Министърът на образованието се включи в екип за издирване и връщане на деца в клас

Министърът на образованието се включи в екип за издирване и връщане на деца в клас

© МОНДнес министърът на образованието и науката проф. Николай Денков се включи лично в един от екипите за издирване на деца извън образователната система в 4 ОУ "Г. С. Раковски" в Берковица. В училището се обучават 198 деца и ученици - всички от ромски произход. Общо 15 от тях са започнали да посещават занятията през тази учебна година благодарение на групите по междуинституционалния механизъм за обхват, съобщи пресцентърът на образователното министерство.

За три седмици от началото на учебната година екипите за обхват в образователната система в цялата страна са посетили 9250 семейства, чиито деца не посещават училище.


От 16 септември 1222 групи от учители, психолози, социални и здравни работници, медиатори, полицаи и служители на други институции търсят незаписани или отпаднали ученици по домовете им, провеждат срещи с родители и се опитват да накарат децата да влязат в клас.


„Разбирам, че искате най-доброто за децата си. Но Ви моля да разберете, че без да завършат училище, много врати ще останат затворени за тях. Те са умни и будни, бъдещето им е в класната стая.“


Николай Денков,

министър на образованието
Така проф. Денков се обърна към Димитър от квартал "Раковица" - баща на три деца в училищна възраст, които не влизат в клас. Министърът е разговарял също с бабата и с две от децата - момиче на възраст за 4 клас и две години по-голямо момче.

Срещата е завършила с обещание Стефан и Виолета да тръгнат на училище от понеделник.


"Бабата и бащата в това семейство са неграмотни и това оказва влияние върху решенията, които те взимат за децата. Лошият цикъл, при който необразованите родители не разбират колко е важно образованието, трябва да бъде счупен", каза проф. Денков.


Според директорката на 4. ОУ "Г. С. Раковски" Таня Йонова честата смяна на местоположението на семействата усложнява работата по механизма за обхват. "Мотивирането и задържането в клас на върнатите деца също е предизвикателство, но ние продължаваме да полагаме усилия", посочи тя.


Към началото на октомври 94.13% от децата в задължителна предучилищна и училищна възраст в страната са записани в детска градина или училище. Най-много са в Габрово (98.12%) и Благоевград (97.99%), а най-малко - в Кърджали (88.67%) и Шумен (84.67%). Целта на екипите по обхват е да доведат или задържат в училище над 46 хиляди деца.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK