Под 1% са карантинираните учители и ученици в началото на учебната година

Училище първи учебен ден ученици деца

© Велко Ангелов

Училище първи учебен ден ученици децаПо-малко от 1% учители са под карантина заради заболяване от COVID-19 или контакт със заразен в началото на учебната година. Те са 0.66% от общия брой педагогически специалисти в страната, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).


Най-висок е делът на карантинирани преподаватели в област Търговище - 1.42%. Малко над 1% са учителите в областите Видин и Ямбол, които не са в училище заради пандемията. Почти няма заразени или контактни преподаватели в област Габрово (0.33%) и Русе (0.39%).


Още по нисък е процентът на поставените под карантина ученици в страната - 0.31%. Най-много са останали вкъщи в областите Силистра и Разград - по 0.53%.

МОН има достъп до актуалните данни за карантинираните учители и ученици въз основа на споразумение с Министерството на здравеопазването и "Информационно обслужване" АД за обмен на статистическа информация. Тя се предоставя единствено обобщена и без никакви лични данни.
Всекидневното проследяване на заболеваемостта в отделните области, населени места и училища е необходимо, за да се осигури локалният подход, заложен в насоките за работа на образователната система в условията на пандемия, отбелязва ведомството.


Решенията за преминаване към обучение от разстояние в електронна среда на паралелка, випуск или цяло училище ще бъдат гъвкави и ще се взимат въз основа на обективна информация за епидемичната ситуация на възможно най-ниско ниво.


До момента министърът на образованието и науката не е издал заповед за преминаване към дистанционни занятия на цели випуски или училища по медицински причини. Директорите на училища имат право да взимат такива решения за отделни паралелки.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK