Всички ученици от София и общини в още пет области минават на онлайн обучение от четвъртък

Всички ученици от София и общини в още пет области минават на онлайн обучение от четвъртък

© Велко АнгеловВсички ученици, включително от подготвителните групи, в град София и няколко общини в областите Видин, Габрово, Кюстендил, Монтана и Перник минават на онлайн обучение от утре, 21 октомври, гласи заповед на министъра на образованието и науката Николай Денков. Това се налага, защото в тях заболеваемостта е повече от 750 болни от COVID-19 на 100 000 души.


В съобщението за заповедта се уточнява, че Министерството на образованието и науката (МОН) е предложило на Министерството на здравеопазването (МЗ) да удължи с два дни присъственото обучение за предучилищните групи и класовете от I до IV в столицата и в споменатите общини с висока заболяемост. Аргументът е бил, че родителите на малките ученици имат нужда от време, за да организират грижата за децата си вкъщи по време на занятията от дистанция.


"До 16 часа днес в МОН не беше получено съгласие от МЗ. Поради тази причина министър Николай Денков издаде заповед за онлайн обучение от утре за всички ученици в София град и засегнатите общини", се уточнява в съобщението.
Междувременно МОН актуализира Насоките за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата през учебната 2021-2022 г. в съответствие със заповедта на министъра на здравеопазването. Промените ще бъдат публикувани на сайта на МОН, след като бъдат утвърдени от двамата министри.


Според заповедта на здравния министър Стойчо Кацаров, която влиза в сила от утре, ротация на учениците ще трябва да се въведе в училищата, които са в общини, където 14-дневната заболеваемост е между 500 и 750 на 100 хил. население, като там половината деца ще преминат към онлайн обучение.


Преустановяват се присъствените занятия на 50% от паралелките в училищата, намиращи се в общини, където е достигната 14-дневна заболеваемост между 250 и 500 заразени на 100 хил. население, ако има отсъствие на над 20% от учениците или са поставени под карантина 30% от паралелките.


Според данните на Министерството на здравеопазването, публикувани на официалния информационен портал за коронавируса, през последните три седмици заразените деца с COVID-19 в училищна възраст са около 5 хил.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK