Предимно частни училища връщат в клас големи ученици

Само едно общинско училище в София е създало организация за връщане в клас на възпитаниците си от гимназиалния курс.

© Цветелина Белутова, Капитал

Само едно общинско училище в София е създало организация за връщане в клас на възпитаниците си от гимназиалния курс.Повече от 3200 ученици от V до XII клас днес се върнаха в клас в София като 95% са възпитаници на частни училища. Единственото общинско, организирало обучение в училищна среда за по-големите, е софийската 164-та гимназия с преподаване на испански език "Мигел де Сервантес", се разбира от съобщение на Министерството на образованието.


Т. нар. Испанска гимназия е успяла да събере 176 ученика със зелен сертификат в VIII, IX и X клас. Десет от общо 28-те паралелки там вече провеждат присъствено обучение. Останалите й възпитаници продължават да учат онлайн.


От 1 декември ще възобновят занятията в класните стаи големите ученици в още четири частни училища, от 2 декември - в още едно.
Миналата седмица министърът на образованието със заповед разреши да учат присъствено паралелките, ако поне половината от децата в тях са със зелен сертификат, както и частните училища да си осигурят сами
тестове за ученици, докато чакат безплатните доставки от държавата.


По данни за миналата седмица близо три четвърти от децата от I до IV клас учат присъствено след тестване за COVID-19 два пъти в седмицата. Седмица по-рано бяха обхванати 62% от децата. През миналата седмица в клас без тестване са се върнали и 5274 деца до IV клас, защото имат документ за преболедуване или наличие на антитела, каквито са изискванията на здравните власти.


От 10 ноември т.г. досега са установени 116 ученици с положителен резултат за COVID-19. Позитивните учители са 65, а непедагогическите специалисти - 63. Към момента в склада на БЧК в с. Лозен са налични 283 100 теста. С тях ще се осигури присъственото обучение на децата от I до IV клас до 10 декември.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK