Агенцията по лекарствата обяви 11 теста, които могат да се прилагат в училище

Агенцията по лекарствата обяви 11 теста, които могат да се прилагат в училище

© Георги КожухаровЕдинадесет антигенни теста за диагностициране на COVID-19, налични на пазара в България, могат да се прилагат в училище от самите деца или от медицинските специалисти там, съобщи Министерството на образованието и науката (МОН). В списъка, предоставен от Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), са изброени шест теста за самотестуване от носен или гърлен секрет, предлагани в България от седем фирми, както и пет теста от слюнка, които се вземат от медицински специалист и за самотестуване.

Към всеки от тестовете има листовка за употреба, преведена на български език.

Пълния списък с антигенни тестове, подходящи за употреба в училище, можете да видите в прикачения файл. Името на всеки тест води до листовка с указания за употреба на български език.


МОН е поискало от ИАЛ тази информация, за да улесни образователните институции при организиране на тестването на ученици, както и родителите при вземането на решение за тестването на техните деца и избора на конкретен вид тест. С писмо до Регионалните управления на образованието, което ще бъде изпратено днес, МОН ще предостави всички налични данни на директорите на училища.


В училищата може да бъде организирано тестване на ученици, ако то обхваща поне 90% от тях и техните родители са съгласни. Директорите могат да поискат избрания вид тестове от регионалните здравни инспекции, а ако те не разполагат с тях, училищата могат да ги купят сами.


Училищата и детските градини получават допълнително пари за 2021 г.
Както стана известно вчера, всички държавни и общински образователни институции ще получат допълнителни средства към бюджетите си за тази година, за да покрият увеличените разходи за спазване на противоепидемичните мерки и заради увеличените цени на тока, парното, водата и др. При актуализацията на държавния бюджет за 2021 г. за тази цел са предвидени 8 млн. лв., съобщи министърът на образованието Николай Денков на заседание на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в областта на средното образование.


Сумите за отделните училища, детски градини и центрове ще бъдат изчислени по два показателя - брой паралелки или групи и брой ученици или деца в съответното училище или детска градина. По този начин ще се осигури равнопоставеност между малките и големите образователни институции.


Допълнителните пари ще могат да се използват за дезинфектанти, маски, тестове, термометри и др. Част от средствата ще помогнат и за покриване на увеличените режийни разходи.


Министерството на образованието и науката продължава да търси финансови резерви за по-сериозна подкрепа на институциите до края на тази година. "Искаме да помогнем на тези училища, детски градини и центрове, които наистина имат нужда. Виждаме дисбаланси, които анализираме в момента - повече от половината училища имат големи остатъци, а други нямат никакви средства. Ще видим откъде идват тези дефицити и ще се опитаме да ги компенсираме със следващия бюджет", каза Денков.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK