Прокуратурата откри куп нарушения по детските площадки в страна

Прокуратурата откри куп нарушения по детските площадки в страна

© Георги КожухаровПроверка на Върховната административна прокуратура е открила редица нередности по детските площадки и игрища в страната, съобщи пресцентърът на институцията. Инспекциите са започнали, след като на 17 юни дете пострада при падане на футболна врата.


Служителите на прокуратурата са проверявали доколко се спазват изискванията на Наредба № 1 от 12.01.2009 г. за условията и реда за устройството и безопасността на площадките за игра и начините на осъществяване на контрол по нея от кметовете на общини. Основните нарушения са свързани с това, че не се инспектира достатъчно редовно състоянието на площадките за игра и те не се ремонтира своевременно, за да бъдат безопасни.


Проверките са открили още, че не се съставят доклади за резултатите от проведени проверки. "Поради липса на системно обследване на площадките за игра се достига до тяхното конструктивно изменение (наличие на счупени и изменени, нуждаещи се от ремонт или подмяна съоръжения), което създават риск от нараняване", е изводът на проверяващите.
Те са открили също, че при много площадки в страната липсват табели за това как и от кого могат да се използват, кой е собственикът, няма ги и задължителните огради.


До момента са проверени над 7000 площадки в цялата страната. За констатираните нарушения са изготвени общо 152 броя предложения за предприемане на мерки за премахване, възстановяване и обезопасяване на съоръженията в местата за игри, обобщават от прокуратурата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK