение на заразата към онзи момент.


Училищата могат да формират сборни паралелки за застрашени от отпадане деца


С решение на педагогическите съвети училищата ще могат да формират сборни паралелки за децата от един и същи випуск, които са в риск от отпадане от образователната система или чиито родители работят на първа линия. Това решение на министерството на образованието е записано в насоките за обучение в условията на извънредна епидемична обстановка и цели осигуряване на максимално дълго присъствено обучение през новата учебна година.


Тези указания за работа на училищата, детските градини и Центровете за подкрепа на личностното развитие (ЦПЛР) са изпратени за съгласуване в Министерството на здравеопазването (МЗ), а ще бъдат обсъдени със социалните партньори, съобщи пресцентърът на Министерството на науката и образованието (МОН) по-рано днес.

Сборни паралелки ще се организират при червения сценарий от скалата на заболеваемост от коронавирус - от 250 до 500 на 100 хил. души на областно или национално ниво.

Тогава училищата ще работят по определен от МОН график за преминаване към дистанционно обучение, като изискването е да се осигури максимално дълго присъственото обучение на учениците със специални образователни потребности.


Ако 14-дневната заболеваемост надхвърли 500 на 100 000 страната, влиза в тъмночервен сценарий и всички ученици ще учат електронно със заповед на министъра на образованието и науката. При двата по-леки сценария с по-ниска от тази заболеваемост - зелен и жълт, образователните институции ще работят, спазвайки насоките на МОН и МЗ за намаляване на рисковете от предаване на инфекцията.


Ключови думи към статията:

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hinchastewart
  hinchastewart
  Рейтинг: 353 Неутрално

  10% отсъстващи за клас от 20-24 деца значи 2-3 липсващи ученици. Това дали е рядкост?Особено при по-малките, които най-силно имат нужда от присъствена форма на обучение. Защо направо не закрият училищата и не ги превърнат в магазини или общежития за бежанци...

 2. 2 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4890 Неутрално

  Не! Не трябва да има повече дистанционно обучение! Който се страхува, да се ваксинира! Ваксината на Пфайзер е вече изцяло одобрена в САЩ. Вече не са "репарати", а са ваксини!

 3. 3 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4890 Неутрално

  До коментар [#2] от "vassilun":

  "репарати" = "препарати"

 4. 4 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1586 Неутрално

  "Ако са в жълта, червена, тъмночервена зона, тогава и учениците от 1 до 4 ще трябва да носят маски."

  Тоест родители, трябва да избирате между психични отклонения и асоциални тенденции или да ходи на училище :))))

  За какво им е емпатия ? Не се яде не се пие, а и също пречи на ваденето на пари.. Човек без емпатия с лекота посича всички пречки между него и 5-те лева повече :)) Пууу колко лесно е да вадиш пари ако не ти пука, че някои може да умре или да се разболее тежко, щото си решил да го пуснеш да работи без маска( да спестиш некои лев) в сграда с Азбест :))))

 5. 5 Профил на Умнокрасив гербераст от Позитано
  Умнокрасив гербераст от Позитано
  Рейтинг: 805 Неутрално

  Страхотно мнение на политик от ДБ, но дори така то няма място в тази "независима" медия. Който иска да го прочете, силно е и определено те кара да се позамислиш.

  https://www.facebook.com/kozata

  "Шумът нищо не доказва. Кокошката, снесла яйце, понякога кудкудяка толкова силно, като че ли е снесла малка планета"- Марк Твен
 6. 6 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1169 Неутрално

  10% разболели се, при делта вариант значи, че скоро и всички останали и семействата им ще цъфнат и вържат. Чакам апологетите на присъственото обучение да ни обяснят колко е хубаво децата 1-4 клас (а и по-големите) да стоят по цял ден с маски в училище...

  В нормалните държави разредиха класовете, оправиха вентилацията и т.н. Тук само празни приказки, тесни училищни стаи, липса на елементарна хигиена и топла вода в тоалетните и прост народ който иска присъствено обучение, но не желае да се ваксинира.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 7. 7 Профил на sow29372525
  sow29372525
  Рейтинг: 641 Неутрално

  А задължителна ваксинация за учителите кога? Защо трябва децата да го отнасят заради фейсбук корифеи?

 8. 8 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1586 Весело

  До коментар [#6] от "rumen_s":

  "В нормалните държави"

  Кои ?Тези които поканиха половин Афганистан или пък онези, които ти следят фейсбука да не би да кажеш нещо неполиткоректно, да им дадеш оправдание да те вкарат в затвора(Германия, Англия ких ких) ? :)))

  Дай ми дефиниция за нормално първо, може би моето нормално не е твоето нормално..

 9. 9 Профил на dan1
  dan1
  Рейтинг: 407 Неутрално

  Нищо не се разбира!
  Учениците от 1 до 4 клас ще носят маски или не? Ако са ваксинирани учителите, ако са отворени прозорците, ако е решено на педагогически съвет, ако такова е разпореждането на здравните власти за страната, ако ...
  Ако може малко по-структурирано!

  Сборни паралелки ще могат да се формират, ако и преди това са били сборни??? - това го няма в текста, но така каза министъра

 10. 10 Профил на Холдън Колфийлд
  Холдън Колфийлд
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  Престанете да издевателствате поне над децата, изроди! На маймуни ги направихте две години! ...

 11. 11 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Тези 10% означават, че пак цяла година ще учат от вкъщи.

 12. 12 Профил на txo151070521
  txo151070521
  Рейтинг: 67 Неутрално

  Независимо колко заболели има като процент, част от паралелките не могат да започнат дистанционно. Ученици, които за първи път се събират в един клас (да речем 8 клас), няма и най-малката възможност да стартират онлайн, пък било то и при 20% болни!
  Надявам се да се прояви прагматизъм и гъвкавост при правенето на схемата за присъствено и неприсъствено обучение, редуването имам предвид.

 13. 13 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1530 Неутрално

  Че те двама или трима ученика постоянно отсъстват от класовете. Летвата е пекаленно ниска. Първи клас трябва да са в училище през цялото време. Който го е страх да си взема неплатена отпуска или да се ваксинира. Това се отнася както за учителите така и и за родители, баби и дядовци. Сега не е 2020 година когато всичко беше неизвестно, ваксини нямаше и се чудехме какви мерки да се вземат. Чудехме се защото все трябва да се опарим, вместо да гледаме по умни нации ( например гърците) какво правят. Сега пак се повтаря историята. Един заревал за още 100 лв. за пенсионерите (ГЕРБ), друг че социалната несправедливост се увеличавала от това че хората работили най - продължително ще имат най-чуствително увеличение на пенсиите (БСП, Гечев) ????? и изобщо за всичко друго се разправят в НС само не и за бъдещето на България - децата и тяхната социализация и образование.

 14. 14 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1169 Неутрално

  Престанете да издевателствате поне над децата, изроди! На маймуни ги направихте две години! ...
  —цитат от коментар 10 на Артър Дент


  Единствените, които издевателстват над децата са простите им родители. Да, тези същите, които си избраха да ги управлява царчето, еднокнижника, чалгаря и които отказват да се ваксинират за да не бъдат чипирани. Каквито са си избрали, такива ги управляват и напълно си заслужават съдбата. Децата са съпътстваща щета...

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 15. 15 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Ама хайде да си изясним приоритетите, а?
  Образованието на децата приоритет ли е или не? Защото трета година онлай гимназиалния курс само на думи получава образование. Практически не са били в училище от февруари 2020.
  Ако това изобщо е приоритет, първия клас от което и да е училище, ще минава онлайн СЛЕД като последната кръчма затвори.
  А не както сега - затварят всички училища и после евентуално чалгарията.

  Защото в съседни новини да гледам разгула по морето и после да ми се обяснява как детето е за трета година прецакано - не, благодаря.

  А това за маските е, да направят стоенето в училище такова, че да преглътнат по-лесно задаващото се дистанционно обучение.

 16. 16 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1169 Неутрално

  Ама хайде да си изясним приоритетите, а?Образованието на децата приоритет ли е или не? Защото трета година онлай гимназиалния курс само на думи получава образование. Практически не са били в училище от февруари 2020. Ако това изобщо е приоритет, първия клас от което и да е училище, ще минава онлайн СЛЕД като последната кръчма затвори. А не както сега - затварят всички училища и после евентуално чалгарията. Защото в съседни новини да гледам разгула по морето и после да ми се обяснява как детето е за трета година прецакано - не, благодаря.А това за маските е, да направят стоенето в училище такова, че да преглътнат по-лесно задаващото се дистанционно обучение.
  —цитат от коментар 15 на enterfornone


  И като затворят кръчмите (и не само те), тези, безработните родители, с какво ще си хранят децата? Защото май все пак е по-добре нахранени и онлайн в къщи, отколкото гладни на присъствено обучение. Че ако има нещо, доказано с абсолютна сигурност то това е, че проблемните деца при обучението са главно тези, които са с бедни родители.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 17. 17 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4890 Неутрално

  До коментар [#16] от "rumen_s":

  "И като затворят кръчмите (и не само те), тези, безработните родители, с какво ще си хранят децата?"

  Ето заради това: Ваксинирайте се! Колкото повече са ваксинираните, толкова по-малко ще бъдат затворените бизнеси!

 18. 18 Профил на soldierism
  soldierism
  Рейтинг: 566 Неутрално

  При така създадените обстоятелства най-доброто решение е дистанционно обучение още от самото начало на учебната година, колкото и това да не е в плюс на учениците.

 19. 19 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1169 Неутрално

  До коментар [#16] от "rumen_s":"И като затворят кръчмите (и не само те), тези, безработните родители, с какво ще си хранят децата?"Ето заради това: Ваксинирайте се! Колкото повече са ваксинираните, толкова по-малко ще бъдат затворените бизнеси!
  —цитат от коментар 17 на vassilun


  Простия народ се притеснява от чиповете, как да се ваксинира??? А после реве, че няма работа и децата са му онлайн в къщи. Е, няма такъв народ, за всичко най-отзад на опашката, вкл. и ваксините.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 20. 20 Профил на ALEX BA
  ALEX BA
  Рейтинг: 240 Неутрално

  Без ПРИСЪСТВЕНО обучение, ще имаме, и вече имаме, функционално неграмотно поколение- важи за цял свят!" Справя се с таблета" е оксиморон, щото ще умрат гладни, ако трябва сами да си изкарват прехраната... Стоенето в къщи е антисоциална мярка, която щампова стадо консуматори, готови да си стоят сами, само и само да има някой да им отпуска някой лев и да не работят! То и ги учат на неща, абсолютно неприложими в реалния живот и естеството им като свободни мислещи ХОРА!

  То за какво Биг Фарма налива 9 милиарда долара само за реклама на фармацевтика, за черни очи ли...Тази пандемия изобщо няма да приключи, то затова е и създадена! По закона за личната отговорност каквото си посее всеки, това и ще пожъне! Та поне засега биг фарм-ците успяват да разделят успешно хората, 5 -джи контролът в Югоизточна азия е факт!! Да не се бърка с " чипирането' и прочие евтинки постулати! Всичко е заради контрола!!

 21. 21 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4890 Неутрално

  При така създадените обстоятелства най-доброто решение е дистанционно обучение още от самото начало на учебната година, колкото и това да не е в плюс на учениците.
  —цитат от коментар 18 на soldierism


  При така създадените обстоятелства има ваксини! Който го е страх, да се ваксинира! А децата да ходят на училище!

 22. 22 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1169 Неутрално

  Без ПРИСЪСТВЕНО обучение, ще имаме, и вече имаме, функционално неграмотно поколение- важи за цял свят!" Справя се с таблета" е оксиморон, щото ще умрат гладни, ако трябва сами да си изкарват прехраната... Стоенето в къщи е антисоциална мярка, която щампова стадо консуматори, готови да си стоят сами, само и само да има някой да им отпуска някой лев и да не работят! То и ги учат на неща, абсолютно неприложими в реалния живот и естеството им като свободни мислещи ХОРА!
  —цитат от коментар 20 на ALEX BA


  Фантасмагории, и при присъствено обучение 1/3 от децата бяха с двойки по математика и 1/4 с двойки по български на матурите след 7 клас, т.е. 30% неграмотни. Тази година резултатите бяха същите. Който си учеше присъствено си учи и онлайн, за останалите е все тая и си намират извинения. И за разлика от други държави нашите деца не са стояли затворени в къщи, никой не им пречи да излизат, играят с приятелчета и т.н.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 23. 23 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 455 Неутрално

  500 на 100 000 ще ги стигнем още преди началото на учебната година.
  Около 2 месеца пик и после спад. Както предните 2 сезона (есен и пролет).
  Училищата нямат отношение към това. Затварят се, защото на простите хора не им трябват. Жалко че не могат да да ги затворят по-рано, щото са си затворени.

 24. 24 Профил на ALEX BA
  ALEX BA
  Рейтинг: 240 Неутрално

  До коментар [#22] от "rumen_s":

  Фантасмагории, ама хората все още сме СОЦИАЛНИ същества... В япония, където нямаше локдаун дори, самоубиствата бяха повече, отколкото поиналите от Ковид 19... Та със стоене вкъщи няма как да чакате да имате нормална психица и поведение...

  Това никак не е бай дъ уей!

 25. 25 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2519 Любопитно

  Ако няма задължителна ваксинация не трябва да има присъствена учебна година.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 26. 26 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4890 Любопитно

  Ако няма задължителна ваксинация не трябва да има присъствена учебна година.
  —цитат от коментар 25 на Consumer


  Защо? Защо да няма присъствена учебна година? Благодаря предварително за отговора!

 27. 27 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1169 Неутрално

  До коментар [#22] от "rumen_s":Фантасмагории, ама хората все още сме СОЦИАЛНИ същества... В япония, където нямаше локдаун дори, самоубиствата бяха повече, отколкото поиналите от Ковид 19... Та със стоене вкъщи няма как да чакате да имате нормална психица и поведение...Това никак не е бай дъ уей!
  —цитат от коментар 24 на ALEX BA


  Кой и кога е заключвал децата в къщи тук, в България? За разлика от други държави при които наистина бяха заключвани и не можеха да излизат. Интересно ми е сега, лятото, как се социализират? Училището било панацея за всичко, хайде бе. Май най-много реват родителите, на които децата им пречат в къщи и предпочитат да ги метнат на някой друг да ги дундурка...

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 28. 28 Профил на Умнокрасив гербераст от Позитано
  Умнокрасив гербераст от Позитано
  Рейтинг: 805 Неутрално

  До коментар [#21] от "vassilun":

  Макар да е безспорно дискриминационна, все повече започва да ми харесва идеята присъствено да е обучението само за деца с напълно ваксинирани или преболедували родители. В Щатите ваксината на Пфайзер вече е официално одобрена. Досега според някои форумци беше само препарат, вече е ваксина. Тук е безплатна и поне засега има за всеки желаещ. Въпреки всичко, Ганьо, който е на последно място във всяко едно отношение, освен по крадене и селски тарикатлък, пак знае много, пак е по-хитрец от "ония еврогейове", пак ракията го пази и т.н. и т.н. глупости. Слуша се Фейсбук и БГ Мама, защото "там не лъжат", но не и лекари, и специалисти, защото "това е заговор". Как при това положение ще се справим?

  "Шумът нищо не доказва. Кокошката, снесла яйце, понякога кудкудяка толкова силно, като че ли е снесла малка планета"- Марк Твен
 29. 29 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4890 Неутрално

  До коментар [#28] от "Хиподил":

  "Макар да е безспорно дискриминационна"

  Аз не виждам нищо дискиминационно! Тези които не желаят да се ваксинират, нека си ходят неваксинирани! Дискриминационно би било, ако заради антиваксъри, децата изгубят още една учебна година!

 30. 30 Профил на ALEX BA
  ALEX BA
  Рейтинг: 240 Неутрално

  До коментар [#27] от "rumen_s":

  март и април миналата година бяха затворени...

 31. 31 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 455 Неутрално

  [quote#26:"vassilun"][/quote]

  Ами защото на простите хора не им трябва учебна година.
  Иначе сега няма учебна година, но заразените се увеличават, както когато има. Простите хора не разбират, че училищата и да са затворени или ако искат направо да ги взривят, заразените пак ще се увеличават, точно както сега.

 32. 32 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2519 Любопитно

  До коментар [#29] от "vassilun":

  И тази учебна година ще бъде изгубена.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 33. 33 Профил на Diana Stamenova
  Diana Stamenova
  Рейтинг: 88 Неутрално

  Първолак с маска е извращение!

 34. 34 Профил на Diana Stamenova
  Diana Stamenova
  Рейтинг: 88 Неутрално

  Дори в Лидъл касиерките вече свалиха маските, с които ги мечиха повече от година

 35. 35 Профил на Diana Stamenova
  Diana Stamenova
  Рейтинг: 88 Неутрално
 36. 36 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#29] от "vassilun":

  Съгласен.

  Проблемното в момента , което го нямаше миналата година е, че вече все повече деца боледуват.

  А иначе естествения подбор се грижи за неваксинираните.

 37. 37 Профил на Oliver
  Oliver
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Ковид не е в топ 3 на причините за смърт в България. Намерете си нещо друго да се страхувате. За който умира от страх има ваксини, а тези които се страхуват и от ваксината и от вируса, да го духат.

 38. 38 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2519 Весело

  В Гърция от 15.09 започва секса за неваксинираните. Скоро надявам се и у нас.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 39. 39 Профил на Бате Венци
  Бате Венци
  Рейтинг: 189 Неутрално

  До коментар [#28] от "Хиподил":


  До коментар [#21] от "vassilun": Макар да е безспорно дискриминационна, все повече започва да ми харесва идеята присъствено да е обучението само за деца с напълно ваксинирани или преболедували родители.
  —цитат от коментар 28 на Хиподил


  Разбира се на вас фашизоидните хипохондрици всяка дискриминационна идея ви харесва, всеки недостатъчно "чист" биологично и идейно-духовно трябва да го правите на сапун в името на "общото благо". Историята помни какво се случва с такива болни индивиди накрая.
  Завършвам с едно кратко видео относно начина на мислене на такива хора :
  https://www.youtube.com/watch?v=XBu6xI1iUM0

  Fere libenter homines id quod volunt credunt.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK