Важните въпроси за денталното здраве на децата

Това е . Отговорността за нейното съдържание носи рекламодателят и то отговаря на правилата за .

Д-р Бранимир Кирилов, основател на дентална клиника Medical Dent и Център за дентална хигиена Dental Care Center

Д-р Бранимир Кирилов, основател на дентална клиника Medical Dent и Център за дентална хигиена Dental Care Center
Статията е част от специалното издание на "Капитал" K:ids, което излиза традиционно преди началото на учебната година. Всички текстове от броя можете да намерите тук, а списанието на "Капитал" в PDF файл можете да свалите от тук.


Визитка


Д-р Бранимир Кирилов е основател на дентална клиника Medical Dent и Център за дентална хигиена Dental Care Center. Той е водещ дентален специалист с международен опит и практика повече от 25 години.


Д-р Кирилов, нека започнем с най-малките. Кога е добре да ги заведем за първи път на зъболекар?
- Препоръчвам на 3-годишна възраст да е първото посещение на детето в зъболекарския кабинет с цел то да се запознае с обстановката, да свикне със зъболекарския стол, да разгледа машинките и да осъществи контакт с денталния специалист, който в бъдеще ще се грижи за здравето на зъбите му. На втората визита, след няколко месеца, полираме зъбите на детето със специална машинка, за да го убедим, че няма нищо страшно в това да се извършва някаква манипулация в устата му. Тези почиствания е добре да се превърнат в нещо регулярно и да се правят на всеки 6 месеца.
Кога е подходящо детето да започне да посещава специализиран център за дентална хигиена?
- Когато детето има изградени навици да поддържа само хигиената на зъбите си, можем да го заведем в специализиран център за дентална хигиена. Това е препоръчително да се случва на всеки 6 месеца. Специалистите там се грижат за профилактиката и проследяването на здравния статус на зъбите на детето, почистват ги със специална апаратура и по този начин ги защитават от поява на кариес. Както за пациентите в зряла възраст, така и за децата над седем години препоръчвам тази грижа да се превърне в рутинна дейност, която ще спести много проблеми със зъбите и венците в бъдещ период. Точно поради тази причина създадох и специализирания център за дентална хигиена Dental Care Center, изцяло фокусиран върху професионалното почистване, контролни прегледи и профилактика.


Важните въпроси за денталното здраве на децата


Какво друго можем да направим, за да предпазим зъбите на децата си от ранна поява на кариес?
- Силантите са едно много добро и модерно решение за превенция на кариеса на дъвкателните зъби при подрастващите. Те се поставят върху зъбите с дълбоки участъци, които са труднодостъпни за почистване и предразполагат развитието на кариеси. Процедурата е изключително лека и е препоръчителна за деца с изразен рисунък на зъбите или по-ранен пробив на постоянни зъби. Това е решение да избегнете потенциални проблеми със зъбите на детето. Препоръчвам поставянето на силантите да става в ранна възраст - след като поникнат всички постоянни зъби, или когато детето е навършило 13 години. Процедурата е изключително лека и безболезнена и на практика по никакъв начин не създава неприятно усещане на детето.


Ако детето ни вече има кариес, как е правилно да се лекува той?
- Зъбите на детето трябва да се преглеждат редовно и навременно. При установяване на развален зъб той трябва да се лекува веднага. Независимо дали зъбът е временен или постоянен. В противен случай може да се стигне до усложнения, които да засегнат зародиша на постоянния зъб. В Medical Dent работим с най-съвременните методи и материали, което означава, че пломбите винаги са бели и от най-висок клас. След провеждане на профилактичния преглед се прави снимка и план за лечение. Поставяме упойка, за да няма страх от очакването на болка, и изолационни платна по протокол.


С първия училищен звънец за съжаление често се сблъскваме с така наречената дентална травма. Когато се наложи да реагираме адекватно при избит зъб например, какво е важно да знаем?
- Бързата реакция при избит зъб е най-важна. Денталната травма е глобален феномен, от който най-засегнати са децата. Те са и най-рисковата група, тъй като при загуба на зъб имплант може да бъде поставен чак след 23-годишна възраст, а липсата на зъб довежда до множество други проблеми. Най-важно е да знаете, че избит постоянен зъб при дете може да бъде върнат обратно в устата за благоприятни резултати до 30 минути. След 60 минути успеваемостта драстично намалява. Може и след 100 часа. В такъв случай няма да запазим зъба, но ще запазим развитието на челюстта, което също е важно.
Винаги се обръщайте за помощ към специализиран център по дентални травми. В Medical Dent развиваме центъра си от много години и специалистите ни там са с почти пълна успеваемост, особено когато родителите са реагирали навреме и са съхранили зъбчето правилно.


Кога трябва да заведем детето на ортодонт?
- Една от причините, поради които е важно да водим детето си на профилактични прегледи на всеки 6 месеца, е това, че детският зъболекар може навреме да установи има ли нужда то от ортодонт. Гордеем се, че в Medical Dent работят изключително квалифицирани специалисти в сферата на ортодонтското лечение, които предлагат целия спектър от възможни решения. Много е важно всички родители да знаят, че навременно изправените зъби са ефективното решение на много стоматологични проблеми. Неправилното функциониране на зъбите и невъзможността за ефективно поддържана хигиена са често срещани последствия от кривите зъби. Изправянето на зъбите гарантира и по-естетична усмивка и ефикасно функциониращи зъби. Никога не е късно да подредим зъбките на своите деца и да им спестим намаленото самочувствие и комплекси в бъдеще, но златният период за поставяне на брекети при установена нужда е между 9 и 12 години.
Има ли решение за децата, които се страхуват твърде много от посещението на зъболекарския кабинет?
- Medical Dent е първата дентална клиника в България, която въведе метода за медицинския сън при дентални манипулации. Лечението под медицински сън е подходящо решение за всяко дете, особено за такива със силен страх от стоматологично лечение. Опитът ни датира от 2005 година, като оттогава има хиляди деца, които сме лекували по този комфортен начин. Това е подход в зъболечението, който ни дава възможност да провеждаме доста сложни и отнемащи много време лечения в едно посещение. Освен това е напълно безопасен. Разработен е с нашите опитни анестезиолози и представлява много мек вариант на медицински сън, който не крие никакви рискове за здравето на пациентите ни. Не на последно място - не оставя травматични спомени в детето.


През месец септември дентална клиника Medical Dent подарява на всички деца възможност за безплатна консултация.


Датите за безплатните детски консултации са:
11 и 12 септември (събота и неделя)


Инициативата е част от социалната програма на дентална клиника Medical Dent. Консултациите са напълно безплатни, но след предварително записан час за посещение. Местата са ограничени.


Тел. за записване на час: 02/473 87 98


www.medicaldent.bg
www.dentalcare.bg


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK