Плуване за малките, лека атлетика за големите

Това е маркетинг публикация. Отговорността за нейното съдържание носи рекламодателят и то отговаря на правилата за .

Плуване за малките, лека атлетика за големитеСтатията е част от специалното издание на "Капитал" K:ids, което излиза традиционно преди началото на учебната година. Всички текстове от броя можете да намерите тук, а списанието на "Капитал" в PDF файл можете да свалите от тук.


Готови... На старта... БУМ! Спомняте ли си колко свобода и щастие носеше този сигнал, когато бяхме малки? Използваше се за начало на звездни надбягвания, ръкопашни боеве, запомнящи се мачове и скоростни изкатервания на дърво.
Днешните деца, нашите деца, живеят в малко по-различни времена. Нуждата от свобода, движение и усвояване на нови умения обаче си е все същата. Спортът е именно онова нещо, което може да помогне на най-малките да бъдат по-здрави, истински заредени и концентрирани.


Началото може да е лесно


Плуването и гимнастиката са добър начин да запознаем децата си със спорта още докато са в детската градина, а след това спокойно можем да продължим с бойни спортове, лека атлетика и отборни игри с топка. "За всички възрасти са подходящи спортовете, които са най-близо до естественото движение в пространството и развиват в синхрон всички мускулни групи, както белите дробове", коментира лекоатлетката Магдалена Христова, която от години е треньор на деца в дисциплината.
"Такива са плуването, гимнастиката и леката атлетика", обяснява още тя.


От голяма важност е родителят да се съобразява и с интересите на детето и да му позволява да опитва различни спортове, докато намери своя. Един достъпен начин да се осъществи това е спортната детска карта MultiSport Kids. В мрежата на картата има над 400 спортни зали в страната, в които децата да открият новата си страст в спортове като катерене, танци, бадминтон, йога, както и стандартните плуване и гимнастика.


Как им се отразява?


"Спортът безспорно повишава самочувствието на децата и подобрява не само двигателната, но и социалната им култура", споделя своите наблюдения Магдалена Христова. Чувството за принадлежност и самочувствието са особено важни в тийнейджърските години и спортът е един от най-преките пътища до това, категорични са и психолозите. "Активното кръвоснабдяване на мозъчната клетка при спортуване пък помага за по-добрата концентрация и запомнянето на уроците", убедена е Христова. Сред другите качества, които развиват спортовете, неизменно са дисциплината, уважението и организираността.


Трябва, трябва, трябва


Както във всичко друго, така и в спорта "трябва" не е стратегията, която ще пожъне най-добри успехи и ще накара децата ни да заобичат спорта. "Желанието за спортуване се появява на първо място с личен пример. Когато родителят спортува, детето много по-лесно развива желание и разбиране към спорта", казва от опит Магдалена Христова. Превръщането на спорта в навик също става основно с много постоянство от страна на родителите.


В големия град е много трудно да се организират всички активности и уроци за децата, затова е добре спортът да стане част от програмата и "задълженията" през деня колкото се може по-рано, допълва треньорът. Така и по-лесно може да се намери балансът между уроците и спорта, без детето да трябва да избира едното или другото. "Често чувам за наказание да не идеш на тренировката, защото не си написал домашното си. И двете активности - ученето и спортът, изграждат и възпитават децата, така че съветвам родителите да избират други подходи за наказание, ако е възможно", споделя още Магдалена Христова.


По данни на "Бенефит Системс"


Басейни и трамплини най-желани през ваканцията


Басейните, трамплините и мачовете по бадминтон са основният начин, по който децата се забавляват по време на лятната ваканция. Това сочат данните на създателите на картата MultiSport Kids - "Бенефит Системс България". Детската карта на компанията подкрепя спорта при подрастващите от три години. Всеки родител, който има карта за спорт MultiSport като служител на компания, може да издаде MultiSport Kids за собствените си деца на възраст до 15 години. Както при картата за възрастни, така и при детската всеки ден може да се спортува веднъж. А най-забавното е, че всеки ден детето може да опитва различен спорт на различно място, докато не срещне истинската си страст.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK