Обратно в клас: учебната година започва с нови правила и амбиция за присъствено обучение

Обратно в клас: учебната година започва с нови правила и амбиция за присъствено обучение

© Георги КожухаровНовата учебна година ще започне на 15 септември присъствено за всички училища в страната, а амбициите на властите са след продължителните периоди на онлайн обучение заради коронавируса през 2020 г. и 2021 г., този път децата да са максимално дълго време в клас. Основната причина е настойчиво повтаряните позиции на специалистите, че дългото откъсване от училищната среда е вредно за децата и трябва да им бъдат осигурени възможности да са сред връстници, да работят директно с учителите, да изградят навици за учене.


За да се осигури гъвкавост на системата, този път всяко училище ще решава само - според предварително описани критерии - дали и каква част от възпитаниците му да преминават към обучение в електронна среда.


С детайлно описани насоки образователното и здравното министерство пък ще се опитат да осигурят правила за безопасност в класните стаи, дори при засилване на вълната от заразяване. "Ден преди откриването на учебната година "Дневник" обобщава как ще бъде организирано обучението.


Тържества за 15 септември - поне за 1, 5 и 8 клас
Тържествата за 15 септември ще са на открито и по различно време за отделните випуски. Директорите трябва да създадат организация за "стъпаловидно" начало на празненствата в зависимост от броя на учениците в съответните класове, гласи издадена миналата седмица заповед на образователния министър Николай Денков.

Ако родителите на първокласниците и на учениците, които за първи път постъпват в училището желаят да присъстват, трябва да се осигурят обособени зони.
В случай че в дадено населено място има указания за провеждането на публични събирания, издадени от Регионалната здравна инспекция или от областния кризисен щаб, откриването на учебната година трябва да се съобрази с тях.
Според заповедта празненствата за учениците поне от 1, 5 и 8 клас се провеждат присъствено, ако здравните власти не са разпоредили друго.


Всяко училище ще решава в зависимост от ситуацията


По какъв сценарий ще се учи в условията на извънредна епидемична обстановка всяко училище ще решава само за себе си. Тази година Министерството на науката и образованието (МОН) предложи различен подход - решенията да се взимат на различни нива - национално, училищно, областно, като делегира индивидуални права на училищата. Може да се стигне и до индивидуални решения на педагогическите съвети, като всяко училище може да има свой сценарий на фона на националния.


На този етап в образователното ведомство няма информация колко от училищата ще започнат обучение дистанционно. Това ще стане известно след началото на учебната година, съобщи пресцентърът на министерството пред "Дневник". Вчера кметът на София Йорданка Фандъкова информира, че всички общински училища в София започват присъствено.


Маските: задължителни за по-големите и в коридорите


Маските няма да бъдат задължителни за учителите по време на учебен час при физическа дистанция от поне 1.5 м между тях и местата на учениците.


Това правило ще важи също в часовете по физическо възпитание и спорт на закрито, ако в конкретния час помещението се използва само от една паралелка при дистанция от поне 1.5 м между учениците и при редовно проветряване.


Маските не са задължителни и в двора при спазване на дистанция от 1.5 м, както и при физическо възпитание на открито.


Обратно в клас: учебната година започва с нови правила и амбиция за присъствено обучение

© Георги Кожухаров


Учениците до 4 клас включително няма да носят маски по време на учебен час. Класните стаи обаче ще трябва да се проветряват поне два пъти по време на часа за най-малко една минута. Маските няма да са задължителни също за децата от предучилищните групи в училищата, както и за деца със специални образователни потребности, при които има установена невъзможност за придържане към носенето на защитна маска и становище от личен или от лекуващ лекар, удостоверяващо това.

Задължителни през целия ден и навсякъде в сградата остават маските за всички останали ученици, както и за тези от началните класове в междучасията и в общите пространства на училището.


Максимално дълго в клас


Образователните експерти и психолозите са единодушни, че трябва да се направи всичко възможно присъственото обучение да продължава максимално дълго и училищата да са последното място за затваряне и първото за отваряне.

Данните ясно показват, че пълното ваксиниране срещу COVID-19 значително намалява риска от тежко протичане на заболяването и смърт, отбеляза наскоро Детският фонд на ООН, УНИЦЕФ в позиция.
В България особено наболял е и въпросът за децата, които са извън образователната система и в риск от отпадане. Ако училищата отново бъдат затворени, тази група деца ще бъде поставена в още по-голям риск. На заседание на Координационното звено по Механизма за взаимодействие по обхващане, включване и предотвратяване на отпадането от образователната система беше решено традиционните обиколки по домовете на учениците, които не са записани или не са се явили в училище в първия учебен ден да започнат още на 16 септември. Сформирани са 1335 екипа, които ще търсят децата вкъщи. В тях се включват близо 20 хил. преподаватели, социални работници, полицаи, представители на общините и областните управи, регионалните управления на образованието и регионалните здравни инспекции.
Училищата ще положат максимални усилия за присъствено обучение особено на учениците от 1 - 4, 7, 12 клас и професионалните паралелки.

При невъзможност за провеждане на производствена практика и обучение в реална работна среда, може да се направи нова организация и първо да се вземат всички общообразователни и теоретични предмети, а практиката да се отложи за по-късно в рамките на учебната година.


С приоритет за максимално присъствено обучение са и учениците със специални образователни потребности, които бяха изолирани миналата учебна година.


Затваряне: при поне 10% заболели


При единични случаи на заболели или карантинирани ученици, учители или други служители директорът на училището издава заповед за преминаване към електронно обучение на отделен ученик или паралелка. При отсъстващи 10% от учениците поради симптоми на COVID-19 и/или при брой заболели учители, който прави присъствения учебен процес невъзможен, директорът предлага на министъра на образованието и науката преминаване към ротационно или цялостно обучение от разстояние в електронна среда (ОРЕС). Това става след решение или на педагогическия съвет, или на Регионалната здравна инспекция (РЗИ), или на областния кризисен щаб.


При изготвяне на предложението за ротация се спазва принципът на дистанционно обучение да бъдат не повече от 50% от учениците. При ротация първи преминава към онлайн обучение випускът с най-много заболели или контактни ученици.


Схемата на разпускане


В общия случай занятия от дистанция се въвеждат най-напред за учениците в гимназиален етап с изключение на 12 клас. При продължаващо влошаване на епидемичната ситуация се включват учениците от 12 клас, както и от прогимназиалния етап с изключение на 7 клас. Учениците от 7 клас и от начален етап (1-4 клас) преминават на дистанционно обучение само в краен случай при обективна невъзможност обучението да продължи присъствено.


Създава се организация и за максимално присъствено обучение на учениците със специални образователни потребности, като за тези с по-висок риск от заразяване или тежко боледуване по желание на родителите се организира обучение от разстояние от електронна среда.


МОН описа четири сценария за учебната година в COVID - можете да ги видите тук.


При тъмночервения сценарий - с поне 500 заболели на 100 хил. души, всички училища в съответната област преминават изцяло в обучение от разстояние в електронна среда само след заповед на министъра на здравеопазването, която изисква затваряне на училищата. В случай че такава заповед няма, важат мерките, разписани за отделните училища при единични случаи или при поне 10% заболели ученици и/или учители, предвиждатат Насоките за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата (можете да ги видите тук или в прикачения файл).


Обучение в електронна среда по желание


Ученик, който по здравословни или други уважителни причини, удостоверени с документ, не може да посещава училище, може да премине на обучение от разстояние. То се допуска за при наличие на необходимите технически и технологични средства. Обучението от разстояние се осъществява от училището, в което е записан ученикът, а при невъзможност - от друго училище, което предлага такова обучение. Във втория случай училището се определя от началника на Регионалното управление по образованието.


Родителските срещи - в електронна среда или на двора


В препоръките си МОН отбелязва, че комуникация с родителите трябва да е предимно в електронна среда, като индивидуалните срещи и консултации ще са само след предварителна уговорка и при спазване на изискванията на здравното министерство.


Родителските срещи ще се провеждат онлайн, а при нужда от пряка комуникация - в по-голямо помещение, което гарантира спазване на правилата за безопасност или в двора на училището. Присъствени са родителските срещи само за учениците от 1, 5 и 8 клас, става известно от графиците за провеждането им от сайтовете на училищата.


Тестването на учениците - само при 90% съгласни родители


Учениците ще се тестват за COVID-19 поне веднъж в седмицата безплатно само ако родителите на най-малко 90% от децата в конкретното училище са съгласни.


Според Министерството на здравеопазването тестването е ефективно само ако се прави на децата и персонала от цялото училище. "Изследването на единични деца няма да гарантира отсъствието на заразени лица, поради което не го считаме за приемливо в контекста на осигуряване на безопасна учебна среда", се отбелязва в писмен отговор на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров до депутата от "Демократична България" Елисавета Белобрадова.


По отношение на тестовете за деца здравният министър обяви в началото на месеца, че ако това се допусне, ще става само с щадящи тестове. Ще се взима материал от слюнка.

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  Живо наказание си е да стоиш 6 часа с маска в час! А колко лесно щеше да е ако всички се бяха ваксинирали и да се махнат маските! Ама народа вярва на враговете си а не на приятелите си!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2831 Весело

  Амбиция? За присъствено обучение? Сериозно!

  От речника:

  амбиция:

  1. Силно желание за преднина,предимство,успех.
  2. Честолюбие,самолюбие.

  Никъде в Европа и САЩ няма дистанционно образование. Независимо колко процента от населението се е ваксинирало. Тук и отново "българските" комунисти чупят световните рекорди по психопатия.

 3. 3 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2831 Весело

  Амбиция? За присъствено обучение? Сериозно!

  От речника:

  амбиция:

  1. Силно желание за преднина,предимство,успех.
  2. Честолюбие,самолюбие.

  Никъде в Европа и САЩ няма дистанционно образование. Независимо колко процента от населението се е ваксинирало. Тук и отново "българските" комунисти чупят световните рекорди по психопатия.

 4. 4 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3000 Неутрално

  Едно време как се радвахме на грипните ваканции , само и само да не се учи !

  На сегашното му се вика предозиране , пък и дечурлигата най вероятно половината вече са го карали ...

 5. 5 Профил на laskovf
  laskovf
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Децата предпочитат да са присъствено, поне тези с които сме си говорили. Но по цял ден с маски...

 6. 6 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 763 Неутрално

  До коментар [#5] от "laskovf":

  И много амбициозни даскали, които не са на принципа "ден да мине, друг да дойде, и така от заплата до заплата", предпочитат присъственото обучение.

  No Pain No Gain
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5642 Любопитно

  До коментар [#1] от "lz2":

  Не вярвам да стоят с маски в час ...

  [email protected]
 9. 9 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3811 Неутрално

  Учителят без маска, но с дистанция от 1,5 метра от учениците. Всички от 5 клас нагоре, с маски постоянно. И, какъв ще е ефекта? Вирусът ще спазва дистанция в затворено помещение? Платнените маски ще пазят от него след навлажняване от дишането? Пълна порнография са изискванията. В обществения транспорт има ли дистанция, проветрение, дезинфекция? В час пик всички се чувстват, като цаца в консерва и вероятността да се заразиш и разболееш е в пъти по-голяма там, отколкото децата в училище.

 10. 10 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Пускаме инкубатора, а 😊? Лошо, вчера някаква лелка ме облъчваше по телевизията, колко жизненост и дръзновение има в нея , въпреки че не е ваксинирана и е без маска 😊! Настояваше, че е учителка...

  agent
 11. 11 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2589 Любопитно

  Висока амбиция, въпросът е докога?

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 12. 12 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  До коментар [#5] от "laskovf":И много амбициозни даскали, които не са на принципа "ден да мине, друг да дойде, и така от заплата до заплата", предпочитат присъственото обучение.
  —цитат от коментар 6 на tokkay  До коментар [#6] от "tokkay":

  И като станат на 45+ изведнъж разбират,че са пропилели безсмислено живота си. Гадно! Ето как се става злобен пенсионер...

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 14 Профил на kxm38695246
  kxm38695246
  Рейтинг: 58 Неутрално

  До коментар [#10] от "Ronald Reagan":
  Ти не я ли докара до един препикан паметник, мъртвило?
  Стой си вкъщи с маска и ръкавици, моите деца ще ходят на училище. Пет дни в седмицата, присъствено. Докато изпукате всички

 15. 15 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  Имитация на загриженост и прехвърляне на отговорността на местно ниво. Измисляне на мерки, които нито имат смисъл, нито се прилагат и най-много да създават конфликти и чувство на безпомощност у тинейджърите, ако учител без маска и ваксина го кара те да стоят с маски по цял ден.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 16. 16 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  Резултата от тези проформа мерки, дето отсега е ясно, че няма да се спазват ще е виден до 3-4 седмици и няма да е никак хубав. А простия народ ще плаща и заради нежеланието да се ваксинира, и заради безхаберниците които си избира да го управляват. В нормалните държави разредиха класовете, пооправиха климатизацията в училищата, направиха градския транспорт да е по-начесто и по-празен. Тук само празни приказки...

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 17. 17 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 670 Неутрално

  ОТНОВО в клас, а не обратно! Обратен е този, който промива мозъци с ниската си езикова култура! 😨☹️🥱
  Настроение - аман от полуграмотни журналя!

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 18. 18 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1492 Разстроено

  Да се набеждават децата е върховна простотия.
  Единственият Факт който се промъкна през Ковид цензурата е че по време на Матурата от хиляди деца имаше ОСЕМ карантинирани.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 19. 19 Профил на jolietjakeblues
  jolietjakeblues
  Рейтинг: 37 Неутрално

  За жалост, едва ли вече нуждаещите се от образование ще го получат в естествения му формат. Паника и простотия взеха надмощие.

 20. 20 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5118 Неутрално

  От няколко седмици питам, но досега отговор не съм получил!

  Въпросът е: "Каква би била причината да се премине отново към дистанционно обучение? Поне за тези над 12 годишна възраст?"

  Ваксини има! Учители, родители и децата над 12 годишна възраст да се ваксинират!

 21. 21 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  До коментар [#17] от "Йоаникий":

  Да скалите щьт, нещат от утре отиват.

 22. 22 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":

  Със съжаление констатирам, че българинът е вироглав и простичък човек. Той не вярва на себе си, та на медицината и науката ли? Били имали избор, щото демокрцията така редяла. Другари и другарки, тук, в Щатите, в люлката на демокрацията Президентът заяви, че отговорност за ваксинирането на американците носят правителството и ръководителите на големите компании. На следващия ден ваксинирането на всички държавни служители беше решено - не искаш ваксина - бай! Същото е и в рамките на основните производства - до петък дъщерите ми работеха от дома си, а от понеделник са длъжни да представят имунизационен паспорт, за да продължат да работят. Толкова!

  Малинчо
 23. 23 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  Правилно е учебната година да започне присъствено, а мерките срещу евентуална зараза да се затягат. Дедата трябва да са в "целевите групи", сиреч - в клас, защото това е естествената им среда и достъпната за техните възможности познавателна дейност. Иначе възникват значителни проблеми в сферите на социалното функциониране и интелектуално-познавателните възможности на учениците.

  Малинчо
 24. 24 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  До коментар [#20] от "vassilun":

  Дърветата няма да те разберат!

  Малинчо
 25. 25 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 1485 Весело

  До коментар [#9] от "Vlado Nikolov":

  Купи си файтон - и с него в школото!

  Малинчо
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK