В първия учебен ден не достигат 436 преподаватели

В първия учебен ден не достигат 436 преподаватели

© Георги КожухаровОбщо 706 857 ученици влизат в клас в 2357 училища в цялата страна. За първи път ще прекрачат прага на класните стаи 58 593 първокласници. Обучение ще има също в 375 български училища в чужбина. В тях са записани 32 266 ученици, съобщи пресцентърът на министерството на образованието (МОН).


Как ще бъде организирано обучението четете тук.


В първия учебен ден са напълно обезпечени с учители седем области - Габрово, Ловеч, Сливен, Стара Загора, Търговище, Хасково и Ямбол.
Свободните позиции за преподаватели в страната са 436. Най-много незаети места има в София-град, Пловдив, Варна и София-област. Най-много се търсят педагози за детски градини, преподаватели по професии, за целодневна организация на учебната дейност, по математика, английски език и начални учители.


По искане на МОН регионалните управления на образованието актуализират своята база данни със специалисти, които са готови да се включат в системата на предучилищното и училищното образование. Става дума най-вече за пенсионирани учители и педагози, които в момента са извън обазователната система. Ще се даде възможност също за регистрация на студенти от педагогическите специалности, които желаят да преподават по специалността, по която се обучават във висши училища.


1039 психолози са назначени в детски градини и училища, а логопедите са 793. В Регионалните центрове за подкрепа на процеса на приобщаващото образование има още 124 психолози и 129 логопеди.


В началото на новата учебна година ще бъдат осигурени и последните 40 хил. устройства за ученици, необходими за обучение от разстояние в електронна среда. 15 500 лаптопа и таблета вече са поръчани по съществуващи рамкови договори и ще бъдат доставени до края на този месец. Отделно от това е обявена общесвена поръчка за 24 500 таблета, които се очаква да пристигнат в училищата през октомври.

При преминаване към онлайн обучение всички ученици и учители ще имат достъп до интернет от домовете си. Училищата ще поемат таксите на децата от социално слаби семейства.


Така ще се гарантира масовото включване в занятията от дистанция, ако това се наложи заради влошена епидемична обстановка. Ако преподават онлайн, учителите ще продължат да получават допълнително възнаграждение от 30 лева за компенсиране на разходите за консумативи, включително за интернет. През настоящата 2021 г. се възстановяват разходите за транспорт на 17 800 учители от детски градини, училища и Центрове за подкрепа на личностното развитие. Плаща се наемът на 56 преподаватели.

Ключови думи към статията:

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2973 Весело

  Ситото на НПО-тата ЛГБТ и БЛМ е голямо. Не си ли с тях, Айнщайн или Паскал да си - няма да те вземат учител.

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1768 Разстроено

  В бъдеще няма да достигат още повече!
  Дълги години, като държава и общество за съжаление направихме много за това социалният статут на учителя да стане непрестижен, обидно нисък, обект на подигравки...
  Сега берем горчивите плодове И на това си недалновидно отношение и поведение...

 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1248 Разстроено

  Доброто "управление" остави много тежки дефицити на матрял във всички свери на икономическото пространство. СОРИ.

 4. 4 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 685 Неутрално

  Няма преподаватели,защото не им се занимава с прости ученици.Майка ми продава на битака и роми вземат нови маратонки от нея за проба и почват да им огъват подметката да не би да се счупила,или драскат с нокът отстрани дали нямало да се разлеят.Тези хора ходили ли са на училище

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4843 Неутрално

  До коментар [#1] от "Deaddark":

  Много е силна мафията в тези среди.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2755 Любопитно

  Днес започва новия учебен сезон, но колко ще продължи?

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 7. 7 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2224 Неутрално

  Успех на всички ученици!

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 8. 8 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  У малките населени места учит. заплата е привлекателна. Естествено у Шопия и "големите" ни градове да им изглежда ниска заплатата. Там, ако си готина учителКА може да те вземат и на адм. длъжност... и пак да си си готина.

 9. 9 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  Няма преподаватели,защото не им се занимава с прости ученици.Майка ми продава на битака и роми вземат нови маратонки от нея за проба и почват да им огъват подметката да не би да се счупила,или драскат с нокът отстрани дали нямало да се разлеят.Тези хора ходили ли са на училище
  —цитат от коментар 4 на Сд


  Какво е това "роми" ??

 10. 10 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  У малките населени места учит. заплата е привлекателна. Естествено у Шопия и "големите" ни градове да им изглежда ниска заплатата. Там, ако си готина учителКА може да те вземат и на адм. длъжност... и пак да си си готина.
  —цитат от коментар 8 на Хи-хи


  В малките населени места трябва да обучаваш основно цигани. Бъди сигурен, че това не е никак привлекателно, ако ще и 5 хил. да е заплатата.

 11. 11 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4211 Неутрално

  За да не достигат учители при положение , че учениците в страната непрекъснато намаляват и многобройни училища са закрити, това означава кадрови срив в тази професия, която стана непрестижна и нежелана за младите. Причините за това не се свеждат само до заплащането. Мисля , че заплатите на учителите спрямо средните за страната не са ниски. Проблемът е в престижността на тази професия.Навремето най-уважавани в едно село са били даскалът , попът и кметът. Днес в много села няма нито поп , нито учител по простата причина , че в селото са останали да живеят само старци.

 12. 12 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1263 Неутрално

  До коментар [#2] от "selqnin":

  Не е само с учителите проблемът. Не достигат кадри в много сфери. Сбъркана е цялата образователна система, която бълва психолози и юристи на конвейер, а реалното търсене е на съвсем други специалисти. Съсипаха и средните професионални училища, които бяха добър източник на работна ръка за бизнеса.

 13. 13 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  До коментар [#10] от "Alex Ivanov":

  Не всичко е мангал извън Шопия

 14. 14 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1586 Неутрално

  Честит празник на всички, които го чувстват такъв.
  Дефицитът на кадри в образованието е с почти същия генезис, както този в Здравеопазването: години наред маргинализиране на хората в тези сфери-ниски заплати, кофти условия на труд и един пост-социалистически остатък в съзнанието на по-голяма част от обществото, че образованието (на собствените им деца и внуци), както и здравеопазването са безплатни. Никох не си дава сметка обаче, че всяка дейност трябва да се финансира адекватно по съответния начин-публично или частно. Няма друг вариант

 15. 15 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  До коментар [#12] от "gogo2011":

  Съгласен съм с Вас!
  Съсипването на приличното професионално образование е една от бруталните неумности през последните десетилетия!!!

 16. 16 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1772 Неутрално

  Причината за сегашният хаос и безпътица в която е изпаднало българското образование е комплексна. От една страна това е цялостното състояние на българското общество и държава и от друга, дейставащия Закон за предучилищното и училищно образование. Законът е създаден не с грижа за децата на България, технните родители, учители и обществото, като цяло, а само и единствено с грижа за директорите на училищата.

 17. 17 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 859 Неутрално

  За какво са им учители. Да участват електронно. По 200 в група. Каква е разликата за учителя?

 18. 18 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 952 Весело

  До коментар [#12] от "gogo2011":
  "Сбъркана е цялата образователна система, която бълва психолози и юристи на конвейер"

  А в СУ изучават даже и "Спешна антропология".

 19. 19 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2796 Неутрално

  учителите по математика в София са голям проблем, защото насърчавани от държавата, масово минаха в частния сектор.
  Ако, този пазар бъде леко намален, достъпът до добро образование ще е по-широк.
  Тази година, в седми клас децата масово са при частни учители, защото миналата година затвориха Школите, но учителите по домовете си работеха с цели тумби. Тази година ще е пак така. Който има пари за 30-40 лв. на час, има по-добър шанс за добро училище след 7 клас.

  Любовта ще спаси света!!!
 20. 20 Профил на monk007
  monk007
  Рейтинг: 1273 Любопитно

  " Ако преподават онлайн, учителите ще продължат да получават допълнително възнаграждение от 30 лева за компенсиране на разходите за консумативи, включително за интернет. "А на учениците кой ще компенсира тези разходи на родителите?

 21. 21 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Смешно е баш в София да има недостиг на учители. Но е обяснимо с вкопаните кадри на герб като директори и шефове в просветата. Нищо извън партийно-угодните нискостеблени не се толерира, не се удължават договори, не се допуска.

 22. 22 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1772 Весело

  За какво са им учители. Да участват електронно. По 200 в група. Каква е разликата за учителя?
  —цитат от коментар 17 на petiopit


  Разбира се. Може и много по мащабно. При онлайн обучение един учител по предмет може спокойно да преподава на всички ученици в България, материала на цял клас. Необходимо е само да се изготви национално часово разписание по часове и готово. За проверката си има стандартизирани тестове, онлайн платформи и модели. Всичко става автоматично. Засега само внасянето е ръчно, но и това лесно може да се програмира.

 23. 23 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 979 Неутрално

  Нищо, важното е че имаме 65 хиляди милиционера и над 650,000 чиновници гласоподаватели на ГЕРБ. Видя се до къде ни докараха. Ниско ниво и високо опростачаване

 24. 24 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1724 Весело

  До коментар [#22] от "dorn":

  Защо толкова труд? Направо да внасят парите и след потвърждение на банковия трансфер да им печатат дипломите...

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 25. 25 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  Нека всички в сферата на здравеопазването бьдат здрави и благословени

 26. 26 Профил на oolit
  oolit
  Рейтинг: 37 Неутрално

  Добре, че последната власт удвой заплатите на учителите за 4 г. Иначе сега щеше да има една нула зад числото на недостигащите учители. А че заплатите в сектора се нуждаят от още едно удвояване, това е ясно. Млад учител взима към 1000 чисто, което си е малко както и да се гледа. Да видим, като протестърите се наиграят на избори и простотии, може пък и да свършат нещо, колкото и да не изглежда вероятен такъв вариант.

 27. 27 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2992 Неутрално

  До коментар [#22] от "dorn":

  Ами не, не е така.
  Онлайн обучението е много ефективно ако обучаващите са мотивирани и курсът е в група до 10 души, т.е. при възрастните. Ако един клас е 25 деца е доста трудно да им се привлече вниманието да не се разсейват.
  Представете си как ще се преподава някакъв предмет без обратна връзка и задаване на въпроси от страна на учителя към учениците и възможност всеки да участва активно в образователния процес. Как преподавателят ще знае дали учениците са разбрали какво им се преподава за да им го разясни отново, ако се наложи?
  Курсовете онлайн предполагат висока мотивация, която само част от децата имат.

 28. 28 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2426 Весело

  До коментар [#27] от "pamela":

  Само мотивация не стига. Ако мотивирате идиот,ще имате мотивиран идиот.

 29. 29 Профил на Hristiyan Hristov
  Hristiyan Hristov
  Рейтинг: 53 Неутрално

  И кой да стане учител от младите хора, многоуважаеми дами и господа, като в малкия град е пълно с цигани, в селата да не говорим. Заплащането, макар и подобрено, отново е сравнително смешно.

  Аз имам приятел, който има "кетапи" да обучава деца от 1 до 12 клас. 3 години беше учител в малък град и имаше деца, които не знаеха български в 4-ти клас. У тях не се говори, а и не ги интересува. Сега прави покриви в Англия и за 2 дни и половина изкарва месечната си заплата.

  Кажете една добра причина здрав и корав млад човек да бъде учител на нехайна пасмина, която нито има намерение да учи, нито има умствения или културния капацитет да научи каквото и да е. От ден 1 - усещане за безнадеждност. И не ми се слушат глупости за мургавите онеправдани хора, които не могат да се интегрират - тези хора живеят по тези земи 500 години и не могат да съставят изречения.

  Да си учител преди 150 години буквално значи да си будител, да си учител днес буквално значи да мизерстваш и да си хабиш нервите за същества, които нямат никакво намерение да научат каквото и да е и са там по принуда. Нямаш никакъв контрол над тях, не можеш даже и да ги гледаш лошо вече. За да си учител в малък град или село за мен трябва да си УМСТВЕНО БОЛЕН или отчаян, до там са докарани нещата. Демографската и културна криза тепърва ще удря, спокойно.

 30. 30 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1772 Неутрално

  До коментар [#27] от "pamela":

  Хора, гледайте настроението на коментара. Приемам че с такива теми не можем да се шегуваме, но това беше в отговор на друг подобен коментар. Честит първи присъствен учебен ден и се надявам все такива до 30 юни 2022г.

 31. 31 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2992 Неутрално

  До коментар [#30] от "dorn":

  Извинявам се.

 32. 32 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4682 Неутрално

  До коментар [#14] от "debruckere":

  "Дефицитът на кадри в образованието е с почти същия генезис, както този в Здравеопазването: години наред маргинализиране на хората в тези сфери-ниски заплати, кофти условия на труд"

  Горното от години не е валидно за здравеопазването! Поне за лекари.

 33. 33 Профил на xox35586796
  xox35586796
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ниско ниво и високо опростачаване. Никой не иска да работи сред маса, която има всички характелистики на обитател на гетото, със сериозни поведенчески проблеми, ниско възпитание, трудности в усвояването и др. Кой нормален човек ще иска да работи при такава среда, не всичко е въпрос на пари.

 34. 34 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2796 Неутрално

  В кварталното училище и музика не са пуснали............ все едно е най-обикновен ден.
  Започвам и аз с конспирациите! На кого е нужно да смачкат децата? И без това психиката им пострада с това седене у дома.
  12 клас пък изобщо и не ги викат в училище.

  Любовта ще спаси света!!!
 35. 35 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2796 Неутрално

  Ниско ниво и високо опростачаване. Никой не иска да работи сред маса, която има всички характелистики на обитател на гетото, със сериозни поведенчески проблеми, ниско възпитание, трудности в усвояването и др. Кой нормален човек ще иска да работи при такава среда, не всичко е въпрос на пари.
  —цитат от коментар 33 на xox35586796


  -------------

  то това стана умишлено, последните 30 години. Първо унищожиха дисциплината в училище, след това поставиха учителите до таксиметровите шофьори и продавачките. В София, продавачка в Мола взима колкото начален учител.

  Любовта ще спаси света!!!
 36. 36 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 2038 Неутрално

  Първо да пожелая успешна и добра учебна година на малчуганите, и нека се научат да учат и да общуват.

  По въпроса за състоянието на образованието в България, за съжаление не съм много обанадежден. Образованието и културата са пренебрегвани от десетилетия. Образованието и възпитанието все повече се предават в ръцете на социалните мрежи, електронните игри и холивудските бози.

  Най-добрата защита на една нация е силата на нейната култура. Никоя армия не може да срази силната култура и историята е пълна с примери когато завоеватели със слаба култура са се размивали в културата на завладяната територия.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 37. 37 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  До коментар [#34] от "hope":

  Викат, викат тои е най-важният от там излизат и влизат в главите им знания, които ще са важни за по-нататък.

 38. 38 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7342 Неутрално

  Толкова университети бълват учители, децата все по-малко и пак не стигали. Значи работят нещо друго, едва ли са безработни.

 39. 39 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 1863 Любопитно

  Вие бихте ли кандидаствали за позици1, на която ще ви задължават да се бодете с екпериментални препарати всеки 6 месеца, а после всеки 3?

 40. 40 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2224 Весело

  До коментар [#29] от "Hristiyan Hristov":

  Ако някой е станал учител само заради на хляба мекото или заради престиж, и при първите сблъсъци с реалността, която изисква призвание и будителски дух, отива да прави покриви, ами значи драма няма -> учителството не му е призванието. Майсторлъка е да накараш незнаещите български да го научат и да видят ползата от учението а не да преподаваш на градски деца, дето родителите учат заедно с твх и са им сложили чатала на врста.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 41. 41 Профил на Hristiyan Hristov
  Hristiyan Hristov
  Рейтинг: 53 Неутрално

  До коментар [#29] от "Hristiyan Hristov":Ако някой е станал учител само заради на хляба мекото или заради престиж, и при първите сблъсъци с реалността, която изисква призвание и будителски дух, отива да прави покриви, ами значи драма няма -> учителството не му е призванието. Майсторлъка е да накараш незнаещите български да го научат и да видят ползата от учението а не да преподаваш на градски деца, дето родителите учат заедно с твх и са им сложили чатала на врста.
  —цитат от коментар 40 на DDR


  Господине, ще ви заведа в едно селско циганско училище и Ви гарантирам, че или ще извършите геноцид или ще се обесите на площада. Розовите софийски очила долу, ако обичате. Тия простотии за будители и не знам си какво ги оставете някъде у вас си - децата на човек искат да ядат, човек иска да живее, жена му иска да живее, а немай си да гледа майка или баща в затруднено положение. Будителството е двустранен процес - освен будител, трябва да има и такива, които да искат да бъдат подбудени. Само от една страна не става.

 42. 42 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1772 Неутрално

  До коментар [#41] от "Hristiyan Hristov":

  Остави го. Много ми е интересно защо всеки очаква учителите да работят заради род , родина, будителски дух, лекарите заради клетвата на Хипократ , а никой не пита депутатите за клетвата която са положили. Никой никога не им задава този въпрос. Всички знаем защо и докато знаем, нищо не можем да очакваме от тях.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK