Ако поне половината ученици в паралелка са с COVID сертификат, се връщат в клас без тестове

Ако поне половината ученици в паралелка са с COVID сертификат, се връщат в клас без тестове

© Велко АнгеловУчениците с COVID сертификат (познат още като зелен сертификат) ще могат да се върнат в клас, без да бъдат тествани. Това обаче ще може да стане само ако поне половината от учениците в паралелката имат валиден документ за ваксиниране, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен антигенен или PCR тест. (Кои са валидните в България сертификати четете тук)


Това е записано в актуализираните Насоки за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата, които бяха утвърдени със съвместна заповед на министрите на здравеопазването и на образованието и науката днес.


Останалите ученици ще продължат да се обучават в електронна среда, докато бъдат осигурени тестове за COVID-19, за да бъдат изследвани те два пъти в седмицата, уточняват от образователното министерство. Малко преди да разпространят съобщението си до медиите здравният министър Стойчо Кацаров обяви, че още следващата седмица и големите ученици могат да се върнат в класните стаи, защото са осигурени достатъчно тестове.
Новите правила разрешават на частните училища сами да закупуват тестове за учениците от 5 до 12 клас, за да възстановят присъствения учебен процес, без да чакат доставка от държавата. Тестовете трябва да отговарят на изискванията на Министерството на здравеопазването, които важат и за тези, купувани от държавата.


Връщането на учениците в клас, без да бъдат тествани, обаче изглежда трудно постижимо. От образователното министерство уточняват, че ваксинираните ученици в страната са 6.84%. Преболедувалите от 5 до 12 клас са малко над 19 хил., като от ведомството допълват, че не разполагат с данни за учениците с антитела.


Очаква се училищата, които изпълняват новите условия, поне частично да възстановят присъственото обучение за големите ученици още от началото на следващата седмица.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK